سراجی | چرم دوزی | تولید اکسسوری و کیف چرمی
چرم از زمانهای قدیم، از کالاها و متریال های مهم بشمار آمده است. پیش از آنکه بشر بتواند با استفاده از برگها و الیاف گیاهی پارچه ببافد؛ چرم، نقش اساسی در پوشش بدن برای انسان داشته است. چرم، بافتی طبیعی است که ساختار سه بعدی ویژهای دارد. افزون بر عایق بودن در برابر گرما و برق، در برابر هوا و آب نیز مقاوم است.
چرم در عین حال، بخار آب را از خود عبور میدهد و انعطافپذیری قابل توجهی دارد. پس از جنگ جهانی دوم و تجاری شدن تولید انبوه پلی وینیل کلرید (pvc) نایلون و پلیاستر ، پلی اورتان و پلیمرهای دیگر ، به تدریج به عنوان جایگزین چرم در تولید کفش، لباس، کیف و مبلمان به بازار آمد.
در زبان عربی به زین، سَرْج گفته میشود. از این رو، به زینساز، سَرّاج و به کارگاه تولید زین و کار زینسازی، سَرّاجی میگویند.

سراجی همان هنر چرمسازی سنتی است که از این هنر در تولید انواع کیف، کفش، کمربند، زیورآلات، زین اسب و حتی تزیین صندوقهای قدیمی در ایام گذشته استفاده میشده و از قدیم به اشخاصی که به این کار مشغول بودند، سراج می گفتند.
سراجها با استفاده از ابزارهایی مثل مشته، سمبه و دیگر ابزارها به معمولاً به چرم دوزی میپردازند، هنری که این روزها به دنبال توسعه تکنولوژی و پیشرفت صنایع رو به فراموشی رفته است.
حرفه سراجی یکی از صدها حرفه و هنر دستی ایرانی می باشد. این هنر ، هنری اصیل از منطقه کرمانشاه است که اخیرا به ثبت ملی هم رسیده است. مواد اولیه مورد استفاده در این هنر، چرمِ دَبّاغی شدهاست.
تفاوت سراجی و دباغی
[um_loggedin]
مختص مشترکین دیزاین کلاب. شما به این سطح محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدهاید.
ورود🔗 | نامنویسی🔗 | خریداشتراک🔗

ابزار کار سراجی
[um_loggedin] ابزار مورد استفاده سراج از تنوع بالایی برخوردار است و معمولاً به محصول نهایی که در هر کارگاه تولید میشود، بستگی دارد. با این حال ابزارهای مورد استفاده معمولاً شامل ابزارهایی چون: گزن، کُنده، تخته گیره، سوزن، دِرفش، مُشته، چکش، سنبه سوراخکن، منگنه پرچکن، گازانبر و میز پاکوتاه و نخهای چرمدوزی میشوند.[/um_loggedin]
جمع بندی
یکی از شناخته شده ترین صنایع دستی در ایران، چرم دوزی است که از تاریخچه ای غنی در ایران برخوردار است. چرم دوزی به استفاده از پوست چرمی برخی از حیوانات و فرآوری آن جهت تولید وسایلی از قبیل جلد کتاب، کیف، کفش، کمربند، کت و پالتو و روکش مبل و صندلی گفته می شود. چرم دوز هنرمندی است که به ساخت و تولید این وسایل از چرم طبیعی یا مصنوعی می پردازد.
کسی که به شغل چرم دوزی مشغول است، به کمک ابزاری مانند شابلون بر روی چرم دباغی شده به طراحی طرحی خاص می پردازد. پس از طراحی، چرم بر اساس الگوی از قبل تعیین شده برش زده شده و از آن برای تولید وسیله مورد نظر استفاده می شود. البته امروزه در بسیاری از صنایع چرم سازی به جای نیروی انسانی، از دستگاه استفاده می شود. اما در هر صورت، چرم دوزی هنر ظریفی است که به ظرافت و دیدی هنری نیاز دارد.