درحال انتقال

قرارداد امن | Safe Agreement

قرارداد Safe، قراردادی است که میان سرمایه‌گذار و شرکت استارتاپی منعقد می‌گردد مبنی بر اینکه سرمایه‌گذار در ازای مبلغ سرمایه‌گذاری شده، سهام آتی که در زمان یک جریان نقدشوندگی (برای مثال افزایش سرمایه یا ورود سرمایه‌گذار جدید) ایجاد می‌شود را دریافت می‌کند، این نوع از قرارداد مانند گواهینامه حق خرید سهم عمل می‌کند و در این قرارداد قیمت هر سهام آتی که قرار است به سرمایه‌گذار تخصیص پیدا نماید، معین نمی‌شود. در واقع این قرارداد نوع ساده شده قرارداد وام قابل تبدیل به سهام است.

رایگان

شناسه محصول: contract#6 دسته:
به‌روزرسانی: 05 اسفند 1402

توضیحات

تاریخچه قرارداد امن (SAFE)

وای کامبینتور (ycombinator) در اواخر سال ۲۰۱۰ قرارداد ساده برای سهام آتی (simple agreement for future equity) را معرفی نمود و از آن تاریخ تقریبا تمامی استارتاپ­های این مجموعه برای جذب سرمایه در مرحله اولیه از این قالب قراردادی استفاده می­کنند. این موسسه در سال ۲۰۱۸ نسخه جدیدی از قرارداد سیف Safe ارائه داد که ( سیف ارزش پس از سرمایه)  نامید. این قالب قراردادی  همانند قرارداد وام قابل تبدیل به سهام به‌منظور تسهیل فرآیند مذاکره، جذب سرمایه و چالش‌های حقوقی تنظیم شد. به گونه‌ای که در حال حاضر قراردادهای سیف وای کامبینتور (ycombinator قابلیت اصلاح و تعدیل نیست.

تعریف قرارداد امن

قرارداد Safe، قراردادی است که میان سرمایه‌گذار و شرکت استارتاپی منعقد می‌گردد مبنی بر اینکه سرمایه‌گذار در ازای مبلغ سرمایه‌گذاری شده، سهام آتی که در زمان یک جریان نقدشوندگی (برای مثال افزایش سرمایه یا ورود سرمایه‌گذار جدید) ایجاد می‌شود را دریافت می‌کند، این نوع از قرارداد مانند گواهینامه حق خرید سهم عمل می‌کند و در این قرارداد قیمت هر سهام آتی که قرار است به سرمایه‌گذار تخصیص پیدا نماید، معین نمی‌شود. در واقع این قرارداد نوع ساده شده قرارداد وام قابل تبدیل به سهام است.

در قرارداد سرمایه‌گذاری امن نیازی به ارزش‌گذاری نیست (البته در این مورد جای بحث زیاد است). و هزینه‌های مربوط به ارزش‌گذاری و … در فرآیند جذب پول نسبت به وام قابل تبدیل به سهام کمتر است. شرکت می‌تواند پول این هزینه‌ها را صرف توسعه‌ی محصول کند.

تفاوت قرارداد سیف با قرارداد‌ وام قابل تبدیل به سهام

در حقیقت SAFE و وام قابل تبدیل به سهام(Convertible debt)، هر دو حکم خرید سهام در دور بعد جذب سرمایه را دارند؛اما برخلاف قرارداد وام قابل تبدیل به سهام، سیف قرض نیست و تاریخ سررسید و سود ندارد ، بلکه مانند یک گواهی حق خرید سهم است و در واقع سیف مانند قرارداد وام قابل تبدیل به سهام است ولی بدون پچیدگی‌های آن. و شتابدهنده Y Combinator این قرارداد را در سال ۲۰۱۳ به عنوان جایگزین قراردا وام قابل تبدیل به سهام معرفی کرد.

ساده بودن این قرارداد از این منظر است که برخلاف قرارداد وام قابل تبدیل به سهام، لازم نیست که طرفین در خصوص شرایط تبدیل، تاریخ سررسید و نحوه بازپرداخت مبلغ سرمایه‌گذاری شده مذاکره نمایند. مهم‌ترین بند این قرارداد سقف ارزشگذاری است که طرفین باید صرفا در خصوص آن مذاکره نمایند.

برای تبدیل مبلغ سرمایه‌گذاری به سهام در قراردا سیف لازم نیست که یک تامین مالی واجد شرایط تحقق یابد و ممکن است که هر تامین مالی‌ای برای این امر کافی باشد. با این حال یکی از ریسک‌های قرارداد سیف این است که ممکن است هیچ زمان تبدیل صورت نپذیرد و با توجه به این این قرارداد قرض نیست، ممکن است سرمایه‌گذار نتواند به مبلغ سرمایه‌گذاری شده دست پیدا کند.

مهم ترین ریسک قرارداد سیف برای سرمایه‌گذار این است که ممکن از شرایط تبدیل محقق نگردند و به دلیل اینکه این قراردا وام نیست، در نتیجه سررسیدی هم برای بازپرداخت مبلغ سرمایه گذاری وجود ندارد و از طرفی شرایط تبدیل نیز محقق نمی‌گردند و تبدیل سهام صورت نمی گیرد و منافع سرمایه‌گذار تحت الشعاع قرار می گیرد.

همان طور که حتما متوجه شدید در بعضی گزینه‌ها SAFE بهتر است و در بعضی گزینه‌ها Convertible debt، پس هیچ نسخه ثابتی برای انتخاب یکی از این روش‌ها وجود ندارد. و باید دید در هر مورد با توجه به شرایط موجود کدام گزینه، انتخاب بهتری خواهد بود.

ویژگی­های قرارداد امن

با توجه به موارد فوق‌­الذکر در زمان انعقاد قرارداد سیف نیاز به ارزش­گذاری دقیق برای استارتاپ نیست و فرآیند مذاکره سریع‌تر صورت می‌گیرد. این قرارداد مشابه قرارداد وام قابل تبدیل به سهام هست. بنابراین سرمایه­‌گذار در ازای پرداخت سرمایه به استارتاپ در آینده سهامدار استارتاپ می­‌شود. در زمان انعقاد قرارداد سرمایه­‌گذاری، استارتاپ به طور دقیق ارزش­گذاری نمی­‌شود و صرفا سقف ارزش­گذاری مدنظر سرمایه­‌گذار تعیین می­‌شود.  اما این قراردا  دارای تفاوت­‌هایی با قرارداد وام قابل تبدیل به سهام می­‌باشد:

۱-سرمایه‌­گذار بهره‌ای بابت وام پرداخت شده دریافت نمی­‌کند.

۲-استارتاپ تا زمان انحلال استارتاپ و یا فروش استارتاپ تعهدی به بازپرداخت وام ندارد.

۳-سررسید بازپرداخت وام وجود ندارد.

۴-محدودیت زمانی برای جذب سرمایه جدید وجود ندارد.

۵-حداقل  میزان جذب سرمایه در مرحله بعدی سرمایه­‌گذاری تعیین نمی‌شود.

۶-اگر هیچ کدام از عوامل تبدیل سیف به سهام رخ ندهند سیف ادامه دار خواهد بود.

جمع‌بندی

اگر شرکت عملکرد خوبی نداشته باشد و سرمایه‌گذاران بخواهند پول خود را پس بگیرند، پرداخت این پول برای شرکت دشوار است. حتی گاهی منجر به ورشکستگی شرکت می‌شود. با در نظر گرفتن این موارد انتخاب SAFE برای بنیان‌گذاران انتخاب مناسب‌تری است.

با توجه به موارد فوق­‌الذکر، تا زمانی که  استارتاپ فروخته شود، منحل شود، عرضه اولیه سهام استارتاپ صورت گیرد، سرمایه­گذار مبلغ پرداخت شده را مطالبه نمی کند. بنابراین این قرارداد در قالب استاندارد آن برای استارتاپ‌ها گزینه مطلوب‌تری نسبت به وام قابل تبدیل به سهام می‌­باشد. اما سرمایه‌­گذار با اخذ امتیازاتی مانند تخفیف در زمان خرید سهام، تعیین سقف ارزش‌گذاری و اختیار خرید سهام بیشتر قرارداد را تا حدودی تعدیل می‌نمایند.

 

 

 

توضیحات تکمیلی

مناسب برای:

تمام علاقمندان به دیزاین, طراح محصول, طراح تجربه و رابط کاربری, طراح صنعتی, برنامه نویس, گرافیست و انیماتور, سبک و زندگی, طراح پوشاک, معمار و ساختمان سازان, طراح داخلی و دکوراتورها

بروزرسانی

دریافت رایگان به‌روزرسانی به صورت مادام العمر

محصول دانلودی

دیدگاه کاربران
افزودن نظر جدید
هنوز هیچ بررسی وجود ندارد.

0 امتیاز
از 0 نقد و بررسی کاربران
0
0
0
0
0
با نوشتن نظرات، دیگران را برای انتخاب این محصول راهنمایی کنید.