مهندسی عمـران
ساختن بنا و ساختمان های گوناگون و هر آنچه که به عمران و آبادانی کشورها مربوط بوده، مشغول بودند. به تدریج ساختن بنا ها روشی علمی یافت و در مهندسی عمران دانشگاه های جهان آموزش داده می شد.
مهندسی عمران (به انگلیسی : Civil Engineering)
رشته مهندسی عمران یکی از با سابقه ترین رشته های فنی و ریاضی در ایران و حتی در جهان است؛ زیرا انسان ها از آغاز زندگی خود به ساختن بنا و ساختمان های گوناگون و هر آنچه که به عمران و آبادانی کشورها مربوط بوده، مشغول بودند. به تدریج ساختن بنا ها روشی علمی یافت و در مهندسی عمران دانشگاه های جهان آموزش داده می شد.
مهندسی عمران رشتهای است که هدف آن تربیت نیروهای متخصصی است که بتوانند در پروژههای مختلف عمرانی در زمینههای ساختمانسازی، راهسازی، پلسازی، بلند مرتبهسازی، سازهها و بناهای آبی، جمعآوری و دفع فاضلاب، محیط زیست و غیره مسئولیت طراحی، محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا را بر عهده گیرند.
مهندسی عمران از جمله رشتههایی است که بیانگر کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران است. یعنی هرچیزی که به آبادی یک کشور باز میگردد، مانند: سد، فرودگاه، جاده، برج، تونل، دکلهای مخابراتی، ساختمانهای مقاوم در برابر زمینلرزه، سیل و آتش و نیروگاههای برق و مصالح سبک، ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز و در نهایت حفظ محیط زیست، در حیطه کار مهندس عمران قرار میگیرد. برای آغاز تمامی پروژههای عمرانی به یک مهندس کارآمد عمران نیاز داریم تا علاوه بر رعایت جنبههای فنی و اجرایی، اقتصادی نیز عمل کند. چون اقتصادی بودن، یک اصل در مهندسی عمران است .
محاسبه و اجرای سازههای مختلف مانند ساختمانها اعم از مسکونی، اداری و صنعتی با سیستمهای سازهای مختلف مانند آجری، بتنی و فولادی و نیز طرح و اجرای سدها، پلها، حفر تونلها، راهها و سازههای آبی و زیر زمینی به طوری که در شرایط معمولی پایدار و در مواقع بحرانی مانند زلزله آسیبپذیری آن به حدی باشد که در ارائه خدمات از پیش تعیین شده دچار نقصان نگردد. به عبارت ساده تر مهندس عمران در هنگام طراحی هر سازه سعی در ایجاد تعادل میان سه عامل ایمنی، زیبایی و مقرون بهصرفه بودن را دارد .
فارغالتحصیل مقطع کارشناسی مهندسی عمران میتواند در مقطع کارشناسی ارشد در گرایشهای مختلف ذیل به تحصیل ادامه دهد :
- مهندسی سازه
- سازههای هیدرولیکی
- مهندسی زلزله
- راه و ترابری
- مکانیک خاک و پی
- مهندسی آب؛ در دو گرایش هیدرولیک و منابع آب
- سازههای دریایی
- مهندسی مدیریت ساخت
- مهندسی برنامهریزی حمل و نقل
- مهندسی محیط زیست
- مهندسی آب و فاضلاب
- استاتیک
- مقاومت مصالح
- طراحی سازههای فولادی و بتنی
- مهندسی پی
- مکانیک خاک
- مکانیک سیالات
- هیدرولیک
- هیدرولوژی
- تحلیل سازهها
- راهسازی
- مهندسی آب و فاضلاب
- زلزله
- بارگذاری سازهها