آنتروپومتری در طراحی و تولید کفش
انسانها دارای اندازه ها و شکلهای مختلفی هستند . یک اندازه یا شکل خاصی درصد کمی ازآنها را نیز شامل نمی شود . بعنوان نتیجه ای برای عملکرد مطلوب – باید پوشش برای اشیاء یا اشخاص – یا هر چیزی به قصد نگهداری ، حمل و نقل یا محافظت آنها در تعدادی از اندازه ها و شکلهای مختلف ساخته شود . این مطلب اصل مسلم زمینه واقعی کاربرد تخصصی فاکتورهای انسانی را نشان می دهد . برای یکسری از تولیدات جهت مناسب بودن کالا در بازار ، در چند شکل ،سایزها باید از لحاظ ابعادی تغییرنمایند ، و این موضوع مورد توجه سازندگان می باشد .
بعنوان نمونه ، کفشها در سایزهای مختلف از نظر طول و پهنا بعلاوه چندین نوع قوس و پاشنه ساخته می شوند . پیراهنها درچندین سایز قطر گردن ، طول آستین ومحیط سینه دوخته می شوند . لازمه تعدد سایزها و شکلهای محصول این است که مناسب نسبت بزرگی از جمعیت که برای آنها طراحی شده اند باشد . این مستلزم آن است ، که یکسری قوانین از جمله انگیزش و فروش بیشتر در بازار ، مناسب و راحت بودن برای خریدار ، باید رعایت شود .
آنتروپومتری دیجیتال
امروزه در سطح دنیا بیشتر مطالعات آنتروپومتری به روشهای تصویربرداری و بهره گیری از برنامه های کامپیوتری صورت گرفته و برای هر یک از اعضای بدن آنتروپومتری اختصاصی انجام می شود. هدف از انجام این تحقیق، مقایسه روش عکسبرداری دیجیتالی با روش دستی در آنتروپومتری پا بوده است.
مواد و روشها: در این بررسی، ابتدا به وسیله دوربین عکاسی دیجیتال تصاویر پای20 مرد ایرانی تهیه و توسط نرم افزار طراحی، آنالیز و اندازه ابعاد(9 بعد) استخراج گردید. سپس ابعاد مورد نظر به صورت دستی اندازه گیری شد. در نهایت نتایج دو روش در نرم افزار SPSS توسط آزمون t مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش : یافته ها نشان داد که بین مقادیر بدست آمده از دو روش تفاوت معنی دار وجود ندارد،(p>0.05). بحث و نتیجه گیری: این تحقیق نشان داد که آنتروپومتری به وسیله عکسبرداری دیجیتالی روشی آسان، کم هزینه، معتبر و با سرعت و دقت کافی بوده و آرشیو عکسهای تهیه شده می تواند در آینده برای بررسیهای مجدد و استخراج دیگر داده ها، بدون نیاز به مراجعه مجدد افراد مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، کاربرد روش عکسبرداری دیجیتالی در آنتروپومتری پا با اهداف طراحی و پزشکی، جایگزین مناسبی برای روشهای سنتی می باشد.
این بررسی می تواند سرآغاز تحقیقات وسیعتر با روشهای نوین درمورد ابعاد پای جامعه ایرانی به منظور تهیه بانک اطلاعات آنتروپومتریکی ایرانیان باشد.
تکمیلی
سازنده ها برای اینکه ابعاد محصولشان متنوع باشد و هر یک در چه سایزهائی ساخته شوند باید چه تصمیمی بگیرند ؟ آیا اینکه سازنده قصد ساخت فقط یک یا چندین سایز را داشته باشد ، مسئله یکسان است : کدام سایز باید ساخته شود ؟ بعلاوه ، اگر تعداد سایزها افزایش یابد چطور می شود مزایاومعایب افزایش بها را به افزایش مناسب بودن تعیین نمود . سازنده نیازمند روش مناسب جهت محاسبه بهای اض افی ساخت سایزهای چندگانه می باشد . از این گذشته ، چطور می توان میزان افزایش متناسب بودن برای جمعیت استفاده کننده را تعیین نمود ؟ در غیاب روشهای تجربی و روشهائی که می تواند جزئیات دقیق تری را در بازار هدف پیش گوئی نماید ، راه محافظه کارانه ، قیمتهای به حداقل رسانیده شده را پیشنهاد می نماید ، این مضمون بیان می کند که چرا تعدادی از محصولات در یک یا فقط تعداد کمی سایز ساخته می شوند .
در ای راستا مقاله ای توسط “موعودی، محمدامین،1381،کاربرد آنتروپومتری در طراحی سایز کفش،همایش ملی ارگونومی در صنعت و تولید،تهران،لینک” منتشر شده که توصیه میکنم حتما اون رو بخونید.