۵ توصیه برای طراحی محصول از برجسته‌ترین شرکت‌های محصول‌محور جهان

دوره جامع دیزاین محصول و خدمات

بازار جهانی مکانی شلوغ و پرسروصدا است. در هر مرحله انتخاب‌ها و رقابت زیادی وجود دارد. اگر می‌خواهید در این آشفته‌بازار موفقیت کسب کنید، باید محصولاتی بی‌نظیر ارائه دهید. بااین‌وجود، گاهی اوقات شرکت‌ها آن‌قدر بر توسعه یک محصول کاربردی متمرکز می‌شوند که طراحی محصول به‌جای آنکه بخش مهمی از فرآیند توسعه آن باشد، تبدیل به فرآیندی می‌شود که ازلحاظ اهمیت در مراحل بعد قرار دارد.

واقعیت امر این است محصولاتی که ظاهر بهتری دارند، فروش بهتری دارند. طراحی محصول برای موفقیت بسیار مهم است و به نقشه‌ راه نیاز دارد؛ اما فکر نکنید که می‌توانید در آخرین مرحله توسعه محصول مخفیانه وارد آن شوید. تیم‌های بزرگ محصول در مراحل اولیه طراحی، محصول را درگیر می‌کنند تا زیبایی، قابلیت استفاده، تولید و حتی اهداف تجاری بلند‌مدت را در آن بگنجانند.

کریس لکی، مدیر طراحی محصول شرکت FanDuel، می‌گوید: «طراحان فقط افرادی نیستند که به محصولات جلوه می‌دهند و آن‌ها را زیبا می‌کنند. آن‌ها باید ایده‌ای را اتخاذ کرده و آن را در قالبی قرار دهند و سپس تجربه‌ای خلق کنند که فوق‌العاده ساده است، هرچند برخی از این محصولات ذاتاً پیچیده هستند. شما باید اطمینان حاصل کنید که واقعاً قادر به حل مسئله هستید».

طراحی خوب محصول با شکل و عملکرد سازگار است و با حذف موارد غیرضروری ساده می‌شود. یک طراحی خوب محصول، فراتر از آن چیزی است که با ارائه معنا انتظار می‌رود. یک طراحی خوب این قدرت را دارد که میان برند و احساس خریدار تعادل برقرار کند و احساسات را برانگیزاند. بهترین مثال، تلفن‌های هوشمند است. تلفن‌های هوشمند زیادی در بازار وجود دارد که برخی از آن‌ها ارزان‌تر از بقیه هستند؛ اما این آیفون است که شاید امروزه یکی از شناخته‌شده‌ترین محصولات روی کره زمین باشد.

شما نمی‌توانید اجازه دهید طراحی محصول شما بعداً موردتوجه قرار گیرد. برای موفقیت، مدیران محصول باید در زمینه طراحی متفکرانه عمل کنند. در ادامه پنج اصل طراحی محصول ارائه می‌شود که مستقیماً برگرفته از رهبران طراحی‌های نوآورانه است و شما هنگام تهیه نقشه راه محصول باید به آن‌ها توجه داشته باشید.

اصل اول: کمتر اما بهتر

design rams 2018 - دیتر رامس

حتماً تاکنون نام دیتر رامز را شنیده‌اید؛ در سال ۱۹۵۵، وی به‌عنوان معمار و طراح داخلی در شرکت محصولات الکتریکی براون استخدام شد، سپس از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۹۵ به‌عنوان مدیر طراحی اصلی خدمت کرد. رامز مفهوم توسعه پایدار را معرفی و محصولاتی تولید کرد که «از نظر سادگی، زیبایی و کاربرپسندی قابل‌توجه بودند». وی در سال ۱۹۵۰ «براون» را به یک نام معروف تبدیل کرد. او مرتباً از خود می‌پرسید: «آیا طراحی من طراحی خوبی است؟» و این سؤالی است که مدیران و طراحان محصول نیز باید از خود بپرسند. برای پاسخ به این سؤال، باید ۱۰ اصل رامز را برای داشتن یک طراحی خوب مدنظر داشته باشید:

یک طراحی خوب:

  1. نوآورانه است؛
  2. محصول را کارآمد می‌کند؛
  3. دارای زیبایی‌شناسی است؛
  4. محصول را قابل‌فهم می‌کند؛
  5. به‌ دور از جنجال‌های نمایشی است؛
  6. صادقانه است؛
  7. بادوام است؛
  8. تا آخرین جزئیات کامل و منسجم است؛
  9. دوستدار محیط‌زیست است؛ و
  10. حداقل طراحی ممکن است.

شاید معروف‌ترین اصل دیتر رامز، اصل دهم، «کمتر، اما بهتر» است؛ به‌عبارت‌دیگر، سادگی و وضوح منجر به طراحی خوب می‌شود.

اصل دوم: مردم را به وجد آورید

جولی ژو، معاون ارشد بخش طراحی محصول فیس‌بوک، یک فلسفه طراحی دارد که تا حدی ناشی از «سونی واکمن» است.

عموی ژو یکبار به او یک سونی واکمن مغز پسته‌ای هدیه داد و این موضوع ذهن او را مشغول کرد. این‌ یک واکمن معمولی نبود، یک واکمن ژاپنی بود. ژو می‌گوید: «این باشکوه‌ترین هدیه‌ای بود که من تابه‌حال دریافت کرده بودم، نه‌فقط به این دلیل که نوارهای ضبط‌شده مرا را پخش می‌کرد. تمام جزئیات آن ازنظر من بی‌عیب و نقص بود».

وی ادامه می‌دهد: «چیزهای زیادی در زندگی من وجود داشته است که من قدردان آن‌ها بوده‌ام؛ اما این واکمن چیز دیگری بود؛ کارهایی انجام می‌داد که من انتظارش را داشتم و موجب صرفه‌جویی در وقت من می‌شد و باعث شد زیبایی‌اش را تحسین کنم. چیزهای معدودی وجود دارد که مرا به‌شدت به وجد می‌آورند چراکه فراتر و بهتر از چیزی هستند که من در ذهن دارم».

آنچه این سونی واکمن مغز پسته‌ای را بسیار باشکوه جلوه می‌داد این بود که بسیار فراتر از انتظارات ژو بود و او را به وجد می‌آورد. طراحی محصول عالی باید از لحاظ عملکرد حداقل انتظارات را برآورده سازد؛ درعین‌حال باید از حداقل فراتر رفته و بیش ازآنچه انتظار می‌رود، ارائه دهد. باید یک تجربه ارائه دهد. باید هدفش به وجد آوردن کاربر باشد.

اصل سوم: آسیب‌های غیرضروری ایجاد نکنید

پاتاگونیا، شرکت پوشاک و تجهیزات در فضای باز که مقر آن در ونتورا، کالیفرنیا قرار دارد، از بدو تأسیس در سال ۱۹۷۳، پیشگام در پایداری بوده است. ایوان کوینارد، مؤسس پاتاگونیا، نیز یک صخره‌نورد مشتاق، موج‌سوار، مربی پرورش شاهین و کایاک‌ران است؛ بنابراین، عجیب نیست که تأثیرات زیست‌محیطی نقش بزرگی در عملیات این شرکت – ازجمله طراحی محصول – ایفا می‌کند.

فلسفه طراحی محصول پاتاگونیا، به‌عنوان یکی از هشت ارزش اصلی شرکت، به این شرح است: «دلیل وجودی پاتاگونیا تولید بهترین محصولی است که سنگ بنای فلسفه تجارت است. پاتاگونیا «بهترین» را به‌عنوان محصولاتی کاربردی، چندمنظوره، بادوام، مناسب، ساده، باقابلیت نگهداری آسان، معتبر و کاملاً آزمایش‌شده تعریف می‌کند؛ این شرکت ارزش‌افزوده را ارائه می‌دهد و از وارد ساختن آسیب‌های غیرضروری پرهیز می‌کند».

عدم ایجاد آسیب‌های غیرضروری نیروی محرکه برای تمام محصولات پاتاگونیا محسوب می‌شود. در ادامه بخشی از بیانیه مأموریت پاتاگونیا را باهم مرور می‌کنیم:

«برای ما در پاتاگونیا، عشق به طبیعت وحشی و زیبا مستلزم مشارکت در مبارزه برای نجات آن و کمک به توقف زوال شدید سلامت زیست‌محیطی در سرتاسر کره‌ی زمین است … ما می‌دانیم که فعالیت تجاری ما -از روشنایی فروشگاه‌ها گرفته تا رنگرزی پیراهن- آلودگی به همراه دارد؛ بنابراین همواره برای کاهش این آسیب‌ها تلاش می‌کنیم و در بسیاری از لباس‌های خود از پلی‌استر بازیافت‌شده و پنبه ارگانیک استفاده می‌کنیم».

سؤالات کلیدی که به تصمیم‌گیری پاتاگونیا در این زمینه دامن می‌زنند عبارت‌اند از «چگونه می‌توانیم نسبت به محیط‌زیست عملکرد بهتری داشته باشیم؟»، «چگونه می‌توانیم محصولات موجود را بهتر کنیم؟» و «چگونه می‌توانیم تأثیرات منفی خود را بر محیط‌زیست کاهش دهیم؟». به مدت دو دهه این‌ سؤالات ذهن اریک رایس، طراح پاتاگونیا را به خود مشغول کرده بودند، کسی که در حین جستجوی پاسخ، با ارائه طرح‌های جدید برای محصولات و آزمایش آن‌ها، بسیار پرشور و مشتاق عمل می‌کرد.

این شرکت اخیراً مجموعه Clean Colors خود را راه‌اندازی کرده است که از تکنیک‌های رنگ‌آمیزی طبیعی و رنگ‌های Swisstex مستقر در کالیفرنیا استفاده می‌کند. منابع این رنگ‌های طبیعی شامل توت، گلابی، انار، پوست مرکبات، برگ نخل و سایر مواد طبیعی است.

عدم تحرک هیچ‌گاه بخشی از DNA پاتاگونیا نبوده است. کوینارد، بنیان‌گذار شرکت می‌گوید: «ازآنجاکه دلیل اصلی ما برای راه‌اندازی این تجارت تأثیرگذاری بر تغییر شیوه نادیده گرفتن بحران زیست‌محیطی از سوی دولت‌ها و شرکت‌ها است، اقدام کاملاً ضروری است».

اصل چهارم: به عملکرد طراحی اجازه اطلاع‌رسانی دهید

Sonos، مستقر در سانتا باربارا، کالیفرنیا، یک شرکت لوازم الکترونیکی مصرفی است که شهرت آن عمدتاً به خاطر تولید و توسعه بلندگوهای هوشمند است. هدف این شرکت پخش تمام موسیقی روی زمین به‌صورت بی‌سیم در هر اتاق است.

بدیهی است که موسیقی نقش مهمی در فرآیند طراحی این شرکت ایفا می‌کند. وقتی Sonos با لیندسی پینکوس، طراح داخلی Homepolish همکاری کرد، این الهام مشترک بیش‌ازپیش آشکار شد. پینکوس می‌گوید: «واضح است که دوباره بلندگوهای خود را باافتخار در معرض نمایش قرار می‌دهید، نه اینکه آن‌ها را در داخل دیوارها پنهان نمایید».

اطلاع‌رسانی عملکرد طراحی در Sonos شیوه‌ای معمول است، همان‌طور که اخیراً در عرضه Playbase، بلندگوی سینمای خانگی بی‌سیم Sonos که به‌عنوان پایه تلویزیون عمل می‌کند، مشهود است. «بامطالعه نحوه زندگی و تعامل مردم با فناوری سرگرمی در خانه، این شرکت حقیقتی را کشف کرد که به نظر می‌رسید رویکرد آن را تضعیف می‌کند: اکثر مردم – حدود  ۷۰٪ مردم- تلویزیون‌های خود را روی دیوار نصب نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند آن‌ها را روی یک میز قرار دهند».

در مورد توسعه و طراحی محصول، فیده شیل‌مولر، مدیر روابط عمومی و فرهنگ Sonos، ماهیت مشارکتی ایجاد محصولات جدید را این‌گونه توصیف می‌کند: «هنگامی‌که ما توسعه محصولات جدید را آغاز می‌کنیم، تجربه کاربر، سخت‌افزار، نرم‌افزار و تیم‌های پشتیبانی مشتری همه روی یک میز قرار دارند. آن‌ها شروع به ارائه اولین ایده‌ها، نمونه‌های اولیه و آزمایش آن‌ها می‌کنند و دوباره از نو شروع می‌کنند و می‌گویند «این محصول آن‌طور که مشتری انتظار دارد عمل نمی‌کند»، آن‌ها بازمی‌گردند و خود را با شرایط موجود تطبیق می‌دهند. به‌این‌ترتیب محصولات به شیوه‌ای توسعه می‌یابد که عمدتاً مشتری محور است.

اصل پنجم: محلی طراحی کنید، جهانی فکر کنید

ازآنجاکه بازار جهانی است، محصول نیاز به طراحی بین‌المللی دارد. این چیزی فراتر از تغییر املای کلمات از انگلیسی آمریکایی به انگلیسی بریتانیایی است. جان سایتو، نویسنده UX در Dropbox، می‌گوید: «ازآنجاکه بسیاری از برنامه‌ها فقط با در نظر گرفتن زبان انگلیسی طراحی ‌شده‌اند، اگر مراقب نباشید، ممکن است برخی از جزئیات طراحی در حین ترجمه از بین بروند».

سایتو افکار خود را در مورد بین‌المللی‌سازی مؤثر به اشتراک می‌گذارد و هفت نکته را ذکر می‌کند که باید در حین انجام آن در نظر داشته باشید:

  1. فضایی برای ترجمه‌های طولانی‌تر در نظر بگیرید
  2. از قرار دادن متن در ستون‌های باریک خودداری کنید
  3. متن را در تصاویر درج نکنید
  4. جملات را با عناصر UI ایجاد نکنید
  5. مراقب استعاره‌ها باشید
  6. از ویژگی‌های توصیفی استفاده کنید
  7. جایگزین‌هایی برای ترجمه ارائه دهید

سایتو همچنین به ما یادآوری می‌کند که طراحی محصول فقط خلق محصولات بهتر برای مردم است. او می‌گوید: «با انتشار واژه بین‌المللی‌سازی، امیدوارم همه ما بتوانیم سهم خود را در ساخت محصولات بهتر برای مردم در سراسر جهان انجام دهیم».

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال انتقال