نرمافزار های طراحی ماشینآلات صنعتی
همونطور که گفتیم طراحی صنعتی به فرآیند طراحی محصولات قابل ساخت و استفاده در صنعت گفته می شود؛
بهترین نرم افزار طراحی صنعتی بر اساس قیمت ، قابلیت های مختلف نرم افزار مورد نظر برای طراحی ، میزان کاربر پسند بودن و دیگر پارامترها تعیین می شود که ما در این متن به معرفی اجمالی مهمترین نرم افزارهای طراحی صنعتی موجود در بازار می پردازیم.
در درس قبلی رشته طراحی ماشین آلات صنعتی رو بصورت گسترده بررسی کردیم و گفتیم که امروزه ماشین الات پیشرفته صنعتی چه نقش مهمی در فرآیند اجرا،هزینه و سرعت تولید محصول دارند؛
- درس مرتبط: معرفی رشته طراحی ماشین آلات صنعتی
ماشین آلات صنعتی جایگاه ویژه ای در صنعت هر کشور دارند، شرکت های سازنده ماشین آلات صنعتی با استفاده از فناوری های جدید و نوین و ارائه راه حل های کارآمد دستگاه هایی با مدل بالاتر تولید می کنند. طیف وسیعی از کارخانجات صنعتی که در زمینه تولید ماشین آلات بسته بندی، چاپ، مواد غذایی، صنایع چرم و پوشاک و.. نیازمند طراحی دستگاه های کارآمد تر و مدرن تر هستند؛
خرید ماشین آلات صنعتی همیشه دغدغه بزرگی برای صنعت گران بوده و هست. تصمیم گیری درست برای خرید دستگاه های صنعتی که علاوه بر کیفیت مناسب، قیمت مناسبی نیز داشته باشد کمی دشوار است، اما با توجه به اینکه در سالهای اخیر علوم و فنون مختلف به لطف اینترنت با سرعت بیشتری منتقل میشن دیگه نیازی به وارد کردن دستگاه های پیشرفته خارجی کمتر شده و متخصصین داخلی اگر خودشون رو به روز نگه دارن میتونن دست به کار تولید دستگاه هایی به مراتب ایرانیزه شده تر از نمونههای خارجی بزنن؛
ما در مسیر دیزاینر مسیر از ایده تا ساخت یک محصول (اون محصول میتونه همین ماشین صنعتی باشه) رو بصورت رایگان برای شما توضیح دادیم، اما در این صفحه قصد داریم به معرفی بهترین نرم افزار طراحی صنعتی بر اساس قیمت ، قابلیت های مختلف نرم افزار مورد نظر برای طراحی ، میزان کاربر پسند بودن و دیگر پارامترها بپردازیم، با دیزاین کلاب همراه باشید؛
شرکت های بزرگِ دیزاین محور امروزه میلیون دلاری خرج میکنن که بروز ترین تکنولوژی رو در اختیار تیمشون بزارن پس ازتون خواهش میکنم اگر قصد پاگذاشتن در دنیای دیزاینر شدن و طراحی رو دارید،
اول ابزار های اون حرفه خاص خودتون رو بخوبی بشناسید،
و دوم برای آموزش طرز استفاده ازون ابزار ها زمان بزارید؛
بریم که با چندتا از معروف ترین نرمافزارهای طراحی ماشین آلات صنعتی آشنا بشیم؛
1- پرو/اینجینیر (ngineerPro-E) به معنی “مهندس حرفهای”
از جمله توانمند ترین نرمافزارهای مهندسی است که برای طراحی سهبعدی به کار میرود. نام شرکت سازنده آن (PTC) است که کوتاه شده بنگاه فناوری پارامتری است.
در این نرم افزار، تمامی مدل ها به صورت کاملاً سه بعدی طراحی و ساخته می شوند و در هر زمان قابلیت ویرایش را دارند. نخست تکههای مورد نیاز به گونه جداگانه ساخته میشوند و سپس آنها را در کنار هم گذاشته و تکه پیچیده تری را می سازند.
نرم افزار Creo Elements Pro با نام قدیمی Pro/ENGINEER Wildfire از جمله نرم افزارهای پیشرفته در زمینه CADCAM میباشد که برای طراحی ، محاسبه و تولید قطعات صنعتی بکار گرفته میشود.این نرم افزار که از جمله نرم افزارهای Grade-A در طراحی و تولید میباشد دارای قابلیتهای مدل سازی (Solid & Surface) بسیار قوی است و همچنین قابلیت ماشین کاری با انواع دستگاههای CNC را دارد.
از مزایای این نرم افزار می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1- یکی از عمده ترین تفاوتهای این نرم افزار با نرم افزارهای مشابه در این میباشد که مدل سازی در Pro/E بر اساس مدل سازی سه بعدی صلب (solid) بنا شده است ،در صورتی که اکثر نرم افزارهای دیگر کار مدل سازی را تنها با استفاده از سطح سازی انجام می دهند.
2- در مدل ساخته شده توسط این نرم افزار تمام ابعاد به صورت پارامتر تعریف می شوند ، بدین ترتیب اگر در ساخت مدل سه بعدی رابطه ای بین این پارامتر ها وجود داشته باشد به راحتی می توان با تغییر یکی از این پارامتر ها ، دیگر پارامتر ها یا ابعاد را تغییر داد .
3- در این نرم افزار کوچکترین تغییر در مدل طراحی شده در هر زمانی از مراحل تکاملی ساخت قطعه یا سیستم به صورت خودکار روی قسمتهای دیگر مانند اسمبلی ، نقشه دو بعدی و روی اطلاعات ساخت به صورت همزمان اعمال می گردد.
4- این نرم افزار قادر به تهیه هرگونه نما و برش در جهات دید مختلف با استفاده از اطلاعات مدل سه بعدی قطعه می باشد. ایجاد شیب ها ، Round و پخ های مورد نیاز در سطوح جدایش. اعمال انقباض (shrinkage) در سه جهت مختصات . طراحی و ایجاد مدل ماهیچه ، تکیه گاه و سر ماهیچه و همچنین اعمال لقی های مورد نیاز. اضافه نمودن سیستم راهگاهی ، تغذیه و دیگر اجزای متالوژیکی مورد نیاز در ریخته گری . تست نهائی روی شیب خروجی قطعه از قالب. ارسال مدل و مجموعه های آماده شده جهت ماشین کاری و ایجاد فایلهای حاوی مسیر حرکت ابزار برای ماشینهای مختلف CNC و همچنین استفاده از خروجی های متفاوت نسبت به دستگاههای CNC اعم از G-Code و غیره.
ProE که مخفف کلمه ProEngineer است بزرگترین رقیب نرم افزار Catia محسوب میشود که دارای مزایایی نسبت به نرم افزار فوق میباشد، همچنین از برجسته ترین این مزایا قابلیت ماشین کاری و گرفتن G-Code استثنایی آن برای ماشینهای CNC میباشد که در کمال سادگی استفاده ، امکان مانور ماشین کاری روی پیچیده ترین سطوح را دارا میباشد.
از طرفی در محیط Mold به قابلیت ها و آرشیو بی نظیری از قطعات استاندارد برای صنعت قالب سازی دست خواهید یافت. اما در محیط Drawing به زیباترین و فنی ترین نقشه های دو بعدی با رعایت دقیق ترین نکات و استانداردهای نقشه کشی از مدلهای سه بعدی دست می یابید.
در کل با آشنایی و یادگیری این نرم افزار تمام نیازهای نرم افزاری خود در صنعت ساخت و تولید مثل مدل سازی سه بعدی ،استخراج نقشه های دو بعدی ،مونتاژ ،قالب سازی ،ماشین کاری (فرز،تراش و حتی وایرکات) و آرشیو قطعات استاندارد و …. را به صورت یکجا و مرتبط بهم در اختیار خواهید داشت.
2- نرم افزار طراحی سه بعدی کتیا CATIA
این نرم افزار دارای حدود ۱۰۰ محیط عمومی و تخصصی است که هر کدام در حوزه مشخصی از صنایع مانند خودروسازی،هوافضا،کشتی سازی،قالب سازی و… کاربرد دارند.از جمله محیط های عمومی این نرم افزار که پیش نیاز یادگیری محیط های تخصصی هستند می توان محیط Sketcher ، Part Design ، Assembly Design ، Drafting ، Generative Shape Design را نام برد.
بعضی از محیط های تخصصی کتیا را می توانDigitized Shape Quick Surface Reconstruction یا مهندسی معکوس صنعتی، Mold tooling Design طراحی قالب های تزریق پلاستیک ، Machining ماشینکاری و ساخت و تولید، Digital Mockup شبیه سازی حرکتی مکانیزم ها هستند.
در ایران شرکت های فراوانی از جمله گروههای زیرمجموعه شرکت بزرگ مپنا، خودروسازی های سایپا، ایرانخودرو، بهمن خودرو،توربین سازان خاورمیانه،توربوتک و… هستند که از این نرم افزار استفاده می کنند بدلیل فراگیر بودن استفاده از این نرم افزار در صنایع داخلی در ادامه هر یک از حوزه های کاربردی این نرم افزار را به اختصار معرفی می کنیم و شما را به مطالعه صفحه های مربوط به آنها که از قبل ایجاد کردیم دعوت می کنیم تا بر شناخت خود نسبت به این نرم افزار بیافزایید.
محیط های اسکچر Sketcher طراحی سه بعدی Part Design مونتاژ Assembly و Drafting : در این محیط ها کلیه فرایندهای طراحی از دو بعدی تا طراحی سه بعدی و مدلسازی قطعات و مونتاژ آنها بر روی هم و همچنین تهیه نقشه های ساخت و تولید قطعات انجام می شود.سر فصل های دوره آموزش مقدماتی نرم افزار کتیا دقیقا همین محیط ها هستند.
محیط های سطح سازی Generative Shape Design و مهندسی معکوس Digitized Shape Editor و Quick Surface و … : در این محیط ها ابزارهای توانمندی برای طراحی سطوح قطعات پیچیده و همچنین کار کردن بر روی فایل های ابرنقاط قطعات صنعتی موجود است.شما با استفاده از این محیط ها می توانید طیف گسترده ای از قطعات ساده تا پیچیده را طراحی و مهندسی معکوس کنید.
محیط های طراحی قالب Mold tooling و Core and Cavity : در این محیط ها سطوح جدایش، کفه های قالب های صنعتی به همراه جزییات آنها نظیر راهگاهها،مکانیزم های پران و تزریق قالبهای تزریق پلاستیک براحتی قابل طراحی است.این محیط ها از محیط های کاربردی و صنعتی کتیا هستند که در دوره های تخصصی قالبسازی با کتیا آموزش داده می شوند.
محیط های ماشینکاری Machining : در این محیط ها کلیه فرایندهای ساخت و تولید قطعات قابل شبیه سازی و انجام است.کاربران با تسلط بر این محیط ها از تراشکاری گرفته تا فرزکاری چندمحور می توانند جی کد عملیاتی ساخت قطعات ممختلف را استخراج کنند و شبیه سازی های مختلف اعم از عملیات تراش و دستگاه در حال تولید و… را انجام دهند.
در این نرم افزار در کنار محیط های بیان شده در بالا محیط های فراوانی برای فعالیت های مختلف دیگر اعم از طراحی صنعتی مفهومی، طراحی مجموعه های ورقکاری شده،جوشکاری،طراحی سیستم های سازه ساختمانی، لوله کشی های نفتی و ساختمانی،شبیه سازی ارگونومی و… موجود است که از حوصله این متن خارج است.
3- گیبسکا Gibbsca
یکی از برترین نرم افزارهای برنامه نویسی و طراحی قطعات ماشین آلات CNC توانست نسخه 2014 خود را به بازار عرضه کند . شرکت سازنده نرم افزار ارائه شده Gibbscam طی سال های 2007 تا 2013 توانست توجه بسیاری از مهندسین را به سمت خود جلب کند . با استفاده از نرم افزار میتوان مدل ها و قطعات صنعتی را با صرف زمان کم شبیه سازی کنید . شبیه سازی و پردازش قطعات ماشین آلات در نرم افزار به طراحان برای از بین بردن ضایعات و حداکثر رساندن بهره وری و ایجاد ایمنی کمک میکند . نرم افزار Gibbscam 2014 v10.7.1.0 جز افزونه های نرم افزار Solidworks به حساب می آید . استفاده از فرز به صورت 5 محوری برای سهولت در طراحی در نظر گرفته شده است . نرم افزار ارائه شده قابلیت تراشکاری و هماهنگ سازی با نرم افزار CAM را دارا می باشد . نرم افزار Gibbscam از بدو شروع نسخه اولیه تا به حال بیش از 40000 نصب و راه اندازی در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است . نرم افزار ارائه شده راه حل مناسب برای طراحی قالب ها ، طراحی فرز ، طراحی الکترود بوده و در طی سال های فعالیت خود مشتریانی در زمینه طراحی صنعت خودرو ، هوا فضا ، تجهیزات پزشکی ، مدل پلاستیک ، قطعات الکترونیک ، …. و استفاده شده بیش از 40 کشور مختلف را به سمت خود جلب کند .
ویژگی نرم افزار گیبسکا:
– سازگاری کامل با نرم افزار SolidWorks
– استفاده از ابزار آلات پیشرفته
– پتشیبانی بیش از 10 زبان دنیا
– مناسب برای سیستم عامل ویندوز
– استفاده از 5 محور فلز و تراشکاری
– قابلیت مدل سازی 2 بعدی و 3 بعدی
– سازگار با ویندوز Vista / 7 / 8
– قابل نصب بر روی نسخه های 32 و 64 بیتی
تصاویری از محیط نرم افزار :
سایت مرتبط : Gibbscam
4-نرم افزار مدل سازی سه بعدی ۳ds max
نرم افزار سه بعدی ۳ds max یک نرم افزار گرافیکی سه بعدی است که در زمینه های مختلف طراحی سه بعدی بر حسب نیاز مورد استفاده قرار می گیرد.این نرم افزار دستورها و ابزارهای خوبی در طراحی معماری قرار می دهدو در رشته معماری استقبال زیادی از آن شده است
با کمک پلاگین هایی مانند Vray می توان رندرهای واقعی از مدل های طراحی شده تهیه کرد.
قابلیت های قوی این نرم افزار در تهیه انمیشن های سه بعدی هم که کاملا مشهود است.
جمعبندی
هر یک از این نرم افزارها در انجام بعضی فعالیت ها نسبت به یکدیگر پیشی می گیرند و واقعا بطور دقیق نمی توان گفت که کدام نرم افزار بر نرم افزار دیگر ارجعیت دارد چون در اینصورت در حق نرم افزارهای دیگر اجحاف می شود،پس با توجه به شرایط و محیط کاری که در آن قرار دارید و تمایل بازار کار که با کدام نرم افزار بیشتر است می توانید تصمیم مناسبی بگیرید؛
همانطور که بیان شد در ایران شرکت های فراوانی از جمله گروههای زیرمجموعه شرکت بزرگ مپنا، خودروسازی های سایپا، ایرانخودرو، بهمن خودرو،توربین سازان خاورمیانه،توربوتک و… هستند که از این نرم افزار استفاده می کنند بدلیل فراگیر بودن استفاده از این نرم افزار در صنایع داخلی برای آموزش طراحی سه بعدی با نرم افزار ، ما به شما نرم افزار کتیا را پیشنهاد می کنیم؛ زیرا که کتیا تمامی قابلیت های مناسب یک نرم افزار طراحی سه بعدی از مدل سازی و مونتاژ قطعات ساده تا پیچیده گرفته تا
طراحی سطوح فوق حرفه ای ،
تهیه نقشه های سه نما جهت ساخت ،
مهندسی معکوس ،
طراحی انواع قالب های فلزی ،
قالب های تزریق ،
طراحی اتصالات جوشکاری ،
انواع ماشین کاری ۳ محور تا ۵ محور ، تراشکاری ، طراحی سازه ، انواع محیط های تخصصی تحلیل المان محدود ، طراحی بدنه ، ارگونومی و غیره را در خود جای داده است و نیز اینکه به طور گسترده در صنایع ایران جا افتاده و مورد استفاده قرار می گیرد؛
ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید؛