استراتژی ادغام کسب و کارها | مزایا و معایب آن
- 2022-09-26
- 16 اکتبر 2022
ادغام سازمانی یکی از مؤثرترین راههای افزایش سود و بهرهوری شرکت است. ادغام قراردادهای کاری در ابعاد بزرگ و با سود دوجانبه است؛ منظور از استراتژی ادغام عمودی این است که یک شرکت، کسب و کارهای بالادستی یا پاییندستی خود را خریداری کرده و در فعالیتهای خود ادغام کند.
اگر در حال تحقیق و یا راه اندازی کسبوکار هستید یا بهزودی ادغام را تجربه میکنید، ممکن است به یادگیری دربارهی مؤلفههای ادغام موفق علاقهمند باشید. در این مطلب، اصطلاح «ادغام» را تعریف میکنیم، تفاوتهای ادغام (Merger) و اکتساب (Acquisition) را بررسی میکنیم و ۵ نوع متفاوت ادغام را توضیح میدهیم.

دوســت عزیــز ســلام،
چنانچه اولیـن بارِ که به محبیدیزاین مراجـعه میکنیـد لازمه بدونید که در این سلسه مقالات ما داریم با روند و اصول دیزایـن و مدیریت یک محصـول و یا همون مسیر دیزاینــر شدن آشنا میشیم، برای درک بهتر مفاهیم و قرار گرفتن در بهینه ترین مسیر توصیه میشه از اولینقدم ایـن مسـیر با ما همراه بشید، چون لازمه حتما یک سری پیش نیاز هارو بـدونیـد تا مطالب براتون قابل هضم باشه؛
از طریق لینک زیر میتونی بری نقشه راه رو ببینی و از اولین قدم این مسیر با ما همقدم بشی؛
موقعیت شما در حال حاضر:
اگر علاقه داشتید، به همراه موسیقی مطالعه کنید:
ادغام چیست؟
ادغام ترکیب دو شرکت یا کسبوکار مجزا در یک شرکت واحد است. توافق بین شرکتها متفاوت است، اما هدف آنها همواره ایجاد واحد جدیدی است که قدرتمندتر از دو واحد مستقل است. شرکتها به دلایل مختلفی دست به ادغام میزنند؛ ادغامها میتوانند پایگاه مشتریان شرکت را گسترش دهند، ارزش بازار آنها را افزایش دهند و کاستیهای موجود در تواناییهای تولید را برطرف کنند. در حالت ایدئال، ارزشهای سهامداران هر دوی شرکتها، در حین و پس از ترکیب، افزایش مییابد.
شرکتها اغلب ترکیب میشوند تا مزیت رقابتی بیشتری پیدا کنند؛ برای مثال، ممکن است دومین و سومین برندهای بزرگ آبمعدنی تصمیم بگیرند که برای رقابت موفق با اولین برند، در هم ادغام شوند. ادغام خوب با فراهم کردن دسترسی بیشتر به منابع، مشتریان، محصولات، تکنولوژی و داراییهای دیگر، به هر دو طرف ماجرا سود میرساند.
بحث استراتژی ادغام را با یک مثال آغاز میکنیم تا صورت مسئله شفافتر شود و سپس از جنبههای مختلف به آن خواهیم پرداخت:
فرض کنیم شما یک ناشر دانشگاهی هستید و کتابهای درسیِ دانشگاهی را منتشر و عرضه میکنید.
میدانید که فعالیت در عرصهی نشر دانشگاهی در مقایسه با سایر زیرمجموعههای نشر، دو ویژگی مهم دارد. یکی اینکه جدا از رونق و رکود فصلی (شروع و پایان ترمهای دانشگاهی)، رونق و رکود بلندمدت در آن کمتر دیده میشود. چون به هر حال، مستقل از شرایط اقتصادی، عدهی زیادی از دانشجویان مجبورند کتابهای مورد نیازشان را تهیه کنند.
ویژگی دیگر هم، ابهام کمتر در برآورد تقاضاست (تقاضای فیزیک هالیدی را راحتتر از یک کتاب شعر و دلنوشته میتوان تخمین زد).
بنابراین میتوان گفت شما نوعی ثبات نسبی را در صنعت خود تجربه میکنید.
فرایند کار به این شکل است که:
- شما متن کتابها را از نویسندگان میگیرید.
- آنها را ویرایش و صفحه بندی میکنید.
- مجوز چاپ را از وزارت ارشاد دریافت کرده و سپس کتاب را به چاپخانه میسپارید تا آن را برایتان چاپ کند.
- آخرین مرحله سپردن کتاب به دست پخشکنندگان است که فرض میکنیم ۳۰ تا ۴۰ درصد قیمت پشت جلد به آنها تعلق میگیرد.
حالا فرض کنید همکارانتان دو پیشنهاد مطرح میکنند:
چرا خودمان یک شرکت پخش تأسیس نمیکنیم؟ با این کار، سود عملیات پخش هم دست خودمان میماند؟
حالا که بازار را میشناسیم و هر سال مشتری داریم، چرا چند مترجم به عنوان کارمند ثابت استخدام نمیکنیم که مجبور نشویم تا سالها، حقالتالیف و حقالترجمه پرداخت کنیم؟
با این کار، قدرت نظارت و تسلطمان هم روی همهی مراحل کار افزایش پیدا میکند. چون از لحظهی اول ترجمه تا لحظهی آخر در ویترین کتابفروشیها، دست خودمان است و زیر چتر خودمان قرار میگیرد.
اجازه بدهید زنجیره ارزش فعالیت انتشارات را ترسیم کنیم تا بیشتر بر روی فضای مسئله مسلط شویم:
جمعبندی
در موقعیتهای بسیاری، ادغام میتواند برای طیف وسیعی از شرکتها، تصمیم سودآوری باشد. اگر هر دوی شرکتها موافق سود بیشتر باشند، ترکیب میتواند گام مهمی در راستای افزایش بهرهوری و ارزش بازار باشد. ادغامها میتوانند ریسک داشتهباشند، زیرا به منظور فراهم کردن شرایط برای ترکیبی با سود دوجانبه، هر دوی شرکتها باید به مذاکره و مصالحه پایبند باشند؛ با این حال، اگر شرکت جدید سود و دسترسی را افزایش داد و تبدیل به رقیب تأثیرگذارتری در صنعت خود شد، میتوان ادغام را موفق در نظر گرفت.