شیشه هوشمند | SMART Glass
- 2022-08-12
- 22 نوامبر 2022
شیشه یکی از مصالح ساختمانی شگفتانگیز است که بدون آن ساختمانها تاریک، سرد و مرطوب خواهند بود. تفاوتی نمیکند یک مرکز تجاری بزرگ را در نظر بگیرید یا یک خانه مسکونی کوچک. شیشهها و پنجرهها عضو جداییناپذیر هر ساختمانی هستند. این نمای شفاف در طی سالها دچار تغییرات زیادی شده است؛
شیشه های معمولی یا خام، به دلیل مقاومت و استحکام کم، محدودیت های زیادی در استفاده دارند. این مسئله سبب شده است تا با پیشرفت تکنولوژی، انسان به ساخت شیشه های مقاوم تر و کاربردی تر فکر کند. امروزه با توسعه فرایند ساخت شیشه و فعالیت های مربوط به آن مانند شیشه بری، فناوری های جالب و هیجان انگیزی برای ساخت شیشه استفاده می شود.
شیشه ها که از زمان های گذشته مورد استفاده انسان ها بوده اند، امروزه با پیشرفت تکنولوژی تنوع بسیاری پیدا کرده اند. یکی از خاص ترین انواع شیشه ها، شیشه هوشمند می باشد که در ادامه مطلب به توضیح بیشتر در مورد آن خواهیم پرداخت؛
پنجره هایی را تصور کنید که با توجه به میزان تابش نور خورشید، تیره و یا روشن تر شده و از این طریق در مصرف انرژی صرفه جویی می کنند؛
به طور مثال در فصل های گرم سال، مات شده و از ورود نور خورشید به داخل و گرم تر شدن فضا جلوگیری می کنند. همینطور در فصل های پاییز و زمستان به بالاترین میزان شفافیت رسیده تا تمامی انرژی نور خورشید را به داخل منتقل کنند.

از روزی که آسایش و پایداری دو اصل کلیدی در معماری معرفی شد و با وجود تمایل افراد برای استفاده از ساختمانهایی با پنجرههای بزرگ و دیوارهای شیشهای، چگونگی جلوگیری از اتلاف انرژی به عنوان مسئلهای چالشبرانگیز به حساب میآمد. با گذشت سالهای متمادی و پیشرفت علم و تکنولوژی، راهکارهای بسیار زیادی برای حل این مشکل مطرح شد.
بالاخره پس از آزمون و خطای راهحلهای مختلف، استفاده از پنجره دوجداره هوشمند با شیشه های مات شونده، به عنوان راهکاری کاربردی و موثر مورد استفاده قرار گرفت. پنجره دوجداره هوشمند به کاربران اجازه میداد تا شفافیت پنجره های خود را کنترل کنند.
البته تنها مشکل اصلی این روش آن بود که با مات شدن شیشه، شفافیت پنجره دوجداره که یکی از جذابیتهای اصلی برای دکوراسیون داخلی بود، از بین میرفت. پژوهشگران برای رفع این مشکل راهکار جدیدی پیشنهاد دادند. آنها تصمیم گرفتند، که از تکنولوژی جدید در هوشمندسازی پنجره های دوجداره استفاده کنند. با استفاده از تکنولوژی جدید، تنها از عبور نور مادون قرمز جلوگیری می شد، در حالی که هنوز امکان عبور نور مرئی وجود داشت.
این خاصیت در پنجره دوجداره هوشمند، باعث کنترل گرمای ساختمان و خنک شدن هوا در روزهای تابستان و همچنین کاهش هزینههای ساختمانی میشد. کم کم دانشمندان و تولیدکنندگان صنعت درب و پنجره توانستند حالتهای دیگری از این سازهها را ایجاد کنند. در پنجرههای هوشمند با شیشههای ماتشونده جدید، کاربر میتوانست امکان عبور نور مادون قرمز را در هوای سرد فعال کند. این کار باعث برای گرمتر شدن فضای داخلی میشد. همچنین این امکان وجود داشت که از میزان عبور نور نامرئی کاست. به این ترتیب، شیشه علاوه بر حفظ شفافیت خود، دارای امکان کنترل حرارت و نور نیز میشد.
در کنار این تکنولوژی، تکنولوژی شیشه مات شونده نیز وجود داشت، که یک ایده بسیار عالی و کاربردی به حساب میآمد. این ایده مبتنی بر فناوریهای جدید شکل گرفت و امکان مات کردن شیشه را در کسری از ثانیه فراهم میکرد.
در حال حاضر با استفاده از تکنولوژی شیشه مات شونده، می توان میزان عبور نور خارجی را از شیشه کنترل کرد. به این ترتیب، شفاف و یا مات شدن شیشه پنجره دوجداره هوشمند قابل کنترل است. با استفاده از پنجرههای دوجدارهای که دارای چنین شیشهای هستند، میتوان فضای داخل را در کسری از ثانیه تبدیل به محیطی کاملا خصوصی و یا قابل مشاهده کرد.
شیشه های هوشمند یا شیشه های الکترونیکی نیز نوعی از همین تکنولوژی کاربردی هستند. میزان شفافیت این دسته از شیشهها با استفاده از یک کلید قابل تنظیم است.