حرفه طراحی خود را با محتوای به‌روز و متفاوت ما که باهدفِ پرورش مهارت‌ها و رها کردن خلاقیت ایجاد شده است، به سطح بعدی ببرید

مشترک شوید
فیدها

سی‌تی اسکن | CT Scan

CT scan مخفف Computed Tomography Scan (اسکن توموگرافی کامپیوتری) است که گاهی به صورت CAT scan هم نشان داده می‌شود.
در کوتاه ترین پاسخ به این سؤال که سی تی اسکن چیست؟ می‌توان گفت که یک روش نوین تصویربرداری پزشکی است؛ که در آن مجموعه‌ای از تصاویری که توسط باریکه‌های بسیار نازک اشعه ایکس از زوایای متفاوت گرفته شده‌اند، با کامپیوتر پردازش می‌شوند تا تصاویر مقطعی از اندام‌های داخل بدن بیمار به دست آید.

این روش می‌تواند تصویر مقطعی دقیق و با جزئیات زیاد از استخوان‌ها، رگ‌های خون و سایر بافت‌های نرم بدن تهیه کند.

این اسکن سریع، بدون درد و دقیق است که امروزه کاربردهای بسیار زیادی در پزشکی دارد و می‌توان آن را تقریباً برای تمام نقاط بدن استفاده کرد.

اما شاید یکی از بهترین کاربردهایش بررسی سریع وضعیت بیمارانی است که بر اثر تصادف رانندگی و یا حوادث دیگر، در اندام‌های داخلی بدن دچار آسیب دیدگی و مشکل شده‌اند.

 این روش تصویربرداری پزشکی، جزء روش‌های پیشرفته پزشکی برای تشخیص به حساب می‌آید. از زمان بکارگیری اولین دستگاه سی تی اسکن در اوایل دهه ۷۰ میلادی، تغییرات زیادی روی این دستگاه‌ها انجام شده است. در نتیجه اعمال این تغییرات ۷ نسل مختلف از دستگاه‌های سی تی اسکن تولید شده است. هر نسل از این دستگاه‌ها منحصر به فرد است و تفاوت دستگاه‌ها در قرارگیری تیوب اشعه ایکس، دیتکتورها و نحوه حرکت آنها نسبت به یکدیگر تعریف می‌­شود.

این اختراع توسط یک مهندس بریتانیایی انجام شد که در شرکت عجیبی فعالیت داشت. این شرکت اکنون به خاطر فروش آلبوم‌های بیتلز شناخته شده است.

ct scan - سی تی اسکن 2
ct scan سی تی اسکن 1 دیزاین کلاب

امکان پنهان شدن اشیاء گرانبها در اتاق‌های مخفی می‌تواند بسیار هیجان‌انگیز باشد. در اواسط دهه 1960، مهندس بریتانیایی «گادفری هانسفیلد» به این فکر افتاد که آیا می‌توان با گرفتن پرتوهای کیهانی که از فضاهای خالی نادیده عبور می‌کنند، مناطق پنهان در اهرام مصر را شناسایی کرد.

او در طول سال‌ها به بررسی این ایده پرداخت که به نوعی می‌توان آن را «نگاه کردن به داخل جعبه بدون باز کردن آن» نامید. در نهایت او متوجه شد که چگونه از پرتوهای پرانرژی برای آشکار کردن آنچه با چشم غیرمسلح دیدنی نیست، استفاده کند. او راهی برای دیدن داخل جمجمه و تصویربرداری از مغز نرم داخل آن اختراع کرد.

اولین تصویر توموگرافی کامپیوتری – سی‌تی اسکن – از مغز انسان 50 سال پیش، در 1 اکتبر 1971 گرفته شد. هانسفیلد هرگز موفق نشد تا این روش را بر روی اهرام مصر آزمایش کند اما اختراع او، سبب شد تا به استکهلم و کاخ باکینگهام برود.

چرا به آن اسکن CAT می گویند؟

CAT قبلاً در تاریخ خود استفاده می شد ، در حالی که CT اصطلاح به روز اخیر برای راحتی است. عبارت CT مخفف توموگرافی کامپیوتری و واژه CAT مخفف توموگرافی کامپیوتری محوری یا اسکن کامپیوتری محوری است.

ct scan سی تی اسکن 1 دیزاین کلاب

دلایل تجویز سی تی اسکن چیست؟

  • تشخیص ناهنجاری‌هایی (مانند تومور،آسیب، شکستگی و …) در ماهیچه‌ها و استخوان‌ها
  • تشخیص و تحت نظر داشتن بیماری‌هایی مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و آمفیزم یا توده‌های کبد
  • تعیین محل دقیق، شکل و اندازه تومور، عفونت یا لخته خون
  • تشخیص خونریزی داخلی و آسیب‌های داخلی
  • کمک به انجام عمل جراحی و پروسه‌هایی مانند پرتو درمانی و بیوپسی
  • بررسی اثر بخش بودن درمان‌های خاص سرطان مانند شیمی درمانی و …
  • تشخیص ندول‌های ریوی و وضعیت آسیب و عملکرد ریه

سیتی اسکن برای موارد معمولی و چکاپ تجویز نمی‌شود مگر اینکه علائم یکی از موارد فوق در شما مشهود باشد.

در حال حاضر شیوع بیماری کووید ۱۹ و آسیبی که این بیماری به ریه وارد می‌کند باعث شده که سی تی اسکن ریه برای بیمارانی که دچار مشکلات تنفسی و ریوی شده اند تجویز شود.

قبل از انجام سی تی اسکن چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

  • پزشکتان شما را از تمام کارهایی که پیش از انجام این اسکن لازم است مطلع می‌سازد.
  • شما باید پزشکتان را در جریان وضعیت سلامت خود، داشتن آلرژی، مشکلات کلیوی یا مصرف داروهای مربوط به دیابت قرار دهید.
  • در صورت باردار بودن حتماً باید این قضیه را به پزشکتان اطلاع دهید.
  • از پوشیدن زیورآلات و لباس های دارای قطعات فلزی خودداری نمایید.
  • ممکن است پزشکتان از شما بخواهد که چند ساعت پیش از سی تی اسکن از خوردن و آشامیدن اجتناب نمایید.
  • ممکن است پزشک داروی مسکن یا آرام بخش برای آرام و بی حرکت نگه داشتن بیمار کودک یا نوزاد تجویز کند. چراکه تکان خوردن حین انجام اسکن باعث تار شدن عکس ها و کاهش دقت نتایج می‌گردد.

ماده حاجب یا کنتراست

پیش از انجام سیتی اسکن ممکن است رنگ مخصوصی به نام کنتراست یا ماده حاجب برای شما تجویز شود تا وضوح و کیفیت تصویر برای بافت های نرم بدن افزایش یابد. کنتراست، بسته به اندامی که قرار است اسکن شود، به صورت یک مایع خوراکی یا تزریق وریدی و یا به صورت تنقیه وارد بدن شما می‌گردد.

در موارد نادری کنتراست می‌تواند منجر به واکنش آلرژیک یا مشکلات جدی برای سلامتی شما گردد. اما معمولا این واکنش ها شدید نیستند و به خارش و التهاب جزئی محدود می‌شوند. اگر پیش از این به این مواد حساسیت نشان داده اید حتماً این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

سی تی اسکن چگونه انجام می‌شود

  • در طول اسکن شما معمولاً به پشت روی یک تخت بلند دراز می کشید. 
  • تخت از داخل محفظه تصویر برداری، که مانند یک حلقه گرداگرد قسمت کوچکی از تخت قرار دارد، رد می‌شود.
  • محفظه تصویربرداری سی تی اسکن عرض کمی دارد و برخلاف MRI همانند تونل بن بستی کل بدن بیمار را در بر نمی‌گیرد.
  • بنابراین احتمال بروز ترس از فضای بسته در بیماران وجود ندارد.
  • متصدی دستگاه، در اتاق دیگری انجام تصویر برداری را مدیریت می‌کند.
  • در صورت لزوم، در حین انجام اسکن میتوانید با متصدی صحبت کنید.
  • باید سعی کنید در طول انجام اسکن کاملاً بی حرکت باشید. در غیر اینصورت کیفیت و دقت نتایج افت خواهد کرد.
  • در زمان‌های خاصی از انجام سیتی اسکن، ممکن است از شما بخواهند که نفستان را حبس کنید یا نفس عمیق بکشید.
  • پس از پایان اسکن اگر از کنتراست استفاده کرده باشید در صورت لزوم توصیه هایی به شما خواهند کرد.
  • کنتراست معمولاً خود به خود از بدن دفع می شود اما نوشیدن مایعات فراوان به تسریع این فرآیند کمک می‌کند.
  • در صورت عدم استفاده از کنتراست، لازم نیست اقدام خاصی انجام دهید و می توانید مرکز تصویر برداری را ترک کنید.

نتایج

نتایج معمولاً فوری آماده نمی‌شوند. تصاویری که اسکنر تهیه کرده است ابتدا توسط کامپیوترها پردازش می شوند. تصاویر نهایی از اندام داخلی بدن بعد از این پردازش ها به دست می آیند.
پس از آن رادیولوژیست می‌تواند این تصاویر نهایی را تحلیل کند. در نهایت بر اساس تحلیل خود گزارشی برای پزشک معالج شما آماده ‌کند.

مزایای سی تی اسکن  

  • این روش بدون درد، خونریزی و دقیق است.
  • همزمان استخوان‌ها، بافت‌های نرم و رگ‌ها را نشان می‌دهد.
  • بر خلاف تصاویر رادیولوژی معمولی، تصاویر گسترده و دقیقی از تمام بافت‌ها به ما می‌دهد.
  • این روش ساده و سریع است
  •  در شرایط اضطراری و آسیب‌های شدید داخلی، این سرعت ودقت می‌تواند جان بیمار را نجات دهد.
  •  نسبت به MRI حساسیت کمتری به تکان خوردن بیمار دارد.
  • بر خلاف MRI، سی تی اسکن را می‌توان برای بیمارانی که تجهیزات پزشکی در داخل بدنشان تعبیه شده است، به کار برد.
  • تابش اشعه هیچ گونه عوارض فوری ندارد.
  • پس از انجام سیتی اسکن، پرتوها در بدن بیمار باقی نمی‌ماند.
  • دستگاه‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بیمار در معرض حداقل میزان ممکن تابش قرار گیرد.
[um_loggedin]

توموگرافی | Tomography

برش‌نگاری یا توموگرافی  نوعی تصویربرداری سه‌بعدی است. در برش‌نگاری، تصویری که به دست می‌آید تنها سایهٔ دوبعدی از حجمی سه‌بعدی نیست، بلکه عکس برشی از حجم است که ممکن است در هر یک از سه جهتِ فضا باشد. شناخته‌شده‌ترین برش‌نگاری، برش‌نگاری رایانه‌ای یا سی‌تی‌اسکن است که فیزیکدان انگلیسی، گودفری هاونسفیلد، در سال ۱۹۷۲ آن را برای کاربرد در پزشکی پیشنهاد کرد و در سال ۱۹۷۹ جایزه نوبل پزشکی را برای او به ارمغان آورد.

توموگرافی که بر پایه اشعه مادون قرمز عمل می‌کند به ثبت و تفسیر تغییراتی که در درجه حرارت سطح بدن رخ می‌دهد، گفته می‌شود

تصویر حاصل از این روش که توموگرام نامیده می‌شود، الگوی حرارتی سطح بدن را نشان می‌دهد. در توموگرافی، آشکار ساز، تشعشع حرارتی دریافت شده را به یک سیگنال الکترونیکی تبدیل می‌کند و سپس آن را علاوه بر تقویت، پردازش می‌کند تا روی یک صفحه کاتودیک مثل مونیتور قابل مشاهده شود.

تصاویر بدست آمده به صورت سایه‌های خاکستری رنگ دیده می‌شوند، یعنی سطوح سردتر به رنگ سایه‌های خاکستری روشن نمایان می‌شوند. در توموگرافی رنگی، نواحی گرم، رنگ قرمز و نواحی سر ، رنگ روشن خواهند داشت.

از آنجا که درجه حرارت پوست بدن در نتیجه فرآیندهای فیزیکی، فیزیولوژیک طبیعی یا بیماری تغییر می‌کند از این خاصیت تغییر گرمایی در عضوی خاص یا در سطح بدن برای آشکارسازی بیماری استفاده می‌شود.

به عنوان مثال می‌توان از شیوه تشخیصی توموگرافی در تشخیص سرطان پستان نام برد. این شیوه تشخیصی علاوه بر اینکه کاملا بدون درد است، سریع و ارزان هم هست و از همه مهم تر به دلیل بی ضرر بودن می‌توان آن را بارها تکرار کرد.

ترموگرافی در مامائی نیز کاربرد دارد. جفت از فعالیت بیولوژیکی زیادی برخوردار است. بنا بر این درجه حرارت حاصله در محلی که جفت قرار دارد به طور قابل ملاحظه‌ای بیشتر از بافت‌های اطراف است. پس می‌توان از توموگرافی، جهت تعیین دقیق محل جفت استفاده کرد.

اولین تصویر توموگرافی کامپیوتری – سی‌تی اسکن – از مغز انسان 50 سال پیش، در 1 اکتبر 1971 گرفته شد. هانسفیلد هرگز موفق نشد تا این روش را بر روی اهرام مصر آزمایش کند اما اختراع او، سبب شد تا به استکهلم و کاخ باکینگهام برود.

توموگرافی کامپیوتری(Dental Cone Beam CT) 

توموگرافی کامپیوتری(Dental Cone Beam CT) ، نوع خاصی از تجهیزات تصویربرداری اشعه ایکس بوده و هنگامی که تصویربرداری دندان یا صورت معمولی پاسخگوی نیاز نباشد ، از این دستگاه استفاده می شود. به طور معمول از این دستگاه استفاده نمی شود چرا که امواج آن به نسبت دستگاه های تصویربرداری دهان و دندان معمولی ، بیشتر است. این نوع از سی تی اسکن ، با استفاده از فناوری ای خاص ، در قالب یک اسکن تصاویر سه بعدی ای از ساختار دندانی ، بافت های نرم ، مسیر اعصاب و استخوان های ناحیه جمجمه و سر تولید می کند. تصاویر به دست آمده از توموگرافی کامپیوتری(Dental Cone Beam CT) ، اطلاعات دقیق تری برای درمان فراهم می آورند.

Cone Beam CT با سی تی اسکن معمولی تفاوت داشته اما تصاویر تولیدی آن ، مشابه تصاویری است که سی تی اسکن معمولی تولید می کند.

در دستگاه Cone Beam CT ، پرتوافکن اشعه ایکس مخروطی شکلی به دور بیمار حرکت کرده و تعداد زیادی تصاویر که به آنها View نیز می گویند ، تولید می کند. هر دو اسکنر سی تی اسکن و Dental Cone Beam CT تصاویر بسیار با کیفیتی تولید می کنند.

توموگرافی کامپیوتری(Dental Cone Beam CT) به منظور تولید انواع مشابه تصاویر اما با دستگاهی بسیار کوچک و ارزان تر ، که قابلیت نصب در مطب های سرپایی داشته باشد ، توسعه یافته است.

توموگرافی کامپیوتری(Dental Cone Beam CT) تصاویر با جزئیاتی از استخوان را ارائه داده و برای ارزیابی بیماری های فکی ، وضعیت دندان ها ، ساختار استخوانی صورت ، حفره بینی و سینوس ها استفاده می شود اما به خصوص در ارزیابی بافت نرم مانند عضلات ، غدد لنفاوی ، دیگر غدد و اعصاب اطلاعات تشخیصی کاملی که می توان با CT معمولی به آنها دست یافت را ارائه نمی هد. با این حال Cone Beam CT در مقایسه با سی تی اسکن معمولی از مزیت پرتوی کمتر برخوردار است.

سی تی اسکن نوآوری یک مهندس

هانسفیلد در آغاز جنگ جهانی دوم به نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا پیوست. اما چندان سرباز موفقی نبود. با این‌حال، او رابطه خوبی با ماشین‌آلات الکترونیکی داشت – به خصوص رادار تازه اختراع شده‌ای که او با کمک هیئت داوران و با هدف کمک به خلبانان در یافتن راه خانه در شب‌های تاریک و ابری، راه‌اندازی کرد.

پس از جنگ، هانسفیلد به توصیه فرمانده خود عمل کرد و مدرک مهندسی گرفت. او تجارت خود را در EMI شروع کرد – این شرکت به دلیل فروش آلبوم‌های بیلتز بیشتر شناخته شد. اما با تمرکز بر مهندسی الکترونیک و برق، کار خود را به عنوان مهندس برق شروع کرد.

استعدادهای طبیعی هانسفیلد او را به سوی رهبری تیم ساخت پیشرفته‌ترین رایانه مرکزی موجود در بریتانیا سوق داد. اما در دهه 60، EMI می‌خواست از بازار رقابتی کامپیوتر خارج شود و مطمئن نبود که با مهندس برجسته خود چه کند.

هانسفیلد درحالیکه در تعطیلات اجباری ناشی از معلق شدن شرکت بود و قرار بود به کارهایی که در آینده قصد انجام دارد فکر کند، با پزشکی ملاقات کرد که از کیفیت پایین اشعه ایکس مغز شکایت داشت. اشعه ایکس ساده جزئیات شگفت‌انگیزی از استخوان‌ها را نشان می‌داد اما مغز همانند لکه‌ای بود که هیچ شکل خاص و یا جزئیاتی نداشت – در عکس‌برداری اشعه ایکس همه چیز شبیه مه است. این باعث شد تا هانسفیلد به ایده قدیمی خود برای یافتن ساختارهای پنهان بدون باز کردن جعبه فکر کند.

یک رویکرد جدید نادیده‌های قبلی را آشکار کرد

هانسفیلد روش جدیدی را برای نزدیک شدن به مشکل تصویر برداری از آنچه داخل جمجمه است، اختراع کرد.

ابتدا، او از نظر مفهومی مغز را به تکه‌های متوالی تقسیم می‌کرد – مانند یک قرص نان. سپس او برنامه‌ریزی کرد که یک سری اشعه ایکس را در هر لایه بتاباند و این کار را برای هر درجه از یک نیم دایره تکرار کند. سپس قدرت هر پرتو در طرف مقابل مغز ثبت شود – با پرتوهای قوی‌تر که نشان می‌دهد این پرتوها از مواد با چگالی کمتری عبور کرده‌اند.

درنهایت، هانسفیلد مبتکرانه‌ترین اختراع خود یعنی الگوریتمی برای بازسازی تصویر از مغز را ارائه کرد. او با استفاده از مهندسی معکوس و استفاده از سریع‌ترین رایانه‌های جدید دوران خود توانست میزان فضای داخلی نواحی کوچکی که برای مغز متصور شده بود را، محاسبه کند.

اما مشکلی وجود داشت: EMI در بازار پزشکی شرکت نداشت و تمایلی به ورود به این حوزه نیز نشان نمی‌داد. این شرکت به هانسفیلد اجازه داد تا بر روی محصول خود کار کند اما بودجه بسیار اندک بود. او مجبور شد از لوازم ضایعاتی استفاده کند تا یک دستگاه اسکن اولیه را سرهم کند – این دستگاه به اندازه‌ای کوچک بود که بر روی یک میز نهارخوری قرار می‌گرفت.

حتی با اسکن موفقیت‌آمیز اشیاء بی‌جان و بعدا مغز گاو، سیاست‌های شرکت EMI زندگی او را کماکان تحت تاثیر قرار می‌داد. او اگر می‌خواست با یک دستگاه، بدن و مغز انسان را اسکن کند به بودجه بیشتری نیاز پیدا می‌کرد.

هانسفیلد مخترع باهوش و شهودی بود، اما ارتباط موثری نداشت. خوشبختانه او یک رئیس دلسوز به نام «بیل اینگام» داشت که ارزش پیشنهاد هانسفیلد را می‌دانست و برای ادامه پروژه با EMI مذاکره کرد.

او می‌دانست که هیچ کمکی وجود ندارد که بتواند بودجه را به سرعت دریافت کند. اما استدلال کرد که وزارت بهداشت و تامین اجتماعی بریتانیا می‌تواند تجهیزاتی برای بیمارستان‌ها خریداری کند. به طرز معجزه‌آسایی، اینگام چهار اسکنر را حتی قبل از ساختن به آن‌ها فروخت. بنابراین، هانسفیلد تیمی را مدیریت کرد و آن‌ها مشغول به ساخت یک اسکنر ایمن و موثر برای انسان شدند.

در همین حین، هانسفیلد به بیمارانی نیاز داشت تا دستگاه را مورد آزمایش قرار دهد. او یک متخصص مغز و اعصاب پیدا کرد که با اکراه قبول کرد تا کمک کند. این تیم یک اسکنر با اندازه کامل را در بیمارستان اتکینسون مورلی در لندن نصب کردند و در 1 اکتبر 1971، اولین بیمار خود را اسکن کردند: زنی میانسال که علائم تومور مغزی داشت.

انجام اسکن فرآیند چندان سریعی نبود. 30 دقیقه زمان برای انجام اسکن نیاز بود. سپس باید نوارهای مغناطیسی برای پردازش به قسمت دیگری از شهر برده می‌شد. 2.5 ساعت پردازش داده‌ها در رایانه‌های مرکزی EMI و گرفتن تصاویر با دوربین پولاروید نیاز بود.

در نهایت، در قسمت چپ پیشانی این بیمار یک توده کیستیک به اندازه یک آلو پیدا شد. بدین ترتیب، هر روش دیگری که پیش از این برای تصویربرداری از مغز وجود داشت، منسوخ شد.

godfrey hounsfield مخترع سی تی اسکن دیزاین کلاب

مختص مشترکین دیزاین کلاب. شما به این سطح محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید.

ورود یا نام نویسی 🔗

برای دسترسی به صدها درس و محتوای تخصصی در دیزاین کلاب شما نیاز به ثبت نام و تهیه اشتراک دارید.

تمدید یا تهیه اشتراک 🔗 | ورود یا نام نویسی 🔗

.:برای دانلود کاتالوگ آشنایی با محتوای دیزاین کلاب کلیک کنید:.

 

 

[/um_loggedin]

جمع‌بندی

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

منابع‌ی که در نگارش این مطلب از آن‌ها استفاده شده است

  1. منبع یکم:
  2. منبع دوم:
  3. منبع سوم:
  4. منبع چهارم:

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *