طراحی دیزاین محور
همونطور که در گامهای قبلی گفتیم طراحی یک هنره، هنرِ استفاده از دانش و تخیل در خلق آثار، محصولات و یا محیطی دلنشین و از زیر شاخه های دیزاین محسوب میشه، دیزاین بهنوعی با ساختن در ارتباطه و طراحی با کشیدن؛
اما طراحی دیزاین محور به چه معناس؟

حرفه طراحی مانند سایر حرفههای هنری، دارای پیشینهای کهنِ، بنابرین طراحان تنها بر خلاقیت هنرمندان پیش از خود میافزایند، ولی این به معنای آن نیست که یک طراح نباید هیچ تلاشی برای اصالت اثر خود بکنه!
وظیفه طراح اینه که با اتکا با کار طراحان بزرگ پیش از خود، در راستای خلق ایده جدید تلاش کنه و مهمترین مرحلهای که به منجر به اصالت محصول خلق شده میگردد، مرحله طراحی محصوله.
اگر بخوام طراحی دیزاین محور رو در یک خط توضیح بدم:[um_loggedin]
هدف طراحی دیزاین محور بهبود احساس مصرف کننده به محصول و افزایش کارایی و عمر محصوله
استفاده از فرآیند طراحی برای اونه تا از آشفتگی و بی نظمی، نظم ایجاد بشه و این پیامِ نظم، در وهله اول ذهن طراح رو ارضا میکنه و در وهله دوم به نفع مخاطبین و بینندگانیِ که از تماشای پروژه اجرا شده لذت میبرن؛ دقت کنید که نمیخوام طراحی رو به یک شاخه خاص محدود کنم، چراکه طراحی در تمامی ابعاد زندگی ما میتونه نمود پیدا کنه فقط کافیِ بگردیم دنبالش تا خودشو به ما نشون بده؛
طراحی خوب نیاز به آشنایی با اجزای اولیه و اصلی دارد
- نمیتوانید یک مهندس مکانیک طراح باشید و چرخدندهها و بلبرینگها و تسمهها و … را نشناسید؛
( اگر چه شناختن همهی آنها الزاماً شما را به یک طراح خوب تبدیل نمیکند) - نمی توانید یک آشپز خوب با غذاهای اختصاصی خودتان باشید اما ادویه های مختلف و مواد اولیه آشپزی را نشناسید؛
(اگر چه شناختن ادویه ها الزاماً به شما توانایی آشپزی را نمیدهد) - نمیشود یک مشاور مدیریت خوب باشید اما استراتژی و بازاریابی و ساختار سازمانی و … را ندانید؛
(اگر چه دانستن آنها به تنهایی شما را به یک «طراح سازمان» تبدیل نمیکند)
در نگاهی ساده به رشته های هنری، به راحتی می توان جایگاه ویژه طراحی را مشاهده نمود، زیرا یک فرد حرفه ای در هر زمینه هنری ابتدا باید توانایی این را داشته باشد که ایده خود را به روی کاغذ بیاورد و بعد آن را به مرحله اجرا و تولید برساند. همچنین تجربه نشان داده افرادی که در امر طراحی از توانایی کافی برخوردار هستند ، بسیار سریع تر و راحت تر جذب برندهای تولیدی شده و وارد بازار کار می گردند.
با بررسی روال تولیدات صنایع مربوط به لوازم خانگی به راحتی می توان مشاهده کرد که تولید کنندگان داخلی، تنها به دلیل محدودیت های مربوط به ایده های نو و طراحی های جدید، به شدت از برندهای خارجی که بعضا هم فقط دارای طراحی خلاقانه می باشند و از نظر کیفیت در سطح قابل قبول نیستند، عقب می مانند و در بسیاری از موارد محکوم به کپی کاری از ایده های خارجی هستند. شاید یکی از دلایل عمده ای که خریداران رغبتی به خرید از برندهای داخلی نشان نمی دهند همین امر باشد.
طراحی دیزاین محور به چه معناس؟
در اولین قدم برای درک طراحی دیزاین محور باید به محیط پیرامونمان و محصولات دیزاین شده اطرافمون توجه کنیم، تقریبا هیچچیز در اطراف ما وجود نداره که «طراحی» نشده باشه و روزی روی دلیل وجودی اون فکر نشده باشه!
در واقع هرچیزی که در اطرافمون میبینیم و هر وسیلهای که از اون استفاده میکنیم، روزی توسط کسی طراحی شده…
طراحی یک هنره، هنرِ استفاده از دانش و تخیل در خلق آثار، محصولات و یا محیطی دلنشین و از زیر شاخه های دیزاین محسوب میشه،
فرقی نداره که شما یک طراح، توسعهدهنده یا مدیر محصول، مدیر پروژه یا مدیر بازاریابی باشید،
شما باید بتونید فرآیند طراحی یک محصول رو درک کنید تا بهترین محصول خلق بشه؛
طراحی یک ویژگی است و ممکن است الزاماً یک محصول مشخص نباشد،
به عنوان مثال وقتی میگوییم این وبسایت «طراحی خوبی» دارد، ممکن است از نظر قابلیتها و ویژگیها و هستهی اصلی هیچ فرقی با یک سایت دیگر نداشته باشد. اما شما در کار کردن با این سایت، احساس کنید «ویژگی این سایت»، «دسترسی ساده و سریع به اطلاعات» است. کسی که طراحی یک ساختمان را بر عهده میگیرد، الزاماً آجر اضافهای در آن مصرف نخواهد کرد. ممکن است آن ساختمان را به ساختمان «دوستداشتنیتر» تبدیل کند و این «ویژگی» را به ساختمان بیفزاید. موتور وسپا که در بالا دیدیم، «اولین موتور سیکلت» نیست. اما یک ویژگی خاص در دوران خود داشته: برای زنان و مردان، هر دو قابل استفاده بوده و به شکلی طراحی شده بوده که لباس رسمی مردان و لباس رسمی زنان روی آن، آسیب نبیند.
طراحی از دیدگاه دانلد نورمن Donald A.Norman
“هدف طراحی بهبود احساس مصرف کننده به محصول و در نتیجه افزایش کارایی محصول میباشد”(دانلد نورمن)

کتاب Emotional Design نوشته دانلد نورمن یکی از کتابهای تاثیرگذار در زمینه طراحی و دیزاین بوده و هست، دانلد نورمن در این کتاب طراحی را چیزی فراتر از زیبا کردن محصول میداند، دانلد نورمن در کتاب طراحی حسی، به مفهوم لذت بردن از محصولات اشاره میکند، به عبارتی او تاکید دارد که در طراحی، همه چیز به کارکرد محصول ختم نمیشود و باید به احساس مصرف کننده نسبت به محصول هم توجه داشت؛ نورمن به فروش بالای محصولات اپل اشاره میکند و گزارش تحقیقات بازاریابی طی دهههای اخیر را چنین خلاصه میکند که:
“انسانها علاوه بر استفاده از محصول، با آن ارتباط احساسی هم برقرار میکنند”
نورمن در طراحی حسی، توضیح میدهد که طراحی موفق باید به سه حوزهی مختلف توجه داشته باشد:
-طراحی عملکردی
-طراحی ظاهری
-طراحی تصویر ذهنی
{مقاله مرتبط: معرفی و خلاصهای از کتاب طراحی احساسی، نوشته دانلد نورمن }
هدف از طراحی دیزاین محور چیست؟
مختص مشترکین دیزاین کلاب. شما به این سطح محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدهاید.
ورود🔗 | نامنویسی🔗 | خریداشتراک🔗
“طراحی” مهمترین ویژگـی شرکـتها با فرهـنگ دیزاین محور
[um_loggedin] مختص مشترکین دیزاین کلاب. شما به این سطح محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدهاید. ورود🔗 | نامنویسی🔗 | خریداشتراک🔗
جمع بندی
طراحی وقتی معنا پیدا میکند که محدودیت وجود داشته باشد و محدودیت را بشناسیم، اگر به شما صد هکتار زمین بدهند و بخواهند یک کاخ بزرگ بسازید، کار چندان دشواری نیست. اما اگر به شما ۱۰۰۰ متر مربع زمین بدهند و بخواهند عمارتی کاخ گونه بسازید، اینجا نیازمند طراحی هستید. اگر به شما محدودیت وزن و مصرف سوخت دادند برای خودرو خود، نیازمند طراحی هستید.
واقعیت این است که آنچه یک «مدیر محصول» را از یک «دائرهالمعارف آنلاین مدیریت» متمایز میکند، تسلط بر مفهوم طراحی دیزاین محور است.