مگامنو

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

دیزاینر به چه کسانی گفته می‌شه؟ | Designer

با تعریف گسترده‌ای که از دیزاین کردیم  در درس قبلی، باید متوجه شده باشد که ما توی این مدرسه با عمق زیادی به مسله دیزاین نگاه می‌کنیم و حالا در اینجا می‌خوایم دیزاینر بودن رو مورد بررسی قرارش بدیم، ازونجایی که در کشور ما خیلی ها دیزاینر هارو طراح می‌دونن و طراح هارو دیزاینر.

طراحی دیزاین محور

نقش دیزاینرها در ۲۰ سال گذشته با توجه به ظهورمحصولات و نیازهای انسانی جدید تغییر شگفتی کرده است. با اینکه ممکن است درباره موقعیت های شغلی مانند وب دیزاینر یا طراح بصری یا دیزاینر داخلی ایده هایی داشته باشید. عنوان دیزاینر در زبان فارسی اصطلاح جدیدی است که معنای آن را افراد بسیاری نمی دانند؛ احتمالا به این دلیل که شغل دیزاینرها در بسیاری از مواقع با سایر مشاغل و مسئولیت ها در یک سازمان، همپوشانی پیدا می‌کند.

اما، دیزاینر به چه کسانی گفته می‌شه؟
دیزاینر دقیقا چه کارهایی انجام می‌ده؟
آیا طراح همون دیزاینرِ و یا دیزاینر همون طراحه؟ در این درس از مدرسه دیزاین بصورت جامع و کامل به این موضوعات خواهیم پرداخت.

همانطور که از نام خانوادگی بسیاری از ما بر می‌آد، از گذشته‌های دور، حرفه و مهارت بخش مهمی از هویت افراد اجتماعات انسانی رو شکل داده‌، امروزه با پیشرفت بدون مرز تکنولوژی، آینده‌ای مبهم و البته هیجان‌انگیز پیش روی ماست و فرصت ما برای تصمیم‌گیری در مواجهه با این فرصت‌ها کوتاه‌تر از قبل شده. ما اکنون بیش از پیش به پرورش و تمرین مهارت‌هامون نیاز داریم؛ مهارت دیزاین و اندیشیدن مانند یک دیزاینر . چرا که مهارت‌ها مانند ابزارهای کاربردیِ ما در لحظات مختلف زندگی عمل کرده و هرچه بیشتر اون‌ها رو در مواجهه با دنیای واقعی تمرین بدیم، در استفاده از اون‌ها در بزنگاه‌های مورد نیاز خبره‌تر خواهیم بود. دیزاین در شکل‌های کاربردی گوناگون بروز پیدا می‌کنه.

یکی از اشتباهات ما اینه که وقتی به موضوعی نگاه می‌کنیم، روند رو نمی‌بینیم و صرفا نتیجه رو در نظر می‌گیریم. وقتی انسان موفقی رو می‌بینیم، به این فکر نمی‌کنیم که برای رسیدن به این جایگاه چه مسیری طی شده. وقتی دیزاینی موفق از یک اپلیکیشن یا وب‌سایت می‌بینیم، به این فکر نمی‌کنیم که چند نسخه دیزاین شده تا به این دیزاین رسیده. فقط استفاده میکنیم و معتادش میشیم و در آخر هم نمی‌دونیم چرا؟!   دیزاین از دوبخشِ فرآیند دیزاین و نتیجه دیزاین(فرم دیزاین) تشکیل می‌شه و رسانه ها اغلب ، هنگامی که به معرفی یک تلفن همراه، یک بنا، لباس،  اپلیکیشن و… میپردازند تنها  فرم دیزاین رو مورد بررسی قرار می‌دن ن نه فرآیندیکه در پشت این فرم قرار داره، و همین هم باعث سردرگمی افراد می‌شه.دیزاین وسیله ای برای برقراری ارتباطِ که از شیوه های مرسوم در روانشناسی ، معنا شناسی و دیگر زمینه های علوم سود میبره تا ویژگی های نمادین اشیائ طراحی شده رو بررسی و توصیف کنه؛

دیزاین دیزاینر

مارتی نیومئر”در کتاب خودش به نام کمپانی دیزاین محور” این تعریف رو برای “دیزاینر” پیشنهاد میده:

“هرشخصی که برای تغییر وضعیت موجود به وضعیت قابل بهبود، دست به اقداماتی بزنه، به دیزاین پرداخته و دیزاینره” 

دیزاینر کیست؟ Designer

بعضی‌ از افراد ممکنِ با شنیدن کلمه دیزاینر یاد اون خواننده رپ آمریکایی(+) بیفتن و شاید هم فکرکنین به کسانی که در حرفه معماری و دکوراسیون داخلی فعالیت دارن می‌گن دیزاینر و در بهترین حالت شاید فکر کنن منظور اینه که طرف طراحه! اما هیچکدوم ازین تعریف ها درست نیست و عمق کاری که دیزاینر ها انجام می‌دن رو نمی‌رسونه. در خلاصه ترین تعریف ممکن:

” دیزاینر کسیِ که در راستای رفع نیاز یک سری آدم ایده‌پردازی می‌کنه و محصولی رو برای رفع اون نیاز تولید می‌کنه

اصلی ترین سوال دیزاینر “چه چیزی؟” و ” برای چه کسی؟“عه و وقتی به مرحله “چطور؟ ” می‌رسه کم کم وارد حیطه “طراحی ” میشه. دیزاینری یعنی تلاش عامدانه برای پیدا کردن مشکل و حل کردن اون به بهترین شکل.

  • ما دوست داریم گوشی موبایل‌مون هم زیبا باشه و هم به‌خوبی کار کنه و نیاز های روزمره مون رو برطرف کنه و هم بازی های مورد علاقه مون روی اون نصب بشه.
  • یا یادتون هست در گذشته باز کردن درب کنسرو پراسترس‌ترین کار دنیا بود؟ هر بار ممکن بود یکی از انگشتا‌مون را از دست بدیم، تا اینکه شرکت‌های قوطی‌سازی تصمیم گرفتند چیزی شبیه درب قوطی‌های نوشابه  روی کنسروها قرار بدن  تا به‌راحتی بتونیم اون‌ها رو باز کنیم. 

دیزاینری همینه یعنی یافتن مشکل و نیاز انسان ها و پاسخ‌دادن به اون‌ها به بهترین شکل، اگر ما سعی کنیم که به این یافتن و پاسخ‌دادنِ همیشگی عادت کنیم، می‌تونیم دیزاینر بشیم و زندگی خودمون را هرلحظه دیزاین کنیم.

رشته‌های دیزاین محور ترکیبی از علم، هنر و صنعت هستن و در عین حال با هرکدام تفاوت هایی هم دارن. که جلوتر بیشتر بهش می‌پردازیم اما تا به حال با خودتون فکر کردین:

– چرا هر روز ظاهر یخچال، ماشین لباسشویی،یا اتومبیل‌ها تغییر می‌کنن؟
– چرا لوازمی مثل پوست‌کن میوه روز به روز مجهزتر و کاربردی‌تر به بازار عرضه می‌شن؟
– چه کسی به نیاز افراد نابینا فکر می‌کنه تا عصای بهتر و مناسب‌تری براشون بسازه؟

تمام این مباحث در حوزه دیزاین محصولات صنعتی و دیزاینرهای این رشته مطرح می‌شه؛ بحث پروداکت‌ دیزاین (که در ادامه مسیر دیزاینر مفصل تر بهش خواهم پرداخت) فرآیند شناسایی افراد واقعی با مشکلات واقعی و استفاده از یک فرآیند تکرارشوندۀ انسان‌محور برای ارائه و اعتبارسنجی راه حل‌های مربوط به آن مشکلات است. در واقع پروداکت‌ دیزاین به افراد کمک می‌کند تا به یک هدف خاص خود که در اینجا تولید یک محصول است برسند.

Design_دیزاین-دیزاینر زندگی دیزاینر-مسیر دیزاینر- محبی دیزاین

تعاریف دیزاینر در کتاب Designing the 21th century 

  1. دیزاینری آفریدن چیزهایی است که زندگی انسان ها را بهتر کند.
    Seymour Powell – کتاب: Designing the 21th century  صفحه 452
  2. دیزاینری در مورد چگونه کار کردن اشیاء است نه شکل ظاهرشان.
    James Dyson – کتاب: Designing the 21th century  صفحه 140
  3. دیزاینری سراسر تجربه از زندگی است.
    کریم رشید Karim Rashid – کتاب: Designing the 21th century  صفحه 404
  4. دیزاینر، طراح رفتار، نه اشیاء
    Isao Hosoe – کتاب: Designing the 21th century
  5. تفکر دیزاینری یک تفکر خلاقانه است که جهت اثبات آن باید به پشتوانه مباحث علمی مسلح بود
    فیلیپ استارک Phillipe stark 
  6.  دیزاینری هنر ترکیب کردن نیازهای مصرف کننده با امکانات تولیدات صنعتی است.
    Olavi Linden – کتاب: The world design

سر یخچال رفتن و نگاه کردن به «آنچه هست» و هوس پختن «چیزی متفاوت»، کاری است که اغلب اوقات دوست داریم انجام دهیم، اما جامعه و خانواده آن‌قدر از ریسک‌ کردن و امتحان کردن ما را ترسانده‌اند که ترجیح می‌دهیم شکم‌مان را با همان تخم‌مرغ خالی سیر کنیم. جامعه و سازمان ها از ما می‌خوان هر روز تخم‌مرغ بخوریم، اما دیزاین از ما می‌خواهد که شیطنت کنیم و با ترکیب مواد مختلف چیزهای جدیدی بسازیم.

دیزاینری چیزی شبیه به اینه :

این محتوا فقط برای کاربران وارد شده است.لطفا برای مشاهده این مطلب وارد شوید.

نقش اجتماعی دیزاینر

این محتوا فقط برای کاربران وارد شده است.لطفا برای مشاهده این مطلب وارد شوید.

جمع‌بندی

دیزاینری تنها یک شغل نیست و یک مهارت بین رشته ای محسوب میشه، اشتباهه اگه فکر ‌کنیم که دیزاینرها پشت میز کارشون می‌شینن و تمام روز مشغول طراحی با ابزارهای دیجیتال هستن یا اینکه برای دیزاینر شدن کافیه ابزارهایی  مثل ادوبی XD، ایلاستریتور، فتوشاپ یا اسکچ تسلط پیدا کنیم، نه ! در این صورت در بهترین  حالت شما یک طراح خوب میشید!

دیزاینر با دنیای اشیا و لوازم مورد نیاز انسان‌ها در ارتباطه که خودش قسمت‌ها و بخش‌های گوناگونی رو در بر می‌گیره و ناگفته نمونه که هرشاخه از دیزاین مهارت های خاص خودش رو احتیاج داره؛  تخصص های دیزاین سالهاس در تمدن انسانی به تکامل رسیدن و هروز بهتر و بهتر میشن، امروزه دیزاین کاربردهایی بیش از قبل داره،حوزه های مختلفی که با دیزاین و دیزاینر سرُکار دارن هروز گسترش پیدا می‌کنن، البته در قدم‌های آینده ما رشته های مختلف دیزاین رو دسته بندی و معرفی می‌کنیم، که کاملا مشخص بشه کی دیزاینرِ و کی نیست و هرکدام ازین شاخه ها زیر شاخه های گوناگونی دارن، به عنوان مثال رشته گرافیک‌دیزاین شاملِ: دیزاین وب، دیزاین کتاب، دیزاین پوستر، تایپو گرافی… می‌شه که در تمام این حرفه ها دیزاین نقطه اشتراکه و مهمه که درک کنیم شخصیت دیزاینر برگرفته از طرز تفکرشه.

در گام بعدی می‌خوایم با طرز تفکر دیزاینر و مدل ذهنی دیزاین محور آشنا بشیم، با ما همراه باشید.

دوستش داشتید؟

‫5 نظر

  • محمدجوادزحمتکش گفت:

    قبلا تمام دسته بندی ها توی منو بودن، چرا من نمیتونم الان از طریق منو به مقالات دسترسی داشته باشم؟

  • مریم میرزاخانی گفت:

    ” بعضی‌ها ممکنِ با شنیدن کلمه دیزاینر یاد اون خواننده رپ آمریکایی(+) بیفتن و شاید هم فکرکنین به کسانی که در حرفه معماری و دکوراسیون داخلی فعالیت دارن می‌گن دیزاینر و در بهترین حالت شاید فکر کنن منظور اینه که طرف طراحه!
    اما هیچکدوم ازین تعریف ها درست نیست و عمق کاری که دیزاینر ها انجام می‌دن رو نمی‌رسونه!  “
    عالی بود ?

  • گفت:

    یکی از کامل ترین مقالاتی که راجعبه دیزاین خوندم ?✨موفق باشید

  • saeid saeid گفت:

    سایت کاملی دارید ، ممنون

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *