فینتک یا فناوری های مالی | FinTech Startup
- 2022-08-10
- 13 اکتبر 2022
فینتک یا فناوری مالی به معنای کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی است. فینتک معادل Financial technology یا FinTech صنعتی در فضای اقتصادی است و به کمپانیهایی اشاره دارد که با کاربرد تکنولوژی تلاش میکنند خدمات مالی را کارآمدتر کنند. شرکتهای فعال در زمینه فناوریهای مالی عموماً استارتآپهایی هستند که تلاش میکنند خودشان را در سیستمهای مالی جا بیندازند و شرکتهای سنتی را به چالش بکشند. مرکز ملی تحقیقات دیجیتال (National Digital Research Centre) در دوبلین ایرلند فینتک را اینگونه تعریف میکند: نوآوری در خدمات مالی؛ این عنوان برای نامیدن گستره وسیعی از اپلیکشنهای فناورانه به کار میرود که در بخش زیادی از ابتدا تا انتهای زنجیره ارزش محصولات مصرفی کاربرد دارند؛ همینطور تازهواردانی که بازیگران فعلی را به رقابت فراخواندهاند و نیز برای نامیدن پارادایمهای جدیدی مانند بیتکوین استفاده میشود.
به طور گسترده، اصطلاح تکنولوژی مالی میتواند به هر نوآوری در مورد نحوه تعامل مردم با کسب و کار، از اختراع پول دیجیتال تا حسابداری دوگانه، اعمال شود. به دلیل انقلاب اینترنت و همچنین انقلاب اینترنت تلفن همراه و تلفن هوشمند، تکنولوژی مالی بهصورت شدیدی رشد یافته است و فین تک، که در ابتدا به تکنولوژی رایانهی مربوط به پشت صحنهی بانکها یا شرکتهای تجاری اشاره میکرد، در حال حاضر انواع مختلفی از مداخلات تکنولوژیکی را به اموال شخصی و تجاری توصیف میکند.

فین تک در حال حاضر انواع فعالیتهای مالی مانند انتقال پول، تخصیص چک با گوشیهای هوشمند، کنار گذاشتن یک شعبه بانک برای درخواست اعتبار، جمعآوری پول برای راه اندازی کسب و کار یا مدیریت سرمایه گذاری ها را بدون کمک هیچ شخص دیگری، توصیف میکند. فین تک طراحی شده است که با چابکی بیشتر، خدمتدهی به بخشهای مختلف و خدمات بهتر و سریعتر؛ تهدید و چالشی برای خدمات سنتی باشد و درنهایت این خدمات را درون خودش غرق کند.
فین تک در ابتدا بهعنوان فناوری مورداستفاده در سیستمهای سمت سرور (back-end) بانکها و مؤسسات مالی معرفی شد؛ با این وجود، تعریف فین تک با گذر زمان تغییر کرده است. امروزه فین تک برنامههای کاربردی مشتریمدار متعددی را در بر میگیرد. در آیندهای نزدیک، این فناوری امکان مبادله سهام، مدیریت سرمایه و پرداخت حق بیمه و هزینهٔ غذا را برای افراد فراهم میکند.
اهداف فینتک
فینتک در ایران
در ایران نیز در تمامی زیرشاخههای فینتک مانند، پرداخت، ارزهای رمزنگاری شده، بیمه، تأمین مالی جمعی و … استارتاپهای شاخصی فعالیت میکنند. مهمترین چالشی که فینتکیها در ایران با آن روبرو هستند رگولاتوری و قانونگذاری است. تعدادی از استارتاپهای شاخص فینتکی نیز به دلیل همین مشکلات در سال ۱۳۹۶ به یکباره توسط دادستانی فیلتر شدند که پس از پیگیری این کسب و کارها مجدداً رفع فیلتر شدند. بانک مرکزی ایران در اولین موضعگیری خود در شهریور ۹۵ نسبت به فینتکهای پرداختی، اعلام کرد که فعالیتها ایجاد ارزش میکند. در نهایت ضوابط فعالیت فینتکهای پرداختی با نام پرداخت یاران در مهر ۹۶ توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شد. انجمن فینتک یکی از تشکلهای تأثیرگذار در به رسمیت شناخته شدن کسب و کارهای فینتک در ایران بودهاست.
ایجاد مراکز نوآوری و شتابدهندهها از دیگر امور حوزه فینتک است. میتوان گفت در این بخش همآوا و شرکت خدمات انفورماتیک با همکاری یکدیگر نوآوری آیفینک را در محل کارخانه نوآوری آزادی راهاندازی کردهاند. فعالیت اصلی این مرکز اجرای برنامههای شناسایی، شکلدهی و شتابدهی استارتاپهای فینتکی است که راهحلهای نوآورانه و فناورانه را برای حل مسائل جامعه و همسو با روندهای فناوری ارائه میکنند.
معرفی 8 استارتآپ فینتکی موفق ایرانی
همانطور که میدانید بسیاری از ما تنها با چرخاندن انگشت دست روی برنامههای صفحه موبایل امور مالیمان را انجام میدهیم. در واقع خدمات متنوعی که استارتآپهای فین تک در حوزه مالی ارائه میدهند، انجام این امور را بسیار آسان کرده است. از طرفی این استارتآپها در زمینه بهینهسازی و جنگ با تکرار و روند طولانی برنامههای مالی رقیب یکدیگر هستند. با توجه به استقبال عموم از تکنولوژی، این روزها استارتاپهای موفقی روانه دنیای فناوری مالی شده است. در ادامه این مطلب با هشت استارتآپ موفق ایرانی در حوزه فین تک آشنا خواهیم شد.
جمعبندی
امروزه جهان در عرصه فناوری مالی پیشرفتهای چشمگیری داشته است به طوری که در انجام امور مالی استارتآپهای موفقی روانه دنیای فناوری شده است. هرچند بعضی از آنها مطابق قوانین برخی کشورها با مشکلاتی مثل فیلترینگ رو به رو هستند اما استارتآپهای فینتک همچنان رو به جلو گام برمیدارند. هر کدام از فینتکها با نوآوری و طراحی راه حلهای خلاقانه در تلاش هستند جای خود را خصوصا در موبایلها تثبیت کنند تا خدمات بهتری را ارائه دهند.