تتریس، داستان ساخت و توسعه یک بازی | Tetris
تتریس (به روسی: Тетрис) (به فارسی: خانه سازی) نوعی بازی ویدئویی معمایی مصور رایانهای شبیه به یک پازل بیانتها است که در آن از قطعات یا مهرههای چهارگوشی به نام تترومینو استفاده میشود. طراح و برنامهنویس این بازی در اصل توسط طراح بازی روسی الکسی پاژیتنوف انجام شدهاست. این بازی در ۶ ژوئن ۱۹۸۴ منتشر شد.
از سرنوشت پرفراز و نشیب بازی تتریس که یکی از جذابترین روایتهای تاریخ ویدیو گیم را از آن خود کرده است، درسهای زیادی میتوان آموخت؛ از مشکلات و سختیهای بازیسازی در جامعهای بسته گرفته تا تاثیر حرص و طمع نظام سرمایهداری در سرنوشت یک بازی.
تاریخچه بازی تتریس
سال ۱۹۸۴ میلادی. جنگ سرد میان دو ابرقدرت ایالات متحده امریکا و اتحاد جماهیر شوروی بالا گرفته و اختلاف نظرهای اقتصادی و سیاسی باعث شکلگیری تنشی دائمی میان این دو کشور شده بود. در همین دوران ایالات متحده رشد اقتصادی بیسابقهای را تجربه میکرد. شرکت اپل بهتازگی کامپیوترهای شخصی مکینتاش را معرفی کرده بود، لسآنجلس میزبان المپیک تابستانی ۱۹۸۴ بود، دو فیلم بلاکباستر مهم یعنی گوستباسترز (Ghostbusters) و گرملینز (Gremlins) نیز به اکران سینماها درآمده بودند و خواننده معروف امریکایی، بروس اسپرینگستین (Bruce Springsteen) هم موفقترین قطعه موسیقی خود با نام Born in the USA را به بازار عرضه کرده بود. از منظر اقتصادی و اجتماعی، جامعهی امریکا رشد و رونقی بیسابقه را مشاهده میکرد.
از طرف دیگر اما اتحاد جماهیر شوروی وضعیتی کاملاً متضاد را از سر میگذراند. وضعیت اقتصادی راکد بود و قیمت نفت که اقتصاد کشور بدان وابسته بود، افت شدیدی را تجربه میکرد. در همین سال شوروی از حضور در المپیک ۱۹۸۴ نیز کنارهگیری میکند. کنستانتین چرنینکو (Konstantin Ustinovich Chernenko) دبیرکل حزب کمونویست اتحاد جماهیر شوروی به بیماری صعبالعلاجی دچار شده و میخائیل گورباچف (Mikhail Sergeyevich Gorbachev)، هشتمین و آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، در انتظار بهدستگیری قدرت بهسر میبرد.
در تابستان همان سال و در حالیکه دو کشور در دورترین فاصله از تفاهم با یکدیگر بهسر میبردند، یک برنامهنویس کامپیوتر در اتحاد جماهیر شوروی محصولی منحصربهفرد خلق میکند؛ یک بازی فکری که طوفانی در صنعت ویدیوگیم برپا کرده و به شکستن مرزهای میان این دو ابرقدرت کمک بسیاری میکند.
در ۳۱ مارس ۲۰۲۳ فیلمی با همین نام کارگردانی جان اس. برد است که از طریق اپل تیوی پلاس منتشر شد.داستانی واقعی دربارهٔ نبرد حقوقی پرمخاطره برای تضمین حقوق مالکیت معنوی بازی تتریس.
سندروم تتریس
سندرم تتریس یا اثر تتریس (انگلیسی: Tetris effect) زمانی روی میدهد که فرد چنان زمان و توجهی را به یک فعالیت اختصاص بدهد که این فعالیت اندیشه، تصاویر ذهنی و رؤیا او را شکل ببخشد. نام این عارضه از بازی ویدئویی تتریس گرفته شدهاست ولی صرفاً مختص بازیهای ویدئویی نیست. بهعنوان مثال، برنامهنویسی کامپیوتری ممکن است باعث رویاپردازی در مورد کدها شود. برخی ریاضیدانان هم گزارشهایی از رویاپردازی در مورد معادلات ارائه کردهاند، که ازان جمله میتوان به سرینیواسا رامانوجان، و فریدریش انگلس اشاره کرد. انگلس نوشتهاست: «هفتهٔ پیش در خواب دکمههای کتم را به بچهای دادم که مشتقشان را بگیرد، و او با دکمهها گریخت.»
اشخاصی که تتریس را برای زمانی طولانی بازی کردهاند ممکن است متوجه شوند نگرششان به جهان واقع در قالب سازوکار این بازی است، مثلاً در زندگی روزمرهشان در مورد این فکر میکنند که شکل جعبههای یک سوپرمارکت یا ساختمانهای یک خیابان چگونه با هم جفت میشود. این افراد ممکن است دچار توهم جفت شدن قطعات در کنار هم و فرود آمدن آنها بر روی زمینهای نامرئی بشوند. بااینمفهوم، سندرم تتریس گونهای عادت است. این افراد همچنین ممکن است در خواب تترومینوهای درحالسقوط را ببینند یا در بیداری در سرحد میدان بیناییشان یا هنگام بستن پلکها خیال کنند این قطعات را میبینند. بااینمفهوم، سندرم تتریس گونهای توهم پیشاخواب است.