حرفه طراحی خود را با محتوای به‌روز و متفاوت ما که باهدفِ پرورش مهارت‌ها و رها کردن خلاقیت ایجاد شده است، به سطح بعدی ببرید

مشترک شوید
فیدها

تئوری Job’s To Be Done | JTBD

JOBS TO BE DONE یا به اختصار JTBD توسط پروفسور کلیتن کریستنسن، استاد دانشکده کسب و کار هاروارد (Harvard Business School) مطرح شد و توسط استادان و صاحب نظران و مدیران کسب و کارها مورد بحث قرار گرفت و به مرور تکمیل و به شکل امروزی آن در آمد. ‌JTBD توضیح می دهد مشتریان محصول را نمی خرند که فقط آن را خریده باشند بلکه آن ها آن محصول را برای رفع یک نیاز یا انجام یک کار، بکار می گیرند. افراد دیگری این مفهوم را به شکل های دیگری بیان کرده اند. برای مثال در قرن ۱۹ میلادی، تامس ادیسون گفته است: «چیزی که فروش نمی رود را نمی خواهم اختراع کنم. فروش یک چیز، نشاندهنده کاربردی و سودمند بودن آن است و این یعنی موفقیت.» کار مشتری که باید انجام شود همان کاربردی بودن است که یک محصول باید داشته باشد.

در دهه ۶۰ میلادی، آقای تئودور لویت استاد دانشکده کسب و کار هاروارد جمله مشهور و مهمی را بیان کرد. او گفت: «مردم مته های ۱/۴ اینچی نمی خواهند، آن ها سوراخ های ۱/۴ اینچ می خواهند.» به عبارت دیگر، برای رسیدن به موفقیت باید، به جای تمرکز بر محصول، روی کار و نیازی که مشتری دارد تمرکز شود.

استیو جابز، موسس اپل، معتقد بود توسعه محصول باید «از تجربه مشتری شروع شود و به فناوری برگردد.» کاری-که-باید-انجام-شود (job-to-be-done) همان تجربه مشتری است. یکی از دلایل موفقیت چشمگیر اپل این طرز فکر در تولید محصولاتش است.

تئوری Jobs-to-be-done دیدگاه و تحلیل های عمیق تر و واقعی تری نسبت به متد لین استارتاپ در درک مسئله و نیاز مشتریان ارائه می کند و به سادگی از این بخش مهم یک کسب و کار نمی گذرد چراکه آن را اساسی ترین دلیل شکل گیری و موفقیت یک کسب و کار می داند.

 

 
اشاره به تئوری JTBD دارد و عموماً به معنای" آنچه که به مشتریان انگیزه خرید می دهد" می باشد.

دوســت عزیــز ســلام،
 چنانچه اولیـن بارِ که به محبی‌دیزاین مراجـعه می‌کنیـد لازمه بدونید که در این سلسه مقالات ما داریم با روند و اصول دیزایـن و مدیریت یک محصـول و یا همون مسیر دیزاینــر شدن آشنا می‌شیم، برای درک بهتر مفاهیم و قرار گرفتن در بهینه ترین مسیر  توصیه می‌شه از اولین‌قدم ایـن مسـیر با ما همراه بشید، چون لازمه حتما یک سری پیش نیاز هارو بـدونیـد تا مطالب براتون قابل هضم باشه؛
از طریق لینک زیر می‌تونی بری نقشه راه رو ببینی و از اولین قدم این مسیر با ما هم‌قدم بشی؛

موقعیت شما در حال حاضر:
اگر علاقه داشتید، به همراه موسیقی مطالعه کنید:

بسیاری از محصولات و خدماتی که توسط کسب و کارها تولید و ارائه می شوند با اینکه هزینه و زمان زیادی برای تولید و تبلیغ آن صرف شده است چندان موفق نمی شوند. بسیاری از نقشه های راه ساخت یک محصول پر است از ایده هایی گوناگونی که بیش از اینکه به ساخت راه حل های موثر و کاربردی کمک کند موجب اختلاف نظر میان اعضای تیم درباره نیازهای مشتریان می شود.

زمان های زیادی صرف جلسات مختلف می شود که آیا این ویژگی را در محصول قرار دهیم یا آن یکی را حذف کنیم. هدف های کسب و کارها در طول زمان مدام تغییر می کند و در نتیجه دنبال کردن موفقیت را دشوار و حتی ناممکن می کند.

چارچوب Jobs-to-be-Done به شما کمک می کند تا تیم خود را حول اهداف مشخصی که به موفقیت منتهی می شوند متمرکز کنید. از طریق JTBD شما درک خواهید کرد که تعدادی زیادی از مردم یک نیاز مشترک دارند و میزان این نیاز چقدر است و چقدر حاضرند برای رفع آن پول پرداخت کنند.

همچنین این چارچوب کمک می کند تا فرصت های تجاری که ممکن بود از دست بدهید را کشف کنید و شرایط مشتری را به طور کامل درک کنید.

همانطور که آقای هنری فورد موسس کمپانی خودروسازی فورد گفته: «اگر از مردم می پرسیدم چه می خواهید، می گفتند درشکه هایی با اسب های تندروتر». به عبارت دیگر، از مشتریان نپرسید چه محصولی می خواهند، از آن ها درباره نیاز و کاری که می خواهند انجام بدهند (هدفی که می خواهند بدست بیاورند) بپرسید و اینکه با چه گرفتاری هایی در انجام آن کار روبرو هستند.

در خوشفکری ما به شما کمک می کنیم تا نیازهای واقعی مشتریانتان را در ابعاد کاربردی، احساسی و اجتماعی شناسایی کنید و آن را محور تولید و توسعه محصول خود قرار دهید. به این ترتیب، محصولات و خدماتی تولید خواهند شد که به شدت رشد می کنند،‌ مورد استقبال مشتریان قرار خواهند گرفت و رقبای شما را کنار خواهند زد.

جابز تو بی دون چیست و چگونه کار میکند؟
[um_loggedin]

Jobs to be Done یا به اختصار (JTBD) تئوری برای درک آن است که چه چیزهایی به مشتری انگیزه خریدن محصول شما را می دهد. مردم همواره در تلاشند که زندگی شان را بهتر کنند و معمولا تصویری از این زندگی بهتر در ذهن دارد اما طبیعتا در این مسیر دردسرها و موانعی وجود دارد. مشتریان یک محصول را به خدمت می گیرند تا با آن ها کمک کند به پیش بروند، و به سمت تصویری که از زندگی بهتر دارند پیشرفت کنند.

 

می توانید این طور در نظر بگیرید:

کاربران یک محصول را «استخدام می کنند و بکار می گیرد» تا کمک کند «کار»شان را راه بیاندازد.

یعنی: مشتری + محصول = پیشرفت (زندگی بهتر)

 

موفقیت یک محصول صرفا از طریق بکاربردن بالاترین سطوح فناوری ایجاد نمی شود. همانطور که پروفسور کریستنسن در کتابش Competing Against Luck اشاره کرده است:

کلمه «پیشرفت» ممکن است وقتی دارید تلاش می کنید نوآوری کنید به ذهنتان نرسد. در عوض تمرکز می کنید روی ساختن یک محصول عالی و کامل که ترکیب درستی از ویژگی ها و مزایایی که برای مشتری جذاب است دارد. شما فکر می کند که می دانید مشتریان شما چه می خواهند اما در واقعیت خیلی شانسی می شود و بگیرنگیر دارد. به اندازه کافی امتحان و آزمایش و خطا کنید که بلکه با کمکی شانس یه چیزی از تویش در بیاید.

Jobs to be Done به شما کمک می کند درک کنید چرا یک کاربر ممکن است محصول شما را برای انجام کار و رفع نیازشان بکار بگیرد.

 

چه کسانی از آن استفاده می کنند؟

استارتاپ‌های موفقی که اکنون شرکت های بزرگی شده اند مانند Intercom و Basecamp سرمایه گذاری زیادی روی بکارگیری JTBD انجام داده اند و آن را به بخشی از فرآیندهای توسعه محصول، بازایابی و فرهنگ سازمانی خود تبدیل کرده اند.

جیسون فرید، از موسسین و مدیران مشهور Basecamp که خود کتاب های پرفروشی در زمینه مدیریت و کسب و کار دارد می گوید مصاحبه با مشتریانشان به کمک JTBD درک و بینش بسیار ارزشمندی را برایشان خلق کرده است:

چیزی که خیلی جالب است شرایطی است که مردم قبل ازاینکه مشتری ما بشوند دارند. موضوع این صنعت یا دیگری نیست. موضوع تقسیم بندی های جمعیتی هم نیست. حتی موضوع مجموعه رقبا هم نیست. همه چیز، شرایط و وضعیتی است که آن ها در آن قرار دارند، و وضعیتی که می خواهند تغییر بدهند و پیشرفتی که می خواهند انجام دهند.

توصیف یک کار قابل انجام (Job to be done)

به این مثال توجه نمایید. یکی از job to be doneهایی که مشتریان یک پیتزا فروشی دارند این است که: خارج از فضای خانه در کنار خانواده یک وعده غذایی راحت با قیمت مناسب که سریع آماده می شود میل کنند.

سه شاخص برای تعریف درست یک job to be done لازم است:

  1. مواظب باشید یک کار یا فعالیت را توصیف نکنید. کسی که می خواهد یک مته شماره ۳ بخرد موضوعش این نیست که هر طور شده باید یک مته ۳ بخرد. بلکه موضوع این است که زندگی اش پس از استفاده از مته بهتر می شود چراکه توانسته است قاب عکس دلخواهش را بر دیوار نصب کند تا مهمانانش ببینند و او را تحسین کنند.
  2. چگونگی انجام آن کار یا رفع نیاز را در گذشته توسط مشتری توصیف کنید و اینکه حالا چگونه ممکن است آن را انجام دهد یا رفع کند.
  3. درک کنید چه چیزی به مشتری انگیزه می دهد. کسی که نیازش رفع شد و بر مشکل غلبه کرد چگونه شرایطش بهتر خواهد شد؟

مختص مشترکین دیزاین کلاب. شما به این سطح محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید.

ورود یا نام نویسی 🔗

برای دسترسی به صدها درس و محتوای تخصصی در دیزاین کلاب شما نیاز به ثبت نام و تهیه اشتراک دارید.

تمدید یا تهیه اشتراک 🔗 | ورود یا نام نویسی 🔗

.:برای دانلود کاتالوگ آشنایی با محتوای دیزاین کلاب کلیک کنید:.

 

 

[/um_loggedin]

جمع‌بندی

زمانی که Jobs-to-be-Done به درستی اعمال شود، بینشی در مورد اینکه رقبای شما چه کسانی هستند را ارائه می‌دهد!

رقابت فقط محصولات مشابه در دسته یا صنعت شما نیست، رقابت می‌تواند از هر جایی باشد؛ می‌تواند مانند یک محصول جایگزین یا حالتی نامرئی مانند اضطراب یا انفعال قابل مشاهده باشد. اساساً، هر چیزی که مشتریان بالقوه را از استفاده از محصول شما برای پیشرفت در زندگی خود باز دارد، یک رقیب است. به ریشه JTBD مشتریان خود و مخالفان آن بپردازید. سپس با تمام توان به آن حمله کنید.

به طور کلی، (JTBD) بر انگیزه مشتری و چرایی خرید محصولات شما تمرکز دارد. به جنبه های کیفی می‌پردازد که نمی‌توان آن ها را به تنهایی با تجزیه و تحلیل جبران کرد. علاوه بر این، (JTBD) یک متحد کننده برای ایجاد تصویر کلی برای تیم های مختلف در سازمان شما است. همه وقتی با هم بهتر کار می‌کنند که بفهمند و به آنها اجازه داده شود که چگونه محصولات شما زندگی مشتریان شما را تغییر می‌دهند.

درصـد پیشـرفت شما در این مسیـر:
مسیر دیزاینر 9.5%
گـام بعــدی :
2- دانش کسب ُ کار

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *