درحال انتقال

طراحی لباس بدون جنسیت | UniSex Fashion

لباس بدون جنسیت (Unisex Fashion) رویکردی جدید و آینده‌نگرانه در دنیای مد است که مرزهای جنسیتی در طراحی لباس را از میان برداشته و لباس‌هایی طراحی می‌کند که برای همه افراد، فارغ از جنسیتشان، مناسب باشد. این مفهوم به ویژه در دنیای مد معاصر به عنوان ابزاری برای حمایت از برابری جنسیتی و بازتعریف هویت اجتماعی مورد استقبال قرار گرفته است.

مدت‌هاست که ما به مدهای مبتنی بر جنسیت عادت کرده‌ایم – لباس‌های مجزا برای مردان و زنان، که نه تنها مد دوتایی متمایز و تقسیم‌بندی شده را در ذهن ما ایجاد کرده، بلکه آن را نیز کلیشه‌ای کرده است. برای مثال، وقتی فکر می‌کنیم زنان، می‌خواهیم آن‌ها را ببینیم که دامن، لباس و کفش پاشنه‌دار می‌پوشند، و وقتی مردان را می‌بینیم، باید با کت و شلوار، شلوار، کفش تخت و غیره باشند.

در دنیای مد، مرزها دائما در حال جابجایی هستند و کلیشه‌های جنسیتی سنتی پیوسته به چالش کشیده می شوند. مد بدون جنسیت در سال‌های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده و باعث شده مرز بین سبک‌های مردانه و زنانه محو شوند.

لباس‌های بدون جنسیت یا فراجنسیتی یا UniSex که به مدسیال نیز شناخته می‌شوند به گونه‌ای طراحی می‌شود، که هم آقا و هم خانم آن را بپوشند.

لباس بدون جنسیت یونی سکس6 scaled دیزاین کلاب

آیا لباس‌ جنسیت دارد؟

اگر بخواهیم جواب این سوال را با نگاه به پیرامون خودمان بررسی کنیم، متاسفانه همه‌مان قبول داریم لباس‌ها جنسیت دارند. برندهای لوکس دنیا هر فصل کالکشن‌های مجزای زنانه و مردانه ارائه می‌دهند، برندهای زیادی فقط مختص زنان لباس طراحی می‌کنند، بوتیک‌های مجزای مردانه و زنانه همه‌ جای دنیا مشغول به کار هستند، کمتر کسی پوشاندن لباس صورتی به نوزاد پسرش را قبول می‌کند، برای آقایان هیچ‌گاه پیراهنِ ماکسی طراحی نشده است و میلیون‌ها دلیل دیگر که همه‌مان هر روز شاهد آن هستیم. مفاهیم زنانه و مردانه نقش بزرگی در دنیای مد دارد و فشن سعی می‌کند حول محور این دو ساختار فعالیت کند. اما مگر یک جسم بی‌جان قابلیتِ داشتن جنسیت را دارد؟ مگر غیر از این نیست، که لباس‌ها فقط لباس هستند و فقط پوشنده‌ی آن جنسیت دارد؟

ریشه و تاریخچه طراحی لباس بدون جنسیت

ایده لباس‌های بدون جنسیت به دهه‌های گذشته بازمی‌گردد:

  • دهه 60 و 70 میلادی: زمانی که جنبش‌های اجتماعی به برابری و آزادی‌های فردی تأکید داشتند، طراحان شروع به استفاده از فرم‌ها و سبک‌های خنثی کردند.
  • دهه 90 میلادی: برندهایی مانند Calvin Klein با ارائه لباس‌هایی مثل شلوارهای جین و تی‌شرت‌های ساده، مفهوم Unisex را تقویت کردند.
  • امروزه: با رشد آگاهی نسبت به هویت‌های جنسیتی متنوع و ظهور نسل‌هایی با نگاه بازتر، مد بدون جنسیت یکی از بخش‌های پرطرفدار در طراحی مد شده است.

تاریخ در مورد جنسیت لباس چه می‌گوید؟

اگر بخواهیم روند تاریخی پوشاک را بررسی کنیم باید به قرن هفدهم برگردیم. در غرب تا قرن هفدهم لباس‌های مردانه و زنانه کاملا مشابه بود؛ تا آن زمان تقسیم بندی لباس بر اساس طبقه اجتماعی بود، نه جنسیت! مردان و زنان سیاست‌مدار و خانواده‌های سلطنتی و بورژوا همگی پیراهن‌های بلند، کفش‌های پاشنه‌دار، شنل‌های بلند، موهای شنیون شده، میکاپ و … داشتند!

لباس بدون جنسیت یونی سکس8 دیزاین کلاب

مردانه یا زنانه؟

لباس بدون جنسیت یونی سکس9 دیزاین کلاب

در طول دوران مختلف لباس‌های زیادی از لباس‌های مردانه وارد زنانه شده و کاربرد خودش را از مردانه بودن از دست داده است. دامن و کفش پاشنه بلند در ابتدا مختص آقایان طراحی و تولید شده بود‌. اسکاتلند مبدا دامن‌های معروف چهارخانه‌ی اسکاتلندی برای آقایان بود، حتی با وجود جنسیت زده شدن و تغییر کاربرد دامن برای خانم‌ها، هنوزهم دامن جزو لباس‌های اصلی مردان اسکاتلندی است.

درباره تاریخچه ی مدهای جنسیتی بیشتر بخوانید:

هر گرایش در مد قابل بحث است، مد سیال نیز همینطور است. علاقه مندان آن را پدیده ای جدید می نامند، در حالی که منتقدان با آن مخالف هستند، که برای آنها فقط یک احیای قدیمی است.

آنها استدلال می کنند که مد تک جنسیتی را می توان به دوران رنسانس اروپا (حدود قرن چهاردهم) ردیابی کرد، زمانی که لباس برای بیان موقعیت اجتماعی استفاده می شد.

نمونه طبقه نجیب بالای جامعه را در نظر بگیرید، که در آن هر دو جنس لباس‌های تقریباً مشابهی مانند یقه توری، شنل‌های طلادوزی شده و غیره می‌پوشیدند.

هنگامی که اروپایی ها به امپریالیسم روی آوردند و بیشتر قسمت های سیاره ما را مستعمره کردند، با فرهنگ های مختلفی مواجه شدند که هنجارهای لباس دوتایی داشتند.

برای آنها، این هنجارها ناسازگار بودند، بنابراین ابتدایی و غیر متمدن بودند و باید ریشه کن شوند.

به نوعی، بدوی غالب شد، و قرن ها بعد مد دوتایی بسیار زیاد و غالب شد. در نهایت امپراتوری و قوانین خود را ایجاد کرد. در طول قرن های ۱۹ و ۲۰، بسیاری از طبقات حرفه ای و اجتماعی متولد شدند و مد شروع به تقسیم بندی بیشتر کرد.

در آمریکای دهه‌های ۱۹۵۰ و ۶۰، در حالی که رونق اقتصادی ظاهر رسمی کسب‌وکار را با مردانی که کت و شلوارهای شیک می‌پوشیدند و زنانی که لباس‌های فانتزی می‌پوشیدند، به ارمغان آورد، جنبش‌های اجتماعی مد را زنده‌تر کرد – رنگارنگ، جسورانه و رسا.

در دهه آخر قرن بیستم، مد غیررسمی‌تر و راحت‌تر شد، همانطور که در محموله‌های گشاد، شلوارهای گشاد، شلوار جین کوتاه و تاپ‌های گشاد دیده می‌شد. مد باینری بی وقفه ادامه یافت و با گسترش مصرف گرایی، ماندن در این راه منطقی تر شد.

ویژگی‌های لباس بدون جنسیت

  1. تمرکز بر فرم و راحتی:
    • طراحی‌ها معمولاً ساده و مینیمال هستند و بیشتر بر روی راحتی و تناسب تأکید دارند.
    • استفاده از برش‌های آزاد و پارچه‌هایی که به راحتی برای هر نوع بدن قابل پوشیدن باشند.
  2. رنگ‌های خنثی و متنوع:
    • رنگ‌هایی مانند خاکستری، سفید، مشکی، و بژ محبوب هستند، اما استفاده از پالت رنگی گسترده برای حذف کلیشه‌های جنسیتی نیز معمول است.
  3. پارچه‌های چندمنظوره:
    • انتخاب موادی که انعطاف‌پذیر، بادوام و مناسب برای همه فصول باشند.
  4. سبک‌های ساده و بی‌زمان:
    • طراحی لباس‌هایی که از زمان و مکان فراتر باشند و به راحتی با آیتم‌های مختلف ترکیب شوند.

اهمیت لباس‌های بدون جنسیت در طراحی مد

  1. حمایت از برابری جنسیتی:
    • حذف مرزهای جنسیتی در لباس به افراد اجازه می‌دهد خود را به شکلی آزادانه‌تر بیان کنند.
  2. پاسخ به تغییرات اجتماعی:
    • نسل‌های جدید ارزش‌های سنتی را کمتر می‌پذیرند و طراحی‌های خنثی بازتابی از این تحول است.
  3. پایداری در مد:
    • با ایجاد آیتم‌های بی‌زمان، نیاز به تغییر سریع مد کاهش می‌یابد و اثرات زیست‌محیطی کمتر می‌شود.

کاربردهای طراحی بدون جنسیت

  1. لباس‌های روزمره:
    • تی‌شرت‌های اورسایز، هودی‌ها، شلوارهای جین آزاد، و کت‌های ساده.
  2. لباس‌های رسمی:
    • کت‌وشلوارهایی با طراحی آزاد و متناسب برای همه افراد.
  3. لباس‌های ورزشی:
    • لباس‌هایی با تمرکز بر عملکرد و راحتی، بدون توجه به تفکیک جنسیتی.

چالش‌ها و فرصت‌ها در طراحی لباس بدون جنسیت

چالش‌ها:

  • پذیرش فرهنگی: برخی جوامع هنوز با ایده لباس‌های بدون جنسیت راحت نیستند.
  • تناسب سایز: طراحی برای بدن‌های متنوع بدون جنسیت نیازمند درک دقیق آناتومی و نیازهای کاربران است.

فرصت‌ها:

  • گسترش بازار هدف: با حذف محدودیت‌های جنسیتی، برندها می‌توانند محصولات خود را به گروه‌های متنوع‌تری عرضه کنند.
  • نوآوری در طراحی: این رویکرد فضای بیشتری برای خلاقیت طراحان فراهم می‌کند.

مزایای پنهان لباس های بدون جنسیت

لباس‌های بدون جنسیت مزایای پنهانی نیز دارد، که شامل سودآوری بالاتر و کمک به توسعه یک اکوسیستم مد دوستدار محیط زیست است. اندازه‌های رایج در بین جنسیت‌ها به روش سیال، اندازه‌های منسوخ را کاهش می‌دهند و عمق مجموعه اندازه را کاهش می‌دهند. همچنین، زمانی که لباس‌های مجرد با همه سبک‌های جنسیتی مطابقت دارند، سبک‌های کمتری برای تولید مد آهسته وجود دارد، بر خلاف تولید انبوه سبک‌های متعدد در مد سریع برای پاسخگویی به بخش‌های مختلف مصرف‌کننده. نتیجه فوری کاهش سبک‌ها و مجموعه‌های اندازه، نیاز به کالای کمتر است که به نوبه خود، به فضاهای فروشگاهی کوچک‌تر و طراحی‌هایی نیاز دارد که توسط یک استراتژی یکپارچه VM (تجارت بصری) هدایت می‌شوند.

در حالی که سبک‌های کمتر به معنای تطابق با روند مناسب است که منجر به افزایش تبدیل و در نتیجه فروش بیشتر می‌شود، کاهش محدوده اندازه به معنای کاهش هزینه‌های تولید و سود بیشتر است. نتیجه ترکیبی کاهش تولید بیش از حد مد است که به مزایای محیط زیست می افزاید.

استایل بدون جنسیت

طی چند  سال گذشته، فشن بدون جنسیت با استفاده از پارچه‌ها ( استفاده از پارچه‌های حریر و سیلک)، رنگ‌ها و سیلوئت‌ها شروع شده و امروزه با گل‌هایی روی یقه و حتی استفاده از جوراب شلواری ادامه یافته است. استایل یونیسکس با معنای لغوی «تک‌جنسی»، ‌«میان‌جنسی» یا ‌«فراجنسی» به دسته‌ای از لباس‌ها و اکسسوری‌هایی اطلاق می‌شود که هم برای مردان و هم برای زنان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همانطور که می‌دانید از زمان‌های گذشته یک‌ سری تعاریف و چارچوب‌هایی مثل رنگ و مدل لباس برای مردان و زنان تعریف شده و پوشش زنان و مردان را از یکدیگر متمایز کرده است. به عنوان مثال رنگ صورتی «زنانه» و رنگ آبی «مردانه» تعریف شده است یا کت و شلوار پوششی مردانه و پارچه‌های توری پوششی زنانه به شمار می‌رود. هدف مد یونیسکس از بین بردن این چارچوب‌ها و کلیشه‌های قدیمی است. در این ماجرای تغییر چارچوب‌ها ارتباط بین لباس و جنسیت افراد را  به گونه‌ای دیگر بیان می‌کند.

لباس بدون جنسیت یونی سکس10 دیزاین کلاب
معرفی چند برند و طراح لباس بدون جنسیت

راد حورانی

برند طراح کانادایی به دلیل طراحی های تک جنسیتی و بدون جنسیت خود که دارای خطوط تمیز، زیبایی شناسی مینیمالیستی و شبح های همه کاره برای هر جنسیتی است، شناخته شده است.

وب سایت طراح علاوه بر بی جنسیت بودن، خلاقیت های او را به صورت بی نژاد، بی سن، بی ملیت و بی حد و حصر نمایش می دهد.

تلفر کلمنس

Telfar Clemens مستقر در ایالات متحده یک نام تجاری از طرح های خنثی جنسی است با شعار – “این برای شما نیست، برای همه است”.

مجموعه طراحان مد لیبریایی-آمریکایی شامل پوشاک آماده، کیف‌های دستی و لوازم جانبی زیبا است که کمتر به جنسیت مربوط می‌شود و بیشتر به امضای طراح دارای استایلی است که فوراً قابل تشخیص است.

الخاندرو گومز پالومو

برند اسپانیایی طرح‌های اثیری و رمانتیک، مجموعه‌ای را نشان می‌دهد که خطوط جداکننده جنسیت را محو می‌کند و زیبایی‌شناسی سیال جنسیتی را ارائه می‌دهد.

راب اسمیت

این طراح آمریکایی که به خاطر برند خرده‌فروشی Phluid Project مشهور است، طیف گسترده‌ای از لباس‌ها، لوازم جانبی و محصولات زیبایی را ارائه می‌دهد که جنسیت خنثی دارند.

چارلز جفری

این طراح اسکاتلندی بنیانگذار Loverboy است، مجموعه ای که طرح های پر جنب و جوش و رسا را ​​ارائه می دهد و رویکردی روان و فراگیر به مد را در بر می گیرد.

JACQ

مد روان JACQ که توسط جکی یانگ متولد تایوان و بزرگ شده در سنگاپور تأسیس شده است، از لباس‌های سرپوشیده تا پیراهن کش، کت، شلوار و سه راهی است.

اکهاوس لاتا

برند مد آمریکایی توسط طراح Zoe Latta و همسرش Mike Eckhaus، لباس‌هایی را ارائه می‌کند، عمدتاً یونی‌سکس، که از طریق آزمایش با بافت‌ها، جزئیات و رنگ‌های مختلف، از لباس‌های آماده گرفته تا لباس‌های بیرونی و لوازم جانبی ایجاد شده‌اند.

سارا بیژوکس

برند لوازم جانبی خنثی جنسیتی مستقر در مونترال که توسط جواهرساز سارا سیمارد در سال ۲۰۱۸ تأسیس شد، طرح‌های دست ساز و مینیمالیستی را ارائه می‌کند که پایدار هستند.

این طرح ها با فلسفه ساخته شده اند تا قطعاتی را به خریداران ارائه دهند که به همان اندازه اخلاقی هستند که در دسترس و جاودانه هستند.

کیس سنا

کیس سنا از این نظر منحصر به فرد است که مجموعه ای مناسب برای کودکان بزرگسال را ارائه می دهد که از قطعاتی برای کل خانواده تشکیل شده است – به عنوان مثال، عرق گیر و شلوار ورزشی در رنگ های زنده.

مجموعه‌هایی که از مواد دنج و پایدار ساخته شده‌اند، به صورت قطره‌ای عرضه می‌شوند و این اطمینان را می‌دهند که جنسیت خنثی نیازی به بی‌رنگ بودن ندارد.

Bode

Bode که در سال ۲۰۱۶ توسط Emily Adams Bode Aujla تأسیس شد، یک برچسب لباس مردانه لوکس است که به دلیل ادغام مردانگی با زنانگی به دلیل کلکسیون بزرگش که شامل همه چیز از اسپادری چرمی گرفته تا کت و شلوارهای پشمی بنفش و کت و شلوارهای قلاب بافی است، طراحی شده است که یونسکس باشد.

از پارچه های قدیمی یا تکراری. علاوه بر داشتن بوتیک در لس آنجلس (LA) و نیویورک، این برچسب با خرده فروشانی مانند Ssense و Bergdorf Goodman در دسترس است.

Big Bud

Big Bud که در کالیفرنیا ساخته شده است در لس آنجلس مستقر است و برندی است که جنسیت و اندازه را شامل می شود.

اندازه ها بر اساس طول طبقه بندی می شوند – کوچک، معمولی و بلند، و همچنین اندازه – XXS تا ۶XL. با ۹۸ درصد از پارچه های تولید شده در داخل و دارای گواهی نفتا، برچسب لباس در کالاهای روزمره که تک جنسیتی هستند تخصص دارد.

ارائه‌های آن شامل تی‌های مخصوص بچه‌ها، یقه‌های یقه‌شب و پولو در تاپ‌ها، و لباس‌های سرپوشیده در مجموعه‌ای از برش‌ها، استایل‌ها و اکسسوری‌ها است.

ایجی

Ijji که در سال ۲۰۱۶ تأسیس شد، یکی دیگر از برندهای لباس بدون جنسیت مستقر در LA، نام ژاپنی دارد که به معنای شلوار بند کشی گشاد (XXS-XXL) است.

این برند کالاهای اصلی راحت و غیررسمی را ارائه می دهد، لباس هایی که همیشه ماندگار هستند و با الیاف طبیعی ساخته شده اند. سایت خرید این برند تنها چهار رنگ – مشکی، طبیعی، نیلی و آبی، در دو پارچه – بوم و جین را نشان می دهد.TomboyX

TomboyX مستقر در سیاتل در سال ۲۰۱۳ توسط فرن داناوی، یک مدیر اجرایی رسانه ای که کارآفرین شد، و نائومی گونزالس، همسرش تاسیس شد.

برند دارای گواهی B Corp، لباس‌های قابل دسترس و پایداری را ارائه می‌کند که شامل جنسیت و سایز می‌شود، مخصوصاً لباس‌های زیر، با اندازه‌های مختلف از XS تا ۴X. دیگر پیشنهادات آن شامل پوشاک، شنا و لباس های فعال است.

باشگاه کودکان تنها

برند استرالیایی لباس های خنثی از نظر جنسیت در اوایل سال ۲۰۱۱ توسط پسری به نام وارویک تاسیس شد.

Lonely Kids Club – مرکز آنلاین سبک‌های گرافیکی خنثی از نظر جنسیت، با مد آهسته کار می‌کند، به تولید انبوه و عرق‌فروشی نمی‌پردازد، بلکه به لباس شخصی اعتقاد دارد، به طوری که خود بنیانگذار هر تی شرت را شخصاً چاپ می‌کند.

I and Me

جسیکا گبهارت I and Me را در سال ۲۰۱۵ تاسیس کرد که از شیوه‌های تولید پایدار استفاده می‌کند و بر ساخت، عملکرد و فرم تمرکز دارد.

برند جین و سبک زندگی لندنی تکه های لباس خود را بر اساس جنسیت تقسیم نمی کند. همه مجموعه‌ها با دقت از کارخانه‌ها و تولیدکنندگان سازگار با محیط‌زیست تهیه می‌شوند و به کالایی کاربردی برای جامعه آندروژن تبدیل شده‌اند.

دانیل سیلورستاین

دانیل سیلورستاین ZWD را در سال ۲۰۱۵ با الهام از سبک زندگی بدون زباله تأسیس کرد.

امروزه، برچسب مد بدون جنسیت، سبک‌های منحصربه‌فردی را ارائه می‌کند که از مواد منحصربه‌فرد جمع‌آوری‌شده از ضایعات مصرف‌کننده در صنعت پوشاک شهر نیویورک و سایر موادی که بازیافت آنها سخت است و در غیر این صورت به محل‌های دفن زباله می‌رسند، ارائه می‌کند.

دانیل از این مواد برای تولید لباس های نفیس و بی طرف استفاده می کند.

وایلدفنگ

Wildfang که در سال ۲۰۱۲ توسط Emma Mcilroy، Taralyn Thuot و Julia Parsley تأسیس شد و دفتر مرکزی آن در پورتلند (اورگان) قرار دارد، کت‌های دوبل، کتانی، جلیقه‌های هوشمند، سه راهی‌های گرافیکی و غیره را ارائه می‌دهد.

تعهد برندها به دلایل جنسیتی محدود نمی‌شود. ایجاد مد سیال به تنهایی اما شامل کارهای بشردوستانه نیز می شود.

Wildfang بیش از ۵۰۰ هزار دلار به سازمان هایی مانند Q Center – بزرگترین مرکز جامعه LGBTQ در شمال غربی اقیانوس آرام و Tegan پس داده است

نگاهی به ترندهای بدون جنسیت در سال‌های اخیر


شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. 

ورود یا عضویتخرید یا تمدید اشتراک

برای دسترسی کامل به صدها درس و محتوای تخصصی در باشگاه طراحی شما نیاز به ثبت نام و تهیه اشتراک دارید. بخشی از مطالب مختص مشترکین می‌باشد

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.


 

نکات حرفه‌ای: ایده‌هایی برای الهام


شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. 

ورود یا عضویتخرید یا تمدید اشتراک

برای دسترسی کامل به صدها درس و محتوای تخصصی در باشگاه طراحی شما نیاز به ثبت نام و تهیه اشتراک دارید. بخشی از مطالب مختص مشترکین می‌باشد

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.


 

جمع بندی

مد و فشن همواره ابزاری برای بیان اظهارات و شکستن محدودیت‌ها و مرزها بوده است. از لباس ساختارشکنانه‌ی ماری آنتوانت که اعتراض عموم مردم را برانگیخت تا دامن کوتاه که به نماد آزادی زنان تبدیل شد، صنعت مد این توانایی را دارد که تأثیر عمیقی بر جامعه بگذارد.

 از ترندهای جدیدی که امروزه بر هنجارهای اجتماعی تأثیر بسزایی گذاشته، مد بدون جنسیت است. در سال‌های اخیر، نسل Z  تغییرات و تمایلات چشمگیری برای به چالش کشیدن نقش‌های جنسیتی زنانه و مردانه داشته‌اند و از آن‌ها به عنوان ابزارهای بیان مد بدون جنسیت در جامعه‌ی جهانی استفاده کرده‌اند. در واقع، تقریبا نیمی از جمعیت نسل Z، رویکرد و تفکیک جنسیتی را منسوخ می‌دانند و این دیدگاه صنعت مد را نیز تغییر داده است. در واقع می‌توان گفت استایل یونیسکس به عنوان یک سبک خاص از استایل،  مورد استفاده قرار می‌گیرد و هر روز بیشتر از پیش در صنعت مد مطرح می‌شود. برای پوشیدن این سبک از لباس‌ها نیاز به آیتم‌های خاصی ندارید و حتی ممکن است بعضی از آیتم‌های کمد لباس‌تان به این سبک باشد. شلوارهای جین، تیشرت، سویشرت، پلیور، هودی و … می‌تواند جزء آیتم‌های این استایل باشد.

نظر شما چیست؟ طراحی لباس بدون جنسیت چطور می‌تواند به بازتعریف مد و هویت فردی کمک کند؟

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *