تعریف:IOT
به انگلیسی: Internet of Things (IoT)
به فارسی: اینترنت اشیا یا به اختصار آی. او. تی یا چیزنت
توضیح بیشتر:، اینترنت اشیاء به کلی اشیاء و تجهیزاتی هستند که در محیط پیرامون مان قرار دارند و به شبکه اینترنت متصل شدهاند؛این لوازم یا اشیاء متصل به شبکه اینترنت توسط اپلیکیشنهای موجود در تلفن های هوشمند و تبلت قابل کنترل و مدیریت هستند.
اینترنت اشیاء به زبان ساده یعنی ارتباط حسگرها و دستگاهها با شبکه اینترنت که از طریق این ارتباط و تعامل بین لوازم متصل به شبکه و کاربران دارای دسترسی مجاز به این شبکه، امکان مشاهده و کنترل لوازم متصل به شبکه برای کاربران آن فراهم میشود؛ این مفهوم میتواند به سادگی ارتباط یک گوشی هوشمند با تلویزیون یا به پیچیدگی نظارت بر زیرساختهای شهری و ترافیک باشد. از ماشین لباسشویی و یخچال گرفته تا پوشاک؛ این شبکه بسیاری از دستگاههای اطراف ما را در بر میگیرد.
کلمه «شیء»، در عبارت اینترنت اشیاء، میتوانند به طیف گستردهای از دستگاهها مانند ایمپلنت نظارت بر قلب، فرستنده زیست تراشه در حیوانات مزرعه، حلزونهای الکتریکی در آبهای ساحلی، خودروها با سنسورها، دستگاههای تجزیه و تحلیل دی ان ای برای نظارت بر محیط زیست/ مواد غذایی/ پاتوژن یا دستگاههای عملیات میدانی که به آتش نشانان در عملیات جستجو و نجات کمک میکند ، تعبیر شود؛ دانشمندان حقوقی «اشیاء» را به عنوان «ترکیبی بد از سختافزار نرمافزار اطلاعات و خدمات» قلمداد میکنند.
تعریف دقیق تر اینترنت اشیاء
ما اینترنت را چند دهه است که میشناسیم. مجموعهای از کامپیوترها که به یکدیگر متصل هستند و با یکدیگر تبادل اطلاعات انجام میدهند، البته چند دهه قبل، منظور از کامپیوترها، کامپیوترهای لابراتوراهای بزرگ تحقیقاتی و بعدها کامپیوترهای رومیزی بود؛ مدت زیادی است که لپتاپها هم به جمع کامپیوترهای موجود در بستر اینترنت افزوده شدهاند، موبایلها هم، وسایل دیگری بودند که مهمان بستر اینترنت شدند و هر روز وسایل جدیدی، به اینترنت متصل میشوند. ساعتهای هوشمند نمونهای از این وسایل محسوب میشوند؛ خودروها، سیستم روشنایی خانهها، یخچالها، چراغهای راهنمایی و رانندگی، همگی وسایلی هستند که به عنوان یک واحد مستقل به اینترنت افزوده میشوند؛
کامپیوترها، دیگر الزاماً به آن شکل سنتی که ما میشناسیم (صفحه کلید و کیس و مانیتور) نیستند، آنها در قالب قطعات کوچک، میکروکنترلرها، تراشههای الکترونیکی و مودمها، در خانه و ابزارهای زندگی و محیط ما جاسازی شدهاند، امروز، اینترنت را بیش از آنکه بتوان اینترنتِ کامپیوترها دانست، باید اینترنت اشیا نامید.
اینترنت اشیا، سیستمی از دستگاههای محاسباتی به هم مرتبط، ماشینهای مکانیکی و دیجیتالی، اشیا، حیوانات یا افراد است که دارای شناسههای منحصر به فرد (UID) و قابلیت انتقال دادهها از طریق شبکه بدون نیاز به انسان هستند. به تعبیر دیگر تعامل انسان یا کامپیوتر با کامپیوتر.
چیزی که در اینترنت وجود دارد میتواند فردی باشد که دارای ایمپلنت مانیتور قلب است، یک حیوان مزرعهای با فرستنده بیو تراشه، خودرویی که دارای سنسورهای داخلی است تا هنگام فشار باد لاستیک یا فشار طبیعی دیگر یا مصنوعی دیگر به راننده هشدار دهد. شیئی که میتواند آدرس پروتکل اینترنت (IP) را به آن اختصاص دهد و بتواند دادهها را از طریق شبکه منتقل کند.
به طور فزایندهای، سازمانها در صنایع مختلف از اینترنت اشیا برای کارآمدتر کردن، درک بهتر مشتریان برای ارائه خدمات بیشتر، بهبود تصمیم گیری و افزایش ارزش کسب و کار استفاده میکنند.
با نگاهی به تاریخچه اینترنت اشیاء متوجه میشیم که کوین اشتون، بنیانگذار مرکز Auto-ID در موسسه فناوری ماساچوست (MIT)، برای اولین بار در ارائهای که در سال ۱۹۹۹ در Procter & Gamble (P&G) ارائه داد، به اینترنت اشیا اشاره کرد. اشتون این دست آورد جدید را “اینترنت اشیا” نامید. اینترنت اشیا از همگرایی فناوریهای بی سیم، سیستمهای میکروالکترومکانیکی (MEMSes)، خدمات خرد و اینترنت تکامل یافته است. این همگرایی به پاره شدن سیلوهای بین فناوری عملیاتی (OT) و فناوری اطلاعات (IT) کمک کرده است.
اینترنت اشیا از ارتباطات M2M تکامل یافته است، یعنی ماشینهایی که از طریق شبکه بدون تعامل انسان به یکدیگر متصل میشوند. M2M به اتصال یک دستگاه به ابر، مدیریت آن و جمع آوری دادهها اشاره دارد. اینترنت اشیا یک شبکه حسگر از میلیاردها دستگاه هوشمند است که افراد، سیستمها و برنامههای دیگر را برای جمع آوری و به اشتراک گذاری دادهها به یکدیگر متصل میکند. M2M به عنوان پایه و اساس، قابلیت اتصال به اینترنت اشیا را ارائه میدهد.