طراحی تطبیقی یا کپی پردازی: کشف شباهتها و الهام از جهان اطراف | copywriting
ذهن ما بهطور پیشفرض عادت کرده است تا تناقضها را جستجو کند؛ از دیکتههای مدرسه گرفته تا برهان خلف ریاضی. اما اگر بهجای تمرکز بر تناقضها، بر شباهتها تمرکز کنیم، به دنیای جدیدی از خلاقیت و نوآوری دست خواهیم یافت. این نگاه متفاوت پایهی یادگیری تطبیقی است که به ما میآموزد اطلاعات جدید را با شرایط خاص خودمان منطبق کنیم.
حال، اگر این ایده را به طراحی منتقل کنیم، به مفهوم طراحی تطبیقی و کپی پردازی میرسیم: روشی که در آن از دیگران الهام میگیریم و ویژگیهای موفقیتآمیز محصولات یا خدمات دیگران را در طراحیهای خودمان تطبیق میدهیم.

کپی پردازی چیست؟
کپی پردازی یعنی نگاه کردن به ویژگیها و موفقیتهای دیگران، تحلیل آنها و یافتن راهی برای استفاده از آن ویژگیها در محصولات یا خدمات خودمان.
این کار به معنای کپیبرداری نیست، بلکه کشف شباهتها در میان تفاوتها و تبدیل آنها به چیزی متناسب با نیازهای ماست.
👀 چطور طراحی تطبیقی را در کار خود پیاده کنیم؟
1️⃣ مشاهده دقیق دنیای اطراف:
- به محصولات، شرکتها و پروژههای موفق نگاه کنید.
- از خودتان بپرسید: چه چیزی باعث موفقیت آنها شده است؟
2️⃣ تمرکز بر شباهتها بهجای تفاوتها:
- بهجای اینکه به تفاوتهای کسبوکار خود و دیگران فکر کنید، شباهتها را کشف کنید.
3️⃣ الهام گرفتن از ایدههای متنوع:
- محصولات و خدمات موفق را بررسی کنید و ویژگیهای کاربردی آنها را به محصول خودتان تطبیق دهید.
4️⃣ استفاده از استدلال استقرایی:
- تجربیات کوچک و محدود را تحلیل کنید و از آنها قوانینی کلی و مؤثر نتیجهگیری کنید.
- برای مثال، اگر فروشگاه اینترنتی خاصی در ارائه تجربه کاربری موفق بوده، کشف کنید که چه ویژگیهایی باعث این تجربه بهتر شده است و چگونه میتوان آنها را به طراحی سایت یا محصول خودتان منتقل کرد.
💡 مثالهایی از طراحی تطبیقی در عمل
✅ آمازون و سیستم پیشنهاددهی:
- سیستم پیشنهاددهی آمازون بر اساس رفتار کاربر طراحی شده است. اگر شما طراح فروشگاه آنلاین هستید، میتوانید الگوریتمهای مشابهی را برای محصولات خود طراحی کنید، اما متناسب با دستهبندیها و نیازهای خاص مشتریانتان.
✅ نتفلیکس و رابط کاربری ساده:
- رابط کاربری ساده و قابلفهم نتفلیکس، الهامبخش بسیاری از اپلیکیشنهای دیگر شده است.
✅ اپل و طراحی مینیمال:
- مینیمالیسم در محصولات اپل میتواند بهعنوان الگویی برای طراحی نرمافزارهای پیچیده و درعینحال کاربرپسند استفاده شود.
استدلال استقرایی
بذارید تا اینجاییم با یک کلمه دیگه هم آشناتون کنم،” استدلال استقرایی” یعنی مشاهدات محدود خود درباره محیط را تعمیم دهید و قواعدی کلی و کاربردی نتیجه بگیرید. این استدلال در نابترین شکل آن روشی علمی است که در ۵۰۰ سال اخیر به منظور پیشرفت بشر، بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. استدلال استقرایی اگر به درستی به کار رود، میتواند به طرز باورنکردنی قدرتمند باشد؛ اما اگر از دادههای غلط یا غیرقابل استناد استفاده کنید، ممکن است نتیجهگیریهایتان اشتباه باشند. استعداد استقرا به معنای توانایی دیدن شباهتها در میان تفاوتهاست.
- شما به جای اینکه تفاوتهای کسب و کار خودتان را با کسب و کارهای دیگر ببینید، میکوشید شباهتها را ببینید و کشف کنید و بر این اساس، ایدههای جدید خلق کنید.
اوکانر میگفت: استعداد استقرا، هدیهای در وجود ماست که کمک میکند وحدت و یگانگی را بین پدیدههای متکثر اطراف ببینیم. همان توانمندی ارزشمندی که کمک میکند دانشمند، تجربیات قبلی خود را برای توصیف رویدادهای جدید به کار گیرد. یا بر اساس تعدادی آزمایش محدود، نظریه هایی بزرگ و عمومی را برای توصیف پدیدههای بزرگ جهان مطرح کند
البته من دیگه این لغت رو به کار نمیبرم که این بار لغتی سنگینش رو ازش راحت شیم و از همون لغت طراحی تطبیقی خودمون استفاده میکنم
در ادامه با 4 مثال این متد طراحی رو بیشتر توضیح خواهیم داد:
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید.
ورود یا عضویت | خرید یا تمدید اشتراک
.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.
✨ قدرت تطبیق در طراحی: از الهام تا نوآوری
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید.
ورود یا عضویت | خرید یا تمدید اشتراک
.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.
جمعبندی
هر محصولی که اسم میبرم و نمیبرم و هر محصول و برندی که میشناسید نکته ای برای یاد گرفتن داره اگر شما زرنگ باشید و مهارت تطبیق رو در خودتون پرورش بدید کشفشون میکنید؛ از هر گوشه جامعه و از هر محصول میتونید الگو های تطبیق پذیر پیدا کنید؛ یادگیری تطبیقی مهارتی مهم برای کسانی است که به دنبال خلاقیت و نوآوری هستند وبهترین روش بهکارگیری آن نیز تمرین است.
یادگیری تطبیقی یعنی خود را در حوزهٔ تخصصی و شناختیمان، محدود نکنیم. هنر یادگیری تطبیقی همین است که از سایر کشورها، فرهنگها و انسانهای مختلف درسهایی بیاموزیم که بتوانیم درزمینهٔ فعالیت خود اجرا کنیم. این همان قسمت از دانش و تجربهٔ بشری است که معمولاً آن را حذف میکنیم؛ سپس با نگرش و دانش محدود خود، در جا میزنیم و انتظار یادگیری هم داریم!