فیدمطالب

اثر دشواری انتخاب: چگونه انتخاب‌های کمتر، رضایت بیشتری ایجاد می‌کند؟ (The Paradox of Choice)

اثر دشواری انتخاب یا پارادوکس انتخاب به این اشاره دارد که وقتی گزینه‌های زیادی پیش روی کاربران قرار می‌گیرد، تصمیم‌گیری برایشان سخت‌تر و استرس‌زا می‌شود. این موضوع می‌تواند باعث نارضایتی یا حتی انصراف از انتخاب شود.

بری شوارتز (Barry Schwartz) در کتاب دشواری انتخاب به ما گفته‌: “تحقیقات نشان می‌دهند تعداد گزینه‌ها نباید چندان هم زیاد باشد که خریدار یا مخاطب، از عهده‌ی پردازش و مقایسه‌ی آ‌نها برنیاید.

اثر دشواری انتخاب (The Paradox of Choice) چگونه انتخاب‌های کمتر، رضایت بیشتری ایجاد می‌کند؟

به عبارت دیگر، شاید دو یا سه یا چهار گزینه، بهتر از یک گزینه باشد؛ اما نباید بر این اساس نتیجه بگیریم که چهل گزینه هم الزاماً بهتر از چهار گزینه است و خریدار با افزایش بی‌رویه‌ی گزینه‌ها، لذت و رضایت بیشتری را تجربه خواهد کرد.

🔍 مثال‌ها در طراحی محصول:

  1. Netflix: ارائه پیشنهادات محدود اما شخصی‌سازی‌شده برای فیلم‌ها و سریال‌ها به‌جای نمایش تمام آرشیو.
  2. Apple: تمرکز بر تعداد محدودی از محصولات در هر دسته‌بندی، که باعث کاهش سردرگمی مشتریان می‌شود.
  3. IKEA: ارائه مسیر مشخص برای نمایش محصولات و کاهش انباشت اطلاعات در یک نگاه.
  4. Google Search: نمایش نتایج مهم‌تر در ابتدای صفحه و کاهش شلوغی بصری.
  5. Airbnb: استفاده از فیلترهای دقیق برای محدود کردن گزینه‌ها و کمک به تصمیم‌گیری سریع‌تر.

قانون هیکس Hick’s Law

قانون هیکس توضیح می‌دهد که مدت زمان لازم برای اینکه فردی بتونه تصمیم بگیره، به گزینه‌هایی بستگی داره که در اختیار او قرار می‌دیم تا از بین اون‌ها انتخاب کنه؛ هرزمان که گزینه های زیادی باشن که کاربر بخواد انتخاب کنه در بیشتر موارد انتخاب یکی از گزینه های موجود بیشتر طول می کشد. این یافته توسط ویلیام ادموند هیک و ری هایمن روانشناسان انگلیسی و آمریکایی کشف شد و نام آنها به نام قانون هیک (Hick’s Law) تعیین شد.

کاربران نمی خوان با انتخاب ها بمباران بشن ، با گزینه های بیشتر ، به زمان بیشتری برای تفسیر و تصمیم گیری احتیاج دارن و اونها رو مجبور می کنه تا ذهن خودشون رو بکاربندازن ، چیزی که اونها نمی خوان
اما این یک نگاه ازطرف کاربر هاست، از  منظر دیگه ای هم میشه به این اثر نگاه کرد؛ بیاید در در موضعِ طراح محصول یا  فروشنده یا طراح رابط کاربری قرار بگیریم، شاید سوال درست این باشه که چگونه می‌توانیم این گزینه‌های محدود را به شکلی طراحی و پیشنهاد کنیم که مخاطب، به اختیار خود و بر اساس تحلیل خودش، گزینه‌ی مطلوب ما را انتخاب کند؟

🚀 نکات پیشرفته و راهکارهای طراحی

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. 

ورود یا عضویتخرید یا تمدید اشتراک

برای دسترسی کامل به صدها درس و محتوای تخصصی در باشگاه طراحی شما نیاز به ثبت نام و تهیه اشتراک دارید. بخشی از مطالب مختص مشترکین می‌باشد

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.


 

🎯 جمع‌بندی:

اثر دشواری انتخاب نشان می‌دهد که کمتر، واقعاً بیشتر است. محدود کردن گزینه‌ها و استفاده از طراحی‌های هوشمندانه، نه تنها استرس کاربران را کاهش می‌دهد، بلکه تجربه‌ای روان‌تر و رضایت‌بخش‌تر برای آن‌ها فراهم می‌کند. 🧩

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *