حاشیهنویسی واژه:SaaS
لغت کامل انگلیسی: Software as a Service
ترجمه به فارسی: نرم افزار به عنوان یک سرویس
توضیح بیشتر: SaaS در مقابل Software as a [Physical] Product قرار میگیرد.
طی دهههای گذشته، با نرم افزار مانند یک محصول فیزیکی برخورد میشده است. شما نرم افزار را خریداری میکردید و برای تمام عمر، مالک آن میشدید. نرم افزار خریداری شده را روی کامپیوتر خود یا شبکه های کامپیوتری شرکت نصب میکردید و به سادگی آن را بهکار میگرفتید. شاید برای بعضی از نرم افزارها (مثلاً نرم افزار اتوماسیون فروش یا نرم افزار حسابداری) لازم میشد لایسنس چند کاربره خریداری کنید تا چند نفر همزمان بتوانند از برنامه استفاده کنند. اگر محصول را دانلود نمیکردید و بستهبندی فیزیکی آن را از فروشگاهها میخریدید، حتی شباهتهای بیشتری میان محصول نرم افزاری و سایر محصولات فیزیکی (مثلاً کتاب یا شیرینی و شکلات) مشاهده میشد (+) بنابراین فایل اجرایی نرمافزار، راهنمای نرمافزار و زیرساخت سخت افزاری برای اجرای نرم افزار (دسکتاپ و بعداً لپ تاپ) در اختیار شما قرار داشت و بعد از خرید نرم افزار، رابطهی شما با عرضهکننده قطع (یا محدود) میشد.
از دورانی که باید Microsoft Outlook را روی کامپیوتر خود نصب میکردید تا ایمیلها و پیامها را ارسال و دریافت کنید تا اکنون که gmail را روی مرورگر خود باز میکنید و ایمیلهایتان را چک میکنید؛و از دورانی که فقط میشد Word و Excel را روی کامپیوتر نصب کرد تا الان که Google Docs و Office 365 تقریباً همان امکانات را به شکل آنلاین ارائه میکنند؛و از دورانی که اطلاعات خود را روی فلشمموری جابهجا میکردید و روی هارد دیسک بکآپ میگرفتید تا امروز که دراپ باکس این کار را در قالب یک سرویس ذخیره سازی ابری انجام میدهد، یک تغییر مهم اتفاق افتاده است:
در شیوهی جدید (SaaS) محصول نرم افزاری در قالب یک خدمت در اختیار شما قرار میگیرد.
پردازشها و تحلیلها و ذخیرهسازی و طبقهبندی، همگی در سِروِرهای شرکت ارائهدهندهی خدمت انجام میشود و شما صرفاً با یک مرورگر یا یک اپلیکیشن بسیار سبُک، به آنها دسترسی پیدا میکنید. علاوه بر مثالهایی که ذکر شد، الگوی SaaS امروزه در ارائهی بسیاری از خدمات نرم افزاری از جمله موارد زیر بهکار گرفته میشود:
- نرم افزارهای حسابداری مثل quickbooks
- نرم افزارهای مدیریت ارتباط با مشتری مثل salesforce.com
- نرم افزارهای همکاری و تبادل نظر در کار تیمی slack.com (البته ما در ایران تقریباً همهی این کارها را با WhatsApp و Telegram انجام میدهیم)
- نرم افزارهای مدیریت محتوا مثل wordpress.com
- نرم افزارهای مدیریت پروژه مثل monday.com
- سرویس های ایمیل مارکتینگ مثل MailChimp و MailerLite
نکاتی که باید هنگام بررسی استارت آپهای نرم افزار به عنوان سرویس در نظر داشته باشید:
- درآمد تکرارشوندهی ماهیانه یا Monthly Recurring Revenue (MRR): درآمدی که هر ماه از طریق سیستم عضویت کسب میشود.
- درآمد تکرار شوندهی سالیانه یا Annual Recurring Revenue (ARR): درآمدی که شرکت در سال و از طریقهای مختلف کسب میکند.
- درآمدزایی یا Revenue Growth: میزان افزایش درآمد سالیانه یا ماهانهی شرکت
- بودجه ناخالص یا Gross Margin: اختلاف درآمد کل و هزینهها
- کانورشن ریت یا Conversion Rate: تعداد مشتریانی که بعد از ورود به سایت، تبدیل به یکی از مشتریان وبسایت میشوند.
- نرخ مشتریان مانا یا Customer Lifetime Value (CLV) :درصد مشتریانی که از سایت چندین بار خرید میکنند.
هزینهی جذب مشتری یا Customer Acquisition Cost (CAC): هزینهی نهایی که در مدت زمانی مشخص صرف جذب مشتری بیشتر میشود تقسیم بر تعداد مشتریان جذب شده.
مثال:
- فروش مادامالعمر گواهی استفاده:
تا سال ۲۰۱۳ سرویس Creative Suite شرکت ادوبی به صورت فروش مادامالعمر گواهی استفاده ارائه میشد. این سرویس شامل برنامههای فوتوشاپ، ایلاستریتور و این دیزاین بود. قیمت کل مجموعه ۲۵۰۰ دلار بود که البته بهروز رسانیها و ویژگیهای جدید هزینهی اضافه داشت. - فروش حق عضویت
امروزه هزینهی استفاده از این سوریس ماهی ۵۰ دلار و نام سرویس هم به Adobe Creative Cloud تغییر کرده است. کاربران با خرید عضویت ماهانه علاوهبر برنامهها به ویدیوی آموزشی برنامهها و به روزرسانیهای برنامه نیز دسترسی دارند. شرکت ادوبی برای این که کاربران را به خرید عضویت تشویق کند، یک عضویت رایگان سی روزه به مشتریانی که به تازگی میخواهند از سرویسهای شرکت استفاده کنند، میدهد. برنامهی Adobe Creative Cloud یک بیزنس B2B و B2C است؛ زیرا این شرکت برای استفادهی شرکتها تخفیف قائل میشود و به جز آن سرویسهایش برای استفادهی شخصی نیز در دسترس هستند.
دو پایهی اصلی در اجرا و پیاده سازی SaaS
وقتی از SaaS حرف میزنیم، حداقل باید به دو پایهی اصلی آن توجه داشته باشیم:
- الگوی تقسیم «سهم پردازش و ذخیرهسازی» میان مشتری و ارائهدهندهی خدمت
- الگوی عضویت و کسب درآمد
پایهی اول SaaS این است که باید تقریباً تمام بار پردازش و محاسبات و ذخیرهسازی اطلاعات را از شانهی شما (و کامپیوتر و موبایلتان) برداشته شود. شما عملاً با مرورگر خود (مثلاً Chrome یا Firefox) یا در بعضی موارد با یک اپلیکیشن بسیار ساده و سبک، روی سایت ارائهدهندهی خدمت لاگین میکنید و پس از آن، مرورگر شما فقط نقش ارسال و دریافت دستورها و اطلاعات را دارد.
مثلاً وقتی وارد فضای google docs میشوید، عملاً پنجرهای به سِروِر گوگل به روی شما باز شده و روی کامپیوتر شما هیچ اتفاق جدیای نمیافتد (مگر در حد تایپ کردن و انتقال دستورات شما به گوگل یا دریافت اطلاعات از سرور و نمایش آن به شما).
پایهی دوم این است که شما باید به عضویت یک سرویس در بیایید و به عنوان حق اشتراک، هزینه پرداخت کنید
پس در الگوی SaaS دیگر لایسنسهای مادامالعمر (Perpetual License) معنا ندارند و شما نمیتوانید با یک بار پرداخت قیمت نرمافزار، یک عمر مالک آن باشید و حق استفاده از آن را در اختیار بگیرید.
یکی از مزیتهای مهم سرویسهای SaaS برای ارائهدهندگان این است که دیگر نمیتوان به سادگی آنها را Crack یا Patch کرده و به رایگان، از یک نرم افزار گرانقیمت استفاده کرد.
پس به طور کلی، SaaS با پرداخت حق عضویت (ماهانه یا سالانه) همراه است. البته استثناءهایی هم وجود دارند (مثل گوگل) که پلنهای رایگان در نظر میگیرند و به شیوههای دیگر (از تبلیغ گرفته تا تحلیل دیتا) پول خود را در میآورند.
گاهی اوقات هم از مدل فریمیوم استفاده میشود. به این معنا که برخی خدمات پایه به صورت رایگان ارائه میشود و شما برای ارتقاء سرویس و استفاده از مجموعهی کامل خدمات، باید حق اشتراک پرداخت کنید.
فرصتها، مزیتها و چالشهای استفاده از SaaS (برای مشتری / کاربر)
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید.
ورود یا عضویت | خرید یا تمدید اشتراک
.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.