طراحی هتل و اقامتگاه های عمومی
هتل بهعنوان یکی از مراکز عمومی، ازنظر زیرسازی، ساختار، امنیت و دکوراسیون، از اهمیت ویژهای برخوردار است. امروزه به دلیل مهاجرتهای کاری و شخصی، مخاطبان بسیاری به دلایل مختلف روانه هتلهای متعدد میشوند و انتظار دارند، هتلها بر اساس نوع نیاز آنها باشد. بر همین اساس دستاندرکاران هتلها نیز بیشازپیش تلاش خود را در راستای جذب مخاطبان عمومی و خصوصی میکنند. بررسی ضوابط معماری هتل، موضوعی است که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد. نگاهی به تاریخچه هتل، انواع هتل، مراحل طراحی هتل، طراحی هتل پنج ستاره، چگونگی سبک معماری در طراحی هتل، اشتباهات رایج در طراحی هتل و غیره، ازجمله مهمترین عناوین موردبحث در این مقاله خواهند بود. اگر بهعنوان یک سرمایهگذار درزمینه ساختوساز یا طراحی و معماری فعالیت میکنید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را تا پایان مطالعه کنید.
دروس مرتبط در مدرسه دیزاین: معماری | معماری داخلی
همیشه آدما در طول تاریخ تمدن، در جستجــوی راهی برای زندگــی بهتــر و راحــتتر بوده و هستــن و همین خصوصیــت کمال گرایــی و آرمانــی فکــر کــردن انسانها، باعث به وجــود اومدن پـدیـده های اکتسابـی مثل علم، هنر، فرهنگ و تمدن شــده؛ پــررنــگ شدن نقش حرفــه و مهــارت و ارتباط تنگاتنــگ اون با اقتصــاد و سطح رفاه اجتماعی، باعث به وجود اومدن انقــلاب صنعتی شده و یافتن راههای جدید و خلاقانه برای حل کردن مشکلات اون هم بهگونهای که نیازهای مردم در اولویـت قرار بگیـره موضوعـیِ که “تفکـر دیزاین” به ما گـوشزد مـیکنه؛
ما در مدرسـه دیـزاین مهـارتها و رشتههای دیزایــن محــور رو بررسی میکنیم و سعــی داریم فرهنگ دیزاین در زبان فارسی رو گسترش بدیم؛
ریشه کلمه هتل از کشور فرانسه گرفتهشده است. از گذشتههای دور، مکانی را بهمنظور اقامت و اسکان موقت افراد در نظر میگرفتند و امروزه از آن بهعنوان هتل یاد میشود. اگر بخواهیم به تاریخچه شکلگیری هتل در ایران نگاهی بیاندازیم به دوره هخامنشیان میرسیم. در دوره هخامنشیان و در زمان سلطنت کوروش کبیر، کاروانسراهای کوچک و بزرگی احداث شدند. البته در آن زمان، مسافرخانههای انگلیسی نیز احداث شده و فعالیت میکردند و تا به امروز این روند، تکامل پیداکرده و هتلهای امروزی باب میل مخاطبان داخلی و خارجی بوده و تأمینکننده نیازهای آنان هستند. طراحی هتل یکی از مهمترین نکات و بهنوعی اصول جذب مخاطب محسوب میشود.
طراحی هتل بهعنوان یکی از حرفههای مهم در کلیه نقاط دنیا، موردتوجه دستاندرکاران این رشته قرارگرفته است. طراحی نمای بیرونی هتل، طراحی نمای داخلی هتل، طراحی لابی لوکس، نورپردازی، میزان آرامش و آسایش برای مخاطب، طراحی اتاقهای لوکس، تقسیمبندی فضاها، استفاده از عناصر طبیعت و فضای سبز، دکوراسیون، چگونگی سبک هارمونی و غیره، از نکات مهم در طراحی هتل بهحساب میآیند که نباید از دید طراح و سرمایهگذار در این زمینه، پنهان بماند. هر یک از این موارد بایستی در احداث و اجرای انواع هتل رعایت شود. در ادامه شما را با انواع هتل آشنا میکنیم.
مفهوم هتل های ستاره دار
شاید تاکنون اسم هتلهای ستارهدار بیشماری را شنیده باشید و این سؤال برای شما به وجود آمده باشد که هتلها بر چه اساسی این تعداد ستاره را کسب میکنند. در حقیقت میزان کیفیت هتلها، تعیینکننده تعداد ستارهای است که کسب میکنند. اگر شما نیز در فکر احداث هتل هستید، پیش از هر چیزی باید به این سؤال پاسخ دهید که تصمیم دارید، چه حد از کیفیت را در اختیار مخاطبانتان قرار دهید؟ پاسخ به این سؤال، خطمشی و هدف شما از سرمایهگذاری را تعیین میکند.
نکته دیگر این است که کیفیت و ستارهدار بودن هتل با چه فاکتورهایی در ارتباط است؟ در پاسخ باید گفت که فاکتورهایی نظیر اندازه اتاقها، چشمانداز اتاقها، امکانات، موقعیت مکانی هتل، کیفیت رستوران، کافیشاپ و تنوع غذایی و پذیرایی هتل، امکانات تفریحی ویژه کودکان، امکانات رفاهی نظیر سونا و جکوزی و غیره، در ستارهدار بودن انواع هتلها تأثیرگذار است. در ادامه با انواع هتلها آشنا میشویم.
هتل های 5 ستاره
بهترین و مجهزترین نوع هتلها، هتلهای 5 ستاره هستند که از همه لحاظ، کاملترین تجهیزات و امکانات را دارند. داشتن معماری منحصربهفرد و با المان خاص، اختصاص فضای بزرگ به احداث هتل برای احداث بیش از صد اتاق، همچنین برخورداری از لابی مجلل و لوکس، کیفیت مبلمان (از مبلمان لابی گرفته تا مبلمان اتاقها و رستوران)، ویوی ابدی و بینظیر، نورپردازی شیک بهنوعی که حس آرامش را منتقل کند، داشتن دکوراسیون منحصربهفرد، امکانات بهداشتی نظیر سرویس بهداشتی و حمام لوکس و سایر امکانات تفریحی و رفاهی نظیر تلویزیون و دستگاه پخشکننده فیلم، خط تلفن، حوله، دمپایی و چوبلباسی، نظافت بهصورت شبانهروزی، برخورداری از کادری متخصص و باتجربه، نوع پوشش لوکس مجموعه، سرویس دادن بهصورت شبانهروزی و غیره، ازجمله فاکتورهایی هستند که 5 ستاره بودن یک هتل را تعیین میکنند.
هتل های 4 ستاره
هتلهای 4 ستاره در دستهبندی بهلحاظ کیفیت، کمی از هتلهای 5 ستاره، پایینتر قرار دارند. ازآنجاکه این نوع هتلها همه فاکتورهای هتلهای 5 ستاره را نمیتوانند داشته باشند و یا ازنظر کیفی، در سطح پایینتری قرارگرفتهاند، درنتیجه بهعنوان هتل لوکس متوسط شناخته میشوند. اصول طراحی هتل در این نوع هتلها نیز بهخوبی رعایت شده است؛ اما در مقایسه با هتلهای 5 ستاره، به نسبت کیفیت پایینتری دارند.
هتل های 3 ستاره
اگر سرمایه زیادی ندارید و از طرفی در فکر احداث هتلی هستید که بتوانید از قشرهای سطح متوسط هم میزبانی کنید، احداث هتلهای 3 ستاره گزینه مناسبی است. رزرو این نوع هتلها در مقایسه با هتلهای 5 و 4 ستاره برای اقشار متوسط، بهتر و آسانتر خواهد بود. البته از میزان امکانات کمتری نیز برخوردار هستند. در هتلهای سطح متوسط 3 ستاره از لابی لوکس و نورپردازی خاص، تنوع پذیرایی و امکاناتی نظیر مراکز رفاهی و تفریحی و همچنین نظافت شبانهروزی و سرویسدهی 24 ساعته خبری نیست؛ اما میهمانان هزینه کمتری را برای اقامت در آن پرداخت میکنند.
هتل های 2 ستاره
ازنظر اقتصادی، مقرون بهصرفهترین نوع هتلها، هتلهای 2 ستاره هستند. البته به طبع، کمترین امکانات را نیز در اختیار مخاطبان قرار میدهند. این نوع هتلها، کمترین تعداد اتاقها را در مقایسه با دیگر هتلهای ستارهدار دارند. ازنظر سطح دسترسی، دسترسی کمتری به اماکن تفریحی، گردشگری و تاریخی دارند. همچنین اصول لازم برای طراحی هتل در مقایسه با سایر هتلها در سطح پایینتری رعایت و اجرا شده است. علیرغم پایین بودن امکانات، این نوع هتل هم مشتریان خاص خود را دارد.
مراحل طراحی هتل
هتل از آن دسته مباحثی محسوب میشود که بیشتر به عملکرد بنا توجه دارد تا به فرم آن، با این وجود نمیتوان از فرم به عنوان یکی از مهمترین عناصر جذب مخاطب فارغ شد.
طراحی و اجرای هتل، دارای مراحل متفاوتی است و باید بهصورت اصولی و پشت سر هم انجام شود. در غیر این صورت، نتیجه مطلوب به دست نمیآید. در ادامه شما را با مراحل طراحی هتل آشنا میکنیم:
- اولین مرحله به طراحی کانسپت اختصاص دارد.
- پس از کانسپت، نوبت به مرحله طراحی نقشه معماری هتل میرسد.
- پس از طراحی نقشه معماری هتل، بایستی نقشه سازه، تأسیسات برق و مکانیک توسط افراد متخصص و باتجربه طراحی شود.
- طراحی نما اقدامی است که باید در مرحله چهارم انجام شود.
- پس از طراحی نما، نوبت به طراحی فضای سبز و عمومی میرسد که این موضوع نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
- پس از اتمام طراحی فضای بیرونی، نوبت به طراحی نمای داخلی و دکوراسیون آن میرسد که برای افزایش جذابیت کار و حفظ مشتریان فعلی و جذب مشتریان جدید، نیازمند دقت و توجه زیادی است.
- طراحی مشاعات و فضا برای پیادهسازی امکانات رفاهی، اقدامی است که در مرحله آخر انجام میشود.
آنچه مسلم است این است که باید تمامی این مراحل با ظرافت و حساسیت بالایی انجام شود. ازآنجاییکه هرکدام از این مراحل بهصورت سلسله وار به یکدیگر مرتبط هستند، وجود هر خطایی حتی اگر بسیار جزئی باشد، کلیه مراحل را تحت تأثیر قرار میدهد و با مشکل مواجه میکند. از مبانی و اصول طراحی هتل این است که پیش از اقدام به هر کاری، تحقیقات کامل را نسبت به نوع پروژه، میزان بودجه، تیم طراحی، مشاوران، تیم اجرا و غیره انجام دهید و پروژههای اجراشده توسط این تیمها را بررسی کنید و کلیه جوانب کار را در نظر بگیرید.
طراحی لابی هتل یکی از مهمترین اقداماتی است که میبایست توسط افراد متخصص و حرفهای صورت گیرد چرا که برگ برنده هتل محسوب میشود. لابی مرکز توجه مخاطبان است و درصد ماندگاری و تداوم حضور مخاطب بستگی به چشماندازی دارد که در لابی و دیگر بخشها به معرض نمایش گذاشته میشود. از آنجا که لابی اولین مکانی است که توجه مخاطب را به خودش جلب میکند و به نوعی او را تحت تأثیر قرار میدهد، تاکید میشود به منظور کسب نتیجه مطلوب، در هنگام طراحی لابی هتل از مشورت و همکاری افراد متخصص و با تجربه کمک گرفته شود.
ضوابط طراحی هتل
- مسیر حرکت مهمانان، وسایل و کارکنان باید جدا باشد.
- به ازای هر اتاق ۶ متر مربع فضای راهرو به عرض ۱٫۵۰ تا ۱٫۸۰ متر لازم است.
- زباله ها باید در فضایی مسقف (برای محدود کردن سرو صدا در شب) با ارتفاع سقف ۴٫۳۵ متر انباشته شود.
- بخش سرایداری هر طبقه در امتداد راهروهای منتهی به اتاق مهمانان سازمان دهی می شود
- برای افزایش بازده بهتر است مسیرهای بین آشپزخانه – تحویل غذا – رستوران تا حد امکان کوتاه باشد.
خدمات مربوط به آماده سازی غذا و نوشیدنی در هتل سه نوع می باشد
- رستورانها و بوفه های شامل فضاهای ضیافت که به آشپزخانه ی ماهواره ای شکل نزدیک هر رستوارن و اتاق ضیافت نیاز دارد و بخش های پذیرایی
در اتاق مهمانان هر طبقه وجود دارد. - یک یا دو رستوران و اتاق عملکردی که به یک آشپزخانه نیاز دارد تا بتواند مستقیماً رستورانها و اتاقها را سرویس دهد
- حداقل امکانات پذیرایی در هتل، ولی مجهز به رستورانهای جداگانه باشد.
در طراحی هتل ها ممکن است دستگاههای فروش سکه ای یا اغذیه فروشی های شخصی نیز وجود داشته باشد.
نکته: جهت مشاهده بهتر جدول تلفن همراه خود را به حالت افقی بچرخانید؛
گرایشهای رشته VisualArt Design
رشتههای مادر | معماری | سینـما | نـور و رنـگ |
---|---|---|---|
گرایش 1 | معماری داخلی | CGI | |
گرایش 2 | عمـران | طراحی صحنه | |
گرایش 3 | شهـرسـازی | ||
گرایش 4 | طراحی فرنیچر | ||
گرایش 5 | طراحی مبلمان | ||
گرایش 6 | آشپزخانه و کابینت |
-
چرا دیزایـن؟
دیزاین مهارتی نه صرفا برای کار که مهارتی برای زندگیست، «دیــزاین» میتونه به مثابه تفکری برای خلــق و بهبــود، در زندگــی روزمره ما جاری بشه و گره بسیاری از مشکلات رو باز کنـــه؛ -
اهمیت حضور دیزاینـر
امروزه دیزاین کاربردهایی بیش از قبل داره، حوزه های مختلفی که با دیزاین و دیزاینر سرُکار دارن هروز گسترش پیدا میکنن و شرکت ها هروزه بیشتر به این موضوع پی میبرن که حضور یک دیزاینر برای طراحی محصولشون چقدر اهمیت داره؛ -
مسیـردیزاینـر
چنانچه به دیزاینر شدن علاقه دارید و نمیخواید با آزمونُ خطا مسیر رو طی کنید، در سلسه مقالات مسیردیزاینـر دانش لازم برای این مسیر رو در اختیارتون قرار دادم؛ اگر فعالیت حرفه ای خودت به سمت دیزاینر شدن رو میخوای ادامه بدی و و به مقوله دیزاین جدی تر از بقیه مردم نگاه میکنی لازمه نگاهی بهشون بندازی؛
آدرس مطلب
داشبورد
سطح و نقش شما بعد از ثبت نام در سایت قابل مشاهده خواهد بود.
متأسفیم، اما شما به این بخش از محتوا دسترسی ندارید