ایده چیست و چطور بهش دست پیدا کنیم؟
صدها سال است که فلاسفه، جامعهشناسان و روانشناسان در مورد ایده صحبت میکنند، کتابها و برنامههای زیادی در مورد آن تهیه شده است، خرید و فروش میشود و … اما هنوز تعریف مشخص و یکسانی ندارد چون در ذهن است و دیده نمیشود؛
بسیاری از مردم، زمانی که صحبت از خلاقیت به میان میآید، به یاد آثار هنری و ادبی فاخر، اعم از یک تابلو نقاشی منحصربهفرد، یک قطعه موسیقی تأثیرگذار و یا یک کتاب مشهور میافتند. درست است که این آثار آینه تمام نمایی از نبوغ و خلاقیت بشری برای آفرینش اثری بدیع محسوب میشوند، اما خلاقیت و نوآوری، نه فقط برای این حوزههای خاص، بلکه در تمامی رشتهها و حوزههای کاربردی و از جمله امور فنی هم صادق است.

ایـده قابل لمس کردن و گوش دادن و چشیدن نیست و مشخصات آن را نمیتوان اندازه گرفت، فرق انسان با باقی موجودات موجود در زمین، برخورداری از تعقل و تفکر است، حیوانات و گیاهان فقط میتوانند خود را تا حد ممکن و با یک سری کنش محدود غریزی با محیط تطبیق دهند. انسان اما میتواند با ساختن ابزار مختلف بر چالشهای محیطی غلبه کرده و حتی از آنها به نفع خود بهرهبرداری کند.
این اتفاق از طریق ایدهپردازی(دانستن مفهوم ایده لازمه آن است) و از دریچه تفکر خلاق اتفاق میافتد. این روزها با توسعه کارآفرینی، روزبهروز بیشتر شاهد ایدهپردازی و پررنگ بودن مفهوم ایده در این حوزه هستیم. به همین دلیل شناخت و آگاهی بر مفهوم ایده بیش از گذشته اهمیت پیدا کرده است
در این قدم از مسیر دیزاینر شدن میخوایم با این مفهوم بیشتر آشنا بشیم.
ایده چیست؟
جمع بندی
ایده چیست؟ آیا ایده به تنهایی کافیست؟

ایده کسب و کار
همانطور که قبلا در یادداشت های «مساله چیست؟» و «فرصت های کسب و کار چه هستند؟» اشاره کردم نیازمندیهای زیادی در قالب فرصت در هر جامعه وجود دارد و نقش کارآفرین کشف آن فرصت ها و حل آنها و خلق ثروت است. در یادداشت مرتبط دیگری با عنوان «چگونه مهارت حل مسئله خود را تقویت نماییم؟» به روش های افزایش مهارت حل مساله پرداختم. حال ایده کسب و کار چیست؟

ایده کسب و کار چیست؟
روش و راه پیشنهادی ما برای حل مسائل ایده خوانده می شوند. چنانچه راه حل ما برای حل کردن مسائل، در قالب راه اندازی یک کسب و کار باشد آن ایده، را ایده کسب و کار می نامیم. برخی فکر میکنند عنوان ایده تنها به راه حل های خلاقانه و نوآورانه گفته می شود که اینطور نیست! به عبارت دیگر یک ایده کسب و کار، راه حل پیشنهادی ما در قالب یک کسب و کار برای پوشش نیاز یا خلا موجود در بازار است و البته خلاقانه و نوآورانه بودن ایده یکی از پارامترهای اصلی موفقیت یا عدم موفقیت آن ایده کسب و کاری است.
واضح است که از ایده تا محصول، راه کوتاهی نیست. بسیاری از ایدهها، در مسیر تبدیل شدن به محصول، فراموش میشوند یا شکست میخورند؛ ایدهها کلید تعامل سازنده انسان با محیط هستند، انسان از طریق ایده و ایدهپردازی نه تنها مشکلات خود را حل میکند؛ بلکه آنها را تبدیل به فرصت کرده و از آنها در جهت تولید سرمایه استفاده میکند.
ایدهپردازی نتیجه خلاقیت، تیزبینی، اعتماد به نفس و تجربه است. مفهوم ایده در کارآفرینی یعنی ایدهای که حل مسئله (رفع نیاز، عرضه برای تقاضای پنهان یا آشکار) را به صورتی نوآورانه، منحصر به فرد و سودآور انجام میدهد. نکته مهم اینه که بدونید ایده هیچ ارتباطی با شخصیت صاحب ایده نداره. در دنیای دیزاین ایده ها به شکل یک محصول ارائه میشن، یعنی میتونیم بگیم:” دیزاینر فردیِ که تونسته ایده حل مسله اش رو به شکل یک محصول خلق کنه”