رشته طراحی صنعتی و گرایش های تخصصی
- 2 نظر
دیزاین صنعتی (به انگلیسی : Industrial Design)
تا به حال با خودتون فکر کردین که چرا هر روز ظاهر یخچال، ماشین لباسشویی،یا اتومبیلها تغییر میکنن؟
چرا لوازمی مثل پوستکن میوه روز به روز مجهزتر و کاربردیتر به بازار عرضه میشن؟
چه کسی به نیاز افراد نابینا فکر میکنه تا عصای بهتر و مناسبتری براشون بسازه؟
تمام این مباحث در حوزه رشته طراحی صنعتی و طراحان این رشته مطرح میشن؛
رشته طراحی صنعتی، در پی انقلاب صنعتی در اروپا و طبق نیازهای متنوع مردم، توسط هنرمندان و پیشه وران به مرور رواج پیدا کرد،
محصولاتی که با استفاده از روش های دستی و نه ماشینی و در مقیاس محدود ساخته می شدند؛
با مرور زمان و ظهور ماشین و پدید آمدن روش های تولید ماشینی، چهره مصنوعات دچار دگرگونی شد و مصنوعات دست ساز، آرام آرام جای خود رو به محصولات ماشینی و تولید انبوه میدادن، مصنوعات زمختی که هیچ خبری از هنر هنرمند در آنها یافت نمی شد؛ همه بدون توجه به زیبایی پیکره و صرفاً در جهت برآورده کردن نیازهای عملکردی، طراحی و ساخته می شدند؛
در این چنین وضعی بود که هنرمندان دست ساز، با اعتراض به چنین نابسامانی خواستار طرد ماشین و فرزندان آن و بازگشت به اوضاع قبلی شدند؛ جنبش هنر و پیشه که سردمدار آن جان راسکین و ویلیام موریس بودند، در همین راستا شکل گرفت…
پیش نیاز:
رشته طراحی صنعتی یک چتررشته ای محسوب میشه و گرایش های مختلفی داره ، بین این رشته ها همپوشانی های زیادی وجود داره و هر کدام از این گرایش ها و زیر مجموعههای دارن و به نحوی با یکدیگر ارتباط دارن؛ با کمک نقشه بالا و جدول لنتهای صفحه میتوانید با گرایش های این رشته بیشتر آشنا شوید.
برای پرش به موضوع کلیک کنید:
رشته طراحی صنعتی یک چتررشته ای محسوب میشه و گرایش های مختلفی داره ، بین این رشته ها همپوشانی های زیادی وجود داره و هر کدام از این گرایش ها و زیر مجموعههای دارن و به نحوی با یکدیگر ارتباط دارن، در سطح دانشگاهی این رشته ها اکثر دروس مشترک زیادی با یکدیگر دارند و حتی در برخی مواقع دانشجویان میتوانند در مقاطع تحصیلی مختلف، گرایش تحصیلی خود را در رشته طراحی صنعتی تغییر دهند. البته همونطور که گفتم به نظر من توی تمامی رشته های دیزاین محور یک نقطه اشتراک وجود داره و اونم بحث تفکر دیزاین و حل مسئله اس؛
- درس مرتبط: تفکردیزاین
طراحی صنعتی یک زمینه جذاب است که خلاقیت، عملکرد و عملی بودن را برای شکل دادن به اشیایی که در زندگی روزمره خود استفاده می کنیم، ترکیب می کند. همه چیز در مورد یافتن راه حل های نوآورانه برای بهبود ظاهر، احساس و عملکرد محصولات است.
به خطوط براق یک گوشی هوشمند، منحنی های ارگونومیک صندلی یا چیدمان بصری یک وسیله آشپزخانه فکر کنید. طراحان صنعتی مغز متفکران پشت این طرح های متفکرانه هستند و عواملی مانند قابلیت استفاده، زیبایی شناسی، مواد و فرآیندهای ساخت را با دقت در نظر می گیرند.
هدف آنها ایجاد محصولاتی است که نه تنها چشم ما را به خود جلب می کند، بلکه به طور یکپارچه در زندگی ما ادغام می شود و آنها را لذت بخش تر، کارآمدتر و کاربرپسندتر می کند. از ترسیم مفاهیم اولیه تا نمونه سازی و پالایش، طراحان صنعتی نیروی محرکه تبدیل ایده ها به محصولات ملموس و آماده بازار هستند که دنیای اطراف ما را شکل می دهند.
طراحی صنعتی چیست؟
به گمان برخی، طراحی صنعتی که همچنان میان فن و هنر، بازتاب های متفاوتی در جهان معاصر دارد، ابتدا با یک ایده ی ساده اما بسیار با اهمیت آغاز شد. شاید همان زمان که بشربا ترکیب سنگ و چوب، ابزاری اولیه برای دفاع از خود ساخت و و یا چیزی شبیه یه چرخ برای سهولت در امور روزمره ی زندگی اش و تا امروز و البته به شکلی متفاوت و با کاربرد های فراگیر خود،سراسر زندگی انسان را در بر گرفته است.
به گونه ای که اگر با اندکی دقت به محیط پیرامونتان بنگرید، جلوه های انکار ناپذیر و مسخ کننده ی تولیدات طراحی صنعتی را مشاهده خواهید کرد. طراحی صنعتی در عصر جدید، از اواخر قرن هجدهم میلادی و به تعبیری هم زمان با انقلاب صنعتی در اروپا و اختراع موتور بخار آغاز شد و در مسیر پیشرفتهای علمی و فنی قرار گرفت. اگرچه همواره دغدغه ی زیبایی و آسایش همراه با طراحان صنعتی بوده است و این موجب می شود تا این رشته در زمره مهم ترین و جذاب ترین رشته های طراز اول جهان مطرح شود.
در سال های آغازین قرن بیستم، گروهی از هنرمندان و صنعت گران به رهبری والترگروپیوس،تحت عنوان جنبش باهاوس در آلمان، اقدام به راه اندازی آکادمی باهوس کردند. این آکادمی که بعدها مدرسه ی باهاوس نام گرفت، در ابتدا هدف اتحاد و پیوند میان هنر و صنعت را دنبال می کرد و پس از چندی مکتب باهاوس علی رقم تمامی موانع، مباحثی چون هماهنگ سازی طراحی و تکنولوژی روز و همچنین استفاده از قابلیت های بیانی هنرها در جهت اعتلا و اتحاد هنرها با یکدیگر را مطرح ساخت. این مکتب پیروان و علاقه مندان بسیاری را گرد آورد که در زمینه ی مباحث بین رشته ای فعالیت می کردند. دراین مدرسه هنری-فنی به هنرهای معاصر و تبدیل هنر سنتی به هنر صنعتی حول محور عناصر معماری و فضا سازی توجه ویژه ای می شد. شاید بتوان گفت که طراحی صنعتی اولین بار در این مدرسه مطرح و به عنوان رشته ای مستقل شروع به کار کرد.
تعریف طراحی صنعتی با استناد به جوامع طراحی صنعتی جهان
در تعریف طراحی صنعتی مفاهیم متفاوتی دخیل هستند که این تداخل مفاهیم عمده دلیل گریز این رشته علمی-هنری-صنعتی از چهار چوب تعاریف است. در این زمینه نظریات مختلفی مطرح است که قاطعانه مورد تایید نیستند و حتی اکیدا منتفی نمی شوند. این که در فرآیند تعریف طراحی صنعتی همواره سایر مقولات بنیادین علمی و هنری در یکدیگر پیوند می خورند شاید عمده دلیل پراکندگی مفاهیم باشد. چراکه در تعریفی که از “محصول” می شود، گستره مصرف کنندگان و تولید کنندگان، فکر را از تمرکز به قشری خاص از نیازها معطوف نمی کند و این نشان دهنده عدم تمرکز این رشته صنعتی-هنری بر زمینه ای خاص و به طور عام جامعه ای ایده آل است. آنچه مسلم است نقطه پیوند نیازهای مصرف کنندگان است که به عنوان نخستین گام فرآیند طراحی تمامی مقاصد را تحت الشعاع دارد و نظارت و مدیریت این فرآیند خود فرصتی متفاوت را طلب می کند که به طور جداگانه ای به آن خواهیم پرداخت.
شاید بتوان مفاهیم طراحی صنعتی را در مقاصد آن جستجو کرد. در سایر رشته ها می توان از قشر مقصد آن رشته بر تعاریف آن نیز تا حدودی فایق آمد! به عنوان مثال رشته پزشکی با تمرکز بر سلامت بیمار (تحت هر شرایطی) نا خود آگاه مفاهیم ثابتی را بر ذهن می نشاند که همین تعریف درشاخه های دیگری همچون دندان پزشکی، روان شناسی، پیراپزشکی و… قابل تعمیم است. در برخی رشته ها شاید برای تعاریف موجود بایستی به کلیتی عام تر پرداخت. در حقیقت تعاریفی همچون “برطرف ساختن نیاز سلامت افراد” خود تعریفی است جامع و همه فهم که تمامی زیر مجموعه ها و خود رشته را معرفی می کند و این نشان دهنده کامل و کافی بودن تعریف است.
لیکن در تعریف طراحی صنعتی عملا یافتن “مقصد و مقصود طراحی صنعتی” با نارسایی و عدم پوشش بخشی از مقصد همراه است که این نکته همواره مثال نقض تعاریف موجود بوده است. به عنوان مثال اگر بگوییم “طراحی صنعتی، همان طراحی محصول است، در حقیقت بسیاری از جنبه های این رشته از حیطه تعریف خارج می شوند! و از آن جمله طراحی محیط، طراحی تجربه، مدیریت طراحی، مدیریت فرآیند تولید،تولید و…. در حقیقت تک تک حروف تعاریف حاوی بار معنایی خاصی هستند که ذهن را به کنجی معطوف می کنند و این نقطه قوت و هم زمان ضعف تعاریف است. بنابراین تعاریف موجود همگی برگرفته از نگاه معرف خویش است. افراد و گروه های مختلف با گرایش های متفاوت از طراحی صنعتی در تعریف این رشته به نوعی ناخود آگاه، غرض ورزانه به تعریف آن می پردازند که این حاوی نکته مهم و قابل تاملی ست و آن “عدم تمرکز بشر بر تمامی مفاهیم علمی” است. از آنجا که تمرکز بر تمامی علوم عملا غیر ممکن و ادعایی بیش نیست پس انتظار آنکه فردی بتواند شخصا با تمرکز بر یک جزء از کلیت “طراحی صنعتی” به تعریف آن بپردازد، امری غیر واقعی است. به این ترتیب از افراد به اجتماع ها می رسیم و اینکه چگونه نهادها و جوامع طراحی صنعتی به تعریف خط مشی خود می پردازند.
جامعه طراحان صنعتی امریکا: طراحی صنعتی،خدماتی است حرفه ای که برای خلق و گسترش مفاهیم و تخصص ها ارائه می گردد تا به بهینه سازی کاربرد، ارزش و ظاهر محصولات و سامانه ها، آن هم به منظور ایجاد سود دو جانبه برای مصرف کننده و تولیدکننده بپردازد
Industrial design (ID) is the professional service of creating and developing concepts and specifications that optimize the function، value and appearance of products and systems for the mutual benefit of both user and manufacturer
موسسه طراحی پیشرفته: طراحی صنعتی فرایندی اساسی است که در آن برای بهبود زندگی بشر و بهبود شرایط آن، جهان طبیعت و ماورای ان را به خدمت گرفته می شود.
It is the essential process by which we have engaged the natural world and one other، in order to both survive and improve the human condition
جامعه طراحان صنعتی آلمان:…همه حکایت از اهمیت طراحی صنعتی به عنوان ابزاری برای خلق ارزش های اقتصادی و فرهنگی دارد.
All attach great importance to design as a tool for the creation of both cultural and economic values
جامعه طراحان صنعتی انگلستان: طراحی یک تصمیم آگاهانه است که فرآیندی را می آفریند که اطلاعات (ایده) به مفهومی خارجی در قالب قابل لمس (محصول) و یا غیر قابل لمس (خدمات) تبدیل می گردد.
‘Design is the conscious decision making process by which information (an idea) is transformed into an outcome، be it tangible (product) or intangible (service)
دانشگاه هنر امریکا: طراحی صنعتی برروی اجزای محیط، اشیاء، سامانه ها و فضاهایی که زندگی روزانه را شکل می دهند تمرکز دارد.
Industrial Design focuses on the “built environment”- the objects، systems and spaces that shape daily living
در تعریفی که جوامع طراحی صنعتی ارائه می دهند نکته قابل تامل،توجه به فرآیند خلاقانه ای است که باعث ایجاد ایده و مفهوم می گردد. اگرچه برای ایجاد یک مفهوم اولیه عناصر دیگری همچون نیاز شناسی و استعداد طراح و… نقش انکار ناپذیری را ایفا می کنند، لیکن تمامی فرآیند ها در نهایت تحت تأثیر نحوه ارائه و استخراج ذهنی طراح هستند. بی تردید طراح صنعتی تحت تأثیر علومی نظیر ریاضیات، هندسه، فیزیک، شیمی و حتی نجوم است. ولی قدر مسلم این است که نیاز بشر به زیبایی و مفاهیم احساسی تمامی این علوم را تحت تأثیر خود دارد و آنچه مصرف کننده مدرن در جستجوی آن است در عام ترین مفهوم خود احساس آرامش و زیباییست. شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین میباشد. خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت .: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.
فلسفه طراحی صنعتی
همه تولیدات موجود در محیط زیست مان دارای فرمهای ظاهری می باشند که با تأثیر گذاشتن بر روی روان انسان ها سبب جریان درک خود می شوند. در این پروسه است که تولید صنعتی می تواند توسط استفاده گر از نظر روانی تصاحب شود که تصاحب حاوی واقعه بعدی است.انچه مورد توجه قرار می گیرد شناخت صحیح نیاز کاربر و یا استفاده کننده است) زیبایی شناسی در اصل به معنای درک احساسی است. به عبارت دیگر زیبایی شناسی علم مرتبط با درک احساسی پدیده های مصنوع می باشد. استفاده تولیدات صنعتی از طریق احساس و عواطف استفاده کننده به ویژه استفاده های دیداری، شنیداری، لمسی به وسیله کارکرد استتیکی یک تولید صنعتی انجام می شود. در حوزه کارکرد استتیک شیء، تئوری گشتالت (Gestalt) آلمانی و تئوری فرم (La theorie la forme) فرانسه شکل می گیرد. از بررسی های گشتالت، عناصر گشتالت (فرم- رنگ- رویه- جنس) و ساختمان گشتالت (پیچیدگی، سادگی، نظم و بی نظمی) نمود پیدا می کند. عناصر گشتالت می توانند به عنوان حامل پیام های استتیک یک تولید محسوب شوند که بررسی و شناخت این اجزاء از مهم ترین دروس آکادمیک طراحی صنعتی در دنیا می باشد. نقد آثار طراحی صنعتی نیز یکی از پیچیده ترین ارزیابی ها می باشد و بنگاه ها و تشکل های مختلفی در دنیا وجود دارند که به ارزش استتیکی یک طرح صنعتی امتیاز می دهند. تشکل های معتبر IDEA یا Industrial Design Excellence Award در امریکا و IF Design Award winner درآلمان می باشند که معیارهای زیبائی شناسی همه آنها بهبودهای استتیکی می باشد که در محصول به وسیله طراح ایجاد می شود. کاربرد استتیکی تولیدات، همه جنبه های روانی و درک و احساس انسان به هنگام استفاده تولید صنعتی می باشد.
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین میباشد.
خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت
.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.
تاریخچه طراحی صنعتی
رشته طراحی صنعتی، در پی انقلاب صنعتی در اروپا و جنبش هنر و پیشه که سردمدار آن جان راسکین و ویلیام موریس بودند پا گرفت و رشد کرد که بد نیست به تاریخچه انقلاب صنعتی و این جنبش نگاهی داشته باشیم؛
انقلاب صنعتی (Industrial Revolution)
اصطلاح انقلاب صنعتی یا Industrial Revolution یکی از واژههای رایج در فضای مدیریت است، کمتر کتابی را میتوانیم در حوزه مدیریت بیابیم که به نوعی به انقلاب صنعتی اشاره نکرده باشد؛
اصطلاح انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم (بعد از سالهای ۱۸۳۰) در نوشتهی متفکران و نویسندگان متعددی مشاهده شده است. انقلاب صنعتی، نام یک رویداد مشخص نیست. بلکه بخشی از روند توسعه صنعتی در جهان است؛ به همین علت نمیتوانیم به صورت دقیق برای آن زمانی مشخص کنیم.
معمولاً نویسندگان و تحلیلگران، ترجیح میدهند تاریخ انقلاب صنعتی را اواخر قرن هجدهم تا اوایل قرن نوزدهم بدانند و اگر اصرار داشته باشید بازهی زمانی دقیقتری را در نظر بگیرید، میتوانید سالهای ۱۷۶۰ تا ۱۸۴۰ را که توینبی مطرح میکند به عنوان بازهی زمانی انقلاب صنعتی در نظر بگیرید.
حالا ما کار نداریم که کی این اصطلاج رو رواج داد برای ما مهم اتفاقاتیه که بعد از این انقلاب رخ داده و اینکه مگه شرایط چطور بوده که این انقلاب رخ داده؛
قبل از انقلاب صنعتی، چیزی به نام کارخانههای بزرگ وجود نداشت و بخش مهمی از تولید در سراسر جهان، در کارگاههای کوچک انجام میشد، برای تامین نیروی محرک و منبع انرژی در کارگاههای کوچک معمولاً از حیوانات، انسانها، باد و آب استفاده میشد:
- آسیابهای آبی و بادی و کشتیهای بادبانی نمونهای از کاربرد آب و باد برای حرکت بودند.
- اسبهای عصاری – که دستگاههای روغنکشی را حرکت میدادند تا عصارهی دانههای روغنی را بگیرند – و گاوهایی که در کشاورزی کمک میکردند، نمونهی استفاده از حیوانات محسوب میشوند.
انسان هم، نیروی فیزیکی دیگری بود که در کنار آب و باد و حیوانات، برای تولید کالاها و عرضهی خدمات تلاش میکرد.
انقلاب صنعتی، ماشین آلات را به مجموعههای تولید اضافه کرد و با استفاده از نیروی بخار (که آن زمان معمولاً توسط سوختن زغال سنگ به دست میآمد) انرژی را در مقیاسی گسترده و با قابلیت کنترل بیشتر به خدمت گرفت؛ بنابراین ظهور ماشین آلات، شکل گیری کارخانههای بزرگ و رایج شدن منابع جدید انرژی را میتوان از جمله مهمترین ویژگیهای انقلاب صنعتی در نظر گرفت.
در مورد انقلاب صنعتی و پیامدهای آن،دهها کتاب و صدها مقاله نوشته شده است، طبیعی است که نباید انتظار داشته باشیم در حد چند جمله بتوان در مورد پیامدهای این تحول بزرگ در قرون اخیر سخن گفت؛ آنچه در ادامه میآید صرفاً چند نمونه سرنخ است که آنها را بدون قضاوت در مورد مثبت یا منفی بودنشان، مورد اشاره قرار میدهیم:
- شکل گیری کارخانهها و کسب و کارهایی در مقیاس بزرگ
- شکل گیری دانش مدیریت نوین
- خلق شکلهای جدیدی در دارایی و سرمایه
- شکل گیری ساختار جدیدی از طبقات اجتماعی و نیز شکل جدیدی از شکافهای اقتصادی که حتی میتوان ریشهی جنبشهای کمونیستی سالهای بعد را در آنها جستجو کرد.
- ظهور قدرتهای صنعتی در عرصهی جهانی
- افزایش قدرت سیاسی کشورهای دارای منابع زیرزمینی و انرژی
تفاوت عمدهای که انقلاب صنعتی با سایر انقلابها دارد این است که برخلاف سایر انقلابها که به شکل یک تغییر سریع رخ میدهند، انقلاب صنعتی فرایندی بود که به شکل تدریجی رخ داد. در واقع انقلاب صنعتی Evolution است تا Revolution.
از طرفی دیگر، افرادی مانند جیمز کوریک در کتاب انقلاب صنعتی و یووال نوح هراری در کتاب انسان خردمند، انقلاب صنعتی را یک انقلاب دائمی مینامند. انقلابی که اگرچه نقطهی شروع آن با دستگاه ریسندگی و ماشین بخار بود، ولی در همان جا متوقف نشد و طی سالهای متمادی آثارش و محصولاتش (از قبیل راه آهن، هواپیما، خودرو، تلگراف، تلفن، تلویزیون، سینما، کامپیوتر،…) به شکلهای مختلف در زندگی انسانها نمود پیدا کرد.
شاید با دیدن فیلم عصر جدید، چارلی چاپلین بتوان زندگی را که در پس انقلاب صنعتی شکل گرفت. را مشاهده کرد؛ در این فیلم ،زندگی را نشان می دهد که در خدمت ماشین است و نگاه ماشینی به انسان ها می شود. به طوری که در قسمتی از فیلم که چارلی چاپلین در حال سفت کردن پیچ های ،قطعاتی است. که از ماشین خارج می شود. حتی فرصت نمی کند که ساده ترین کارهای انسانی یعنی خاراندن دماغ خود را انجام دهد. نوعی تقسیم کار تیلوری هم در این فیلم دیده می شود که هر کس مشغول انجام کاری در خط تولید است. تا بازدهی بیشتری داشته باشد. نگاه داشتن بازدهی بیشتر بدون توجه به عوامل انسانی و زیست محیطی در فیلم دیده می شود.
جنبش هنر و پیشه (Arts & Crafts Movement )
جنبش هنر و پیشه جنبشی هنری بود که در اواسط سده ۱۹ میلادی به خاطر تحول و دگرگونی در هنر کاربردی به وجود آمد. نوعی از یک واکنش آگاهانهٔ هنرمندان و روشنفکران در برابر صنعتی شدن سریع و بی رویهٔ آن زمان، فعالیت های این جنبش در آغاز بیشتر به معیارهای صنایع دستی مربوط می شد تا به تولید صنعتی؛ اما ظهور این جنبش، مرحله مهمی درگرایش به سوی کارکردگرایی بود.
جنبشی در زمینه ی هنرهای تزیینی، مبلمان و معماری که در صدد جلوگیری از شکست زیبایی در نبرد با انقلاب صنعتی، و تجدید ارتباط میان قشر کارگر و هنر، از راه به کارگیری صمیمیت در دیزاین بود.
دیزاین محصولات صنعتی ( Industrial Design )
خب حالا که این تاریخچه رو شنیدید وقتشه برگردیم سربحث اصلی خودمون “دیزاین محصولات صنعتی”
دیزاینر صنعتی به کسی گفته میشه که طراحی حرفه ای محصولات ، دستگاه ها و اشیاء خدماتی رو انجام میده، محصولاتی که ممکنه روزانه توسط میلیون ها نفر در سراسر جهان استفاده بشن؛ همونطور که گفته شد طراحی صنعتی ترکیبی از هنر طراحی و آشنایی با صنعته، دیزاینر های صنعتی معمولاً به ظاهر فیزیکی ، عملکرد و قابلیت تولید در مقایس انبوه یک محصول تمرکز می کنن، رشته دیزاین صنعتی نقطه اتصال علم، صنعت و هنرِ که به طراحی تمامی محصولات مورد نیاز انسان میپردازه، در این رشته از لوازم آشپزخانه گرفته تا ماشین آلات بسیار پیچیده رو طراحی میکنن. طراح صنعتی تلاش میکنه که سختی و خشونت صنعت رو از اون بگیره و با ایجاد بهترین تجربه کاربری، استفاده از محصول صنعتی برای مشتری آسانتر و جالب تر بشه و در این کار هم منافع کارفرما و هم مشتری را در نظر میگیره،طراح صنعتی ممکن است در کنار دانش هنری طراحی و با توجه به زمینه تخصصی مورد علاقه خود، اطلاعات زیادی در زمینه:
مواد، مکانیک، برق و کامپیوتر، کنترل، پزشکی و حتی دانش های علوم انسانی نظیر روانشناسی، جامعه شناسی و اقتصاد داشته باشد؛ طراحی صنعتی به عنوان یک رشته و شغل مخلوطی از علم و هنرست. هر یک از دو رکن علم و هنر جایگاه ویژه ای دارند که با حذف هر کدام، روند طراحی صنعتی ناتمام خواهد ماند و نتیجه کار یا به سمت صنعت صرف منحرف شده و یا به سوی هنر صرف.
طراحی محصولات صنعتی از رشته های مورد توجه دانشجویان کشور های کانادا، آمریکا و آلمان است، زیرا که این رشته نزدیکی زیادی در بازار کار داشته و در کشوری همچون کانادا به دلیل رونق اقتصادی و صنعت، فارغ التحصیلان به راحتی کار پیدا می کنند. در رشته طراحی صنعتی، خلاقیت حرف اول رو میزند و دانشجوی این رشته باید توانایی نوآوری و تفکر خلاق رو داشته باشه؛ یعنی هم هنر و هم صنعت را درک کرده و هم قدرت مدیریت داشته باشه و علاوه بر موارد فوق تا حدودی با مباحث کاربردی علوم پایه مثل فیزیک، شیمی، هندسه و زیستشناسی آشنا باشه. دانشجوی این رشته باید نگاه خود را به اطراف و اشیاء دقیقتر کند و پیوسته نیازهای فردی و اجتماعی افراد را در ذهن خود مرور کنه.
مهارت های مورد نیاز یک طراح محصولات صنعتی
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین میباشد. خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت .: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.
معرفی گرایش های رشته طراحی صنعتی
طراحان صنعتی به طور کلی بر روی یک دسته محصول خاص تمرکز میکنند. به عنوان مثال، برخی تجهیزات پزشکی طراحی میکنند، برخی دیگر بر روی محصولات الکترونیکی مصرفی مانند کامپیوتر یا گوشیهای هوشمند کار میکنند. بعضیها، بر روی محصولاتی مانند دوچرخه، مبلمان و وسایل خانه کار میکنند. لازم به ذکرِ که به علت نوپا بودن رشته طراحی صنعتی، در دانشگاه های ایران دکترای طراحی صنعتی وجود ندارد.
گرایشهای رشته Industrial Design
رشتههای مادر | وسائل نقلیه | اکسسوری | ابزار |
---|---|---|---|
گرایش 1 | طراحی خودرو | طـراحی اکسسـوری | ابزارآلات |
گرایش 2 | طراحی موتورسیکلت | طراحی جواهرات | طراحی ماشینآلات صنعتی |
گرایش 3 | طراحی فرنیچر | هوش مصنوعی | Ai |
نکته: جهت مشاهده بهتر جدول تلفن همراه خود را به حالت افقی بچرخانید؛
سبک شناسی در طراحی صنعتی
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین میباشد.
خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت
.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.
حوزه های کنونی:
1. طراحی محصول (Product design)
2. طراحی محیطی (Environmental design)
3. طراحی سامانه های حمل و نقل (Transport design)
طراحان صنعتی نامدار:
آنچه در این بخش می آید، فهرستی از طراحان شناخته شده ای است که هر یک به نوعی، در پیشبرد و توسعه این حرفه نقش آفریده اند.
• لئوناردو داوینچی (Leonardo Da vinci)
• ویلیام موریس (William Morris)
• لودویگ میس وندر روهه (Ludwig Mies van der Rohe)
• لوکوربوزیه (Le Corbusier)
• باکمینستر فولر (Buckminster Fuller)
• چارلز ایمز (Charles Eames)
• فرنک لوید رایت (Frank Lloyd Wright)
• هنری دریفیوس (Henry Dreyfuss)
• والتر آدولف گروپیوس (Walter Adolph Gropius)
• هنری ون دی فلده (Henry Van de Velde)
• نورمن بل گدس (Norman Bel Geddes)
• پیتر برنز (Peter Behrens)
• دیتر رامس (Dieter Rams)
• نورمن فاستر (Norman Robert Foster)
• ماریو بلینی (Mario Bellini)
• فیلیپ استارک (Philippe Starck)
• اتوره سوتساس (Ettore sottsass)
• ویکتور پاپانک (Victor Papanek)
• رون آراد (Ron Arad)
• سهراب وثوقی(sohrab vosoqi)
• لوییجی کلانی (Luigi colani)
• گریت ریتفلد (Gerrit Rietveld)
• جورجتو جوجارو (Giorgetto Giugiaro)
• فردیناند الکساندر پورشه (Ferdinand Alexander Porsche)
• ریموند لوی (Raymond Loewy)
• والتر داروین تیگ (Walter Dorwin Teague)
• مارسل بروئر (Marcel Breuer)
• آلوار آلتو (Alvar Aalto)
• مایکل گریوز (Michael Graves)
• جسپر موریسون (Jasper Morrison)
• ریچارد ساپر (Richard Sapper)
• مارکو زانوسو (Marco Zanuso)
• الکساندر گراهام بل (Alexander Graham Bell)
• راجر تالون (Roger Tallon)
اگر بخواهیم اطلاعات بیشتری در مورد این رشته که در حال حاضر اصول و مبانی آن در دانشگاه های معتبر دنیا و برخی دانشگاههای ایران همچون دانشگاه های هنرهای زیبا و دانشگاه هنر تهران، دانشگاه علم و صنعت تهران، دانشگاه تبریز و چند دانشگاه آزاد اسلامی تدریس می شود، به دست آوریم، در ابتدا بهتر است با زیر مجموعه ها و آنچه در ارتباط مستقیم با فرایند طراحی صنعتی می باشد آشنایی مختصری پیدا کنیم.
طراحی صنعتی، همان گونه که از نامش پیداست، ترکیبی است از طرح ها و ایده ها، که در مرحله ی اجرا و نهایتا تبدیل به یک شی ء(محصول) مورد استفاده و کاربردی می شوند. با این حال از طراحی صنعتی همواره یه عنوان یک رشته هنری و زیبا شناسانه یاد می شود. این رشته نیز همچون علوم دیگر، به برخی رشته های دیگر مانند:پزشکی،مکانیک، برق، صنایع، روانشناسی، جامعه شناسی، کامپیوتر، معماری و… وابسته بوده و تأثیرات متقابل و بعضا تنگاتنگی میانشان برقرار است.
اگر با دیدی وسیع تر به این رشته ها نگاه کنیم، شاخه ها ی اصلی این درخت پربار را می توان به گرایشات زیر دسته بندی کرد: طراحی محصولات اعم از لوازم خانگی، الکترونیکی، تجهیزات پزشکی، اداری، صنعتی، لباس، سرگرمی و…، طراحی مبلمان و دکوراسیون داخلی، طراحی مبلمان شهری، طراحی اتومبیل و بسیاری دیگر.
سرانجام امروز و اینجا، یک بار دیگر تعبیری عاشقانه از اشکال صورت گرفت و با همت و همدلی آنان که کمبود این رشته ی فنی و هنری را در راستای توسعه و ارتقاء سطح علمی این رشته، احساس می کردند و دستانی که پیوسته نقشی می آفرینند تا در لوح زندگی جاودان شود، پنجره ای تازه به افق بی کران و روشن خلاقیت بازشد و همچنان راهی طولانی در پیش روست. و بی گمان نیازی بوده که در پی رفع آن برآمدند.
یک طراح صنعتی امکان دارد در کنار دانش هنری طراحی، با توجه به زمینه تخصصی مورد علاقه خودش، اطلاعات زیادی در زمینه مواد، مکانیک، برق و کامپیوتر، کنترل، پزشکی و حتی دانش های علوم انسانی مانند روانشناسی، جامعه شناسی و اقتصاد داشته باشد؛ طراحی صنعتی بعنوان یک رشته و شغل مخلوطی از علم و هنرست. هر یک از دو رکن علم و هنر جایگاه مخصوصى دارند که با حذف هر کدام، روند طراحی صنعتی ناتمام خواهد ماند و نتیجه کار یا به سمت صنعت صرف منحرف شده و یا بسوی هنر صرف منحرف میشود.
آدرس مطلب
داشبورد
سطح و نقش شما بعد از ثبت نام در سایت قابل مشاهده خواهد بود.
متأسفیم، اما شما به این بخش از محتوا دسترسی ندارید