جاوید کریم: موسس یوتیوب | Jawed Karim
همبنیانگذار یوتیوب، مهندس نرمافزار، سرمایهگذار در استارتاپها
متولد ۱۹۷۹ در مرزبندیِ دو فرهنگ: آلمان شرقی و بنگلادش
کسی که در سکوت، دنیای ویدیو آنلاین رو برای همیشه تغییر داد.

بیوگرافی
- مهاجرت به آمریکا در نوجوانی
- تحصیل در علوم کامپیوتر در University of Illinois و بعد Stanford
- تجربه کاری در PayPal (بله، اونجا هم دست داشت)
- در کنار استیو چن و چاد هرلی، یوتیوب رو در سال ۲۰۰۵ راهاندازی کرد
و بله… همون اولین ویدیوی تاریخ یوتیوب که هنوزم آنلاینه:
“Me at the zoo” — جاوید، جلو یه فیل، با یه لهجهی دوستداشتنی، که شروع یه طوفانه!
اولین ویدئوی یوتیوب “من در باغ وحش Me at the Zoo”
🚀 دستاوردها و تأثیرات
- همبنیانگذار یوتیوب: دیگه لازم نیست بگیم چه تغییری ایجاد کرد
- اولین آپلود تاریخ یوتیوب: نماد یک عصر جدید
- سرمایهگذار در Airbnb (بله، اونم!)
- فعالیت در پشتصحنه: ترجیح میده دور از چشم رسانهها باشه، ولی ردپاش توی خیلی از پروژههای بزرگه
حضور سه کارآفرین در شرکت نوپای پیپال

قسمت بر این بود که چاد، استیو و جاوید در یک زمان کارمند پیپال شوند. هرسهی آنها تقریبا با هم در این شرکت مشغول به کار شدند و همین همکاری و آشنایی، پایهی همکاری بزرگتری را رقم زد.
آنطور که جاوید تعریف میکند دو واقعه در سال ۲۰۰۴ باعث شد به فکر راهاندازی سرویس اشتراکگذاری (Sharing) ویدیو بیفتد. در یکی از کنسرتهای موسیقیای که در آن سال برگزار شد اتفاق جالبی افتاد که سروصدای زیادی به پا کرد؛ اما چاد هرچه اینترنت را بالا و پایین کرد جز تعریف واقعه، نتوانست ویدیویی از اصل آن پیدا کند؛ اتفاق بعدی سونامی اقیانوس هند بود که در سال ۲۰۰۴ کشورهای زیادی در خاور دور و شبهقاره را در نوردید. این یکی هم به جز تصاویر رسمی رسانهها خبری از ویدیوهای اصیل از درون واقعه نبود.
تاسیس یوتیوب
سه موسس جوان به امید راهاندازی شرکت و عملی کردن ایدهی خود، پیپال را ترک کردند. شرکت یوتیوب بهصورت مسوولیت محدود در ۱۴ فوریهی ۲۰۰۵ رسما تاسیس شد. اولین ویدیوی این وبگاه با نام «من در باغ وحش» در ۲۳ آوریل ۲۰۰۵ بهوسیلهی جاوید بارگذاری شد. ویدیوی کوتاه زیر را تماشا کنید.
یوتیوب با جذب سرمایهی ۱۱٫۵ میلیون دلاری شرکت شتابدهندهی «سیکوا کپیتال» (Sequoia Capital) بهسرعت رشد کرد و خیلی زود در فضای مجازی نامی برای خود دستوپا کرد. اما متاسفانه از همان اول مشکلات حقوقی زیادی گریبانگیرش شد. ابتدا شرکت Universal Tube & Rollform Equipment که صاحب دامنهی www.utube.com بود از آنها شکایت کرد و مدعی شد دامنهی www.youtube.com به دلیل تلفظ یکسان باعث لطمه به کسبوکارش میشود. بعد هم مشکلات حق نشر ویدیوها از هر سو بر سر سه موسس جوان یوتیوب آوار شد. از سوی دیگر هزینهی نگهداری و گسترش سرور برای بارگذاری ویدیوهای رو به رشد یوتیوب سر به فلک زده بود و کمکم اندوختهی شرکت یوتیوبی که در آن زمان روش درآمدزایی مناسبی هم نداشت ته میکشید.
فروش یوتیوب
در همین میان، «لری پیج» و «سرگی برین» (موسسان گوگل) با مشاهدهی وضعیت یوتیوب و با آگاهی از پتانسیل بالقوهاش پیشنهاد خرید این شرکت را دادند. نهایتا در ۱۳ نوامبر ۲۰۰۶ شرکت گوگل با مبلغ ۱٫۶۵ میلیارد دلار یوتیوب رسما تملک کرد. در ویدیوی زیر هیجان چاد هارلی و استیون چن را ببینید. آنها در این ویدیو خریدهشدن یوتیوب به وسیلهی گوگل را اعلام میکنند.
طی این معامله، دو تن از موسسان یوتیوب بر سمتهای خود ابقا شدند؛ چاد هرلی مدیر عامل، استیو چن مدیر فنی شد ولی جاوید کریم که هنگام تاسیس شرکت تعهد داده بود تنها به عنوان یک کارمند و مشاور در یوتیوب باشد روی تحصیل خود در دانشگاه استنفورد متمرکز شد.
بعدا در اکتبر ۲۰۱۰ چاد هرلی [احتمالا تحت فشار مدیران گوگل] از رهبری یوتیوب کناره گرفت و کرسی خود را به «سالار کمانگر» سپرد. هرلی که علاقهی زیادی به مسابقات فرمول یک داشت با سرمایهگذاری در یکی از تیمهای شرکتکننده مدتی خود را مشغول این ورزش تفریحی کرد ولی با شکستهای متوالی تیمش از ادامهی این کار منصرف شد.
او به همراه استیو چن در آگوست ۲۰۱۳ یک شرکت ویرایش ویدیوهای تلفنهای هوشمند به نام Mixbit تاسیس کردند و هماکنون هردو در این شرکت مشغول به کارند. شرکتی که چاد هرلی، استیو چن و جاوید کریم تاسیس کردند طبق آمار الکسا، امروز بعد از وبگاه خود گوگل دومین وبگاه پربازدید و محبوب اینترنت است. یوتیوب امروز تنها یک وبگاه دیگر در اینترنت نیست؛ یوتیوب طی سالهای فعالیتش، فرهنگ اشتراکگذاری ویدیو را گسترش داده و بر بطن تقریبا تمام اتفاقات عالم حضور داشته؛ چیزی که هدف اصلی موسسانش بود.
🎨 استایل تفکر و طراحی محصول
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید.
ورود یا عضویت | خرید یا تمدید اشتراک
.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.
✨ جمعبندی
جاوید کریم شاید شبیه یه قهرمان نامرئی باشه. کسی که با یک حرکت درست در زمان درست، پلی ساخت از دنیای خاموش به عصر پر سروصدای ویدیو.
اگه دنبال الگوی طراحی ساده ولی جهانتغییر هستی، جاوید یه اسمیه که باید زیر نور بذاریش.
در سکوت ساخت… در سکوت ترکوند!