درحال انتقال

بقچه | سرویس تحویل فوری نان | Boghche

در سال هایی نه چندان دور لطیفه ای بین مردم رایج بود که وقتی می خواستند از امکانات زیاد یک موبایل تعریف و تمجید کنند، می گفتند: نون هم می گیره؟ شاید آن موقع از این جمله برای شوخی و مزاح استفاده می شد، اما حالا واقعا به روزی رسیده ایم که حتی موبایل ها هم می توانند نان بگیرند؛

استارت آپ بقچه

بقچه سرویسی است (یا بهتره بگیم بود، چون در حال حاضر فعالیت نمی‌کنن) برای سفارش آنلاین نان؛ اپلیکیشنی برای آن هایی که دوست ندارند در گرمای هلاک کننده تابستان درون صف های طولانی نانوایی بایستند. با بقچه می توانید راحت روی کاناپه خانه زیر باد کولر دراز بکشید، موبایل را بردارید، نان سفارش داده و آن را دم درب منزل تحویل بگیرید.

قبلا و در درس انواع محصول، مفصل توضیح دادیم که این روزها محصولات فقط اونایی نیستن که توی قفسه فروشگاه فروخته میشن، بلکه ما خدمات که یک استارت آپ در قالب های مختلف ارائه می‌ده رو هم به نوعی محصول صداشون می‌کنیم؛ با توجه به همان توضیحات بقچه در دسته محصولات خدماتی قرار می‌گیرد.

اپلیکیشن بقچه (Boghche) این امکان را فراهم آورده تا کاربران بتوانند نان مورد نیاز خود را به صورت آنلاین سفارش دهند. کاربران اپلیکیشن Boghche (بقچه) می‌توانند زمان تحویل سفارش را تعیین نمایند و سفارش خود را در بسته‌بندی مخصوص در محل دلخواه خود تحویل بگیرند.

نحوه عملکرد سرویس های بقچه

  بقچه سرویس خود را از طریق وبسایت و اپلیکیشن های iOS و اندروید ارائه می کرد. روند کار بقچه این گونه بوده  است که با ثبت سفارش، پیک هایش را به نانوایی های اطراف شما می فرستد تا نان را تهیه کرده و داغ و برشته جلوی درب خانه تان بیاورند؛
قیمت نان هایی که بقچه به فروش می رساند به شرح زیر است:

 

Screen Shot 2017 05 30 at 6.13.18 PM دیزاین کلاب

علاوه بر هزینه نان، شما باید مبلغ ۲۵۰۰ تومان را نیز بابت هزینه تحویل نان به درب منزلتان پرداخت کنید، که این هزینه در مقابل رهایی از ایستادن در صف نانوایی، به نظر انتخاب خوبی میاید.

بعد از ثبت سفارش، پرداخت به شکل اینترنتی انجام می شود و متأسفانه هنوز امکان پرداخت نقدی هنگام تحویل ممکن نیست، موضوعی که امیدواریم تیم بقچه در دستور خود قرار بدهد.

یک نکته خوب در مورد بقچه این است که زمان دریافت سفارش را خودتان تعیین می کنید، مثلا نان ها همین امروز به دست تان برسد یا از همین حالا برای فردا سفارش بدهید. وقتی که سفارش به دست تان می رسد هم می توانید به کیفیت نان و رفتار پیکی که آن را برایتان آورده امتیاز داده و نظرات تان را به گوش تیم بقچه برسانید.

ساعت سفارش گیری بقچه صبح ها از ۷ تا ۱۱ صبح و ۵ تا ۹ شب تعیین شده است، که البته در طول ماه رمضان سفارش گیری تنها در ساعت ۴ تا ۷ عصر صورت می پذیرد تا بدین شکل نان تازه در این ماه نیز مهمان سفره های افطار شما باشد.

برای این که عملکرد بقچه را بهتر بسنجیم، دو عدد نان بربری و سنگک در آن سفارش دادیم و بازه زمانی 16 الی 17:30 را برای دریافت تعیین کردیم. نان ها حدود ساعت 17:15 و در کیسه پارچه ای به دستمان رسیدند که اگرچه داغ نبودند، اما هنوز سرد نشده و ترد و تازه و آماده مصرف بودند که تصویرشان را می توانید در ادامه مشاهده کنید:

Boghche 3 w600 دیزاین کلاب

نان های شما در کیسه های پارچه ای تمیز و بهداشتی به دست تان می رسند. 
در ادامه نوشته علیرضا اسکندری در صفحه ویرگول بقچه رو خواهیم خوند:

چطوری لندینگ بقچه رو یه روزه تغییر دادیم؟

مدت طولانی بود که قرار بود وب سایت بقچه که خیلی وقت پیش‌ها ساخته بودیم (منظور لندینگ وب سایت هست) رو می‌خواستیم عوض کنیم. ولی به خاطر کارهایی که اولویت داشت به تعویق افتاد.

اما بر اساس دیتا کمپین‌های ماه رمضان و سیستم‌های آنالیتیکس بقچه سریع به این نتیجه رسیدیم که می‌تونیم با عوض کردن صفحه اول سایت، تغییراتی جدی در نحوه تعامل کاربر انجام بدهیم.

همچنین وب سایت با اینکه بیش از ۹۰٪ ترافیکش از موبایل بود ولی در نمایش برای موبایل دچار مشکلاتی جدی بود که در نهایت باعث افزایش ریزش مشتری و خراب شدن flow کاری وی در بقچه شده بود.

وب سایت جدید بقچه :)

اولین وب سایت بقچه سال ۹۴ طراحی شد. خیلی ساده توش فقط توضیح دادیم که چی هستیم و کی هستیم و صرفا برای شروع به کار ساخته بودیم. یه طورایی نمای بیرونی از کسب و کار ما بود چون اون موقع اپ هم نداشتیم. اگه بخوام دقیقتر بگم MVP محصول ما وب سایت مون بود.

اولین وب سایت بقچه

بعد از این مرحله چندین و چند بار تغییرش دادیم. به نسخه داداش کوچیکه رسیدم، بعدش تغییر دادیم به نسخه ساده تر کنونی و در کنارش چند لندینگ پیج موبایلی و کمپینی دیگه ساختیم که بتونیم نیاز هامون رو بر طرف کنیم.

لندینگ موبایلی ۱
لندینگ موبایلی ۱
لندینگ موبایلی ۲
لندینگ موبایلی ۲
وب سایت کنونی
خلاصه تصمیم گرفتیم همه این ها و تجربه هاشونو بریزیم توی یه جا و یه سایت جدید بسازیم که مشخصه های زیر رو داشته باشه:
  • روی موبایل عالی باشه
  • سریع باشه و پارامترهای یک وب سایت خوب رو داشته باشه
  • از نظر سئو کمک مون کنه
  • ساده و آسون فهم باشه
  • هم اسکرول باشه
  • کال تو اکشن های مناسب داشته باشه
  • دسترسی آسون تر به بقیه جاها داشته باشه
  • تصویری تر باشه
  • کدبیس بهتر داشته باشه
  • ویژگی های آینده نگر مثه AMP و PWA رو داشته باشه
  • و…

از نظر محتوا هم باید مفاهیمی که ما دوست داشتیم رو به نمایش در می آورد:

(نسخه کثیف) اطلاعات مورد نیاز ما
(نسخه کثیف) اطلاعات مورد نیاز ما

طراحی دم دستی هم برای اینکه بتونیم بفهمیم چی میخوایم و چه شکلی میشه تقریبا این شد:

اسکچ
اسکچ

چون قبلا یه طرح نیمه آماده برای ساختار صفحه داشتیم ولی بر اساس Dark mode طراحی شده بود، از قالب کلی اون توی Sketch هم استفاده کردیم:

sketch
sketch

خلاصه وب سایت جدید با مشخصه‌های گفته شده ساخته شد:

وب سایت جدید
وب سایت جدید
نسخه موبایلی
نسخه موبایلی

شکست بقچه

  بنیان گذاران بقچه  در کانال تلگرامی ECM لینک دلایل شکست بقچه را از زبان بنیانگذار آن گذاشته بود. برخی از مواردی که آنها اشاره کرده بودند:

  • نداشتن حسابداری منظم و مرتب با دانش تخصصی این کار
  • شخصی مسئول نظارت بر کارهای مالی و حقوقی نبود
  • هماهنگی و نظم ضعیف در بین اعضای تیم
  • نداشتن قرارداد حقوقی
  • عدم حساسیت به زمان ورود و خروج و مرخصی ها
  • رفاقتی شدن خیلی از بحث های مهم و رودربایستی
  • افرادی را نیز در تیم خود داشتیم که با بی مهری و روحیه کارمند-مابانه به دنبال کار استارتاپی پیش ما آمدند

بررسی علت شکست بقچه

ایده “نان رساندن به درب منازل” یک محصول کامودیتی هست. حتی امروزه خدمات اسنپ و تپ سی هم یک محصول کامودیتی هستند.

 یعنی قیمت یک نان کاملا مشخص است. فاصله از یک محله تا یک محله حدودا مشخص است و شما نمی توانید هر عددی که دوست داشتید برای آن بگذارید. هنوز هم به نظر خودم بهترین مثال برای توضیح کامودیتی فرق بین نیمرو و املت است. این ها دو سر طیف هستند، هر چه از نیمرو به سمت املت بروید محصول شما از کامودیتی دورتر می شود. (من می گویم سود شما دیگر به صورت دقیق قابل محاسبه نیست) پس کاربر نمی تواند آن را سر انگشتی هم حتی حساب کند.

وقتی شما نیمرو سفارش می دهید، مواد لازم برای آن دو تخم مرغ بوده و کمی روغن. حساب کردن قیمت تمام شده آن راحت است. اما زمانی که شما املتی سفارش می دهید که درآن بعضا حتی درست معلوم نیست چند تا تخم مرغ است، چقدر رب یا چند گوجه در آن است. (حالا اگر درون املت پای قارچ و کالباس و … را وسط بکشیم دائما در حال نزدیک تر شدن به سر طیف Non-commoditized هستیم)

قطعا وقتی یک کسب و کار شکست می خود مشکلات آن یکی دو تا نبوده، اما می توان یکی دو مشکل بنیادی تر را برای آن یافت. اما دلایل دیگری را میتوان برای علت شکست بقچه مطرح کرد:

  1.  در همان ابتدا می گویم این کسب و کار در ایده (یعنی قدم اول) مشکل داشته. وقتی ایده آنقدر ساده باشد (بقیه در مورد 2) قطعا پیچیدگی خاصی هم در مدل کسب و کار و بیزنس پلن اتفاق نمی افتد. می توان متوجه شد که سود بقچه از مشتری تامین می شده نه از نانوا. (کسب و کارهای آنلاینی که سود خود را از مشتری می گیرند کمی کارشان سخت تر است نسبت به کسانی که به تقاضا برای سمت عرضه ایجاد می کنند و سود خود را از تامین کننده ها می گیرند.)
  2. مدیر بقچه به حدودا کمتر از 10 مورد از عوامل شکستشان اشاره کرد، اما تمام آن ها مربوط می شد به مرحله تیم سازی. چون به هر حال توانسته بودند که از شرکت رهنما سرمایه بگیرند احتمال مشکل شبکه سازی آن ها خیلی پایین است.
  3. بررسی آن ها برای بازاریابی آنچنان سودآوری خواستی به نظر من نخواهد داشت. چون بازاریابی روی یک ایده نامناسب با بیزنس پلن ساده و تیم نامناسب (به گفته خودشان) باعث می شود اگر مرحله بازاریابی مشکلاتی را هم حل کرده باشد بیشتر به دلیل مشکلات در مراحل قبل کسب و کار است. یعنی  بیزنسی که 3 مرحله اول درست تر عبور کرده مطمئنا بازاریابی ساده تر و سیستماتیک تری خواهند داشت.

 وضعیت خشکشویی آنلاین و گل فروشی آنلاین هم به همین صورت است و این کسب و کارها به سود خاصی نخواهند رسید. (نسبت به سرمایه گذاری و انرژی که برای آن ها گذاشته می شود).

منابع

منابع‌ی که در نگارش این مطلب از آن‌ها استفاده شده است

  1. منبع یکم: نوشتهامین بیگ‌زاده در وب‌سایت Digiato 
  2. نوشته علیرضا اسکندری، در وب سایت ویرگول
  3. مقاله حمید طهماسبی dimaht.com

[/restrict]

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *