فیدمطالب

ماشین‌های کمباین صنعتی: طراحی، عملکرد و آینده کشاورزی |🚜 Combine harvester

کمباین (به انگلیسی: Combine harvester) ماشین برداشت محصولات دانه‌دار کشاورزی است نام آن برگرفته از واژهٔ انگلیسی combining به معنی (ترکیبی) است که در اصل به خاطر اینکه این ماشین سه کار را به صورت سلسله مراتبی انجام می‌دهد:

  1. دروکردن
  2. کوبیدن یا خرمن کوبیدن
  3. جداسازی دانه‌ها از ساقهٔ محصولی مانند:

گندم، یولاف، چاودار، جو (گیاه)، ذرت، سویا  و برخی محصولات دیگر را می‌توان با کمباین به راحتی درو کرد.

دیزاین کلاب: باشگاه پرورش محصول طراحی خودرو

برای دروکردن و کوبیدن و جداسازی هر محصول باید قسمت‌هایی از کمباین تعویض شوند، هد کمباین و کوبنده و غربال‌ها قسمت‌هایی از کمباین هستند که برای هر محصول باید تعویض شوند. کمباین ساقه‌ها و برگ‌های زائد درو را در کنار خود بر روی زمین رها می‌کند که می‌توان برای غذای چهارپایان یا به عنوان کود گیاهی از آن‌ها استفاده کرد.

استفاده از کمباین یکی از موثرترین و بابهره‌ترین روش‌های برداشت محصول است که به کمک آن می‌توان حداقل تعداد کارگر را برای محصول داشت.

بیشتربخوانید: تاریخچه کمباین

اولین تجهیز کشاورزی که یک ماشین دروگر بود، در سال ۱۸۲۶ میلادی، به دست یک مخترع اسکاتلندی، به نام پتریک بل «Patrick Bell»، ساخته شد. بل در مزرعه پدرش، به کشاورزی مشغول بود. علاقه شدید وی به مکانیک، باعث شد که ایده طراحی ماشین درو، جهت تسریع برداشت محصول با استفاده از نیروی چارپایان، در ذهن وی شکل بگیرد. ماشین دروگر بل، دوازده پره دوار جهت کشیدن محصول به داخل مکانیسم برش داشت که متشکل از تیغه‌های مثلثی، با حرکات جلو-عقب، بر روی تیغه‌هایی ثابت بود. جالب است بدانید که این مکانیسم و شکل کلی قسمت برش، بعد از ۹۰ سال تغییر نکرده است و سیستم کشش و برشی که در جلوی کمباین‌های امروزی دیده می‌شود، نسبت به سیستمی که بل طراحی کرد، با تغییری همراه نشده است. این دروگر، دارای مکانیسمی مشابه نوار نقاله در زیر تیغه‌ها بوده که محصولات درو شده را، به صورت دسته‌بندی‌شده، به کنار ماشین هدایت می‌کرد. البته، جمع‌آوری، کوبیدن و جداسازی غله از پوست و ساقه، همچنان توسط نیروی کار انجام می‌گرفت. با وجود پرکاربرد بودن ماشین طراحی شده توسط بل، اما وی به دنبال کسب درآمد از ماشینیش نبود و پتنتی برای آن ثبت نکرد.

در سال ۱۸۳۱ میلادی، وکیل و سیاستمداری آمریکایی، با نام جان هاسکل «John Hascall»، با الهام از ماشین دروگر بل، ایده خود در مورد ماشین برداشت را با هیرام مور «Hiram Moore»، در میان گذاشت. مور، با کمک‌های مالی هاسکل، شروع به ساخت این ماشین کرد و دو سال بعد، موفق به ساخت ماشین برداشت ترکیبی یا کمباین شد و به همراه هاسکل، پتنتی در دفتر ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا به ثبت رسانید که با شماره «X9793»، موفق به اخذ گواهی ثبت اختراع گردید. جالب است که این دستگاه نیز همانند ماشین بل، تا مدت‌ها توسط اسب یا گاو کشیده می‌شد و در آن، از چرخ‌دنده برای انتقال نیرو به مکانیسم برش استفاده می‌شد. مور، نام دستگاه خود را به خاطر این‌که سه عمل تشکیل‌دهنده برداشت غلات، یعنی درو کردن، کوبیدن و بوجاری (جداسازی غله از پوست و ساقه)، به‌واسطه آن در یک فرایند ترکیب‌شده بود، کمباین گذاشت. گندم، جو، سویا، کتان و…، ازجمله غلاتی بودند که با استفاده از کمباین، عملیات برداشت آن‌ها صورت می‌گرفت.

در سال ۱۸۳۵ یک دستگاه کمباین کامل توسط هیرام مور ساخته شد که تا ۱۸۳۹ بیش از ۵۰ هکتار زمین را با آن برداشت کرد.

در سال ۱۸۸۶، نقطه عطفی در طراحی ماشین‌آلات کشاورزی اتفاق افتاد. جورج استاکن بری «George Stockton Berry»، اولین کمباین خود را طراحی نمود که نیروی پیشرانش را، از یک موتور بخار تأمین می‌کرد. بری، بلافاصله درخواست پتنتی برای این اختراع ارزشمند خود ثبت کرد و یک سال بعد، موفق به دریافت گواهی ثبت اختراعی با شماره «US374339A» شد. اگر به اختراع بری، از منظر دیگری نگاه شود، وی به‌واسطه طراحی این دستگاه، خواسته یا ناخواسته، اولین فناوری دوستدار محیط‌زیست را نیز معرفی نمود؛ چراکه موتور بخار این ماشین، انرژی خود را از طریق سوزاندن کاه و ضایعات کشاورزی که فراورده‌های جانبی عملیات برداشت غله هستند، تأمین می‌کرد. در قرن بیست‌و‌یکم، چنین ایده‌هایی که در آن‌ها از ضایعات کشاورزی استفاده می‌شود، توجه‌ها را به خود جلب کرده است و مورد تقدیر و تشویق قرار می‌گیرد. این ماشین، از دو موتور جداگانه برای جلو راندن و مکانیسم برداشت استفاده می‌کرد. به‌واسطه سیستم گیربکس و طراحی خوبی که داشت، کارایی و عملکرد بسیار خوبی داشت. این کمباین، به‌واسطه چراغ‌هایی که بری برای آن در نظر گرفته بود، می‌توانست در تمام شبانه‌روز مورد استفاده قرار گیرد و غلات بیش از ۴۰ هکتار زمین را برداشت نماید.

البته بری ماشین خود را به‌صورت انبوه نساخت و سال‌های زیادی طول کشید تا کمباین، در دسترس کشاورزان قرار گیرد.

شرکتی به نام «Massey Harris»، در سال ۱۹۳۹ میلادی، اولین کمباین خود را به‌ طور انبوه ساخت. تا قبل از آن، برای کشیدن کمباین، از تراکتور و حتی حیوانات استفاده می‌شد.

چرا کمباین‌ها از نظر طراحی مهم‌اند؟

خودروهای کمباین (Combine Harvester) ماشین‌های غول‌پیکری هستند که فرآیندهای برداشت محصول (درو، خرمن‌کوبی، جدا کردن دانه و کاه) را یکپارچه انجام می‌دهند. اما وقتی از زاویه طراحی به آن‌ها نگاه کنیم، این ماشین‌ها فراتر از یک وسیله مکانیکی‌اند. آن‌ها ترکیبی از ارگونومی، مهندسی صنعتی، مکانیک، الکترونیک، و حتی تعامل انسان و ماشین هستند.

اصول طراحی در ماشین‌های صنعتی مانند کمباین‌ها

1️⃣ ارگونومی و تجربه کاربری (UX) در ماشین‌های سنگین

🔹 کابین راننده: طراحی ارگونومیک صندلی، نمایشگرهای دیجیتال و کنترل‌های لمسی باعث کاهش خستگی اپراتور در ساعات کاری طولانی می‌شود.
🔹 دید و ایمنی: استفاده از پنل‌های شفاف، دوربین‌های ۳۶۰ درجه، و حسگرهای LiDAR برای جلوگیری از برخورد و افزایش دقت رانندگی در زمین‌های کشاورزی.

2️⃣ طراحی ماژولار و تطبیق‌پذیری

🔹 کشاورزی مدرن نیاز به کمباین‌های چندمنظوره دارد که بتوانند برای انواع محصولات زراعی تنظیم شوند.
🔹 طراحی ماژولار یعنی بتوان قطعاتی مثل هد برداشت را بسته به نوع محصول تغییر داد.

3️⃣ متریال و استحکام در برابر شرایط سخت

🔹 بدنه‌های مقاوم در برابر خوردگی، گرد و خاک، و فشار زیاد باعث افزایش عمر ماشین می‌شود.
🔹 استفاده از آلیاژهای سبک و مقاوم، فناوری‌های ضدلرزش، و سیستم‌های تهویه‌ی کارآمد برای حفظ عملکرد در محیط‌های دشوار.

4️⃣ اتوماسیون و هوش ماشینی در طراحی کمباین‌ها

🔹 نسل جدید کمباین‌ها از سیستم‌های خودران، الگوریتم‌های یادگیری ماشین و حسگرهای هوشمند برای بهینه‌سازی برداشت استفاده می‌کنند.
🔹 ارتباط با اینترنت اشیا (IoT): برخی کمباین‌های مدرن به داده‌های هواشناسی و حسگرهای رطوبت خاک متصل می‌شوند تا بهترین زمان و روش برداشت را پیشنهاد دهند.

5️⃣ زیبایی‌شناسی در طراحی ماشین‌های صنعتی؟!

🚜 شاید در نگاه اول، کمباین‌ها صرفاً ابزارهای کاربردی به نظر برسند، اما شرکت‌هایی مثل John Deere و CLAAS نشان داده‌اند که فرم بدنه، رنگ‌بندی و دیزاین صنعتی می‌تواند هم هویت برند را تقویت کند و هم حس پیشرفته بودن تکنولوژی را القا کند.

دیزاین کلاب: باشگاه پرورش محصول طراحی خودرو
اجزای کمباین:

 

کمباین‌ها از اجزایی تشکیل شده‌اند که البته ممکن است با توجه به طراحی شرکت سازنده یا محصول هدف برای برداشت تا حدودی متفاوت باشند، اما فهرست زیر در اکثر کمباین‌ها صدق می‌کند.

اجزای کمباین

اجزای کمباین با توجه به شکل مقابل به شرح زیر است:

  1. چرخ فلک
  2. دروگر
  3. مارپیچ
  4. نقاله دانه
  5. تله سنگ
  6. کوبنده
  7. ضدکوبنده
  8. کلش کش
  9. سینی دانه
  10. بادبزن
11.غربال بالایی قابل تنظیم

12.غربال پایینی

13.نقاله کزل برگردان

14.بازگشت کزل

15.مارپیچ دانه

16.مخزن دانه

17.کاه خردکن

18.کابین راننده

19.موتور

20.مارپیچ تخلیه

21.پروانه

انواع کمباین ها

کمباین ها انواع مختلفی دارند که به بررسی آنها می پردازیم. کمباین ها را می توان به دو دسته مهم تقسیم بندی کرد:

 کمباین های خودرو

← کمباین های کششی

• کمباین های خودرو

متداول ترین نوع کمباین های امروزی هستند. کمباین خودرو واحدی کامل هستند که توسط نیروی موتور خود تمامی اعمال را بدون نیاز به نیروی خارجی انجام میدهند.موتور پر قدرت آن می تواند قدرت زیادی برای راندن ماشین در ناهموارترین مزارع به وجود آورده، قدرت مورد نیاز دستگاه های خود را تأمین کند و محصولات را با عملکرد بسیار زیاد برداشت نماید. این نوع کمباین دارای سيستم برش عرضي است كه عرض برش آن از۷ تا ۲۲ فوت تغيير مي كند (از ۱۳/۲ تا ۷۰/۶ متر) وبيشتر در مزارع وسيع غلات مورد استفاده قرار مي گيرد.

• کمباین های کششی (بدون موتور یا با موتور)

کمباین های کششی که توسط تراکتور کشیده می شوند در دو اندازه ساخته شده اند. کمباین های کوچک که به وسیله محور توان دهی، کار درو و برداشت را انجام می دهند. کمباین های کششی بزرگ که به وسیله یک موتور کمکی که بر روی کمباین نصب می شود تمام قسمتهای متحرک آن به حرکت در می آیند.

سکوی برش کمباین های کششی معمولاً سمت راست یا چپ واحد های کوبنده و جدا کننده می باشد. در صورتی که سکوی کمباین های خودرو بیشتر در وسط قرار گرفته است.

کمباین های خودرو بر اساس محل استفاده به دو دسته کمباین های دشت و کمباین های تپه تقسیم بندی می شوند.

الف- کمباین دشت

کمباین های دشت که مخصوص زمین های مسطح ساخته می شوند، در زمین های شیب دار به علت ثابت بودن اکسلشان فاقد کارآیی لازم اند. زمانی که این کمباین در زمین های ناهموار و شیب دار کار می کند، واحدهای جدا کننده و تمیز کننده نیز با شیب زمین کج می شوند.

گرچه واحد های تمیز کننده و جدا کننده تا حدودی می توانند در شیب به کار عادی خود ادامه دهند،اما در صورتی که کمباین بیش از حد کج شود، محصول برداشت شده، در سمتی از کمباین که پایین تر قرار گرفته است، جمع می گردد.این وضعیت باعث کاهش کیفیت عمل جدا کردن و تمیز کردن محصول می شود.

ب- کمباین تپه

کمباین های تپه به وسیله اکسل لولایی حمایت میشود، طوری که در زمان کار در تپه ها با تغییر شیب زمین، شیب کمباین نیز تنظیم می گردد(دارای سیستم های تراز برقی وهیدرولیکی است). واحد های کوبنده، جدا کننده و تمیز کننده به طور خودکار در شیب های تا ۴۵ درصد تراز می شود.

با تراز نگه داشتن واحدهای کوبنده، جدا کننده و تمیز کننده، عمل جدا کردن و تمیز کردن با حداکثر بازدهی انجام می گیرد، زیرا مواد به طور یکنواخت در قسمت های یاد شده پخش می شود.

بینش طراحی برای طراحان صنعتی و مهندسان مکانیک

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. 

ورود یا عضویتخرید یا تمدید اشتراک

برای دسترسی کامل به صدها درس و محتوای تخصصی در باشگاه طراحی شما نیاز به ثبت نام و تهیه اشتراک دارید. بخشی از مطالب مختص مشترکین می‌باشد

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.


 

جمع‌بندی

امروزه نیروی کار در بخش کشاورزی، به‌ویژه نیرویی که در استفاده از ماشین‌آلات مهارت داشته باشند، به‌شدت در حال کاهش است به‌طوری‌که در برخی از کشورها، قسمتی از محصولات، به دلیل نبود نیروی کار برداشت نمی‌شود. از طرفی، سن نیروی کار شاغل در این صنعت، به‌ویژه در کشورهایی مانند ژاپن، رو به افزایش است. تحلیل‌گران، با قرار دادن این موضوع در کنار پیش‌بینی سازمان ملل از جمعیت جهان در سال ۲۰۵۰، که ۹.۷ میلیارد نفر برآورد شده است، پیش‌بینی کرده‌اند که تأمین غذا، دوباره به یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های کشورهای توسعه‌یافته و توسعه‌نیافته بدل خواهد شد. ولی فناوری و نوآوری، هیچ‌گاه انسان را ناامید نمی‌گذارد و نباید از موهبت‌های این دو غافل بود. زمانی که خودروهای خودران گوگل، در خیابان‌ها به گشت‌وگذار می‌پرداختند، تراکتورها و ماشین‌آلات کشاورزی خودران نیز، در مزارع در حال کشاورزی بودند! البته محدودیت‌های قانونی که شامل خودروهای خودران در خیابان‌ها شده است، برای ماشین‌آلات کشاورزی نیز وجود دارد. ولی انتظار می‌رود که این محدودیت‌ها، لااقل برای بخش کشاورزی، سریع‌تر رفع گردد. شرکت‌های متعددی اقدام به معرفی ماشین‌آلات کشاورزی خودران، هوشمند و حتی مفهومی نموده‌اند که از آن جمله می‌توان به «Case IHT» و «CNH» و «New Holland»، اشاره نمود. این ماشین‌آلات هوشمند جدید، مجهز به انواع سنسور، رادار و دوربین بوده و محدوده زمین برای ماشین، با استفاده از «GPS»، مشخص می‌شود. کشاورز با استفاده از گوشی و یا تبلت خود، می‌تواند آن را کنترل نموده و برنامه‌های کاری را به آن‌ها بدهد. به‌واسطه سیستم ارتباطی که دارند، می‌توانند اطلاعاتی همچون میزان رطوبت خاک و نرخ مصرف کود و آفت‌کش‌ها را از سنسورهایی که در نقاط مختلف مزرعه قرار دارد، دریافت کنند و با استفاده از سنسورهای تعبیه‌شده در این ماشین‌ها، می‌توان از تمامی نقاط سطح زیر کشت، اطلاعاتی از شرایط خاک جمع‌آوری نمود. همانند ارتباط خودروهای خودران باهم، با استفاده از این سیستم ارتباطی، چند ماشین کشاورزی خودران می‌توانند به طور هم‌زمان، چندین کار را در ارتباط با یکدیگر انجام دهند. می‌توانند در تاریک‌ترین ساعات شبانه‌روز و تحت بدترین شرایط آب و هوایی که کشاورز توانایی هدایت ماشین را ندارد، به کار خود ادامه دهند. با استفاده از فناوری یادگیری ماشینی، می‌توانند گیاهان مختلف را شناسایی و اقدام مقتضی را انجام دهند.

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *