پارک روی هم خودرو ها با پارکینگهای مکانیزه | Hydrotech Parking
- 2022-08-20
- 12 اکتبر 2022
گسترش آپارتمان نشینی، احداث ساختمان های چند طبقه با واحدهای متعدد، دارا بودن حداقل یک خودرو توسط اکثریت قریب به اتفاق خانواده ها و کم عرض بودن بسیاری از کوچه ها و فرعی ها، احداث پارکینگ در ساختمان ها و واحدهای مسکونی را در شهر ها خصوصا کلان شهرهای کشور، به یک ضرورت تبدیل کرده است. نبود فضای پارک مناسب برای خودرو ها، به بسیاری از مشاجرات و کشمکش ها بین همسایه ها و ساکنان کوچه یا خیابان دامن زده است و کمتر فضای محدود برای پارک خودرو را می توان شاهد بود که در آن بحث و جدل، خشونت لفظی و حتی فیزیکی رخ نداده باشد.
به همین منظور، بر اساس طرح تفصیلی، ساخت پارکینگ، هنگام احداث ساختمان ها و آپارتمان ها الزامی است. بنابراین قوانین و مقررات احداث پارکینگ در ساختمان از جمله ابعاد پارکینگ، طراحی پارکینگ، تاثیر پارکینگ در قیمت ملک، اندازه و ابعاد پارکینگ در ساختمان، خرید و اجاره پارکینگ در ساختمان، پارکینگ مزاحم و نظایر آن از جمله موضوعاتی است که هر شهروند امروزی باید درباره آن آگاهی داشته باشد.
جای پارک، مفهومی که امروزه زیاد از آن میشنویم. شاید برای شما هم پیشآمده باشد که در خیابان به دنبال پیداکردن جای پارک میگردید و از این موضوع کلافه میشوید. در این موارد باید به دنبال بهترین گزینه برای پارک ماشین خود باشید؛ یکی از مهمترین راهکارهایی که دراینخصوص وجود دارد استفاده از پارکینگ مکانیزه جهت حل مشکلات جای پارک است. بهطوریکه میتوانیم بگوییم امروزه استفاده از پارکینگ مکانیزه، سادهترین راه برای از بین بردن معضل جای پارک ماشین است.

تعریف پارکینگ در معماری شهری
از سوی دیگر محل احداث یک مجتمع غیر مسکونی نیز باید به گونه ای باشد که موجب ترافیک در خیابان های اطراف نشود. بنابراین داشتن پارکینگ از نخستین نیازهایی است که در ساخت و ساز یک مجتمع باید مد نظر قرار گیرد. بدیهی است این امر برای مجتمع های مسکونی، ضرورت ویژه ای دارد. اهمیت این موضوع در شهرهای پیشرفته جهان، به گونه ای است که در هر ملک، علاوه بر تامین پارکینگ مالک، پارکینگ هایی برای میهمانان نیز لحاظ می شود که اغلب جلوی ساختمان یا ملک شخصی در نظر گرفته می شود. در این حالت طبق قوانین تعیین شده از طرف شهرداری یا مدیریت شهری، اگر منطقه یا محله ای ظرفیت ساخت ساختمان های چند طبقه را نداشته باشد، مجوز احداث آن صادر نخواهد شد.
آشنایی مختصر با انواع پارکینگ
- پارکینگ همکف، زیرزمینی، پشت بام
در قسمت همکف آپارتمان های مسکونی و تجاری، غالبا هر واحد یک جای پارک مجزا دارد که با توجه به ماهیت و ابعاد پارکینگ، وسایل نقلیه پشت سرهم و اغلب کنار هم قرار می گیرند. در طراحی این نوع پارکینگ، باید فضای کافی برای جابه جایی خودرو و ورود و خروج آن فراهم شده باشد اما پارکینگ زیرزمینی معمولا در مکان هایی که فضای کافی وجود ندارد یا قیمت زمین بالاست، اعم از طبقات زیرین آپارتمان، جاده، پارک و… طراحی و ساخته می شود که البته نیازمند صرف هزینه های بالاست و در ساختمان ها و آپارتمان هایی که تعداد واحدهای آن در هر طبقه زیاد است، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین پارکینگ پشت بام که استفاده از آن بسیار محدود است، برای پارک وسایل نقلیه سبک مانند موتورسیکلت و دوچرخه کاربرد دارد. در این رابطه، ملاحظاتی مانند جابه جایی وسایل نقلیه، تامین ایمنی و مقاومت لازم سقف برای تحمل وزن وسیله نقلیه، صرف زمان و هزینه را باید در نظر داشت.
- پارکینگ کوچک، متوسط، بزرگ
پارکینگ ها از نظر ابعاد و اندازه، پارکینگ های کوچک، متوسط و بزرگ را شامل می شوند. پارکینگ های کوچک ظرفیتی برابر با 3 محل پارک برای خودرو دارند. پارکینگ های متوسط، ظرفیتی برابر با 4 الی 25 محل پارک خودرو و پاکینگ های بزرگ، ظرفیتی بیش از 25 محل پارک خودرو دارند.
- پارکینگ اختصاصی و مشاع
پارکینگ های اختصاصی، آنهایی هستند که محدوده آن به طور کامل در سند منزل یا اجاره نامه قید شده و مشخصا به یک واحد آپارتمانی تعلق گیرد. خریدار یا مستاجر این واحد آپارتمانی، می تواند به طور اختصاصی از این پارکینگ استفاده کند و وسایل نقلیه مانند خودرو، موتورسیکلت و دوچرخه خود را در این قسمت قرار دهد اما پارکینگ مشاع، آنهایی هستند که بین واحدهای یک آپارتمان مشترکند و می توانند از آنها به صورت توافقی استفاده کنند. آپارتمان هایی که تعداد واحدهای آنها زیاد و تعداد انباری یا پارکینگ آنها کم است، دارای پارکینگ مشاع هستند. معمولا استفاده از پارکینگ های مشاع به صورت توافقی است و قبلا به مستاجر یا خریدار منزل درباره حق استفاده از پارکینگ صحبت می شود. به دلیل دردسرهای پارکینگ مشاع، قوانین پارکینگ آپارتمان درباره آنها، بیشتر مدنظر قرار می گیرد.
- پارکینگ طبقاتی
از انواع پارکینگ های سرپوشیده است که بیشتر در مراکز خرید بزرگ یا برج ها کاربرد دارد. سازه آنها چند طبقه و بعضا به صورت مارپیچ است. در این پارکینگ ها، خودروها می توانند از طریق رمپ داخلی، رمپ خارجی، بالابر خودرو و سیستم های ربات خودرو به طبقه مورد نظر و مکان پارک مناسب وارد شوند. در این شیوه، رمپ داخلی، رایج ترین روش است و استفاده از بالابر خودرو فقط برخی ساختمان های قدیمی، معمول است.
- پارکینگ خیابانی
از انواع پارکینگ های عمومی و روباز در نزدیکی و اطراف مکان های شلوغ و پرازدحام است. این پارکینگ ها ممکن است خصوصی و پولی یا رایگان و عمومی باشند.
- پارکینگ مکانیزه
در پارکینگ مکانیزه هوشمند که موضوع اصلی بحث ما در این مقاله است، با استفاده از ماشین آلات الکتریکی، دیجیتالی و مکانیکی، از فضای موجود به صورت حداکثری استفاده می شود. تعداد خودروهای پارکینگ هوشمند با فضایی مشابه در مقایسه با نوع غیر هوشمند آن، بیشتر است و موجب صرفه جویی در فضا و هزینه و کاهش آلودگی محیط زیست می شود. همچنین این پارکینگ، سرعت ورود و خروج ماشین را افزایش می دهد و خودروها بدون نیاز به راننده و با استفاده از سیستم مکانیزه هوشمند، به جایگاه خود منتقل می شوند.
جمعبندی
با افزایش روزانه هزاران خودرو در کشور یکی از نیازهای در حال حاضر عدهای از مردم یافتن مکانی مناسب و امن جهت پارک کردن خودروی خود هستند و این موضوع به به یکی از مهمترین نیاز جوامع امروزی تبدیل شده است. در نتیجه تمهیدات زیادی در این زمینه در نظر قرار گرفته است، و باعث تولید پارکینگ مکانیزه مسکونی و بهبود بخشیدن و رفع نیازهای مردم شده است.
در سال ۱۹۰۵ برای اولین بار در کشور آمریکا از پارکینگهای طبقاتی استفاده شد و چند سال بعد نیز در اروپا به بهره برداری رسید. در ابتدای امر به دلیل وجود مشکلات فنی و نبود زیرساختهای مورد نیاز، استفاده و ساخت این مدل پارکینگ کمی سخت بود؛ اما با گذشت زمان، این مشکلات اولیه رفع شدند و روند ساخت آنها با سرعت بیشتری انجام پذیرفت.
از سال ۱۳۷۰ پارکینگهای مکانیزه در ایران تاسیس شدند. این پارکینگها در کلان شهرهای ایران مورد استفاده قرار میگیرند و به دلیل داشتن مزایای فراوان با استقبال پرشوری مواجه شدند.