نرم افزار های کاربردی در طراحی صنعتی

نرم افزار های طراحی ابزار بسیار قوی برای طراحی سه بعدی، دو بعدی، بدست آوردن لیست متریال، طراحی صنعتی و مهندسی معکوس را در اختیار کاربران قرار میدهد،
بهترین نرم افزار طراحی صنعتی بر اساس قیمت ، قابلیت های مختلف نرم افزار مورد نظر برای طراحی ، میزان کاربر پسند بودن و دیگر پارامترها تعیین می شود که ما در این متن به معرفی اجمالی مهمترین نرم افزارهای طراحی صنعتی موجود در بازار می پردازیم.

همیشه آدما در طول تاریخ تمدن، در جستجــوی راه‌ی برای زندگــی بهتــر و راحــت‌تر بوده و هستــن و همین خصوصیــت کمال گرایــی و آرمانــی فکــر کــردن انسان‌ها، باعث به وجــود اومدن پـدیـده های اکتسابـی مثل علم، هنر، فرهنگ و تمدن شــده؛  پــررنــگ شدن نقش حرفــه و مهــارت و ارتباط تنگاتنــگ اون با اقتصــاد و سطح رفاه اجتماعی، باعث به وجود اومدن انقــلاب صنعتی شده و یافتن راه‌های جدید و خلاقانه برای حل کردن مشکلات اون هم به‌گونه‌ای که نیازهای مردم در اولویـت قرار بگیـره موضوعـیِ که “تفکـر دیزاین” به ما گـوش‌زد مـی‌کنه؛ 
ما در مدرسـه دیـزاین مهـارت‌ها و رشته‌های دیزایــن محــور رو بررسی می‌کنیم و سعــی داریم فرهنگ دیزاین در زبان فارسی رو گسترش بدیم؛
 اگـر اولین بارِ‌ که مقالات مدرسه ما رو مطالعه می‌کنید، توصیه می‌شه از ابتدای مسیر دیزاینر شدن با ما همگام بشید.

۱ . نرم افزار طراحی صنعتی کتیا CATIA

CATIA مخفف کلمات (Computer Aided Three-dimensional Interactive Application) است. کتیا یک نرم افزار تجاری کامل برای زمینه های مختلف طراحی صنعتی CAD (طراحی) ، CAM (ساخت) و CAE (آنالیز) بوده که توسط شرکت فرانسوی Dassault Systems توسعه داده شده است و به طور گسترده در سطح جهان و نیز ایران مورد استفاده قرار می گیرد.

این نرم افزار دارای حدود ۱۰۰ محیط عمومی و تخصصی است که هر کدام در حوزه مشخصی از صنایع مانند خودروسازی،هوافضا،کشتی سازی،قالب سازی و… کاربرد دارند.در ایران شرکت های فراوانی از جمله گروههای زیرمجموعه شرکت بزرگ مپنا، خودروسازی های سایپا، ایرانخودرو، بهمن خودرو،توربین سازان خاورمیانه،توربوتک و… هستند که از این نرم افزار استفاده می کنند بدلیل فراگیر بودن استفاده از این نرم افزار در صنایع داخلی دعوت می کنیم تا بر شناخت و یادگیری خود نسبت به این نرم افزار بیافزایید.

۲ . نرم افزار NX

NX نیز یک نرم افزار تقریبا کامل در هر سه زمینه CAD/CAM/CAE بوده که توسط شرکت Siemens توسعه داده شده است. به NX کلمه Unigraphics نیز گفته می شود زیرا در سال ۲۰۰۱ Unigraphics با SDRC I-DEAS ادغام شد و محصول NX شکل گرفت.

برخی از شرکت های توربین سازی و تجهیزات دوار که در صنایع نفت و نیروگاهی مشغول به فعالیت هستند مانند مپنا،توربوتک و… از این نرم افزار استفاده می کنند.در کنار قابلیت های فنی بالا در طراحی و ساخت و تولید توسط این نرم افزار علت دیگر رو آوردن این شرکت ها داخلی به استفاده از این نرم افزار را می توان واردات بعضی تجهیزات مانند توربین از شرکت های زیرمجموعه زیمنس آلمان دانست.

۳ . نرم افزار Solid Edge

Solid Edge یک نرم افزار پارامتریک سه بعدی CAD برای مدل سازی ، مونتاژ و تهیه نقشه های سه نما جهت ساخت است.این نرم افزار ابتدا توسط شرکت امریکایی Intergraph تولید شد سپس توسط شرکت Siemens مورد توجه قرار گرفت و بکار گرفته شد طوریکه بعد از آن این نرم افزار با نام Siemens Solid Edge شناخته می شود.این نرم افزار در دو نسخه معمولی و اختصاصی وجود دارد.در نسخه های پیشرفته این نرم افزار قابلیت هایی نظیر تحلیل CAE و شبیه سازی مهندسی نیز وجود دارد.

۴ . نرم افزار SolidWorks

Solid Works نرم افزاری برای مدل سازی سه بعدی ، مونتاژ ، تهیه نقشه سه نما ، ورق کاری ، جوشکاری و طراحی سطوح است.برای استفاده از قابلیت های مهندسی معکوس و ماشینکاری با این نرم افزار پلاگین هایی جانبی مانند SolidCam وجود دارند که با تهیه آنها و نصب بر روی نرم افزار می توانید از این قابلیت ها استفاده کنید.یکی از مزایای سالیدورکس داشتن محیط کاربری ساده و روان است که طراحان به خوبی با آن ارتباط برقرار می کنند و همچنین سرعت عملکرد کاربران در این نرم افزار بالا است.نرم افزار سالیدورکس سازگاری خوبی با نرم افزارهای دیگر صنعت ماشینکاری نظیر پاورمیل Powermill ، مسترکم MasterCam و همچنین نرم افزارهای تحلیلی مانند Ansys ، Adams و… دارد.

۵ . نرم افزار Rhinoceros 3D

Rhinoceros 3D یک نرم افزار تقریبا کامل برای CAD و CAM و نیز نمونه سازی سریع است که توسط Robert McNeel توسعه داده شده است.این نرم افزار دارای ابزارها و پلاگین های قوی برای طراحی المان های خاص است.دستورات و ابزارهای قوی این نرم افزار توانایی بالایی را در طراحی در اختیار کاربران قرار می دهد طوریکه علاوه بر مهندسی طراحی صنعتی در مهندسی معماری و … نیز کاربرد خوبی دارد.

یکی از پلاگین های کاربردی این نرم افزار پلاگین ماتریکس Matrix است که به خودی خود یک نرم افزار است.این پلاگین قابلیت های قوی در طرحی جواهرآلات در اختیار طراحان قرار می دهد تا با استفاده از آن به طراحی المان های سه بعدی خاص و پیچیده بپردازند.

۶ . نرم افزار Autodesk 3D mAX

نرم افزار ۳d max هم از نرم افزارهایی است که احتمالاً نام آن را زیاد شنیده اید،این نرم افزار یکی از قدرتمند ترین نرم افزارهای Auto desk در زمینه ی ساخت انیمیشن و مدل سازی می باشد.

این نرم افزار قابلیت های بسیار فراوانی دارد که شرح آن خارج از حوصله ی این متن است، قابلیت نصب plug in های مختلف و دریافت خروجی ها و ورودی های متنوع و سازگار با سایر نرم افزارها،در اختیار داشتن انواع جلوه های ویژه برای نمایش محصول نهایی، قابلیت رندرینگ و نورپردازی الهام گرفته از واقعیت،قابلیت ماده گذاری و…. بخشی از دنیای ۳D max می باشد.

۷ . نرم افزار CREO Elements / ProEngineer

این نرم افزار  توسط شرکت PTC امریکا طراحی و توسعه شده است.ProEngineer نیز همانند نرم افزارهای قوی دیگر مثل کتیا همزمان دارای قابلیت های طراحی به کمک رایانه CAD ، مهندسی به کمک رایانه CAE و ساخت و تولید به کمک کامپیوتر CAM است.این نرم افزار تا سال ۲۰۰۹ با نام ProEngineer معروف بود و از آن به بعد با نام Creo مطرح شد و به همین نام پایدار ماند.این نرم افزار دارای محیط های مشخصی برای مدلسازی سه بعدی قطعات صلب،مونتاژ قطعات،نقشه کشی،سطح سازی،تحلیل،قالبسازی و ماشینکاری،شبیه سازی حرکتی و تهیه انیمیشن صنعتی است.

این نرم افزار در صنایع داخلی با اسیتقبال کمتری مواجه شده است از محدود شرکت های داخلی که از این نرم افزار در گروه طراحی خود استفاده می کنند می توان شرکت تحقیقات و توسعه موتور ایرانخودرو را نام برد.

۸ . Pro/E :

Pro-E ، مخفف کلمه ProEngineer است و بزرگترین رقیب نرم افزار Catia محسوب میشود که دارای مزایایی نسبت به نرم افزار نامبرده میباشد .از برجسته ترین این مزایا قابلیت ماشین کاری و گرفتن G-Code استثنایی آن برای ماشینهای CNC میباشد که در کمال سادگی ، امکان مانور ماشینکاری روی پیچیده ترین سطوح را دارا می باشد . از طرفی در محیط Mold به قابلیتها و آرشیو بی نظیری از قطعات استاندارد برای صنعت قالبسازی وجود دارد.

 در محیط Drawing می توان به زیباترین و فنی ترین نقشه های دو بعدی با رعایت دقیق ترین نکات و استانداردهای نقشه کشی از مدلهای سه بعدی دست یافت. در کل با آشنایی و یادگیری این نرم افزار تمام نیازهای نرم افزاری خود در صنعت ساخت وتولید مثل مدلسازی سه بعدی ،استخراج نقشه های دو بعدی ،مونتاژ ،قالبسازی ،ماشین کاری (فرز،تراش و حتی وایرکات) و آرشیو قطعات استاندارد و …. را بصورت یکجا و مرتبط به هم در اختیار خواهیم داشت.

نرم افزار فوق هم اکنون در شرکتهای طراحی صنعتی بیشمار اروپایی و آمریکایی و بخصوص کشورهای انگلیسی زبان مثل نیوزلند استفاده فراوان دارد و از طرفی بعلت قیمت بالای نرم افزار و هزینه بالای آموزش آن غالباً توسط شرکتها و کارخانجات معتبر بسیار بزرگ مثل بی ام و مورد استفاده قرار میگیرد. در کشور ما نیز شرکتهای قدرتمند و  بزرگی مثل سایپا یا مرکز تحقیقات ایران خودرو در کنار شرکتها و کارگاه های خصوصی کوچکتر از این نرم افزار بهره میبرند. نرم افزار Pro/E در سال ۲۰۰۲ با تغییر نام گونه های خود به Wildfire فصل جدیدی را با ایجاد تغییرات در گرافیک و ابزارهای طراحی آغاز کرد.

 

جمع‌بندی

هر یک از این نرم افزارها در انجام بعضی فعالیت ها نسبت به یکدیگر پیشی می گیرند و واقعا بطور دقیق نمی توان گفت که کدام نرم افزار بر نرم افزار دیگر ارجعیت دارد چون در اینصورت در حق نرم افزارهای دیگر اجحاف می شود پس با توجه به شرایط و محیط کاری که در آن قرار دارید و تمایل بازار کار که به کدام نرم افزار بیشتر است می توانید تصمیم مناسبی بگیرید.

نرم افزار های موجود در ایران به قیمت بسیار پایینی در اختیار ما قرار می گیرند،لذا در انتخاب آن ها دست ما باز است و به راحتی میتوانیم نرم افزارهای گوناگون را مورد آزمایش قرار داده تا به دلخواهمان دست پیدا کنیم این در حالیست که در سایر کشور ها که قانون کپی رایت برقرار است ، این گونه نبوده و جدا از کارایی، قیمت نرم افزار و پشتیبانی های بعدی نیز از جمله فاکتور های مهم در انتخاب نرم افزار می باشد.

برای آموزش طراحی صنعتی از طریق نرم افزار ، ما به شما نرم افزار کتیا را پیشنهاد می کنیم. زیرا که کتیا تمامی قابلیت های مناسب یک نرم افزار طراحی صنعتی از مدل سازی و مونتاژ قطعات ساده تا پیچیده گرفته تا طراحی سطوح فوق حرفه ای ، تهیه نقشه های سه نما جهت ساخت ، مهندسی معکوس ، طراحی انواع قالب های فلزی ، قالب های تزریق ، طراحی اتصالات جوشکاری ، انواع ماشین کاری ۳ محور تا ۵ محور ، تراشکاری ، طراحی سازه ، انواع محیط های تخصصی تحلیل المان محدود ، طراحی بدنه ، ارگونومی و غیره را در خود جای داده است و نیز اینکه به طور گسترده در صنایع ایران جا افتاده و مورد استفاده قرار می گیرد.

دیزاین مهارتی نه صرفا برای کار که مهارتی برای زندگی‌ست،
 «دیزاین» می‌تونه به مثابه تفکری برای خلــق و بهبــود، در زندگــی روزمره ما جاری بشه و گره بسیاری از مشکلات رو باز کنـــه؛
 امروزه دیزاین کاربردهایی بیش از قبل داره، حوزه های مختلفی که با دیزاین و دیزاینر سرُکار دارن هروز گسترش پیدا می‌کنن و شرکت ها هروزه بیشتر به این موضوع پی می‌برن که حضور یک دیزاینر برای طراحی محصولشون چقدر اهمیت داره؛
چنانچه به دیزاینر شدن علاقه دارید، می‌تونید مسیر دیزاینــر شدن رو در اینجا راحت تر پیدا کنید و با آزمونُ خطا مسیر رو طی نکنید،
در / این صفحه / مسیری خلق شده که اگر فعالیت حرفه ای خودت به سمت دیزاینر شدن رو می‌خوای ادامه بدی،
و به مقوله دیزاین جدی تر از بقیه مردم نگاه می‌کنی لازمه نگاهی بهش بندازی؛
 ممنون که تا انتهای این مقاله همراه من بودید، خدا نگهدارتون.

 

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال انتقال