درحال انتقال

خودکار | Pen

خودنویس‌های قدیمی وسیله مرسوم نوشتن در سالهای دور بودند. استفاده از جوهر رقیق مخصوص برای خودنویس دردسرهایی داشت که تا به آن موقع کسی به فکر رفع آن نیفتاده بود. مشکل بزرگ خودنویس، از جوهرش نشات می‌گرفت. رقیق بودن این جوهر که پس از روان شدن به روی کاغذ برای خشک شدن نیاز به زمان داشت و باعث کند انجام شدن امور می‌شد و یا اتمام سریع آن حاصلی جز پر کردن مجدد مخزن در پی نداشت.

قلم خودکار نوک‌ساچمه‌ای یا به‌زبان عام، خودکار، گونه‌ای ابزار نوشتاری نوین یا گونه‌ای قلم است. خودکار دارای یک لولهٔ داخلی است همراه با رزانه (جوهر) چسبناکی که با چرخش ساچمه یا گوی کوچک فلزی (با ۰٫۷ تا ۱٫۶ میلی‌متر قطر) از جنس برنج، فولاد یا تنگستن کربید در نوک آن، در زمان استفاده پخش می‌شود.

در این مقاله به تاریخ طراحی پرفروش ترین خودکار تاریخ یعنی خودکار بیک خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید؛

خودکار بیک نام رایج خودکار مدل بیک کریستال (به فرانسوی: Bic Cristal) در ایران است. این خودکار ارزان قیمتِ یک‌بار مصرف، از سال ۱۹۵۰ میلادی توسط شرکت بیک فرانسه تولید می‌شود. تا سال ۲۰۰۶ میلادی ۱۰۰ میلیارد عدد از این مدل خودکار به فروش رسیده که به این ترتیب مقام پرفروش‌ترین خودکار دنیا را در اختیار دارد.

خودکار بیک
[um_loggedin]

اولین بار اختراع خودکار در سال ۱۸۸۸ میلادی بنام John J. Loud ثبت شد. او دباغ چرم بود و سعی داشت قلمی بسازد که بتواند روی چرم‌های دباغی شده خود چیزی بنویسد. کاری که خودنویس‌های آن زمان قادر به انجام آن نبودند.

«خودکار نوک‌ساچمه‌ای» را لاسلو بیرو، مخترع و روزنامه‌نگار اهل مجارستان، در سال ۱۹۳۱ میلادی اختراع کرد. او از برادرش که شیمی‌دان بود یاری گرفت و با تغییراتی کم در مرکب رزانه (جوهر)، کمی از غلظت آن کم کرد و چیزی همانند جوهر خودکار امروزی را ابداع نمود ولی با این حال هنوز هم این جوهر غلظت بالایی برای روان شدن در خودنویس داشت و لذا خودنویس را کنار گذاشت و به فکر قلم جدیدی افتاد که بتواند این جوهر غلیظ را -که سریع هم خشک می‌شود- به سطح کاغذ برساند؛ بنابراین، با کمک برادر خود توانست یک ساختار جدید که ما امروز در فارسی به نام «خودکار» و در انگلیسی به نام ball point pen (قلم نوک‌ساچمه‌ای) می‌شناسیم، اختراع کند. ساختار خودکار بسیار ظریف اما در عین حال بسیار ساده است. خودکار از سه قسمت اصلی تشکیل شده‌است. ساچمه در نوک و محل برخورد با کاغذ، بدنهٔ نگه‌دارندهٔ ساچمه، و نهایتاً مخزن جوهر غلیظ.

پس از اختراع خودکار و در طی سالیانی که از اولین نسلش گذشت تغییراتی در آن شکل گرفت. شرکت‌ها و افراد زیادی در بهبود عملکرد آن و به ویژه برای تسریع زمان خشک شدن جوهر خودکار نقش داشتند. عمر طولانی و قیمت ارزانی که داشت باعث محبوبیت دوچندان آن شد و از آن در رقم زدن تاریخ و سپس ثبت و نوشتنش استفاده شد.

استفاده از رنگ “نیل فرنگی” که ساخته شده از آهن و سیانید است می‌تواند نوعی جوهر نامرئی به روی کاغذ ایجاد کند که با استفاده از “فروسیانید پتاسیم” مجددا آشکار شود. در جنگ جهانی اول با استفاده از خودکار پیغام‌های بسیار مهمی رد و بدل می‌شد و بخش قابل توجهی از آن به وسیله همین فرمول جوهر نامرئی انتقال پیدا می‌کرد.

ماجراجویی‌های انسان، بسیاری از نوشته‌های ادبی و علمی بشریت همه و همه مرتبط با اختراع خودکار است. تصور اینکه چه اتفاقاتی توسط همین خودکار رقم خورده بسیار سخت خواهد بود.

سپس برای آن درهای مختلفی طراحی کردند، گیره‌ای برای اتصال به برگه یا پیراهن اضافه کردند و حتی با یک طرح ساده امکان استفاده از سه مخزن جوهر رنگی در یک خودکار ایجاد شد. جوهر با رنگ‌های متفاوت و حتی معطر برای آن تولید شد.

از مهندسی‌های پیشرفته و مواد اولیه خاص برای تولید نمونه‌های استثنایی و با دوام بالا استفاده شد.
امروزه طرح‌های بی‌شماری برای یک خودکار وجود دارد. حتی بسیاری از مواقع، زمانی که قصد تولید محصولی چندکاربردی وجود داشته باشد، یکی از وجوه آن خودکار است.

همینطور از نظر اقتصادی خودکار یکی از عوامل مهم به شمار می‌رود. ساده ترین نمونه از این اهمیت وجود زیاد کارخانه‌ها و برندهای تولیدکننده خودکار است که سرمایه بسیاری را صرفا با تولید آن به دست می‌آورند و افراد زیادی به طور مستقیم و غیر مستقیم از آن بهره می‌برند.

اولین تولید انبوه خودکار

تاریخچه خودکار بیک

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین می‌باشد.

ورود یا عضویت

restricet content notice 3 دیزاین کلاب

خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.

[/um_loggedin]

جمع‌بندی

این تاریخچه کوتاهی از این ابزار مهم و کاربردی است، که در حال حاضر به طور وسیعی در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. نبود آن شاید به اندازه نبود نیازهای مهمی که در زندگی داریم تاثیرگذار باشد. حتی هجوم کامپیوترها و موبایل‌ها هم نتوانسته است که تایپ را جایگزینی کامل و ابدی برای خودکار و نوشتن کند. بد نیست که نگرش ساده‌مان را نسبت به خودکار و اهمیت آن تغییر دهیم و با واقف شدن به این نکات از آن استفاده کنیم.

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *