درحال انتقال

طراحی محصول با متد روانشناسی | Psychological Design

طراحی روانشناسانه

طراحی روانشناسانه (Psychological design) برای رسیدن به طرح یک محصول خوب ما  لازمه بتونیم مخاطبین هدفمون و کاربران محصولمون رو روانشناسی کنیم تا بتونیم تجربه کاربری خوبی بهشون ارائه بدیم،طراحی روانشناسانه ترکیبی از قواعد طراحی ، واکنش‌ و رفتار‌های انسان‌ها است؛ ما برای انسان‌ها طراحی می‌کنیم، پس چرا از شناخت بیشتر نسبت به اون‌ها بهره نبرید؟! 

تا بحال فکر کردید چرا تم رنگی اتاق جراحی بیمارستان و پزشک ها سبز رنگ هست؟ یا چرا توی مهد کودک ها از رنگ های پاستیلی استفاده می‌شه؟

رابطه طراحی محصول و روانشناسی

طراحی  محصول، از قدیم رابطه دیرینه‌ای با روانشناسی اجتماعی، رفتاری و شناختی داشته است،  مثلا علم روانشناسی به ما یاد میده، چیزی که انسان‌ها را به حرکت می‌اندازد انگیزه‌ و رقابت است!  اگر چیزی که می‌خواهیم را ساده و مثل آب خوردن به دست بیاوریم، آن وقت راضی نیستیم. ما دوست داریم کار چالش داشته باشد، و از جایزه هم خوشمان می‌آید. کمتر کسی رو به دور از این قاعده پیدا میکنید. و یا با نگاهی به هرم سلسله‌مراتبی نیازهای مازلو (Maslow) متوجه میشیم درست بالای نیازهای پایه ما، نیازهای روحی و روانی‌مان نشسته‌اند. این نیازها هستند که باعث می‌شوند ما میل به چیزهای مختلف اشتیاق داشته باشیم، با هم همکاری کنیم، رقیب هم شویم، بسازیم، و نابود کنیم.

روانشناسی مطالعه ذهن و رفتار است که شامل تأثیرات زیست شناختی، فشارهای اجتماعی و عوامل محیطی است که بر چگونگی تفکر، عملکرد و حس افراد تاثیر می گذارد. با استفاده از علم روانشناسی، روانپزشکان (متخصص اعصاب و روان) و روانشناسان به معالجه اختلالات روانی و شناخت روان انسان ها مشغول اند.
به دست آوردن درک غنی تر و عمیق تر از روانشناسی می تواند به افراد کند تا بینشی نسبت به اعمال خود و نیز درک بهتری از دیگران دست پیدا کنند.

روانشناسی در ابتدا هم از فلسفه و هم از زیست شناسی به وجود آمد. مباحث مربوط به این دو موضوع به زمان متفکران پیشین یونانی، از جمله ارسطو و سقراط بر می گردد.

کلمه “روانشناسی” خود از واژه یونانی psyche روان گرفته شده است که در معنای واقعی کلمه به معنی “زندگی” یا “جان” است. معانی مشتق شده از کلمه شامل “روح” یا “خود” است.

ظهور روانشناسی به عنوان یک حوزه مطالعاتی جداگانه و مستقل هنگامی به وجود آمد که Wilhelm Wundt اولین آزمایشگاه روانشناسی تجربی را در سال ۱۸۷۹ در لایپزیگ (Leipzig)، آلمان تأسیس کرد.

در طول تاریخ روانشناسی، مکاتب فکری مختلفی برای توضیح ذهن و رفتار انسان شکل گرفته اند. در برخی موارد، بعضی از مکاتب فکری برای مدتی بر رشته روانشناسی تسلط یافتند.

انواع روانشناسی و مکتب های آن

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین می‌باشد.

ورود یا عضویت

restricet content notice 3 دیزاین کلاب

خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.

روانشناسی و دیزاین

 دیزاینر بودن به این معنا است که شما باید رشته های مختلف را با هم دیگر ترکیب کنید : قسمتی هنر های بصری، قسمتی کسب و کار و Business ،قسمتی بازاریابی و شاید این را ندانید، قسمتی از آن نیز روانشناسی در طراحی است. اولین قدم برای طراحی که قصد ارتباط گرفتن با گروه مشخصی از مخاطبان را دارد، درک و فهم در مورد آن دسته ی مشخص است.
چیزی که مردم آن را می بینند با چیزی که در آن لحظه حس می کنند، دو چیز کامال متفاوت است، اولی یک درک و تجربه از زیبایی شناسی است و دومی درک و فهم از روانشناسی است؛

 Norman Don در این باره توضیح می دهد ;

یک کلید اصلی برای درک تاثیر روانشناسی موارد بصری وجود دارد:

موارد بصری روی نحوه ی تصمیم گیری ما تاثیر گذار است و ریشه ی این موضوع در انسان ها از گذشته ها و انسان های غار نشین نیز این چنین بوده است، برای مثال : در آن زمان ها که انسانها با برای بقا مشکالت متفاوتی داشته اند، اگر ببری را در جنگل ها می دیدند، برای حفاظت از جان خود با بیشترین سرعت شروع به فرار می کردند.

این موضوع نشانگر این است که تمامی انسان ها از اول بقای خود با دیدن و با مشاهده کردن موارد بصری، تصمیم های متفاوت می گرفتند، که در این مثال پا به فرار می گذاشتند.

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین می‌باشد.

ورود یا عضویت

restricet content notice 3 دیزاین کلاب

خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.

جمع‌بندی

طراحی همیشه درباره ی مردم و مسائل مربوط به آنها بوده است و همینطور نیز خواهد ماند. اینکه یک طراح بداند که هم نوع های خود به چه صورت فکر می کنند، اولین قدم خلق کردن طراحی بخصوصی برای مردم است.
از نکات باالا استفاده کنید و با مطالعه ی بیشتر درباره ی روانشناسی جدا از پیشرفت در کار خود، خودتان و روانتان را نیز بهتر بشناسید.

البته که برخی از تکنیک های ساده وجود دارن که دیزاینر ها برای ایجاد تجربه ای تعاملی با مخاطب استفاده می کنن و البته این مطلب فقط قطره‌ای بود از دریای طراحی روانشناختی!   با تحقیقاتی که در مورد طراحی روانشناختی و طراحی تجربه کاربری کرده‌ام، به این نتیجه رسیدم که فقط از طریق مشاهده کردن و فهمیدن رفتارها و هیجانات کاربران نهایی است که می‌توانم یک محصول واقعاً کاربردی بسازیم.

 با این همه، بهتره ما دیزاینرها باید در مورد اینکه چطور بر هیجانات کاربران تاثیر می‌گذاریم، احتیاط به خرج بدهیم. اگر خوب تحقیق نکنیم و موقع اجرا دقت کافی نداشته باشیم، حتی اگر نیت‌مان خوب بوده باشد هم ممکن است بدترین تاثیرات را بر کاربر بگذاریم. یادتان باشد، مهم‌ترین اصل این است که همیشه باید سعی کنید تا خود را به جای کاربرانتان بگذارید و ببینید او قرار است چه حسی از محصول شما پیدا کند؛ سعی کنید این ازین مواردی که گفته شد الهام بگیرید و الگو های تطبیق پذیر پیدا کنید برای طراحی محصولاتتون.

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *