فیدمطالب

طراحی پایدار: به سوی دنیایی سبزتر و پایدارتر | Sustainable Design

در دنیای امروز، طراحی تنها به زیبایی و کارایی محدود نمی‌شود؛ بلکه مسئولیت‌های محیط‌زیستی و اجتماعی نیز به بخشی از معادله طراحی تبدیل شده‌اند. طراحی پایدار یا Sustainable Design تلاشی است برای ایجاد محصولاتی که نه تنها نیازهای کاربران را برآورده کنند، بلکه کمترین اثر منفی را بر محیط‌زیست داشته باشند و حتی ارزش‌های مثبت زیست‌محیطی ایجاد کنند.باید خاطرنشان کرد، مفهوم طراحی پایدار یک مفهوم عام بوده و در بسیاری از زمینه ها از جمله معماری، طراحی گرافیک، کشاورزی، ماشین آلات و هرآنچه که با محیط زندگی انسان سروکار دارد، به کاربرده می شود.

طراحی پایدار Sustainable design

طراحی پایدار از موضوعات بسیار مهم در طراحی جهان امروز است. بدون تردید یکی از موارد مهمی که انسان همواره با آن دست و پنجه نرم می کند، نحوه نگرش و برخورد با منابع انرژی و تعامل بین منابع و اثرات ناشی از این مصرف است. در نگرش پایدار، طراحی به گونه ای انجام می شود که این سه مورد در یک چرخه ارتباطی صحیح قرار گرفته و بتوان در آینده نیز از نتایج مصرف منابع در حال، بهره مند شد. به عبارت د یگر این نوع طراحی بدون داشتن نگرشی درست و تعریفی مشخص امکان پذیر نیست.

طراحی پایدار چیست؟

طراحی پایدار به فرآیندی اطلاق می‌شود که در آن محصولاتی با در نظر گرفتن اصول زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی توسعه می‌یابند. این نوع طراحی با هدف کاهش مصرف منابع، مدیریت پسماند، و بهینه‌سازی چرخه عمر محصول انجام می‌شود. در این رویکرد، هر مرحله از طراحی — از مواد اولیه گرفته تا پایان عمر محصول — بررسی می‌شود تا اطمینان حاصل شود که تأثیرات منفی بر محیط‌زیست به حداقل رسیده و ارزش‌های پایداری به حداکثر برسد. این نوع طراحی از اصولی خاص تبعیت می کند که رعایت آنها ضروری است: مدیریت منابع انرژی، طراحی با قابلیت بازگشت به چرخه زندگی، طراحی برای انسان.

تاریخچه و اهداف طراحی پایدار

اصطلاح پایداری sustainability برای نخستین بار در سال 1986 توسط کمیته جهانی گسترش محیط زیست، تحت عنوان رویایی با نیازهای عصر حاضر بدون به مخاطره انداختن منابع نسل آینده مطرح شد.

هدف طراحی پایدار «حذف کامل اثرات مخرب زیست محیطی از طریق طراحی ماهرانه و دقیق» است. بروز طراحی‌های پایدار نیازمند استفاده از انرژی‌ و متریال‌های تجدیدپذیر، تأثیر حداقلی بر محیط زیست و اتصال انسان به طبیعت است.

میشاییل براونگارت در این رابطه می‌گوید: «انسان‌ها مشکل آلایندگی ندارند؛ آن‌ها مشکل طراحی دارند. اگر انسان‌ها از همان ابتدا از محصولات، ابزارها، وسایل، خانه‌ها، کارخانه‌ها و شهرها به طور هوشمندانه‌تری استفاده کنند، آن‌ها حتی نیاز نخواهند داشت که به مفاهیمی مانند، آشغال، آلودگی یا کمبود فکر کنند. یک طراحی خوب، فراوانی، بازیافتِ بی‌نهایت و لذت را فراهم خواهد کرد.»

اصول طراحی پایدار

در حالی که کاربردهای عملی در میان رشته‌های مختلف متفاوت است، برخی از اصول رایج به شرح زیر است:

  • استفاده از مواد با تأثیرگذاری کم: از مواد غیر-سمی تولید شده به روش پایدار یا مواد بازیافتی که نیاز به انرژی کمی برای فرآوری دارند استفاده کنید.
  • بهره‌وری انرژی: از فرایندهایی برای تولید محصولات استفاده کنید که به حداقل انرژی ممکن نیاز داشته باشد.
  • طراحی پایدار از لحاظ عاطفی: از طریق طراحی خوب محصولات را به گونه‌ای طراحی کنید که میان مردم و محصولات رابطه ای بادوام و ماندگار ایجاد گردد.

اصول کلیدی طراحی پایدار

1. انتخاب مواد پایدار: استفاده از مواد بازیافتی، تجدیدپذیر، یا موادی که اثر کربنی کمتری دارند.

2. کاهش مصرف انرژی: طراحی محصولاتی که در فرآیند تولید و مصرف انرژی کمتری نیاز دارند.

3. طول عمر بالا: محصولات باید طوری طراحی شوند که دوام بالایی داشته باشند و به‌راحتی تعمیر یا ارتقا پیدا کنند.

4. مدیریت چرخه عمر: برنامه‌ریزی برای استفاده مجدد یا بازیافت مواد پس از پایان عمر محصول.

5. تمرکز بر جامعه و اقتصاد محلی: حمایت از جوامع محلی از طریق استفاده از مواد و فرآیندهای تولید محلی.

کاربردهای طراحی پایدار در حوزه‌های مختلف

1. محصولات دیجیتال:

  • سرورها و مراکز داده سبز: طراحی سیستم‌های ابری و سرورها با هدف کاهش مصرف انرژی.
  • اپلیکیشن‌های مدیریت انرژی: طراحی رابط‌های کاربری که کاربران را به کاهش مصرف انرژی تشویق کنند.

2. محصولات صنعتی:

  • خودروهای الکتریکی و هیبریدی: ترکیب طراحی صنعتی و پایدار برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای.
  • ماشین‌آلات کم‌مصرف: تجهیزاتی که انرژی کمتری در فرآیند تولید مصرف می‌کنند.

3. طراحی هنری:

  • نصب‌های هنری پایدار: استفاده از مواد بازیافتی یا انرژی‌های تجدیدپذیر در آثار هنری.
  • طراحی نورپردازی: استفاده از LEDها یا سیستم‌های خورشیدی برای روشنایی.

4. سبک و زندگی:

  • مد پایدار: استفاده از پارچه‌های تجدیدپذیر، بازیافتی و کاهش زباله در فرآیند تولید.
  • محصولات خانگی: طراحی مبلمان و دکوراسیون با مواد طبیعی و قابل‌بازیافت.

چالش‌ها و فرصت‌ها در طراحی پایدار

  • چالش‌ها:
    • هزینه بالاتر مواد پایدار نسبت به مواد متداول.
    • نیاز به تغییرات بنیادین در زنجیره تأمین و فرآیند تولید.
  • فرصت‌ها:
    • ایجاد تمایز در بازار و افزایش وفاداری مشتریان.
    • کاهش هزینه‌های طولانی‌مدت با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش ضایعات.

نمونه‌هایی از طراحی پایدار

  1. Nike Flyknit: کفش‌هایی که با تکنولوژی بافت بدون زباله تولید می‌شوند.
  2. Tesla Solar Roof: سقف‌های خورشیدی که انرژی خانه‌ها را تأمین می‌کنند.
  3. Herman Miller Aeron Chair: صندلی‌های ارگونومیک ساخته‌شده از مواد بازیافتی.

نکاتی برای الهام: طراحی پایدار برای آینده

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. 

ورود یا عضویتخرید یا تمدید اشتراک

برای دسترسی کامل به صدها درس و محتوای تخصصی در باشگاه طراحی شما نیاز به ثبت نام و تهیه اشتراک دارید. بخشی از مطالب مختص مشترکین می‌باشد

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.


 

معیارها، تدابیر و مؤلفه‌های طراحی پایدار

طراحی یک محصول جدید، همواره با چالش های متفاوتی روبرو است. شاید در یک دسته بندی کلی بتوان معیارهای حائز اهمیت در طراحی یک محصول را به سه بخش: معیارهای اجتماعی، محیطی و مالی تقسیم نمود. بااین تعریف پایداری می‌تواند سه مؤلفهٔ اساسی داشته باشد: پایداری اجتماعی، پایداری اقتصادی، پایداری زیست‌محیطی.

اجتماع پایدار

تغییراتی که برای به بار نشستن آیندهٔ پایدار ضروری است، همواره قید و بند فرهنگ اجتماعی هر جامعه است. لازمهٔ آن تغییر و بازبینی الگوها و ارزش‌های اجتماعی ناهمسان و نیز احیای باورها، سنت‌ها و الگوهایی است که ریشه در فرهنگ تاریخی یک جامعه دارد و منطبق با تفکر پایداری است. نخستین قدم در این فرایند تضمین قطعی در رفع نیازهای اصلی جامعه است. برخی از ویژگی‌ها به قرار زیر است:

  • بهره‌مندی مکفی از سرمایه‌های اصلی
  • مشمولیت و در برگیرندگی (تنوع نژادی، فرهنگی و … در جهت افزایش سرمایهٔ اجتماعی)
  • برخورداری از سلامت و رفاه
  • برخورداری از آموزش
  • رشد و ارتقای نعامل اجتماعی
  • برخورداری از اصول و ارزش‌های پایدار

معیارهای اجتماعی:

  • ورودی ها: سرمایه های انسانی (کار، جامعه و غیره)
  • موارد حائز اهمیت: تنوع، اثرگذاری، پراکنده سازی، همکاری و رقابت، رعایت حقوق حیوانات و انسان ها، سلامتی، نشاط و سرزندگی اجتماعی
  • چارچوب ها: کاپیتالیسم طبیعی Natural Capitalism (بازگشت اجتماع به سمت سرمایه گذاری)، زیبایی کلی (Total Beauty)
  • خروجی ها: فشارهای انسانی- اجتماعی (ارزش ها، احساس، معانی و مفاهیم)

اقتصاد پایدار

مراد از پایداری اقتصادی حفظ سرمایهٔ اقتصادی است. پایداری در اقتصاد را می‌توان در ایجاد رشد عادلانه و متوازن جامعهٔ انسانی و تضمین بهرهمندی تک تک انسان‌ها در درازای زمان بدون وارد آوردن خدشه به منابع زیستی، طبیعی و فرهنگی تعریف نمود. مهم‌ترین سر فصل‌های مطرح در زمینهٔ پایداری اقتصادی عبارتند از:

  • اقتصاد با حساسیت بوم شناختی
  • نظام مبتنی بر ارزش (اقتصاددانان سبز، اقتصاد را وسیله و نه هدف در جهت نیل به توسعهٔ پایدار می‌دانند)
  • ظام عادلانه
  • تأکید بر اقتصاد محلی
  • بهره‌وری

معیارهای مالی:
– ورودی: سرمایه های مالی (Financial Capital)
– موارد حائز اهمیت: تنوع، اثرگذاری، پراکنده سازی، همکاری و رقابت، نشاط و سرزندگی مالی
– خروجی ها: سرمایه های مالی (سرمایه، IP و غیره)

محصولی که تولید می شود، مراحل مختلفی را پشت سر گذاشته و به طبع آینده و خدماتی را پیش رو دارد. اما با تکرار برخی مراحل، می توان دوره عمر محصول را بهینه و طولانی تر کرد.

طراحی پایدار

برای درک طراحی پایدار و همچنین تعریف واژه پایدار می توان گفت: واژه «پایدار» امروزه به طور گسترده ای به منظور توصیف جهانی که در آن نظام های انسانی و طبیعی تواماً بتوانند تا آینده ای دور ادامه حیات دهند، به کار گرفته می شود. بر اساس تفکر طراحی پایدار می توان چرخه و طول عمر محصولات و همچنین کارایی و بازیافت و برگشت پذیری محصول را به طور مؤثری بهبود بخشید.

توسعه و تدابیر در طراحی محصول بر پایه ی تفکر طراحی پایدار:

طراحی پایدار

محیط‌زیست پایدار

محیط‌زیست پایدار را می‌توان در تداوم و ارتقا سلامت و کارکردهای اصلی محیط‌زیست، یعنی حفظ سرمایهٔ طبیعی تداوم رفاه انسانی دانست. انسان باید در چارچوب محدودیت‌های محیط‌زیست بیوفیزیکی زندگی کند. سرمایهٔ طبیعی باید حفط شود، زیرا هم تأمین‌کنندهٔ منابع است و هم صندوق ذخیرهٔ مواد زائد و این به معنای حفظ اندازهٔ زیر نظام اقتصادی انسانی جمعیت ضرب در مصرف در هر سطحی از فناوری در محدودهٔ کل اکوسیستمی است که این سیستم به آن وابسته است. پایداری زیست‌محیطی نیازمند مصرف پایدار توسط یک جمعیت پایدار است.

مدیریت منابع انرژی:
این مدیریت از دو زاویه قابل بررسی است.
1- مدیریت منابع تجدید ناپذیر: با توجه به روند رو به رشد منابع غیرقابل تجدید مانند سوخت های فسیلی و مواجهه جدی با بحران انرژی درسال های اخیر، استفاده بهینه از این نوع منابع حیاتی به نظر می رسد. زیرا این نوع منابع با توجه به ذخایر موجود، در سال های آتی به پایان می رسند و می بایست برای دسترسی به منابع جایگزین فعالیتی جدی دنبال شود.

2- مدیریت منابع تجدید پذیر: بهترین نوع منابع انرژی که در طراحی پایدار بر آن تمرکز می شود، منابعی هستند که توانایی قرارگرفتن در چرخه طبیعی و قابلیت بازگشت را داشته باشند. در این نوع مدیریت منابع، همواره طراح تلاش می کند نوعی تعادل بین اثرتولید شده و محیط اطراف برقرار کند تا این دو در یک چرخه بازگشتی بتوانند با یکدیگر مرتبط شوند.

در این نوع طراحی، با استفاده از منابعی که در دسترس و طبیعی هستند مانند خورشید و باد و باران، همواره پروژه ای اقتصادی تر خواهیم داشت.

طراحی با قابلیت بازگشت به چرخه زندگی:
دراین طرح تأکید براتخاذ روشی است که به بازیافت و بازتولید منابع به کاررفته منجر شود. در واقع، در این مرحله طراح ذهن خود را باید متوجه روندی کند که منابع مورد استفاده در طرح بتوانند پس ازمرحله زوال و دورریزی به چرخه اصلی طبیعت بازگردند. به این معنا که منابع ما از یک شکل مفید به شکلی دیگر درمی آیند اما بازهم پس از این تبدیل دارای کارآیی و استفاده هستند. 

طراحی برای انسان:
این اصل، سومین و شاید مهم ترین اصل طراحی پایدار محسوب می شود. در دو اصل پیشین، کارآیی بیشتر و محافظت از منابع طبیعی مورد توجه بود. درحالی که در این اصل، بر حفظ کیفیت زندگی تمامی اجزای سازنده اکوسیستم تأکید می شود. این اصل را می توان در راستای اهداف بشر دوستانه ای دانست که ارکان و منابع مختلف زندگی را محترم می شمارد.

درحقیقت، با تعمق بیشتر در این فلسفه می توان به این نکته پی برد که به نیازهای زنجیره وار و متقابل اجزای مختلف زندگی و نقش آنها در ادامه حیات بشری باید توجه جدی مبذول داشت. زیرا در جهان مدرن امروز، اگرچه انسان محور همه تغییرات و دگرگونی هاست، اما این محوریت هرگز در جهت نقض حقوق سایر موجودات زنده نبوده، بلکه کاملا هم گام با آنها و همواره در حالت تعامل و داد و ستد با آنهاست.

درپایان، می توان گفت طراحی پایدار، نوعی نگرش به دنیا را مطرح می کند که با پیروی از اصولی خاص، تعامل بین مصرف منابع درحال و آینده را مورد توجه قرار داده و همواره در جهت منافع بلند مدت بشر گام بر می دارد.

جمع بندی: قدمی به‌سوی آینده‌ای سبزتر

طراحی پایدار تنها یک روند نیست، بلکه یک نیاز حیاتی برای دنیای امروز و آینده است. طراحانی که این رویکرد را می‌پذیرند، نه تنها در حفظ محیط‌زیست سهیم‌اند، بلکه می‌توانند محصولات و برندهایی ماندگار و ارزشمند ایجاد کنند. وقت آن است که هر طراحی، هر محصول و هر ایده را با دیدگاهی پایدار بسازیم.

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *