وردپرس | قوی ترین سیستم مدیریت محتوای جهان
آیا تا به حال پیش آمده که تصمیم بگیرید برای خود یا کسب و کارتان وب سایتی راهاندازی کنید اما به خاطر عدم آشنایی با برنامه نویسی و پیچیدگیهای طراحی وب، قید آن را زده باشید؟ اگر پاسختان مثبت است، باید بگویم که برای داشتن یک وب سایت اینترنتی، نیازی به هیچ دانش برنامهنویسی ندارید! تنها کافی است که از سیستم مدیریت محتوای وردپرس (wordpress CMS) استفاده کنید؛
اگر بخواهید بدانید وردپرس چیست، ابتدا باید با تعریف سیستم مدیریت محتوا یا CMS آشنا شوید. سیستمهای مدیریت محتوا (Content Management Systems)، گروهی از نرمافزار ها است که به کاربران اجازه تولید و انتشار محتوا، مدیریت و ساماندهی آنها را میدهند؛ بدون آن که نیاز باشد خود را درگیر پیچیدگیهای برنامهنویسی کنند.
سیستمهای مدیریت محتوای وب برای ایجاد صفحات وب ساخته شدهاند و با استفاده از آنها میتوانید صفحات دلخواه را در فضای اینترنت ایجاد کنید. معروفترین و محبوبترین سیستم مدیریت محتوای وب، وردپرس است که در این مقاله قصد داریم به معرفی آن بپردازیم. جوملا، دروپال، پرستاشاپ و… سیستمهای مدیریت محتوای دیگری هستند که محبوبیت وردپرس را در میان کاربران ندارند.
وردپرس چیست؟
تعریف وردپرس: وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و متن باز (open source) برای ایجاد صفحات وب است که بر مبنای PHP نوشته شده و توسط پایگاه داده MYSQL پشتیبانی میشود. متن باز بودن وردپرس به شما این امکان را میدهد که به کدهای آن دسترسی کامل داشته باشید و در صورت بهرهمندی از دانش برنامهنویسی، بتوانید هرگونه تغییری را در آن به وجود آورید؛ اما برای نصب و استفاده از وردپرس، هیچ لزومی به یادگیری برنامهنویسی ندارید. در واقع همین ویژگی، در کنار قابلیتهای فراوانی که وردپرس در اختیارتان میگذارد، آن را به محبوبترین CMS در میان کاربران وب تبدیل کردهاست. در حال حاضر حدود 76 میلیون وب سایت با استفاده از این CMS محبوب ساخته شدهاست.
به طور کلی اگر شما بخواهید با استفاده از وردپرس یک وب سایت بسازید کافی است قالب های از پیش آماده را نصب و صفحات مورد نظر خود را ویرایش کنید. شما یک اسکلت و ظاهر جذاب دارید که می توانید آن را به هر شکلی تمایل دارید تغییر دهید بدون اینکه نیاز به کدنویسی داشته باشید.
تاریخچه وردپرس
اولین بار در سال 2003، مت مولنوگ در وبلاگش که بر مبنای سیستم مدیریت محتوای b2/cafelog ساخته شده بود، اعلام کرد که تصمیم دارد یک سیستم جدید و به روز برای وبلاگنویسی طراحی کند که بتواند پاسخگوی نیازهای روز وبلاگ نویسان باشد. در سال 2004 اولین نسخه از وردپرس منتشر شد. در سال 2005، توسعهی وردپرس از حالت شخصی بیرون آمد و این امکان فراهم شد که همهی برنامه نویسان وب بتوانند در توسعهی آن نقشی ایفا کنند. نتیجهی این تغییرات، CMS قدرتمند و محبوبی است که امروزه انتخاب اول اکثر افراد برای ایجاد هرگونه وب سایت و نه فقط وبلاگ است.
ویژگیهای مهم وردپرس
اگرچه به برخی از ویژگیهای وردپرس در بالا اشاره شد، در زیر تعدادی از مهمترین ویژگیهای این CMS محبوب را با هم بررسی میکنیم:
- رایگان بودن: وردپرس یک پروژهی عام المنفعه است و برای استفاده از آن نیاز به صرف حتی یک ریال هم ندارید.
- سادگی استفاده: تنها با چند کلیک میتوانید سایت دلخواهتان را ایجاد و محتوای مورد نظرتان را منتشر کنید. وردپرس ساخته شده تا کار شما را ساده کند. جملهی معروفی وجود دارد که میگوید “اگر کار کردن با مایکروسافت ورد را بلد هستید، کار کردن با وردپرس برای شما کاری ندارد.“
- انعطافپذیری: هر نوع وب سایتی را میتوان با وردپرس ایجاد کرد. فرقی نمیکند که شما یک عکاس باشید و بخواهید عکسهایتان را در فضای وب منتشر کنید یا این که رئیس یک دولت باشید! در هر صورت وردپرس میتواند به شما کمک کند.
- امکان استفاده از قالبهای مختلف: در مخزن وردپرس هزاران پوستهی آماده و رایگان برای استفادهی شما وجود دارد که میتوانید با یک کلیک هر یک از آنها را فعال کنید و ظاهر وب سایت خود را مطابق میلتان درآورید؛ اما اگر هیچ یک از این قالبها شما را راضی نمیکند، میتوانید به راحتی قالبی که خودتان طراحی کردهاید را آپلود کنید
- قابلیت ارتقا با استفاده از افزونهها: یکی از مهمترین ویژگیهای وردپرس، پشتیبانی آن از افزونهها ست. در حالت عادی و بدون استفاده از افزونهها، تنها میتوانید یک بلاگ یا سایت ساده را با وردپرس راهاندازی کنید اما با استفاده از افزونهها میتوانید هر بلایی که بخواهید بر سر وب سایتتان در آورید! در مخزن وردپرس حدود 50 هزار افزونهی رایگان وجود دارد که میتوانید از آنها برای پاسخگویی به نیازهایتان استفاده کنید. جملهی معروفی در میان وردپرسی ها وجود دارد که میگوید “برای این هم افزونهای هست”
- ابزارهای مختلف انتشار مطلب: با وردپرس میتوانید پستهایتان را به راحتی منتشر و ویرایش کنید. همچنین میتوانید آنها را زمانبندی کنید تا در زمان دلخواهتان منتشر شوند. اگر میخواهید بعضی از مطالب وب سایتتان شخصی باشند، به راحتی میتوانید از آنها با رمز عبور محافظت کنید. برای ایجاد اولین نوشته پیشنهاد می شود نحوه کار کردن با ویرایشگر کلاسیک را مطالعه کنید و در زمان کوتاهی اولین نوشته تان را منتشر کنید.
- تطابق با آخرین استانداردهای وب: تک تک خطوط کدهای وردپرس مطابق با آخرین استانداردهای W3C نوشته شدهاند و این بدین معنا است که وب سایت وردپرسی شما به صورت کامل با مرورگرهای وب سازگاری دارد و خواهد داشت.
- سئوی بهبود یافته: SEO چیست، سئو مخفف Search Engine Optimization میباشد، به مجموعه اقداماتی گفته میشود که باید صورت گیرد تا سایت شما در لیست نتایج موتورهای جستجو و به طور خاص گوگل، رتبهی بالاتری داشته باشد. سئو امروزه یک علم به شمار میرود و شغلهایی مانند متخصص سئو، یکی از شغلهای پردرآمد حوزه وب است. بخش مهمی از اقداماتی که باید در جهت سئو کردن وب سایت صورت بگیرد، مربوط به کدنویسی و اصطلاحاً در حوزهی تکنیکال است. اگر با خواندن این اصطلاحات جدید کمی گیج شدهاید، باید به شما بگویم که جای هیچ نگرانی نیست. وردپرس به صورت خودکار خیلی از این کارها را برای شما انجام میدهد. همچنین با بهترین افزونه های سئو وردپرس کاراتان آسان می شود. افزونههای زیادی وجود دارند که با آنها میتوانید به بهترین نحو وب سایت خود را برای موتورهای جستجو بهینه کنید.
معایب استفاده از وردپرس
حالا که این قدر از وردپرس تعریف کردیم، اجازه بدهید به معرفی معایب وردپرس هم بپردازیم. وردپرس با تمام ویژگیهای منحصر به فردش، میتواند ضعف هایی هم داشته باشد که در پایین به آنها اشاره میکنیم:
- مشکلات امنیتی کماکان وجود دارند: اگرچه هستهی وردپرس مرتب توسط توسعهدهندگان به روز شده و مشکلات امنیتی و نواقص احتمالی آن برطرف میشود، اما همان طور که پیشتر اشاره شد، وردپرس یک نرمافزار متن باز است که هر کسی میتواند در توسعهی آن مشارکت داشته باشد و همین میتواند مشکلات امنیتی ای را برای کاربران غیر حرفهای ایجاد کند. برای مثال در اینترنت هزاران نسخه از افزونهها و پوسته های مختلف وجود دارد که ممکن است بعضی از آنها توسط هکرها نوشته شده باشد و با نصب آنها، وب سایتتان دچار مشکل شود یا اطلاعاتتان به بیرون درز پیدا کند. بنابراین توصیه میکنیم که همواره از سایتها و فروشگاههای مطمئن اقدام به دانلود و خرید قالب و افرونه بکنید. پیشنهاد می کنم با افزونه های امنیت وردپرس اقدامات لازم را برای وردپرس انجام دهید. مقاله ما با عنوان بهترین افزونههای امنیتی را با دقّت مطالعه کرده و امنیت وب سایتتان را جدی بگیرید.
- سرعت پایین در صورت استفاده از افزونههای زیاد: اگر قصد دارید امکانات زیادی به وب سایتتان اضافه کنید، باید افزونههای زیادی نیز نصب کنید و لازم است بدانید که هرچه تعداد افزونههای فعال وب سایت شما بیشتر باشد، سرعت لود شدن سایتتان کاهش پیدا میکند که میتواند اثر منفیای روی تجربهی کاربری و سئوی سایت شما داشته باشد. البته با بهترین افزونههای افزایش سرعت وب سایت می توانید سرعت وب سایتان را افزایش دهید.
- شما خودتان مسئول وب سایتتان هستید و این بدین معنا است که باید همیشه حواستان به وب سایتتان باشد تا جدیدترین آپدیتها را نصب کنید، خطاها و مشکلات امنیتی را برطرف کنید و از سایتتان نسخهی پشتیبان تهیه کنید.
- اگرچه برای نصب و استفاده از وردپرس هیچ اجباری برای یادگیری زبانهای برنامهنویسی وجود ندارد، اما بدون دانش برنامهنویسی، شخصیسازی وردپرس کمی دشوار است و دست شما برای ایجاد تغییرات مورد انتظارتان تا حدی بسته است. بنابراین برای آن که بتوانید از وردپرس نهایت استفاده را بکنید و آن را مطابق میل خودتان دربیاورید، بهتر است که حداقل با زبانهایی مثل HTML و CSS آشنایی نسبی داشته باشید.
خطاهای رایج وردپرس
روش های مختلفی برای عیب یابی در وردپرس وجود دارد با کمک ابزارهای داخلی و با افزونه های وردپرس نیز می توان این کار را انجام داد، حالت عیب یابی یا همان debugging mode برای پیدا کردن عیب ها و منشا به وجود آمدن خطا کاربرد دارد. خطا هایی که معمولا در کار با ورد پرس ایجاد می شود مانند رفع خطای Memory Exhausted ، خطاهی 401، خطای 404، خطای 403، حطای 503، صفحه سفید یا مرگ وردپرس است. نگران این خطاها نباشید برای رفع خطای رایج وردپرس راهکار های مختلفی ایجاد شده است.
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین میباشد.
خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت
.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.
جمع بندی
آیا این لیست کافی نبود که به این موضوع پی ببرید گاهی زیبایی در سادگی است و سادگی به معنای بهره بردن از افزونه های آماده و فوق العاده زیبای وردپرس است. به هرحال رقابت روز به روز داغ تر و جذاب تر می شود. راز اصلی WP این است که فارغ از انتظارات، تنها با چند کلیک از مزایای ساخت وب سایت آماده و راحت بهره ببرید و به رویاهای خودتان برای گسترش کسب و کار، رنگ واقعیت ببخشید.
وب سایت های آموزشی، بلاگ ها، برندها و شرکت های معروف که در زمینه های مختلف مشغول به فعالیت هستند، از سیستم مدیریت وردپرس استفاده می کنند و این همه دلیل می تواند واقعا قانع کننده باشد که وردپرس ر را در زمینه بهترین ها قرار دهیم و طرفداران زیادی داشته باشد.
از تمام این حرف ها گذشته به نظر من مهم ترین علت موفقیت وردپرس داشتن ساختار Opem source بودنشه و این ویژگی وردپرس رو تبدیل به یک پلتفرم قدرتمند میکنه؛
{درس مرتبط: پلتفرم چیست؟ استراتژی پلتفرم }
آدرس مطلب
داشبورد
سطح و نقش شما بعد از ثبت نام در سایت قابل مشاهده خواهد بود.
متأسفیم، اما شما به این بخش از محتوا دسترسی ندارید