درحال انتقال

پلتفرم چیست؟ | استراتژی پلتفرم

مفهوم پلتفرم از صنعت خودرو شروع شده و امروز تا صنعت آی تی و خدمات ادامه پیدا کرده است، پلتفرم یا platform واژه ای است که ممکن است در حوزه های زیادی آن را شنیده باشید.مثلا در دنیای خودرو،گاهی خبری منتشر میشود که ماشین جدید کمپانی benz،بر اساس platform ورژن قبلی خود ساخته شده است.در دنیای نرم افزار،مخصوصا اپلیکیشن های موبایل نیز گاهی به کلمه پلتفرم یا مولتی پلتفرم برمیخورید.

 کلمه platform بسته به اینکه در چه زمینه ای داریم ازش استفاده میکنم ، معانی متفاوتی داره وقتی صحبت پیرامون structure و ساختمان باشه معنی “سکو” میده؛بطور کلی میشه گفت که پلتفرم ها یسری “بستر” هستن که معمولا از چندین لایه و کلی پیچیدگی تشکیل شدن منتها ما صرفا با بالاترین لایه شون در ارتباطیم و کاری به چیزای دیگه نداریم. برای این‌که طراحی محصول مبتنی بر پلتفرم را بهتر درک کنیم، ابتدا لازم است طراحی ماژولار را بشناسیم (در فارسی کلمهٔ پودمان را به عنوان معادل ماژول انتخاب کرده‌اند). طراحی ماژولار به این معنا است که محصول به چند بخش تقسیم شده و عملکرد و مسئولیتی جداگانه بر عهدهٔ هر بخش گذاشته شود. این بخش‌ها زیرسیستم (Subsystem) یا ماژول (Module) نامیده می‌شوند. مهم‌ترین ویژگی ماژول این است که طراح می‌کوشد تا حد امکان در مرز تعامل هر ماژول با بقیهٔ ماژول‌ها تغییری ایجاد نکند (به این مرز Interface می‌گویند) بیشتر بخوانید?

توضیح پلتفرم (Platform)

خیلی وقتا کار هایی که داریم انجام میدیم تو یه زمینه خاص ، تا حد قابل ملاحظه ای با هم اشتراک دارن مثلا فرض کن می خوای یه سایت درست کنی که یه سرویسی رو ارائه بده، خب هرکی بخواد مث تو بشینه یه سایت بزنه نیاز داره که برای سایتش یه رابط کاربری درست کنه ، لازمه که برا سایتش یه سرور داشته باشه و …
اینجور وقتا خیلی عالی میشه که یه بستری وجود داشته باشه که بیاد این کارای تکراری و مشابه رو برامون انجام بده و کار ما رو اسون تر بکنه مثل پلتفرم wordpress  یا مثلا تلگرام رو در نظر بگیر ، درواقع تلگرام یه پلتفرمی رو درست کرده که یه کسب و کار خیلی اسون میتونه خدمتی رو از طریق ربات تلگرامی به مشتری هاش ارائه بده . درواقع پلتفرم ها با میزبانی فعالیت های مشابه در یک حوزه ، زمینه مناسبی رو فراهم میکنن تا خیلی اسون و استاندارد اون خدمت ، سرویس و یا کالا در اختیار مخاطبین قرار بگیره .

تفاوت محصول و پلتفرم

جفری پارکر، استاد دانشگاه و محقق آمریکایی است که برای شناخت بهتر کسب و کارهای پلتفرمی، به این موارد اشاره می‎کند: کسب و کارهایی که از طریق ایجاد تعامل، دست به ارزش آفرینی می‌زنند و با فراهم کردن زیر ساخت های مشخص، به ایجاد ارتباط میان مصرف کننده بیرونی و تولید کننده بیرونی می‌پردازند.

از این تعریف متوجه شدید که راه اندازی یک وب سایت و اپلیکیشن، الزاما به معنای راه اندازی یک کسب و کار پلتفرم گونه نیست. مثال واضحی که برای این دسته از مشاغل وجود دارد، معاملات املاکی ها می‌باشد. در واقع ارزشی که معاملات املاکی ها ایجاد می‎کنند، همان تعاملی است که از طریق معاملات رهن، فروش، اجاره و غیره، میان افراد متقاضی این گونه معاملات، برقرار می‎کنند. به بیان ساده تر، معاملات املاکی ها، واسطه تعامل میان فروشنده یک ملک با خریدار هستند.

انواع پلتفرم‌ها

  1.  بازار خدمات
  2.  بازار کالاها
  3.  پلتفرم پرداخت
  4.  پلتفرم سرمایه گذاری
  5.  شبکه های اجتماعی
  6.  پلتفرم ارتباطی
  7.  پلتفرم های توسعه

  •  پلتفرم های توسعه ی بسته
  •  پلتفرم های توسعه ی تحت کنترل
  •  پلتفرم های توسعه ی باز

     8. پلتفرم های محتوایی

  •  شبکه های اجتماعی
  • رسانه ها

کسب و کار خطی در مقابل کسب کارهای پلتفرمی

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین می‌باشد.

ورود یا عضویت

restricet content notice 3 دیزاین کلاب

خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.

چرا اغلب شرکت‌‌ها تمایلی به کسب‌ و‌ کار مبتنی بر پلتفرم ندارند؟

آیا می‌دانستید با وجود اینکه اکثر مدیران نسبت به مزایای کسب و کارهای پلتفرم گونه آگاه هستند اما از آن دوری می‌کنند و این موضوع مختص کشور ما نیست؟ بله، متأسفانه طبق تحقیقات انجام شده، از هر ۸ مدیر اگاه نسبت به این مورد، فقط یک نفر استراتژی کسب و کار خود را بر مبنای پلتفرم طراحی کرده و بقیه مدیران، جایی برای پیشرفت سازمان شان از این طریق، در نظر نمی‌گیرند.

اما به نظر شما علت چنین موضوعی چیست؟ چرا مدیران از کسب و کار پلتفرمی فراری‌اند؟ طبق بررسی‌های انجام شده، این اتفاق به ۳ دلیل زیر رخ می‌دهد.

  1. این نوع کسب و کار، در واقع نوعی خودزنی محسوب می‌شود. یعنی کسب و کار فعلی یا قسمت بزرگی از آن، به ناچار باید از میان برود و مجددا تمامی فرایندهای کسب و کار بر مبنای پلتفرم طراحی و اجرا شود. طبیعی است که چنین تغییر بزرگی برای مدیران، کاملا سخت و رنج آور است. از سوی دیگر ایجاد چنین تغییری، مدیران را متحمل هزینه‌های فراوانی می‌کند که ممکن است نتوانند از پس آن برآیند. به همین دلیل، می‎گوییم این کار نوعی خودزنی محسوب می‌شود؛ هرچند آینده‌ای درخشان در انتظار مدیر و کسب و کارش باشد.
  2. علت دوم مربوط به اشکالات موجود در سرمایه گذاری‌های حوزه فناوری اطلاعات شرکت‌ها می‌باشد. از این رو، مدیران فناوری اطلاعات، در مقابل تغییر شرکت به سمت پلتفرم، جبهه گیری شدیدی دارند فقط به این دلیل که ممکن است تمام خطاهای دوران مدیریت آنان در حیطه مورد اشاره، آشکار شود.
  3. از آنجایی که کسب و کارهای پلتفرم گونه، فراتر از یک کسب و کار صرف هستند، پس مدیران و کارمندان باید خود را برای ورود یک فرهنگ سازمانی جدید آماده کنند. فرهنگی که مطابق آن باید کوشید تا دیگران نیز رشد کرده و به سود برسند.

بنابراین، بنیان تمام کسب و کارهای پلتفرم، بازارسازی است و نه بازاریابی. از این رو، بسیاری از مدیران که تنها به فکر سود بیشتر هستند، نمی‌توانند این واقعیت را بپذیرند که رشد و پویایی شرکت شان به توسعه اجتماعی و رشد دیگران گره خورده است. این در حالی است که آنان همچنان به فکر منافع شخصی خودشان هستند و یک مانع جدی برای تغییر سبک کسب و کار شرکت، به شمار می‌روند.

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *