درحال انتقال

ارزش آفرینی در کسبُ کار

ارزش آفرینی

اگر به سرفصل دوره‌های MBA‌ در دانشگاه‌های مختلف جهان و مدارس کسب و کار مروری داشته باشید و به آن‌ها نگاهی بیندازید، عنوانی به نام ارزش آفرینی در کسب و کار را مشاهده نخواهید کرد، اما ما در مدرسه دیزاین ارزش آفرینی رو به عنوان یکی از پایه ها و اصول مهم برای شروع یک کسب و کار می‌دونیم؛ارزش‌های ما مسیر کلی زندگی‌مان را مشخص می‌کنند، هر انسانی در زندگی و کار خود مسیری را انتخاب کرده و در آن راه شروع به حرکت می‌کند، در واقع تمامی انتخاب‌ها، تصمیم‌ها و اقدامات ما در زمینه‌های مختلف زندگی‌ما انسان‌ها بر اساس ارزش‌ها تعیین می‌شوند؛

ما معتقدیم که دغدغه‌ی کسی که می‌خواهد مهارت‌های خود را توسعه دهد و یا دانش مدیریتی خود را عمیق‌تر کند و یا یک کسب و کار راه بیاندازد، اول از همه باید ارزش آفرینی باشد؛ آنچه اقتصاد کشور به آن نیازمند است، کسانی هستند که مفهوم ارزش و شیوه های خلق ارزش را بفهمند و بدانند و بکوشند آن را در محیط خود به کار بگیرند.

تعریف ارزش Value

ارزش آفرینی مفهومی است که اگر در کسب‌وکارها لحاظ شده و به عنوان یک گزینه کلیدی به آن نگاه شود، می‌تواند هم برای مشتریان یک سازمان ارزش والایی ایجاد کند و هم سود خوبی را برای صاحبان کسب وکارها به همراه داشته باشد. اما ارزش گذاری در سازمان به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد که هریک می‌توانند جنبه‌ها خاصی از ارزش را برای عام و خاص ایجاد کنند. ارزش به زبان ساده باورها و عقایدی است که برای ما بسیار مهم است، در حالی که هدف ارزش آفرینی در وهله اول بهبود زندگی دیگران و در ادامه اضافه کردن چیزی به جهان است که قبلا وجود نداشته و پدید آمدن آن راهی آسان‌تر برای زندگی و کار جلوی پای انسان‌ها می‌گذارد.
واژه‌ی ارزش (Value) با همه‌ی تنوعی که در کاربردهایش وجود دارد، یک مفهوم پایه را همه‌جا در دل خود دارد و آن ارزیدن و ارزشمند بودن است.

در دنیای اقتصاد ارزش، بهای مالی یک محصول است پس می‌توان گفت هدف هر کسب و کار در ابتدا ارزش آفرینی برای مشتری و در مرحله بعد تبدیل آن به سود است. یعنی برای ساختن یک کسب وکار موفق و پایدار، در ابتدا ما باید برای دیگران سودمند باشیم. سپس از سودی که برای آنها ایجاد کرده ایم انتظار پاداش داشته باشیم.

هنوز در بسیاری از دوره‌های آموزشی مدیریتی، توضیح داده می‌شود که این دوره‌ها باید شرکت‌کنندگان را موفق و یا ثروتمند کنند و کمتر بر این نکته تاکید می‌شود که هدف اصلی این دوره‌ها، بهبود توانمندی ارزش آفرینی است.

اگر هم موفقیت یا ثروتی در کار باشد، محصول جانبی این ارزش آفرینی خواهد بود.آنچه که یک کسب و کار اقتصادی را سودده یا حتی یک سازمان غیرانتفاعی را ماندگار می‌کند، ارزش آفرینی است.

ارزش آفرینی به معنای افزودن چیزی به جهان که قبل از ما وجود نداشته است و موجب تسهیل زندگی و کسب و کار برای دیگران می‌شود.

ارزش افزوده یا مزیت رقابتی

[um_loggedin] ما آن‌قدر اصطلاح مالیات بر ارزش افزوده (VAT) را شنیده‌ایم که بار معنایی ارزش افزوده هم برای ما تغییر کرده و بسیاری از ما با شنیدن ارزش افزوده (Added Value) فکر می‌کنیم موضوع بحث، پولی است که باید به دولت پرداخت شود؛ هرچند این مفاهیم بی ارتباط نیستند در حالی که ارزش افزوده و ایجاد ارزش افزوده یک مفهوم اقتصادی از جنسِ خلق کردن است و البته مانند بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی دیگر، در کشورهای مختلف مالیات‌هایی هم برای آن وضع می‌شود.

درک تعریف ارزش افزوده، با بررسی یک مثال، ساده‌تر خواهد بود:

  • مثال برای ارزش افزوده

فرض کنید کسی با ۱۰۰۰۰ تومان آرد و ۱۰۰ تومان گاز و ۷۰ تومان هزینه‌ی سربار (اجاره و دستمزد و …) توانسته کیکی بپزد که اکنون ۱۰۱۷۰ تومان فروش می‌رود. چنین فردی هم کارآفرین است؛ اما ارزش افزوده ایجاد نکرده است.
کارآفرین از این جهت که یک کسب و کار با تعدادی موقعیت شغلی ایجاد کرده است. او حتی چیزی خلق کرده که برای دیگران «ارزش مبادله‌ای» دارد و آن‌ها هم حاضرند در ازاء پرداخت مبلغ مشخصی، کیک را خریداری کنند.
اما ارزش افزوده وقتی معنا پیدا می‌کند که چیزی بر ارزش مواد اولیه و هزینه‌ی سایر عوامل تولید افزوده شود. 

مزیت رقابتی (Competitive Advantage)

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین می‌باشد.

ورود یا عضویت

restricet content notice 3 دیزاین کلاب

خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.

[/um_loggedin]

چرا ارزش آفرینی مهم است؟

تقریباً هر جایی با تصمیم‌گیری مواجه هستیم، با سلسله مراتب ارزش‌ها هم روبرو می‌شویم. در طراحی و مدیریت مسیر شغلی، تصمیم‌ها و انتخاب‌های متعددی پیش‌ روی ما قرار می‌گیرند. پس طبیعی است که مکرراً با این پرسش روبرو شویم که: ارزش‌های کلیدی در زندگی من چه هستند؟ این ارزش‌ها را چگونه اولویت‌بندی می‌کنم؟

اگر با سلسله مراتب ارزش‌های خودتان آشنا نباشید، احتمالاً در جستجوی موفقیت بیرونی و رضایت درونی با مشکل مواجه خواهید شد و چه بسا بدون این‌که متوجه شوید، از کنار دوراهی‌های مهم و کلیدی زندگی‌ شغلی خود به سادگی عبور کنید.

انسان تنها موجود هوشمند این سیاره است که به ارزش نیاز دارد. همه مشاغل برای رفع نیازهای انسان ایجاد شده‌اند، اما همیشه مشاغلی در صدر قرار دارند که در کنار رفع نیازها، ارزشی را نیز برای مردم ایجاد کنند. دلیل محبوب بودن برخی از برندها در بین مردم هم به همین ارزش‌گذاری‌ها مربوط می‌شود. در واقع وقتی یک مدیر، ارزش آفرینی در سازمان یا شرکت خود را در اولویت قرار دهد، شاهد موفقیت‌های بسیاری در سازمان خود خواهد بود. اما متاسفانه اولویت اول اکثر افراد برای تولید یا خدمت، تحقق اهداف مالی است.

کارل منگر اقتصاددانی است که در سال ۱۸۷۱ کتاب اصول اقتصاد را به چاپ رساند. طبق نظریه او:
” موفقیت هر کسب و کاری به تصویری که در ذهن مشتری خود ساخته بستگی دارد”
 هر چقدر این تصویر قابل اعتمادتر باشد ارزش کسب و کار بیشتر می‌شود و برعکس.

منگر با استفاده از ایده‌های خود در زمینه اقتصاد، مدرسه‌ای در رابطه با همین موضوع در اتریش تاسیس کرد. او اعتقاد داشت که ارزش آفرینی نیروی شتاب‌دهنده برای اقتصاد است.

اگر مشتری احساس کند که محصولات یا خدمات شما نیاز‌ او را برطرف می‌کند یا این حس در او شکل بگیرد که شما به عنوان کارآفرین ارزشی برای او قائل شده‌اید، دیگر دلیلی برای استفاده از محصولات و خدمات دیگر ندارد و تنها شما را انتخاب میکند.

به زبان ساده‌تر “یک محصول ارزشمند از نگاه مشتری خود به خود به فروش می‌رسد. هر چه این ارزش بیشتر باشد، قیمتی که مشتری حاضر به پرداخت آن است بیشتر می‌شود”

در گذشته به دلیل ناآگاهی مردم و پایین بودن سطح تکنولوژی، به ارزش آفرینی توجه چندانی نمی‌شد. اما امروزه با رونق امکانات ارتباطی، ایجاد انواع شبکه‌های اجتماعی، سایت‌های بزرگ فروشگاهی و بالا رفتن سطح عمومی دانش مردم، توجه به ارزش آفرینی در کسب و کارها جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است، به‌طوری که اگر در حال حاضر بخواهیم یک کسب‌وکار ایجاد کنیم،  چه در سطح فردی و چه در سطح شرکتی و تیمی، باید ارزش آفرینی را اساس کار خود قرار دهیم تا در راستای تحقق آن، از مزایای مادی آن نیز بهره‌مند شویم.

چطور می‌توان ارزش ایجاد کرد؟

[um_loggedin]

شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین می‌باشد.

ورود یا عضویت

restricet content notice 3 دیزاین کلاب

خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت

.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.

[/um_loggedin]

جمع بندی

به خاطر داشته باشید که مزیت رقابتی یکی از عناصر مهم بازاریابی است. بازاریابی ابعاد بسیاری دارد و روز به روز نیز علم آن رو به گسترش است. سعی کنید با آموختن ابعاد مختلف بازاریابی و به‌کارگیری آن‌ها بر درآمد خود و شرکتتان بیفزایید.

با توجه به انواع مدل ارزش آفرینی که در این مطلب عنوان شد، می‌توان به این نتیجه رسید که ایجاد ارزش، جزو عناصر اصلی ایده کسب ‌و کار در عصر حاضر است. بدون ایجاد ارزش نمی‌توان انتظار سود زیادی داشت.
ارزش آفرینی از مفاهیم اصلی و اساسی کسب و کار است. مشاغلی که فلسفه بازاریابی را پذیرفته‌اند در تلاش خلق ارزش برای مشتریان خود هستند، به زبان ساده‌تر خروجی کسب و کار شما ارزشی است که برای مشتریان خود ایجاد می‌کنید، هر چقدر این ارزش آفرینی بیشتر باشد، کسب و کار شما پر رونق‌تر است.

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *