طراحی سبک و اهداف زندگی شخصی | LifeStyle Design
وقتی صحبت از طراحی میشود، اغلب ذهن ما به سمت محصولات، ساختمانها یا نرمافزارها میرود. اما آیا تا به حال به این فکر کردهاید که سبک زندگی و اهداف شخصیتان هم میتوانند طراحی شوند؟ طراحی سبک زندگی به معنای بررسی، تعریف و ساخت زندگیای است که با ارزشها، تواناییها و آرزوهای شما هماهنگ باشد.
دیزاین اهداف(به انگلیسی: PurposeDesign) به طور خلاصه هدف و قصدش اینه که مشخص کنه شما کی هستید و دقیقا چه چیزی رو در زندگی دنبال میکنید، چه به عنوان یک سازمان و چه به عنوان یک فرد. در ادامه میخوایم ببینیم دیزاین چطور میتونه به ساخت زندگی موردعلاقه مون کمک کنه و کمی هم در مورد اهمیت سبک زندگی در شکل گیری تفکر دیزاین صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
چرا طراحی سبک زندگی مهم است؟
همه افراد آرزو دارند که یک سبک زندگی یا لایف استایل (Lifestyle) ایده آل داشته باشن. حتی میشه شرط بست که افرادی که تابحال اصلا همچین کلمه ای رو نشنیدن هم تصوری از زندگی ایده آل برای خود در گوشهای از قلب، لا به لای چین و چروکهای مغز و سیاه چالههای ذهن خود پنهان کردهاند. سوالی که حتما برای شما هم پیش اومده اینه که لایف استایل یعنی چی؟ چه جوری میشه یک سبک زندگی ایده آل داشت؟ آیا لایف استایل ایده آل خودم رو میتونم پیدا کنم یا پیدا کردم؟ یا شاید قبلا این سبک زندگی ایده آل رو زندگی کردم!
بعد از تغییر طرزفکر، هدفگذاری و انتخاب مهارت دیزاین محور، نوبت به تغییر سبک زندگی و یا لایف استایل شخصی خودمون میرسه؛ در دنیای مدرن، سبک زندگی ما مستقیماً بر کیفیت تجربیات و موفقیتهای شخصی و حرفهایمان تأثیر میگذارد. همانطور که طراحی یک محصول نیازمند هدف مشخص است، زندگی ما نیز بدون هدف شفاف ممکن است در مسیری تصادفی و بیاثر پیش برود. به این سوالها فکر کنید:
- چه چیزی برای من اهمیت بیشتری دارد؟
- آیا سبک زندگی فعلی من بازتابدهنده ارزشهایم هست؟
- اهداف بلندمدت و کوتاهمدت من چیست؟
طراحی اهداف شخصی
در فرآیند Purpose Design یا همان دیزاین اهداف، هدف این است که ابتدا خود را بهتر بشناسید و سپس تصمیم بگیرید چه چیزی برای شما مهم است. این طراحی میتواند به شما کمک کند:
- شفافیت در تصمیمگیریها
- اولویتبندی وظایف و اقدامات
- ایجاد توازن میان کار و زندگی
مثال:
تصور کنید که شما علاقهمند به طراحی داخلی هستید اما شغل فعلیتان هیچ ارتباطی با این علاقه ندارد. اگر تصمیم بگیرید سبک زندگی خود را بر اساس این علاقه طراحی کنید، ممکن است:
- ساعات فراغت خود را به یادگیری طراحی داخلی اختصاص دهید.
- پروژههای کوچک در این زمینه را شروع کنید.
- شغل خود را به تدریج تغییر دهید.
توضیحات فیلیپ استارک در مورد طراحی اهداف
تعریف سبک زندگی یا لایف استایل(LifeStyle)
سادهترین تعریف برای لایف استایل یا سبک زندگی در واقع، روشی هست که فرد با اون روش زندگی میکنه. این یک روش زندگی یا لایف استایل محسوب میشه که برای هر فرد مخصوص به او بوده و ممکنه با سبک زندگی دیگران تفاوت یا شباهت داشته باشه!علاوه بر این ممکنه به گروههایی از مردم، جوامع و فرهنگ، هم یک سبک زندگی یا لایف استایل گفته بشه و این لایف استایل،شیوه زندگی اونها رو تعریف میکنه؛به بیان بهتر، لایف استایل یا سبک زندگی، ناشی از نگرش، اعتقادات و خواستههای شماست! حتی ارزشها و اصول شما در شکل گیری سبک زندگی شما نقش دارند. همه افراد دارای یک لایف استایل مخصوص به خود هستند! اگرچه ممکنه این لایف استایل از فردی به فرد دیگر و یا از فرهنگی به فرهنگ دیگر، متفاوت باشه. حتی افرادی که هیچ سبک زندگی ندارند هم در واقع دارای سبک زندگی و لایف استایل هستند! در حقیقت، هرکسی سعی میکنه لایف استایل خودش رو به روش خودش تعریف کنه! این امر کاملا بدیهی هست؛ چراکه این زندگی شماست و شما بهتر میدونید که چگونه و با چه روشی زندگی میکنید و از زندگی چه چیزی میخواهید!
- به عنوان مثال، برخی از افراد تمایل دارند تا سبک زندگی خودشون رو مطابق با لایف استایل و سبک زندگی که توسط جامعه بزرگتر انتخاب شده، انتخاب کنند اما برخی دیگر تمایل دارند تا راه خودشون رو برای ایجاد سبک زندگی یا لایف استایل منحصر به فرد خود پیش بگیرند و گاهی اوقات هم ممکنه در این مسیر، با دیگران مخالف باشند یا از هنجارهای موجود سرپیچی کنند.
در حالت ایده آل، یک لایف استایل یا سبک زندگی باید راهنمای شما برای زندگی باشه! در واقع لایف استایل شما رو راهنمایی میکنه تا به روشی زندگی کنید که براتون مفید، کمک کننده و سودمند باشه! یک شیوه لایف استایل ایده آل، از شما در برابر خطرات و تخریبها محافظت میکنه، به شما کمک میکنه تا مسیر درست رو انتخاب کنید و شما رو ترغیب میکنه تا کارهای درستی که باعث خوشحالیتون میشه رو انجام بدید. یک سبک زندگی ایده آل و درست باید سلامت جسمی، روحی، عاطفی و معنوی شما رو تضمین کنه و کیفیت زندگی شما رو به بهترین سطح ممکن برسونه؛ با این حال اگر سبک زندگی یا لایف استایل با دقت و به درستی انتخاب نشه، ممکنه با رفتارها و جنبههای منفی مواجه بشید که شما رو از رسیدن به کمال و هدفی که از زندگی دارید، دور کنه!
زمانی که زندگی نامه ی افراد موفق را مطالعه و تجزیه و تحلیل می کنیم به این نتیجه می رسیم که همه ی آنها در بسیاری از موارد شبیه به هم عمل کرده اند و همین نیز باعث شده است که در برخی از موارد به بیشترین دست آورد ها برسند.یعنی انسان ها با انجام دادن بسیاری از موارد که به صورت مستمر نیز انجام می دادند به جایگاهی رسیدند که گمان می کردند با در دسترس داشتن بسیاری از ویژگی های خص به موفقیت رسیده اند درحالی که بعد از بررسی هایی که انجام داده شد به جایگاهی رسیدند که به این نکته رسیدند همه آنها از یک سری اصول مشترک پیروی کرده اند آنهم بدون اینکه خودشان از آن با خبرباشند. بله درست است برای به موفقیت رسیدن باید یک سری موارد را به صورت ناخودآگاه و یا خودآگاه انجام داد و یک سری تغییرات را در زندگی و نحوه آن اعمال کرد که با استفاده از آن بتوانند خود را شبیه به دیگر ثروت مندان و موفق ها کرد تا بعد از مدتی بتوانند پای خود ر در جای آنها بگذارند و در راستایی قرار بگیرند که همیشه وست داشتند قرار بگیرند.
اهمیت سبک زندگی درشکل گیری تفکر دیزاین
در درسهای قبلی، مانند “تفکر دیزاین“، به اهمیت مدل ذهنی دیزاینر پرداختهایم. همین اصول در طراحی سبک زندگی نیز صادق است:
- کاربر اصلی زندگی شما کیست؟ خود شما!
- نیازها و خواستههای شما چیست؟ این نیازها میتوانند شامل سلامتی، شغل، روابط و حتی تفریح یا ایده یک محصول جدید باشند.
تفکر دیزاین به ما کمک میکند زندگیمان را به چشم یک پروژه نگاه کنیم و آن را با رویکردی خلاقانه و ساختارمند پیش ببریم. شاید شنیدن برخی کلمات اینجا براتون عجیب به نظر برسه،اما همونطور که گفتم ما اینجا به همه چیز با عینک دیزاین نگاه میکنیم، حتی به سبک زندگی، در واقع دیزاین جزئی جدانشدنی از زندگی انسانی ماست؛ گسترش شبکههای اجتماعی، رقابتی شدن فضای کسبوکار، رونق فعالیتهای دانشمحور، رواج یافتن سبک فریلنسری و کارهای پروژهای و شکلگیری آنچه اقتصاد شهرت نامیده میشود و باعث شده که بسیاری از ما برای متمایز شدن نسبت به دیگران نیازمند برندسازی شخصی باشیم.
“هر انسان باید خودش را مانند یک شرکت اداره کند”(تام پیترز)
از زمانی که تام پیترز میگفت «هر انسان باید خودش را مانند یک شرکت اداره کند» بیش از دو دهه گذشته است، اما امروزه بیشتر میتونیم به این حرف پی ببریم که همه ما در زندگی یک برند هستیم،همه اونچیزی که برای کسب و کارها مطرح میشه رو میتونیم به خودمون هم وفق بدیم و با این نگاه همه ما یک پرسونا برند هستیم،برندی که فقط یک عضو داره! ما اگر نتونیم یک سبک شخصی سازه شده و منحصر بفرد رو در زندگی خودمون ایجاد کنیم، چطور میتونیم محصولی منحصر بفرد تولید کنیم؟ و ما اگر بتونیم سبک زندگی مون رو دیزاین محور کنیم، همه چیز الهام بخش ما در طراحی میشن، “دیزاین روندیِ که ناخودآگاه مغز های تکامل یافته انجامش میدن” و اگر سبک زندگی یا لایف استایل مون رو مجموعهای از «علایق»، «فعالیتها» و «نگرشها» درنظر بگیریم، دیزاین کمک میکنه که این سهگانه رو دستکاری کنیم و بهبود ببخشیم،عواملی که ما می تونیم اونارو کنترل و طراحی کنیم.
قطعا سبک و شیوه زندگی امروزمونه که آینده ی ما را می سازه. به طور مثال، اگر شما در یک خانواده ی روستایی متولد شدید، می تونید انتخاب کنید که تا آخر عمر توی همون روستا بمونید و زندگی خودتون رو متناسب با اون مکان، طراحی و کنترل کنید و یا سبک و شیوه ی زندگی خودتون رو تغییر بدید و تصمیم بگیرید به شهر بزرگتری مهاجرت و زندگی شهرنشینی و کار در اونجا رو به عنوان آینده و سبک زندگی خودتون انتخاب کنید. برای این که بتونید زندگی خودتون رو با قدرت و اونطور که میخواید طراحی کنید باید روش و مراحل اون رو بدونید و گام به گام اصول اولیه ی اون رو انجام بدید، با این کار ما در واقع زندگی مورد علاقه خودمون رو دیزاین میکنیم، شما رو نمیدونم اما برای من حس اینکه آینده زندگیم تحت کنترل خودمه و میتونم هرچیزی که بخوام رو برای خودم طراحی کنم خیلی هیجان انگیزه.
ترس از تعریف هدف
ما در دیزاین کلاب طراحی سبک زندگی را به عنوان یک رشته مادر معرفی و بررسی کرده ایم، اما بحث این درس از مسیر دیزاینر موضوع متفاوتی دارد، و آن طراحی سبک زندگی شخصی خودمون و دیزاین اهدافمونه. همهمون خیلی جاها این جملات رو خوندیم و شنیدیم «رویای خودت رو دنبال کن»، «به دنبال علاقه خودت برو» و …این جملات علاوه بر اینکه انگیزهدهنده هستن، ممکنه بسیار ترسناک و دلهرهآور هم باشن، ترس از داشتن «هدف» و درست بودنش، به خصوص اگر 18 ساله هستید، اگر هنوز نمی دانید “اشتیاق شما” چیه؟ و به چه منظور؟ و اگه در آینده تغییر کنه چطور؟ کمی به این سوالات فکر کنید که چرا مهمه که قبل از شروع طراحی محصول ابتدا بتونیم اهداف و سبک زندگی شخصی خودمون رو دیزاین کنیم…
اصول یک کسب و کار حرفه ای می گه که تیم اجرایی یک شرکت باید یک بیانیه، چشم انداز و ماموریت برای بیزنسش تهیه کنه(که به بیزنس پلن هم معروفه)؛purpose Design سعی می کنه بفهمه چه چیزی شما و کارمندان شما رو از رختخواب صبح بلند میکنه و سرکارمیآره! با توجه به اینکه ما مقدار قابل توجهی از زمان خودمون رو در محل کار می گذرونیم بهتره از زمان خودمون استفاده قابل توجهی کنیم و لازمه چیزی که ما به اون اعتقاد داریم در نهایت بیش از چک حقوق مون باشه؛شاید تا بحال توجه نکرده باشیم، اما ما همیشه درحال بازی کردن هستیم، سخت، غمانگیز یا واقعیبودن مراحل این بازی، فرقی در اصل ذات این عمل ایجاد نمیکنه، ما تو زندگی برای رسیدن به اهدافمون تلاش میکنیم، برای اونها پول و زمان هزینه میکنیم، با قوانین اطرافمون بازی میکنیم وبخشهایی رو که برامون مناسب نیست تغییر میدیم، به عبارت دیگه با زندگی در اطرافمون بازی میکنیم تا نتیجهای که انتظار داریم حاصل بشه، میدونیم که غریزه زنده موندن در انسانها از قویترین غریزههاست و اگر خوبتر به ویـدئو گیـم ها و بازی های توی موبایلتون توجه کنید ساختار کلی بازیها بر پایه زندهموندن بنا شده.
بسیاری از ما ممکن است از تعریف هدف بترسیم. چرا؟
- نگرانی از اشتباه بودن هدف
- تغییر اولویتها در آینده
- ترس از شکست در دستیابی به آن هدف
راهحل چیست؟ به جای تمرکز روی یک هدف نهایی و ثابت، زندگی را به مجموعهای از آزمایشها و تجربیات کوچک تبدیل کنید.
چگونه شروع کنیم؟
- ارزشهای خود را شناسایی کنید.
چیزهایی که برایتان مهم است را لیست کنید؛ مثل خانواده، رشد فردی، موفقیت حرفهای. - اهداف کوتاهمدت و بلندمدت تعیین کنید.
مثلاً تا شش ماه آینده به یادگیری مهارتی جدید بپردازید یا در پنج سال آینده کسبوکار خود را راهاندازی کنید. - زندگی روزمره خود را تنظیم کنید.
مطمئن شوید که کارهای روزانه شما به سمت اهدافتان هدایت میشود. - انعطافپذیر باشید.
اهداف و سبک زندگی شما میتوانند با گذر زمان تغییر کنند. اجازه دهید این تغییرات شما را نترسانند.
اگر قبلاً فرآیند طراحی زندگی و اهداف را شروع کردهاید، این موارد میتواند شما را به مرحله بعدی ببرد:
- طراحی آیندهی مطلوب:
با استفاده از ابزارهایی مثل نوشتن سناریوهای مختلف، زندگی ایدهآل خود را تصور کنید و ببینید چه تغییراتی برای رسیدن به آن لازم است. - استفاده از تکنولوژی:
ابزارهایی مثل اپلیکیشنهای برنامهریزی و مدیریت زمان، میتوانند فرآیند طراحی زندگی را آسانتر کنند. - نقشه زندگی:
یک نقشه بصری تهیه کنید که شامل اهداف، ارزشها و فعالیتهای کلیدی شما باشد.
جمع بندی
دیزاین یک فرآیند انسان محوره و دیزاینر باید بتونه با نیازها و خواستهای انسانی همراه و همقدم بشه و از آاونجا که نیازهای انسانها مدام درحال تغییر و تحوله، هیچوقت یک دیزاین کامل و عالی برای تمامی دورانها وجود نخواهد داشت. این نکته همون چیزیه که فرآیند دیزاین رو پیچیده میکنه. برای اینکه دیزاینرها بتونن در مسیر پرابهام و پرپیچ و خم دیزاین قدم بردارن، اولین لازمه اش اینه که به تمامی موضوعات با عینک دیزاین نگاه کنن و به این درک برسیم که همه چیز قابلیت بهتر و بهینه تر شدن داره، اون وقته که ایده ها به سمت ما سرازیر میشن، این یک اصله که باید درک ش کنیم تا بتونیم یک سبک زندگی دیزاینری داشته باشیم، همان طور که ساخت یک خونه نیاز به یک طرح اولیه داره، دیزاین زندگی نیز یک طرح مشخص میخواد…
طراحی سبک زندگی و اهداف شخصی، ابزاری قدرتمند برای ساخت یک زندگی معنادار است. با تعریف ارزشها و اولویتها، شما نهتنها میتوانید مسیر زندگیتان را روشن کنید، بلکه در هر قدم از مسیر لذت بیشتری خواهید برد.چندتا از سوالاتی که ممکنه هرکسی در زندگی باهاش مواجه بشه اینه که:
- «من چه هدفی رو در زندگی دنبال میکنم؟»
- «آیا این هدف، هدف درستی هست و در آینده پشیمونـم نمیکنه؟» و …
شما چطور به این سوالها پاسخ میدید؟یک کاغذ بذارید جلوتون و به این سوال پاسخ بدید، و اونوقت متوجه میشید چقدر تا به این سن به این سوال مهم جواب درستی نمیتونید بدید! اما هیچوقت فکر میکردید که میشه با استفاده راهکارهایی که برای دیزاین محصول طی میکنید، «هدف»تون رو طراحی کنید؟ بنابراین ما خودمون رو با چالشی روبرو می کنیم: این چالش که بتونیم اهداف آرمانی زندگی مون رو با مسیر کسبُکار و کسب درآمدمون + تفریحات و لذت هامون پیوند بدیم. این پیوند باعث میشه تمرکز لیزری روی هدفمون پیدا کنیم. بعد ازاینکه طرزفکرمون رو تغییر دادیم و دیزاین محور کردیم لازمه در روتین روزمره زندگی مون هم دستی ببریم.