رولکس: از یک اکسسوری تا نماد ثروت
صحنه اول: آغاز افسانهای
در سال ۱۹۰۵، زمانی که هانس ویلسدورف جوان به ساعتهای مچی فکر میکرد، شاید کسی تصور نمیکرد که این وسیلهی کوچک روزی به نمادی از قدرت، دقت و ثروت تبدیل شود. در آن دوران، ساعتهای مچی چندان محبوب نبودند، اما رولکس مسیر متفاوتی را پیش گرفت؛ مسیر کیفیت بینظیر و نوآوری.

بیشتربخوانید: آشنایی با رولکس
لینک رسمی وبسایت: New watches 2022 – Discover the latest timepieces | Rolex®
داستان رولکس از زمانی شروع شد که هانس ویلسدورف بنیانگذار و اولین کسی که ساعت مچی ضدآب – ساعت اویستر- را اختراع کرد و این پیشرفتها تا جایی ادامه پیدا کرد که به ساعتی نمادین در صنعت ساعتسازی بدل شد. با ساعتهای رولکس بر دستان پیشگامان، هنرمندان، ورزشکاران و متفکران آشنا شوید و سفر به بلندترین قلهها و عمیقترین نقاط اقیانوس با آنها تجربه کنید.
تاریخچه تاسیس برند رولکس به سال 1905 میلادی برمیگردد که در آن ابتدا با نام wilsdrof & davis فعالیت داشت. در سال 1908 میلادی نام رولکس برای محصولات شرکت برگزیده شد و تا کنون نیز با همین نام به یک غول زیورآلات و ساعت تبدیل شده است. اگر بخواهیم خیلی جزئی درباره تاریخچه برند رولکس بدانیم، حدودا باید یک روز کامل بدون وقفه برای مطالعه ی افتخارات، خلاقیت و نوآوری های آن وقت صرف کرد. اما در چند خط میتوان به مهم ترین دستاوردهای رولکس که در اوایل کار خیلی به اعتبار شرکت کمک کرد، اشاره کرد. قبل از آنکه به بررسی فعالیت های رولکس بپردازیم، بهتر است تا کمی با موسس شرکت نیز آشنا شویم.
ساعتهای رولکس ساخته میشوند تا ماندگار باشند، به لطف ساعتسازان، طراحان و مهندسان که مهارتها و دانش خود را در ساخت این ساعتها به نمایش میگذارند. رولکس مفتخر به همکاری با این متخصصان استثنایی است.

رولکس جزو برندهای لوکس و گران قیمتی به حساب میاد که هرکسی توانایی خرید محصولاتش رو نداره و معمولا هم محصولاتش رو بصورتی لیمیتد تولید میکنه و این بار با خبر طراحی ساعتی برای چپ دستها گوی سبقت رو بار دیگه از رقباش دزدیده!
ویدئوی معرفی محصول رو ببینیم و برگردیم ادامه داستان رولکس؛
(نکته: ویدئو از یوتیوب لینک شده است)
این برند که پیشگام پیشرفتهای ساعت مچی است، منشاء نوآوریهای بزرگ و فراوان در عرصه ساعتسازی بوده است.
جالبه بدونید رولکس در طول تاریخ خود، بیش از ۵۰۰ گواهی اختراع patent را به نام خود ثبت کرده است. شرکتهای معدودی تا به این حد در مسیر برتری، کمال، کشف رویکردهای اصیل و راهکارهای نوآورانه بودهاند.
موسس رولکس
هانس ویلسدورف به همراه آلفرد دیویس، بنیان گذاران رولکس هستند. زندگینامه هانس ویلسدورف که بنیان گذار اصلی رولکس شناخته میشود، پر از فراز و نشیب های فراوان در راستای راه اندازی شرکت بود. در سالهایی که مردم ساعت جیبی را بیشتر به ساعت مچی ترجیح میدادند، سخت به نظر میرسید تا بتوان مردم را مجاب به استفاده از ساعت مچی کرد. اما ویلسدورف با وجه تمایزی که در طراحی ساعت ها، کیفیت و از همه مهمتر نوع معرفی آنها در آن زمان ایجاد کرده بود، توانست این عادت و باور را در بین مردم تغییر دهد.
رولکس با تبلیغ و بازاریابی فراوان و استفاده از ورزشکاران هنگام ورزش و استفاده از ساعت مچی، توانست مردم را نیز به استفاده از ساعت مچی ترغیب کند.
هانس ویلسدورف که در ابتدا فعالیت خود را در لندن شروع کرد، قطعات خود را از آگلِر که یک شرکت تولیدکننده بود، تهیه میکرد تا اینکه بعد از مدتی به سوئیس آمد و تا به امروز نیز مرکز فعالیت رولکس در شهر ژِنِو قرار دارد. شاید از خود بپرسید که رولکس به چه معناست یا چرا هانس نام رولکس را برای برند خود در نظر گرفت؟ گفته ای که از خود شخص هانس ویلسدورف برای انتخاب نام رولکس شنیده شده است، این است که او گفته:
من حروف الفبا را با ترتیب های مختلفی ترکیب کردم و حدود 100 اسم ساختم. هیچکدام از آنها معنای به خصوصی نداشت. یک روز که در یک درشکه در لندن حرکت میکردم، ندایی در گوشم کلمه ی رولکس را زمزمه کرد.
دستاوردهای رولکس
نوآوری های رولکس در دو بخش بازاریابی و تولید محصولات بود که این برند را به یک قطب ساعت سازی در جهان بدل کرده است. در بحث بازاریابی همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم، روی ورزش و ورزشکاران سرمایه گذاری کرد. رولکس از رویدادهای مهم ورزشی برای معرفی برند و تبلیغ به بهترین شکل ممکن بهره میبرد. نماد معروف تاج در لوگوی رولکس مفهوم شهرت و محبوبیت به گروه و افراد خاص بود. یکی از خلاقیت های آن زمان در بخش تبلیغات، استفاده یک شناگربه نام مرسدس گلیتز از ساعت رولکس بود که کانال انگلستان را با رکورد 15 ساعت و 15 دقیقه شنا کرد و در پایان ساعت رولکس شناگر به خوبی کار میکرد.
- اولین ساعت رولکس ضد آب
رولکس در سال ۱۹۲۶ موفق شد اولین ساعت مچی ضد آب و ضد گرد و غبار خود را تولید کند. این شرکت به منظور تبلیغ محصول خود از ورزشکاران به خصوص شناگران استفاده میکرد تا ضد آب بودن ساعت خود را ثابت کند. یک شناگر انگلیسی هنگام عبور از کانال آبی این ساعت را بر دست داشت؛ شنای او بیش از ۱۰ ساعت طول کشید و ساعت ضد آب رولکس در تمام این مدت و حتی پس از آن نیز به درستی کار میکرد. همچنین اولین گروهی که در سال ۱۹۳۳ به قله اورست رفتند، ساعت Oyster رولکس را بر دست داشتند، آنها از عملکرد این ساعت رضایت کامل داشتند.
- موفقیتهای رولکس
موفقیتهای رولکس تمامی نداشت و روز به روز بر تنوع، کیفیت و کارایی این نوع ساعتها افزوده میشد. رولکس در سال ۱۹۴۵ اولین ساعت مچی با قابلیت تغییر اتوماتیک تاریخ با نام Datejust را تولید کرد. این شرکت در سال ۱۹۵۳ نیز نخستین ساعت مچی ضد آب تا عمق حدود ۱۰۰ متر آب را ساخت. رولکس اولین ساعت مچی با قابلیت نمایش دو زمان محلی متفاوت و اولین ساعت مچی با قابلیت نمایش تاریخ روز، ماه و سال را به ترتیب در سالهای ۱۹۵۳ و ۱۹۵۴ تولید کرد. همچنین رولکس اولین تولیدکننده ساعتهایی بود که مجوز نصب کرنومتر را برای ساعتهای مچی دریافت کرد.
- افزایش دقت ساعت رولکس
به دنبال تلاشهای بی وقفه، ساعت رولکس به سرعت به دقت کرنومتریک دست پیدا کرد؛ رولکس اولین ساعتی بود که در سال ۱۹۱۰ گواهینامه دقت کرنومتریک را دریافت کرد. این نوع ساعت در سال ۱۹۱۴ نیز رتبه A را در زمینه دقت از رصدخانه kew در بریتانیا از آن خود کرد. پس از این اتفاقات، ساعتهای رولکس برای مردم جهان یادآور دقت شد.
ساعت مچی رولکس
مدلهای خاص انواع ساعت مچی مردانه و زنانه سبب شده تا تاریخچه پربار برند رولکس ، باعث افتخار موسسان و مدیران آن باشد. اولین ساعت رولکس، Rolex Oyster Perpetual بود که هم به صورت خودکار عمل میکرد و هم در برابر نفوذ آب از مقاومت قابل قبولی برخوردار بود. این ساعت علاوه بر اینکه اتوماتیک بود، اما از ساعت های معمولی و سنتی، دقیق تر عمل میکرد. مکانیزم کوک کردن Rolex Oyster Perpetual به صورت دائمی با حرکت مچ دست رخ میداد.
اوج نوآوری ساعت رولکس به دهه ی 1980 میلادی برمیگردد که با ساخت ساعت Oyster Perpetual Chronograph Chronometer Daytona رقم خورد که این مدل از سرعت سنج نیز برخوردار بود که اگر میخواهید در مورد سرعت سنج، اطلاعات کافی به دست آورید، توصیه میکنیم مقاله آموزش و نحوه استفاده از تاچیمتر ساعت مچی را مطالعه بفرمایید. بعد ها نیز مدلهای مختلفی از ساعت لوکس این برند وارد بازار شد که با استفاده از فولاد اختصاصی رولکس با نام 904 ساخته میشد که از سال 2018 میلادی با نام OysterSteel نیز شناخته میشود. این فلز دارای ظرافت و سختی بالایی است که از آپشن های ضدخوردگی و درخشندگی شدید برخوردار هستند.
اما این پایان کار نیست و ساعت های رولکس علاوه بر کیفیت بالا و طراحی های منحصر به فرد، رکوردهای بی نظیری را در تاریخ به نام خود ثبت کرده است. یکی از گران قیمت ترین ساعت های رولکس به ارزش 17.75 میلیون دلار است. همچنین رکورد تولید حدود 2 هزار ساعت مچی در یک روز، رولکس را به یکی از پیشتازان بزرگ در این عرصه تبدیل کرده است. 2800 کارمند در سراسر جهان و حضور در بین 70 تا از با ارزش ترین برندهای جهان نیز نشان از بزرگی و عظمت رولکس دارد.
دههی ۱۹۴۰، یکی از مهمترین دورههای تاریخی در پیشرفت رولکس بود. پس از فوت همسر ویلسدورف در سال ۱۹۴۴، او که فرزندی نداشت، تمرکز خود را بیشازپیش روی مدیریت کسبوکارش معطوف کرد. او بنیادی بهنام Hans Wilsdorf Foundation تأسیس و سهام خود از شرکت رولکس را به آنجا منتقل کرد. درنتیجه، یک مؤسسهی نظارتی ایجاد شد که بهصورت دقیق، چگونگی هزینه کردن سرمایههای او را مدیریت میکرد. یکی از بخشهای هزینهی سرمایههای ویلسدورف، به خیریهها، مؤسسههای آموزش علوم زمانسنجی، دانشگاهها و مدارس تخصصی ارسال میشد.
اصرار مدیران رولکس به کسب تأییدیهی کرونومتر برای همهی محصولات، آنها را در سال ۱۹۴۵ با رکوردی جهانی روبهرو کرد. شرکت سوئیسی، در آن سال توانست به رکورد تولید ۵۰ هزار ساعت با تأییدیهی کرونومتر دست پیدا کند.

اولین ساعت با فناوری Datejust
کمپین های مارکتینگ
در سال ۱۹۴۵، نقطهی عطف بزرگ بعدی در محصولات رولکس رخ داد. آنها فناوری Datejust را در ساعتها معرفی کردند که امکان مشاهدهی تاریخ را در گوشهی صفحهی ساعت برای کاربر مهیا میکرد.
مدلهای مهمی که در آن سالها عرضه شدند، Date Just در سال ۱۹۴۵، Rolex Moonphase در سال ۱۹۴۷، Rolex Day/Date/Month و Oyster Day/Date/Month در سال ۱۹۴۹ بودند. شایان ذکر است تا سال ۱۹۸۹، بیش از نیمی از کرونومترهای دریافتکنندهی تأییدیه از سازمانهای سوئیسی، توسط رولکس تولید میشدند.

Rolex Explorer II
یکی از کمپینهای مهم دیگر بازاریابی رولکس، در سال ۱۹۵۳ انجام شد و آنها با گروه اکتشافی بریتانیا برای سفر به هیمالایا همکاری کردند. آن گروه با در دست داشتن ساعتهای Oyster Perpetuals، تا قلهی اورست به کوهنوردی پرداختند و ساعتها تا صعود نهایی و شرایط پیچیدهی آبوهوایی در آن ارتفاعات، دقت و عملکرد خود را حفظ کردند.
تیم بازاریابی، تمرکز بالایی بر رویدادهای ورزشی داشت
از محصولاتی که در دههی ۱۹۵۰ توسط رولکس معرفی شدت میتوان به یک مدل جدید با قابلیت نمایش تاریخ روز و ماه اشاره کرد که روز را به ۲۶ زبان نشان میداد. اولین ساعت اتوماتیک مقاوم دربرابر نفوذ آب تا عمق زیاد نیز با نام Submariner در سال ۱۹۵۳ عرضه شد که تا ۱۰۰ متر، ضدآب بود. محصول بعدی، GMT Master بود که بیشازهمه برای خلبانها کاربرد داشت. آن ساعت، زمان را بهصورت همزمان در دو منطقهی زمانی نشان میداد.

ساعت رولکس GMT Master II
یکی از مهمترین رخدادهای تاریخی رولکس، که کیفیت و دوام محصولات آنها را بیشازپیش افزایش داد، بالا آمدن زیردریایی سوئیسی بثیسکف ترسته از اعماق نزدیک به ۱۰ کیلومتری آب بود که یک ساعت اختصاصی Osyter برای مقاصد تبلیغاتی به بدنهی آن متصل شده بود. فشاری که آن ساعت رولکس تحمل کرد و همچنان به فعالیت خود ادامه داد، حدود ۷ تن بر اینچ مربع بود.

زیردریایی بثیسکف ترسته
اسطورهی شرکت رولکس یعنی ویلسدورف در سال ۱۹۶۳ و در سن ۷۸ سالگی از دنیا رفت. پس از او، آندره هاینیگر مدیریت شرکت را بر عهده گرفته و روشهایی مشابه بنیانگذار در پیش گرفت. البته، در زمان مدیریت هاینیگر، روشهای سنتی بیش از نوآوری در شرکت رواج داشتند. حفظ کیفیت بالای محصولات و پایین نگهداشتن نرخ تولید، از برنامههای اصلی رولکس در آن زمان بود که باعث حفظ روند پیشرفت شرکت، با وجود پیش آمدن چالشهای اقتصادی شد. چالشهای آن زمان، یکی افزایش قیمت طلا بهعنوان مواد اولیهی بسیاری از تجهیزات ساعت و دیگری، هجوم قطعات الکترونیکی به دنیای ساعتهای مچی بود.

Sea Dweller
بههرحال، نوآوریهای رولکس در سالهای بعدی و شروع دههی ۱۹۷۰ نیز ادامه داشت. آنها در سال ۱۹۷۱ ساعت Oyster Perpetual Sea Dweller را معرفی کردند که مجهز به یک شیر هلیوم بوده و مخصوص غواصی طراحی شده بود. آن ساعت تا عمق حدود ۶۰۰ متر دربرابر نفوذ آب مقاوم بود. در سال ۱۹۷۵، باز هم رکوردشکنی با ساعتهای رولکس انجام شد و ۶ غواص در رقابتی در کانادا، با در دست داشتن ساعتهای Dweller، به عمق ۳۵۰ متری آب نفوذ کردند.
ورزشکاران حرفهای و ماجراجویان، از مشتریان مهم رولکس بودهاند
یک ساعت تاریخی دیگر نیز در شروع دههی ۱۹۷۰ معرفی شد که Explorer II نام داشت. این ساعت، مخصوص کاوشگران قطب، غارشناسان و همهی افرادی بود که مرزهای اکتشاف را در جهان فراتر میبردند. نکتهی جالب در آن ساعت، نحوهی نمایش ۲۴ساعتهی زمان در آن بود که در زیر اعماق زمین و در نزدیکی قطب کاربرد زیادی داشت؛ چرا که در آن مکانها تشخیص روز و شب، تقریبا غیرممکن میشود.

Rolex Deepsea
محصول نوآورانهی بعدی رولکس در دههی ۱۹۷۰، ساعت Oyster در سال ۱۹۷۸، مجهز به عقربههای کوارتز بود که علاوهبر مقاومت دربرابر نفوذ آب تا عمق ۵۰ متر، دربرابر کشش مغناطیسی تا هزار اورستد نیز مقاوم بود. در همان سال، یک نسخه از این ساعت در دستان راینهولد مسنر تا قلهی اورست رفت. مسنر، در آن سال رکورد صعود به آن قله بدون استفاده از ماسک اکسیژن را بهنام خود ثبت کرد. رکورد دیگر، توسط تام شپرد در سال ۱۹۷۳ و با عبور از صحرای بزرگ آفریقا ثبت شد که ساعت Oyster GMT Master را در شرایط دشوار گرمایی و گردوغباری، بههمراه داشت.
سالهای پایانی قرن بیستم
در دههی ۱۹۸۰، نسخههای بهبودیافته از انواع ساعتهای سنتی رولکس به بازار عرضه شدند. یکی از نمونهها، Oyster Perpetual Chronograph Chronometer Daytona نام داشت که برای اولینبار، با سرعتسنج عرضه میشد. آن ساعت در سال ۱۹۸۹ معرفی شد و یک سال بعد، رکورد تولید ۱۰ میلییون کرونومتر ثبت شد.

Chronograph Daytona
در سال ۱۹۸۵، رولکس دیگر موقعیت خود را بهطور کامل در اکثر نقاط جهان تثبیت کرده بود. آنها برای بهبود فرایند تولید خود، مادهای جدید برای استفاده در ساخت ساعتها وارد کردند که با نام فنی 904L Steel شناخته میشود. این مادهی مقاوم و سخت، در سالهای بعد به نشانهای در ساعتهای رولکس بدل شد و بهنوعی، عصری مدرن را در محصولات برند سوئیسی ایجاد کرد. در همان سالها، جهانیتر شدن برند رولکس با سرعت بیشتری پیش رفت.
فولاد 904L رولکس از سال ۲۰۱۸ بهنام Oystersteel شناخته شد. این ماده، تنها در مقاصد خاص همچون صنایع هوافضا و شیمی استفاده میشود. فولاد اختصاصی رولکس، ظرافت و سختی بالایی در حد فلزات گرانبها، خصوصیات ضد خوردگی و درخشندگی شدید پس از پرداخت دارد.

تصویر تبلیغاتی فولاد 904L از وبسایت رولکس
یکی از بزرگترین کمپینهای بازاریابی رولکس برای محصولات جدید، با همکاری ورزشکاران حرفهای قایقرانی و اسبسواری انجام شد. آنها برای ساعت Yacht-Master خود با تیمهای حرفهای اسبسواری و قایقرانی آمریکا همکاری کردند. هدف از آن کمپینها، نشان دادن هرچه بیشتر رولکس بهعنوان برند مورد اعتماد ورزشکاران حرفهای بود.
آلیاژی از فولاد 904L، بهصورت اختصاصی در ساعتهای رولکس استفاده میشود
در ارتباط با آمارهای فروش، رولکس از دههی ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۰، هر سال ۲۰ درصد افزایش فروش داشت. آمار تولید ساعت نیز به ۵۰۰ هزار محصول در سال میرسید. البته، قیمت محصولات برند سوئیسی، همیشه بالاتر از میانگین بازار بود. در آن سالها، برند رولکس به قدرت و شهرت آنچنان بالایی رسیده بود که محصولات تقلبی در بازار، یکی از چالشهای اصلی آنها شد. رولکس برای مقابله با آن چالش، دستگاهی ضد تقلب عرضه کرد که قابل کپی کردن نبود. بههرحال، کیفیت بالای محصولات نیز تا حدامکان حفظ میشدند و تا دههی ۱۹۹۰، رولکس یکی از معدود برندهای سوئیس بود که هنوز، قطعات را با دقت بالا و بهصورت دستساز برای ساعتهای خود عرضه میکرد.

ساعت رولکس Yacht Master
در سال ۱۹۹۲، پاتریک هاینیگر از سوی هیئتمدیرهی رولکس برای هدایت شرکت انتخاب شد. او برنامههای بازاریابی در رویدادهای مهم ورزشی را ادامه داد و در تورنمتهای مهمی همچون PGA آمریکا، Master Golfs آمریکا و بریتانیا و تورنمنت اختصاصی چوگان و اسبسواری رولکس، نام این برند را به نمایش گذاشت.
برخی از نمونههای عرضهشده توسط رولکس در دههی ۱۹۹۰، محصول چندین سال تحقیق و توسعه در آن شرکت بودند. یکی از آن نمونهها، در سال ۱۹۹۲ و با نام Oyster Professional Yacht-Master عرضه شد. دومین نمونه، محصولی مخصوص بانوان بود که خانوادهی Daytona از محصولات را گسترش داده و در سال ۲۰۰۰ عرضه شد.

Rolex Yacht-Master II
سالهای اخیر و وضعیت کنونی برند رولکس
از نوآوریهای مهم رولکس در قرن حاضر، میتوان به کرونوگراف ۴۱۳۰ اشاره کرد که از سال ۲۰۰۰، جای خود را در قلب محصولات برند باز کرد. این کرونوگراف جدید، تنها ۲۹۰ قطعه داشت و بسیار سادهتر از نمونههای سنتی بود. همین نوآوری، موجب سادهتر شدن طراحیهای داخلی محصولات رولکس شد.

کرونوگراف ۴۱۳۰
۵ سال بعد، ۲ نوآوری انقلابی دیگر در محصولات آنها دیده شد. یکی از نوآوریها، حاشیههای از جنس Cerachrom برای بدنهی ساعتها بود که بهنوعی به امضای ساعتهای مدرن رولکس تبدیل شد. بهعلاوه، فنرهای تعادلی (Hairspring) از جنس Parachrom نیز از همان سال در ساعتهای رولکس استفاده شد.

سرامیک سراخروم در حاشیهی بدنهی ساعت رولکس
سراخروم، مادهای است که نمایی زیبا به ساعتهای حرفهای Oyster رولکس میدهد. این ماده، نوعی سرامیک است که رنگی بوده و سختی بسیار بالایی دارد. بهبیاندیگر، استفاده از سراخروم در ساعتها، بدنههای آنها را کاملا ضدخش میکند. پاراخروم نیز یک آلیاژ پارامغناطیس بوده که دستیابی به آن، نتیجهی حداقل ۵ سال تحقیق و توسعه در تیمهای فنی رولکس است.
استفاده از اینفلوئنسرها، هنوز هم تمرکز اصلی بازاریابی رولکس است
استفاده از اینفلوئنسرها برای تبلیغات نیز روندی است که برند سوئیسی در سالهای اخیر هم به آن پایبند مانده است. بهعنوان مثال،در سال ۲۰۰۰ و در فیلم American Psycho، بازیگر نقش اول فیلم از ساعت رولکس استفاده میکرد. هنرپیشهی مشهور دیگر یعنی دنیل کریگ که به جیمز باند مدرن مشهور شد، در یکی از مصاحبههای خود در سال ۲۰۰۸، رولکس را بهعنوان برند محبوب خود در ساعتها معرفی کرد. از افراد مشهور دیگر علاقهمند به رولکس میتوان به جیمز کامرون، بن افلک و تونی مندز اشاره کرد.

فنر تعادلی پراخروم رولکس
از محصولات فوق حرفهای و نوآورانه که در سالهای اخیر عرضه شدند،میتوان به Rolex Sky-Dweller اشاره کرد. این ساعت لوکس دوزمانه،یک تقویم سالانه نیز دارد و تنها یک بار در سال، باید تنظیم شود.
برند رولکس، امروز نمادی از سبک زندگی لوکس محسوب میشود. ساعتهای آنها، در مهمترین و بزرگترین رویدادهای ورزشهای خاص جهان همچون گلف، قایقرانی، تنیس و اسبسواری دیده میشوند. بهعلاوه، رولکس از سال ۲۰۱۳ با مسابقات فرمول یک نیز وارد همکاری رسمی شد.

مرکز تولید رولکس در بین سوئیس
یکی از چالشهایی که اخیرا برای برند رولکس پیش آمد و آنها را در معرض انتقاد قرار داد، بررسی صندوق جهانی طبیعت از تأثیرات مراکز تولیدی آنها بر محیط زیست بود. طبق آخرین آمار (۲۰۱۸) رولکس و چند تولیدکنندهی سوئیسی ساعت، در پایینترین رده از لحاظ اهمیت دادن به تأثیرات آبوهوایی تولیدات قرار دارند. بهعلاوه، آنها شفافیت لازم را نیز در ارائهی آمار پیرامون عملکردهای خود در ارتباط با محیط زیست ندارند.

یکی از آزمایشگاههای رولکس در سوئیس
علاوهبر آمارهای فوق، نگرانیها پیرامون نحوهی انجام فرایندهای تولیدی توسط شرکتهایی همچون رولکس نیز وجود دارد. درواقع، عدم شفافسازی آنها، موجب افزایش شک و شبهه پیرامون روشهای استخراج مواد اولیهی ساعتها، خصوصا طلا شده است. استخراجی که در مناطق مختلف جهان، منجر به آثاری همچون آلودگی و جنگلزدایی میشود. شایان ذکر است بیش از ۵۰ درصد از طلای استخراج شده در جهان، در صنعت ساعت و جواهرات مصرف میشود.
ساعتهای رولکس، علاوهبر کیفیت بالا و ساخت منحصر بهفرد، رکوردهایی را نیز در تاریخ به نام خود ثبت کردهاند. درحالحاضر، یکی از گرانقیمتترین ساعتهای مچی جهان که در یک حراجی به فروش رفت، به برند رولکس تعلق دارد که با احتساب هزینههای جانبی، رقم ۱۷.۷۵ میلیون دلار را بهنام خود ثبت کرد. در بحث قیمت خردهفروشی ساعتهای رولکس، یک نمونه GMT Ice با قیمت حدودی ۴۸۵ هزار دلار، در صدر قرار دارد.
رولکس با رکورد تولید نزدیک به ۲ هزار ساعت در روز، یکی از پیشگامان صنعت محسوب میشود. طبق آخرین آمار، آنها حدود ۲۸۰۰ کارمند در سرتاسر جهان دارند. برند رولکس، طبق آخرین رتبهبندیهای وبسایت فوربز، در مقام ۷۱ باارزشترین برندهای جهان قرار دارد.
صحنه دوم: تولد یک اسطوره
رولکس اولین برندی بود که گواهی کرونومتر را برای ساعتهای مچی دریافت کرد، یک استاندارد دقت که تا پیش از آن فقط به ساعتهای جیبی اختصاص داشت. این گواهی، همراه با ساختار ضدآب مدل اویستر در دههی ۱۹۲۰، رولکس را به یک برند پیشرو تبدیل کرد. وقتی مرسدس گلایتز، شناگر انگلیسی، کانال مانش را با یک رولکس به دستش طی کرد، دقت و مقاومت این ساعتها دیگر شکی باقی نگذاشتند.
صحنه سوم: ساعت چپدستها، نوآوری یا بازاریابی؟
یکی از جالبترین تصمیمات رولکس، ساخت مدل رولکس گینت کینگ برای چپدستها بود. این مدل به گونهای طراحی شده که تاج کوک در سمت چپ قرار دارد، تا چپدستها هم بدون مشکل از آن استفاده کنند. اما آیا این فقط یک حرکت نمادین بود یا باز هم نشانی از توجه بینظیر رولکس به جزئیات؟ شاید هر دو!
صحنه چهارم: رولکس و نماد ثروت
امروزه رولکس دیگر فقط یک ساعت نیست؛ یک بیانیهی اجتماعی است. از وارن بافت تا راجر فدرر، از بازیگران هالیوود تا رهبران اقتصادی جهان، داشتن یک رولکس نشانگر جایگاه اجتماعی، موفقیت و دقت در انتخابهاست. رولکس تنها یک وسیلهی زمانسنجی نیست، بلکه نشانهای از سبک زندگی و دیدگاه فرد نسبت به زمان و موفقیت است.
رولکس فقط یک اکسسوری گرانقیمت نیست؛ این برند داستانی از دقت، تعهد و نوآوری را روایت میکند. در دنیایی که پر از ابزارهای دیجیتال شده، همچنان یک ساعت رولکس روی مچ دست، نشانهای از برتری و اصالت باقی مانده است.
پس آیا رولکس صرفاً یک ساعت است؟ یا اینکه یک میراث مهندسی، یک نماد قدرت، و یک قطعه از تاریخ؟