فیدمطالب

طراحی صحنه: خلق فضاهای جذاب و ماندگار | Scene Design

طراحی صحنه (Set Design) هنر ایجاد فضاهای دیداری و احساسی برای نمایش، سینما، تلویزیون، رویدادها و حتی دنیای دیجیتال است. این رشته پلی است میان تخیل و واقعیت که از طریق طراحی، نورپردازی، رنگ، و دکوراسیون داستان‌ها را زنده می‌کند.

طراحان صحنه، معماران دنیای روایی هستند که فضاها را به گونه‌ای طراحی می‌کنند تا احساسات، شخصیت‌ها و داستان‌ها را به بهترین شکل به مخاطبان منتقل کنند. آرایه‌گری یا طراحی صحنه در زبانزد و اصطلاح نمایشنامه و سینما، فن آراستن و تزیین صحنه نمایش یا صحنهٔ بازی در سینما است.

طراح صحنه خالق اصلي فضاي بصري فيلم یا نمایش و مسئول و ناظر ساخت و اجراي دكور و همچنين برخی از پروژه های کوچک تر تهيه لباس هم بر عهده طراح صحنه اس، چرا که صحنه و لباس هر دو جزو مهمترین عناصر در فیلم سازی هستند.

طراحی صحنه سینما و تئاتر

اگرچه در میان عامه به نادرست گاهی این واژه به جای دکور و به منظور بیان چگونگی چیدمان و آرایش وسایل در خانه به کار می‌رود. دکوراسیون به اجزا و کالایی گفته می‌شود که باعث زیبایی محل مورد نظر می‌شود. در ایران طراح صحنه عمدتاً به شخصی گفته می‌شود که وظیفه انتخاب لوکیشن و انتخاب وسایل مورد نیاز فیلم آکسسوار و چیدمان آن‌ها در صحنه را بر عهده دارد.

هنر طراحی صحنه اشاره تیز بینانه ای به واقعیت های بدون چون و چرای زندگی هر جامعه دارد و می تواند با هنرمندی و خلاقیت طراح، تمام داستان نمایش را چه در سینما و تئاتر و چه در هر نمایش دیگری، در صحنه های بی شمار و بدون ابراز کلمه و سخنی و بدون طول و تفصیلی با وضوح تمام و تنها با یک نگاه درست، برای بیننده طرح و تعریف کند. طراحی صحنه در تولید انواع فیلم های تلویزیونی و سینمایی، برنامه های تلویزیونی، تئاترها و کنسرت ها از کلیدی ترین عوامل می باشد.

طراحی صحنه سریال بازی مرکب

اهمیت طراحی صحنه

هر نوع فیلم یا نمایش با هر زمینه، محتوا و قالبی، زبان خاص خود را می‌طلبد و از همین رو به طراحی صحنه خاص خود نیز نیاز دارد. طراح صحنه برای تبدیل و در واقع برگردان متنی ادبی و مكتوب ـ كه همان فیلمنامه یا نمایشنامه است – به تصویر، باید شیوه‌های خاص خود را با هر نوع فیلم یا نمایش و مختصات آن منطبق كرده و سعی كند از مرحله طراحی‌های اولیه تا رسیدن به مرحله نهایی كار، روشی ویژه را برای خلق فضای مناسب بیابد.‌ البته در تمام این مراحل حساس، ضمن تحقیق مداوم باید متن فیلمنامه یا نمایشنامه، مفاهیم آشكار و نهان آن و فكرها و نظرهای كارگردان را نیز به عنوان كلید راهنما و دستمایه اصلی در نظر داشته باشد تا از مفهوم اصلی دور نشود.

طراح صحنه همواره سعی می‌كند طبق نظر كارگردان فیلم و یا نمایش، طراحی صحنه و لباس را انجام دهد چون مولف هر اثر در نهایت كارگردان است و طراحی‌ها و نقشه‌های اولیه حتما باید به تایید او برسد. بیشتر اوقات ، طراح صحنه پس از خواندن متن (فیلمنامه،نمایشنامه یا برنامه) و انجام تحقیقات لازم و صحبت های مقدماتی با کارگردان ، طرح صحنه ( شاید به شکل طرح های کشیده شده روی کاغذ ) را تهیه نموده و ‌به صورت طرح اولیه به کارگردان عرضه می‌کند. پس از بررسی های کارگردان، طراح صحنه با او برای طرح نهایی به توافق می رسد. البته برخی اوقات تغییراتی در حین کار هم پیش می آید که طراح صحنه باید انعطاف کافی در این موارد داشته باشد.
طراح صحنه نمی‌تواند مانند یك نقاش یا نویسنده به تنهایی كار كند. او عملكردش به طور مداوم تحت تاثیر فشارهای زمانی، مشكلات مالی،‌ تغییر عقیده‌ها، محدودیت های ساخت و اجرای فیزیكی و نقادی‌های خود و كارگردان قرار دارد. طراح صحنه در خلال فیلمبرداری بطور مداوم حركات دوربین، توصیه‌ها و سفارشات كارگردان و فیلمبردار، تهیه كننده، حسابدار فیلم و سایر عوامل را بررسی می‌كند.

در کشور ما معمولا در بسیاری از فیلم ها و نمایش ها، طراح صحنه مسئولیت طراحی و تهیه لباس بازیگران را نیز برعهده دارد و از او با عنوان طراح صحنه و لباس یاد می شود. در طراحی لباس ها نیز او با کمک متن و مشورت با کارگردان، گریمور و برخی دیگر از عوامل فیلم، مناسب ترین مدل ها، طرح ها و حتی پارچه ها را برای لباس های بازیگران انتخاب کرده و آنها را تهیه می کند.
 

طراحی پالت رنگی موزیک ویدیو و کلیپ های تبلیغاتی

در پروژه های بزرگ یک گروه از جمله سازنده دکور صحنه، طراح پالت رنگ و مسئول لباس؛ زیر نظر طراح صحنه فعالیت می کنند. ولی در پروژه های کوچک معمولا خود طراح صحنه عمده کارها را انجام می دهد.

در سال های اخیر مساله طراحی صحنه در  کنسرت ها نیز مورد توجه قرار گرفته و وارد حوزه حرفه ای شده است. این خود زمینه کاری خوبی برای طراحان صحنه می باشد.

مفاهیم کلیدی در طراحی صحنه

1. شناخت فضا و عملکرد آن

طراح باید بتواند فضا را به گونه‌ای طراحی کند که نیازهای داستان، بازیگران و کارگردان را برآورده کند.

2. ترکیب هنر و تکنیک

طراحی صحنه به ترکیبی از هنرهای بصری، معماری و مهندسی نیاز دارد تا فضاهایی کاربردی و زیبا خلق شوند.

3. انتقال پیام داستانی

هر جزئیات در صحنه، از رنگ دیوارها تا نوع مبلمان، باید داستان و حال‌وهوای آن را منعکس کند.

انواع طراحی صحنه

1. طراحی صحنه تئاتر

طراحی صحنه برای تئاتر باید به گونه‌ای باشد که به بازیگران اجازه دهد داستان را با مخاطب به اشتراک بگذارند. این نوع طراحی معمولاً از دکورهای متحرک و نورپردازی خلاقانه بهره می‌برد.

2. طراحی صحنه سینما و تلویزیون

در این حوزه، جزئیات بسیار اهمیت دارند، زیرا دوربین کوچک‌ترین عناصر را به مخاطب نشان می‌دهد. صحنه‌های واقعی یا استودیوهای مصنوعی هر دو می‌توانند داستانی متفاوت ارائه دهند.

3. طراحی صحنه رویدادها و نمایشگاه‌ها

از جشنواره‌های هنری تا نمایشگاه‌های تجاری، طراحی صحنه می‌تواند تجربه‌ای منحصر‌به‌فرد برای شرکت‌کنندگان خلق کند.

4. طراحی صحنه مجازی و دیجیتال

با رشد فناوری‌هایی مانند واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR)، طراحی صحنه به دنیای دیجیتال نیز راه یافته است. در این فضاها، طراحان می‌توانند صحنه‌هایی خلق کنند که قوانین فیزیکی دنیای واقعی را نادیده می‌گیرند.

فرایند طراحی صحنه

1. تحلیل متن یا موضوع

طراح ابتدا متن نمایش، فیلمنامه، یا موضوع رویداد را بررسی کرده و نیازهای داستان و شخصیت‌ها را شناسایی می‌کند.

2. ایده‌پردازی و اسکچ اولیه

ایده‌های اولیه از طریق اسکچ‌ها و نمونه‌های اولیه ارائه می‌شوند تا دیدگاه کارگردان یا تیم تولید را به تصویر بکشند.

3. انتخاب متریال‌ها و ساخت صحنه

  • متریال‌های سنتی: مانند چوب، فلز، و پارچه.
  • متریال‌های نوآورانه: مانند LED، رزین و چاپ سه‌بعدی.

4. نورپردازی و تکمیل جزئیات

نورپردازی بخش کلیدی طراحی صحنه است که می‌تواند احساسات و توجه مخاطب را هدایت کند.

درس‌ها و مهارت‌های مورد نیاز

1. درس‌های مرتبط

  • مبانی طراحی داخلی و معماری.
  • اصول نورپردازی و صحنه‌پردازی.
  • نرم‌افزارهای سه‌بعدی مانند SketchUp، Rhino، و 3ds Max.
  • آشنایی با تاریخچه تئاتر و سینما.

2. مهارت‌های کلیدی

  • توانایی تجسم سه‌بعدی فضا.
  • خلاقیت در استفاده از متریال‌ها و عناصر بصری.
  • مهارت‌های تیمی برای هماهنگی با کارگردان، بازیگران و سایر اعضای تیم تولید.

کاربردهای طراحی صحنه

1. سینما و تلویزیون

خلق فضاهای قابل باور برای داستان‌هایی با ژانرهای مختلف، از درام‌های تاریخی تا فیلم‌های علمی-تخیلی.

2. تئاتر

طراحی دکورهایی که تغییرات سریع و تنوع فضایی را ممکن سازند.

3. رویدادها و مراسم

ایجاد فضاهایی که تجربه‌ای خاطره‌انگیز برای مخاطبان بسازند.

4. بازی‌های ویدئویی و واقعیت مجازی

طراحی فضاهایی دیجیتال که کاربران بتوانند در آنها غرق شوند.

برخی از طراحان صحنه مشهور ایرانی

مجید میرفخراییمجید میرفخرایی : طراح صحنه فیلم های حماسه مجنون، روز واقعه، امام علی (ع)، مردان آنجلس، یوسف پیامبر و … و برنده چندین سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر
امیرحسین اثباتیامیر حسین اثباتی :  طراح صحنه و لباس فیلم هایی از جمله مسافر ری، دوئل، کنعان، تقاطع، آشغال های دوست داشتنی و … و برنده چندین سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس از جشنواره فیلم فجر
آتوسا قلمفرساییآتوسا قلمفرسایی : طراح صحنه و لباس فیلم های محاکمه، ورود آقایان ممنوع، اینجا بدون من، حوض نقاشی و … و برنده سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس جشنواره فیلم فجر
عباس بلوندیعباس بلوندی : طراح صحنه و لباس فیلم های شب واقعه، بیداری رویاها، ملکه، گشت ارشاد، چ، پنجاه قدم آخر و  …و برنده سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر برای بهترین طراحی صحنه و لباس
کیوان ملک مطیعیکیوان ملک مطیعی : طراح صحنه کنسرت های فرزاد فرزین، حمید عسگری، سیروان خسروی و مازیار فلاحی

نکاتی برای الهام و پیشرفت

  • به معماری و هنرهای بصری توجه کنید.
  • با ترندهای جدید مانند استفاده از فناوری‌های نوین در طراحی آشنا شوید.
  • آثار طراحان برجسته مانند اینیو موریکونه در سینما یا ادوراد گوردون کریگ در تئاتر را مطالعه کنید.

آیا آماده‌اید تا داستان‌ها را از طریق طراحی صحنه زنده کنید؟

مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *