طراحی و آنالیز آشپزخانه (و کابینت) | Kitchen Design
انتخاب و ایجاد یک آشپزخانه جدید، یکی از هیجان انگیزترین پروژه هایی است که می توان در بازسازی یک خانه انجام داد؛ این کار می تونه بسیار گران، وقت گیر و البته استرس زا باشه، از انتخاب استایل مناسب گرفته تا پیداکردن یک طراح ,و پیمانکار مناسب وتوافق در طرح ، همه اینها کارهایی است که باید انجام بشه.
با اینکه باید برای انتخاب عجله کنید و طراحی مورد نظرتون رو انتخاب کنید، اما بسیار ضروریِ که زمانی رو صرف این کنید که بفهمید چه خواسته ای دارید و درواقع چه ملزوماتی را می خواهید در خونه خودتون داشته باشید!تقسیم فرایند طراحی آشپزخانه به مراحل قابل مدیریت باعث می شود که روند طراحی آسان تر پیش بره! می تونید به این فرایند به عنوان یک ماجراجویی فکر کنید و برای هرمرحله زمان و توجهی که نیاز دارید رو صرف کنید!
مطبخ یا آشپزخانه به محل طبخ غذا گفته میشه که محل اون در پلان، وشکلُ ظاهر اون در 100سال گذشته مقدار زیادی تغییر کرده
امروزه آشپزخانه ها در مرکز پلان قرار میگیرند و یکی از پرکاربرد ترین و پر رفت و آمد ترین نقاط خانه محسوب میشن!
آشپزخانه قلب هر خانه است و فضایی است که بیشترین زمان خود را در آن سپری می کنید. زیبایی و کارایی آشپزخانه، نقش به سزایی در نمای داخلی منزل دارد و می تواند جلوه ای خاص به خانه شما ببخشد. با توجه به اینکه امروزه متراژ خانه ها کوچک تر از قبل شده است، آشپزخانه ها هم فضای کمتری نسبت به گذشته پیدا کرده اند و در مقابل، لوازم و تجهیزات آشپزخانه رو به افزایش است. آشپزخانه اگر به شکل اصولی طراحی و دیزاین شود، نقش مهمی در زیبایی و طراحی های کابینت ها هم دارد و می تواند کاربرد کابینت ها را تا چند برابر افزایش دهد.
در واقع این طراحی آشپزخانه است که تعیین می کند، کابینت ها یا تجهیزات آشپزخانه شما به چه شکلی در آشپزخانه جایگذاری شوند. بنابراین طراحی آن باید از اهمیت به سزایی برخوردار است؛
اکثر ما به عنوان یک عضو از خانه بخشی از زمان روزمرهی خود را در آشپزخانه میگذرانیم و کسی که در خانه بیشتر آشپزی میکند، طبعا بیشتر با آن سرُکار دارد اما فرقی نمیکند همه ما ترجیح میدهیم سپری کردن این زمان لذتبخش باشد یا اعصاب شما را بههم بریزد؟
بله درست است! بینظمی و آشفتگی آشپزخانه میتواند بر کیفیت غذاها و حال شما تاثیر بگذارد! با رعایت نکاتی ساده و آسان میتوانید از بینظمیهای بسیاری جلوگیری کنید، با من همراه باشید؛
اصول طراحی کابینت آشپزخانه
طراحی آشپزخانه یکی از ضروری ترین کارهاییست که هنگام ساخت یا بازسازی خانه ها باید به اون توجه کرد. برای این جمله ای که گفتیم، در این مقاله دلایل خیلی محکم و منطقی خواهیم آورد. دراین مطلب، ابتد اصول و ضرورت طراحی آشپزخانه رو براتون میگیم. بعد از اون میریم سراغ طراحی آشپزخانه های کوچک، متوسط و بزرگ. در انتها هم به صورت خیلی خلاصه در مورد طراحی انواع آشپزخانه ها از جمله مدرن، کلاسیک، ایرانی و اروپایی و طراحی آشپزخانه یو شکل و اِل شکل صحبت میکنیم.
مثلث کار آشپزخانه
برای طراحی آشپزخانه ابتدا باید نقاط اصلی و حساس رو در نظر بگیریم و سپس سایر موارد رو طراحی کنیم. خب این جمله ممکنه خیلی نامفهوم باشه! پس بذار برات بشکافمش:
در هر آشپزخانه 3 نقطه اصلی و اساسی وجود داره که به مجموع این سه نقطه باهم، اصطلاحا «مثلث طلایی» هم میگیم. اما مثلث طلایی چیه؟! مثلثی است که در هر راس اون، یکی از 3 ابزار اصلی آشپزخانه قرار گرفته باشه، یعنی:
- سینک
- گاز
- یخچال
مثلث طلایی باید ابعاد متناسبی داشته باشه. هرچقدر این مثلث دارای اضلاع کوچکتری باشه، طراحی بهتر است.
البته این موضوع خیلی ظرافت داره. یعنی با اینکه ابعاد مثلث طلایی باید کوچک باشه، اما در عین حال باید کاربردی باشه. به عبارت دیگه نباید مثلث اونقدری کوچک باشه که سایر قسمتهای آشپزخونه رو در برنداشته باشه و آدم هی با خودش تصادف کنه!!!
خب حالا که با اصل موضوع آشنا شدین، بریم سایر نکاتِ ناب طراحی کابینت آشپزخانه رو با هم مرور کنیم:
- گاز و یخچال دعواشون میشه: گاز نباید در کنار یخچال قرار بگیره. چون یخچال در مجاورت با حرارت، آسیب میبینه و باعث ضرر مالی شما میشه.
- یخچال رو خفه نکنین: اگر یخچال در داخل محفظه ای که مخصوص اون تعبیه شده قرار میگیره، باید حتماً چرخش هوا در اطراف اون رو در نظر گرفت.
- میز کار یادتون نره: برای طراحی آشپزخانه میتونید میز کار یا کانتر در اون درنظر بگیرین. میز کار، قسمتی از صفحه روی کابینت است که طول اون بیشتر از 80 سانتی متر و در فاصله بین گاز و سینک قرار دارد. روی اون، میتونین سبزیجات و گوشت و … رو خرد کنین.
- استفاده بهینه از فضا: زیر کانتر آشپزخانه بهترین گزینه برای قرارگرفتن چند عدد کشو و ماشین ظرفشویی است.
- سینک و ماشین ظرفشویی با هم دوستن، جداشون نکنین: محل قرارگیری ماشین ظرفشویی باید نزدیک سینک ظرفشویی باشه. برای قراردادن ظرف ها از روی سینک در داخل ماشین ظرفشویی، نباید مسافت زیادی رو طی کنیم. همونطور که میبینید در تصویر زیر هم این نکته رعایت شده.
- پنجره شُشهای آشپزخونه است، ازش غافل نشین: پنجره ها نیز یکی دیگر از مواردی است در طراحی آشپزخانه و کابینت تاثیرگذار است. باید به گونه ای باشد که پنجره به عنوان عنصر روشنایی بخش آشپزخانه، بیشترین کارایی را داشته باشد.
- آشپزخانه های ستون دار نیز اصول طراحی خاص خود را دارند که می توانید در مطلب طراحی آشپزخانه با ستون در وب سایت سلام ساختمان، این اصول را مطالعه کنید. به طور کلی وجود ستون در آشپزخانه محدودیت هایی را برای طراحی ایجاد می کند که البته در صورتی که به درستی از آن استفاده شود، می تواند حتی به مزیت طراحی تبدیل شود.
چندپیشنهاد برای طراحی بهتر کابینت
- برای داشتن آشپزخانه منظم، وسایل مشابه را با هم دستهبندی کنیداگر ظروف مشابه را در کنار یکدیگر قرار دهید، پیدا کردن آنها آسانتر خواهد بود. برای مثال دسته بندی قاشقها، قابلمهها، لیوانها و … در کنار هم نظم خاصی به کابینتهای شما میدهد. همچنین با این کار میتوانید لوازم اضافی که به آنها نیاز ندارید را از آشپزخانه خارج کنید و جای بیشتری داشته باشید. این مورد برای دستهبندی وسایل تمیزکاری و شویندهها نیز کاربرد دارد. شیشه پاککن، شویندههای مختلف، دستمال مرطوب، اسفنج و دیگر لوازم را بهتر است جداگانه، در زیر سینک قرار دهید.
- لوازم برقی را در معرض دید نگذاریدبرخی افراد تمایل دارند در آشپزخانه، تمامی لوازم برقی خود را در معرض دید بگذارند. اما این اشتباه را نکنید! این کار آشپزخانه را شلوغ میکند و جلوهی زیبایی ندارد. فقط اجازه دهید لوازمی که بیشترین استفاده را از آنها میکنید، در آشپزخانه باقی بمانند. بقیه را به اتاقی دیگر یا انباری ببرید تا داشتن آشپزخانه منظم محال نباشد.
- از شیشههای شفاف استفاده کنید تا آشپزخانهای منظم داشته باشیدمواد غذایی و ادویههای خود را در ظرفهای شفاف بریزید و نگهداری کنید. این کار کمک میکند حین آشپزی، هر کدام را پیدا کنید و مجبور به چک کردن آنها نباشید. در نتیجه از بهمریختگیهای احتمالی جلوگیری میشود. اگر دسترسی به ظروف شفاف ندارید، از برچسب کمک بگیرید. بر روی هر ظرف برچسب بزنید و نام آن را بنویسید. به هنگام چیدن شیشهها نیز، ظروف بلندتر را عقبتر بگذارید تا جلوی دید شما گرفته نشود.
- استفادهی بهینه از کابینتها را فراموش نکنید، چیدن منظم ظروف و موادغذایی در کابینت مهم است. اما مهمتر این است که بدانید، چگونه بهترین استفاده را از فضای کابینتها ببرید. به این منظور میتوانید قلابهایی را بر روی درب کابینت بچسبانید و وسایل کوچک را به آن آویزان کنید. برخی کابینتها طول زیادی دارند و فضای بالای آنها بی استفاده میماند. میتوانید یک طبقه روی آن درست کنید و ظروف دیگری قرار دهید.
این ۴ نکته شاید کم اهمیت به نظر برسند اما با عملی کردن آنها متوجه تاثیر مثبتشان میشوید. تنها با کمی صبر و حوصله میتوانید از پاکیزگی و نظم آشپزخانهی خود لذت ببرید و بعلاوه کابینت سازی به عنوان یکی از قدیمی ترین و پردرآمد ترین شغل های مربوط به دکوراسیون داخلی و از زیر شاخه های معماری داخلیِ که امروزه طراحی اصولی و کاربردی اون در بین معماران و سازنده ها و کاربران از اهمیت ویژه ای برخوردار شده.
انواع سبک طراحی کابینت
تا حدود ۳۰ سال پیش آشپزخانهها را به شکل یک اتاق طراحی میکردند. و دارای یک درب ورودی مجزا بود. که تفاوت اصلی آن ازنظر ساختاری با اتاقهای دیگر استفاده از کاشی در دیوارها و تأسیسات آب و فاضلاب در آنها بود.
که در طی این سی سال با توجه به رشد جمعیت شهرها و تقاضای بیشتر برای خانههای مسکونی و افزایش تورم، متراژ خانهها کمتر شده و قیمت آنها افزایش زیادی داشته است. که این امر باعث تغییراتی در سبک طراحی خانههای مسکونی شده است. بهطوریکه در سبکهای طراحی امروزی سعی شده از کمترین فضا بهینهترین استفاده را داشته باشیم.
درنتیجه آشپزخانههای قدیمی که فضای جداگانه و دارای درب بودند کمکم به آشپزخانههای اپن و امروزی تبدیل شدند.درواقع آشپزخانه یک قسمتی از فضای سالن پذیرایی هست، که کابینت بندی شده و تجهیزاتی مثل سینک، هود، گاز، لباسشویی و ماشین ظرفشویی در آن جانمایی شده است. که کار پختوپز و شستشو در آنجا انجام میشود.
اگر کمی در مورد سبک کابینت آشپزخانه تحقیق کرده باشید، اسمهای مختلفی را در مورد انواع کابینت شنیدهاید. مثل؛ کابینت ممبران، کابینت کلاسیک، کابینت مدرن، کابینت وکیوم، کابینت براق، کابینت های گلاس، کابینت ام دی اف، کابینت چوبی، کابینت رنگ پلی استر، پولیشی و…در ادامه این مطلب، میخواهیم بررسی کنیم که این نامگذاریها بر چه اساسی انجام میشود:
بهطورکلی کابینتها بر اساس؛
- سبک طراحی
- و جنس مواد اولیه
نامگذاری و قیمت گذاری میشوند.یا بهتر است وقتی اسم یک کابینت را میگوییم، اول سبک طراحی آن را بیان کنیم. و بعد جنس مواد اولیه آن را بگوییم. یا برعکس. مثلاً؛ کابینت سبک کلاسیک؛ جنس ممبران یا کابینت سبک مدرن؛ جنس ورق های گلاس.
در ادامه این مقاله انواع سبک طراحی کابینت را بهطور کامل بررسی میکنیم.
کابینت سبک مدرن
در کابینتهای سبک مدرن معمولاً از سطوح صاف و یکدست استفادهشده، و نمای سادهای دارند. و بدون پیچوخمهای زیادی است.
و برای اجرای سبک طراحی مدرن از تمام انواع مواد (متریال) میتوان استفاده کرد. مثل؛ ام دی اف مات، براق (هایگلاس و پلی گلاس)، روکش PVC، ممبران، روکش چوب، رنگ پلی استر، رنگ پلی ورتان پولیشی و…
ویژگیهای کابینت سبک مدرن
- مناسب فضای کوچک
- قدرت مانور بالا در طراحی
- متریال (مواد اولیه) ارزانتر (متریال عرف بازار)
- زمان اجرای کم
- استهلاک کم
- حجم داخل کابینتها بیشتر است.
- در کشورهای اروپایی خواهان زیادی دارد.
کابینت سبک کلاسیک
حتماً باید ساختمانهای با نمای رومی را در خیابانها دیده باشید. نمای رومی نمونهای از سبک طراحی کلاسیک هست. در این سبک، از سطوح مختلف، ستونها، سرستونها، تاج و منبتهای زیادی استفاده میشود.
دربها و نماهای اضافه کابینت هم دارای یک طرح حکاکی شده هستند که یک ریتم خاصی در کل کار تکرار شده است. که معمولاً شلوغ و پُرکار هستند.
برای ساخت کابینت سبک کلاسیک قبل از ورود تکنولوژی وکیوم و ممبران، از چوب طبیعی و روکش چوب استفاده میشد. که قیمت بالایی داشتند و از آن خیلی استقبال نمیشد.
ولی امروزه از ممبران (یا وکیوم) به خاطر قیمت مقرونبهصرفه و تنوع رنگی زیاد و زمان اجرای کم استقبال زیادی شده است. که میشود گفت امروزه کابینت کلاسیک یا کلاً سبک طراحی کلاسیک مُد شده و خواهان زیادی دارد.
انواع متریال برای ساخت کابینت سبک کلاسیک: چوب، روکش چوب، ممبران (وکیوم)، رنگ پلی استر و…
ویژگیهای کابینت سبک کلاسیک
- برای فضای کوچک مناسب نیست.
- قیمت تمامشده بالاتری نسبت به سبک مدرن دارد.
- زمان اجرای بیشتری لازم دارد.
- برای کلاسیک جنس چوب باید نگهداری و مراقبت شود.
- بسیار لوکس بوده و این سبک خواهان زیادی در کشور ما دارد.
کابینت سبک نئوکلاسیک
سبک مدرن کابینتها از ابتدا بوده و هستند و دوستداران خاص خودش را دارد. و با گسترش تکنولوژی و سیستمهای جدید، سبک کلاسیک (ممبران) رواج پیدا کرد. که این سبک نیز طرفداران بسیاری دارد.
ولی بعدازاین دو سبک، اخیراً سبک کابینت نئوکلاسیک رواج پیدا کرد. که میشود گفت ازنظر پیچیدگی و استفاده از سطوح مختلف، میانگین دو سبک کلاسیک و مدرن هست.
نقشه اصلی و جانمایی سبک نئوکلاسیک مثل سبک کلاسیک است که از ستونها و دربهای طرح دار استفاده میشود. ولی از منبتها و تاج گلهای پیچیده و ریزنقش خبری نیست.
انواع متریال سبک نئوکلاسیک:
بیشتر از ام دی اف ساخته میشود. که برای پوشش لایه بیرونی از چندلایه از رنگهای پلی اورتان استفاده میگردد. که چند مرحله پولیشکاری میشود و نمای بسیار جذاب و براق دارند.
ویژگیهای کابینت سبک نئوکلاسیک
- یک سبک خاص هست.
- با متریال مختلفی قابل اجراست.
- رایجترین متریال این سبک رنگ پولیشی است که قیمت بالایی دارد.
- در عین لوکس بودن حس مدرن بودن دارد.
- جدیدترین سبک طراحی است.
کابینت سبک انزو
که یکی از سبکهای معروف کابینت نئوکلاسیک، کابینت سبک انزو هست. که پس از ساخت نماهای بیرونی و دربها، چندین مرحله رنگکاری و پولیشکاری انجام میشود. تا به براقیت و کیفیت رنگ مطلوب برسد.
البته برای سبک انزو، از چوب طبیعی، روکش چوب و ممبران هم استفاده میشود.
چه زمانی باید آشپزخانه و کابینت رو طراحی کرد؟!
یکی از ایراداتی که در بسیار رایجه، این است که بعد از انجام تغییرات در طی بازسازی، تمهیدات در تأسیسات رو در اون لحاظ نمیکنیم. یعنی چی؟ یعنی ما پروسه بازسازی رو شروع میکنیم و بعد از اینکه همه قسمت ها بازسازی شد، اون وقت به جانمایی تاسیسات و کابینت و فر فکر میکنیم!
آیا بعد از انجام دادن برخی امور تأسیساتی باید طراحی آشپزخانه رو انجام داد؟ مسلماً پاسخ به این سوال منفیه!
طراحی آشپزخانه باید قبل از کارهای تأسیساتی مثل لوله کشی و برق کشی انجام بشه. به دلیل اینکه دست طراح برای طراحی باز باشه و بتونه به صورت تمام و کمال، ایده های خودش رو اجرا کنه. بعد از طراحی آشپزخانه، لوله کشی و سیم کشی برق و تاسیسات، بر طبق طراحی انجام میشه.
آنالیز متریال مصرفی کابینت
آشپزخانه یکی از مهمترین قسمتهای خانه به شمار میرود و به عنوان یکی از پررفت آمد ترین و پرکاربرد ترین نقاط خونه امروزه اهمیت ویژه ای در پلان خونه ها پیدا کرده و طراحی و اجرای تخصصی اون مهارت های خاص خودش رو احتیاج داره ؛ برای طراحی یک آشپزخانه شما احتیاج دارید کمی دانشد معماری داخلی+ خودتون رو هم ارتقابدید؛در همین راستا ما در دیزاین کلاب دوره ای آماده کردیم تحت همین عنوان تا شما عزیزان بتونید در کمترین زمان ممکن با تمامی اصول و استاندارد های کابینت سازی آشنا بشید، در ویدئو زیر بیشتر با این دوره آشناتون میکنم.
این کارگاه آنلاین ویژه ورود به بازار کار طراحی شده و به هیچ پیش نیازی احتیاج نداره، من سعی کردم در این دوره با تمام اونچیزی که برای ورود به این بازار کار احتیاج داری رو بهت آموزش بدم سر فصل های این دوره عبارتند از:
- -نحوه صحیح لکه گذاری در آشپزخانه برای لوله کشی صحیح تاسیسات آب و فاضلاب و تاسیسات برق
- آموزش استاندارد های فنی و اصولی کابینت سازی MDF
- سبک شناسی در کابینت سازی و متریال های مصرفی هر سبک
- شناخت MDF به عنوان مهم ترین متریال در ساخت دکوری جات و انواع زخامت های اون و محل استفاده هرکدام
- آشنایی با تمامی اکسسوری و یراق آلات مدرن آشپزخانه (ائم از فرنیچرهای تو کار، انواع هود، سبد های سوپری، انواع ریل، جک و …)
- آشنایی با کارگاه خدمات برش، دستگاه های برش، CNC، لبه چسبان و برگه دستور خدمات برش
- آموزش استخراج کابینت ها از طرح سه بعدی و اندازه گذاری در برگه سایز
دوره بصورت ویدیویی ضبط شده و آماده دانلوده، همین الان از فرصت استفاده کن و محصول رو تهیه کن تا تمام اصولی که با چندین سال تجربه باید بدست بیاری رو در چند ساعت آموزش ببینی، علاوه براین موارد در محصول مورد نظر فایل های زیر هم بصورت پیوست قرار داده شده:
- + نسخه کامپیوتر نرم افزار کات مستر2D، نسخه کامپیوتر نرم افزار کات مستر OptiCut + آموزش نصب و استفاده از نرم افزار CutMaster
- + فایل PDF نمونه برگ قرار داد مخصوص پیمانکاران کابینت ساز، که تمام جزئیات قابل توجه با مشورت وکیل قضایی در نظر گرفته شده
- جدیدترین و مدرن ترین کاتالوگ های یراق آلات و طرح کابینت
- چند نمونه فایل اکسل برگه دستور خدمات برش
ورکشاپ آنالیز کابینت آشپزخانه مدرن، کلاسیک، نئوکلاسیک و ممبران
آیتم های اثرگذار در طراحی و آنالیز کابینت آشپزخانه
- موادی و مصلاحی که برای دیوار استفاده میشوند
- کفش پوش
- کابینتها و رویه آنها
- وسایل آشپزخانه جزیره
- اجاق گاز
- صندلیهای آشپزخانه
- محل قرار گیری هود
- سینک و نوع آن
- جنس و نوع شیرآب
- نوع گرمایش و سرمایش
- نوع سقف کاذب (چوب یا …)
- مسائل روشنایی
- کاشی بین کابینتی
در طراحی آشپزخانه، تمامی موارد و تأسیسات پیش بینی میشن و براساس اون طرح، اقدام به بازسازی و نصب تأسیسات میشه. اینجوری تأسیسات در محدودیت جا قرار نمیگیرن و برای تمام وسایل آشپزخانه و کابینت ها، طرحی معین و جایی مشخص، در نظر گرفته میشه. پس بهترین موقع برای طراحی آشپزخانه، قبل از کارهای تأسیساتی است.
آیا برای تهیه نقشه اجرایی کابینت به مهارت خاصی احتیاج است؟
اگر دوست ندارید که با این هزینه های زیاد متریال، کار رو با آزمون و خطا پیش ببرید و در پایان هم رضایت چندانی از نتیجه اجرا شده نداشته باشید، بهتره که تا انتهای این مقاله رو بخونید؛
اول از همه بدونید همه کارها ساده هستند وقتی جزئیاتش رو بدونید، برای تمرین قرارِ در ادامه یک کابینت رو باهم آنالیز کنیم؛
آنالیز کابینت زمینی ساده
شما به این سطح از محتوا دسترسی ندارید و یا وارد اکانت خود نشدید. بخشی از محتوا مختص اعضاء و مشترکین میباشد.
خرید یا تمدید اشتراک | ورود یا عضویت
.: برای دانلود کاتالوگ آشنایی بامحتوای دیزاین کلاب اینجا کلیک کنید :.